Kattava artikkeli.
Noctuan kierroalue yltää hyvin alas ja tuulettimet saa halutessaan pyörimään vaikka noin 200 RPM:n nopeudella, mutta käytännössä niiden käytössä ei ole juuri järkeä, sillä melutaso pysyy yhtä äänettömänä aina 500-600 RPM:n kieppeille asti, mutta ilmavirta luonnollisesti kasvaa.
Kierrosnopeusprofiilin esimmäisen pisteen voi asettaa ihan hyvin 200-300 RPM:ään, jos se sopii omalle kokoonpanolle ja haluaa sitä hyödyntää. Jos lämmöt nousee, niin sitten nousee automaattisesti kierrosnopeuskin asetetun käyrän mukaisesti. Muuten idlessä kerää vähemmän pölyä ja laakerit kuluvat vähemmin. Erot lienee häviävän pieniä, mutta kyllä suuressa dynaamisessa kierrosnopeusalueessa piilee ehdottomasti järki, joka korostuu erityisesti huonolaatuisilla tuulettimilla.
Prosessorin sekä kokoonpanon muiden komponenttien lämpötilan seuraamiseen käytimme ulkoisen Meterman TMD90 –lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien sekä Intel Extreme Tuning Utility- ja CPUID HWmonitor –ohjelmien yhdistelmää.
Olisi hyvä tietää tarkemmin, että miten tämä mittausjärjestely on tarkemmin ottaen tehty ja miten esim. mittalaitteiden moitteeton mittaustarkkuus on todennettu. Testimittausten aikainen suhteellinen ilmakosteuskin on ihan kiinnostava tieto. Lämpötila-alueen jo mainitsittekin.
Muita kommentteja:
Suhteelliset lämpötilat olisi voinut korvata absoluuttisilla kuvaajilla, jossa testiympäristön lämpötilavaihtelut on jo huomioitu. Samaa aritmetiikkaa, mutta antaa intuitiivisemmin lisäinformaatiota myös käytännön lämpötiloista. Periaatteessa voisi siis lisätä +22.5 °C delta-tuloksiin, kun testiympäristö (kellari?) noinkin stabiili.
Prosessorin lämpötilat eri olisi kiva saada verrattua suhteessa niiden tuottamaan ääneen, mutta tämä on tietysti hyvin hankalaa ja aikaa vievää. Tässä haen sitä, että mikä cooleri olisi optimaalinen jäähdytysteholtaan ja hiljaisuudeltaan. Jos testijoukon L, M & H kierrosnopeudet olisivat ennaltamäärättyjä (pl. Zalman), niin vertailu olisi mielekkäämpää melutasotaulukosta.