Vanhojen kovojen NAS-käyttö - kerjäänkö ongelmia?

Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 240
Moi,
tuli hyvä mahdollisuus saada käyttöön puoli-ilmaiseksi hyvin vähällä käytöllä ollut vanha QNAP NAS-laite. Omasta takaa löytyisi pari vanhaa 3TB kovalevyä jota haluaisin hyödyntää. Mutta onko vanhojen kovalevyjen "uudelleenkäyttö" riski, kun kuitenkin NASsilla tarkoitus lähinnä ylläpitää varmuuskopioita tiedostoista.
Levyt on:
WD30EZRX Western Digital 3TB Caviar Green, 3.5", IntelliPower, 64MB, Sata3
WD30EFRX WD Red 3 TB SATA-III 64 MB 3.5"

Molemmat ostettu 2015. Linuxilla kun olen niin ei nyt ole helppoa tapaa päästä hakemaan Crystaldiskinfoja, mutta liitteenä kuva Gnomen omasta Disks-sovelluksesta josta saa myös tietoja kaivettuja. Osaako joku pätevämpi tulkita näitä tietoja?
Green:
Screenshot from 2023-07-20 20-16-38.png

Red:
Screenshot from 2023-07-20 20-13-20.png
 

dome

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
565
Levyihin kannattaa aina suhtautua siten, että voivat hajota koska vaan ja rakentaa systeemit sen pohjalta. Riippumatta siitä ovatko uusia vai käytettyjä. Luonnollisesti vanhoilla levyillä on suurempi todennäköisyys hajota, mutta jos ne omiin tarpeisiin ominaisuuksien osalta kelpaavat eivätkä ole täysin loppuun ajettuja, niin en näe syitä miksei niitä voisi hyödyntää. Yllä olevat levyt on ehjiä eikä niissä ole esimerkiksi vikaantuneita sektoreita mitkä usein viittaa HDD levyillä alkavaan totaalihajoamiseen. Käyttötunteja toisella levyllä on reilusti, on ollut päällä yhtäjaksoisesti lähes 3-vuotta, mutta todennäköisesti elinikää on vielä jäljellä ihan hyvin. Toisella levyllä käyttötunteja ”vain” vuoden verran. Levyjen elinikä on tapauskohtaista, eikä varsinaisesti ole yhtä vastausta milloin levy on liian vanha, jos se ei näytä mitään vikaantumisen merkkejä. Itse koen että ~50000 käyttötunnin kohdalla en enää levyä käyttäisi uudelleen muualla vaikka se vielä toimisikin ok, ellei kyseessä ole joku täysin merkityksetön sijoituspaikka ja levyn hajoamisesta ei ole mitään haittaa. Jollekin toiselle voi 2-3 vuotta käyttötunteja olla raja.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.08.2022
Viestejä
106
Noi WD green levyt oli johonkin maailman aikaan ongelmallisia ainakin RAID-pakassa. Avainsana taisi olla TLER (time-limited-error-recovery tai jotain sinnepäin). Eli sellainen levy saattoi yllättäen pudota RAID-moodista pois. Toki QNAPilla voit firmiksestä riippuen kohtuu joustavasti määritellä, millaisen levypakan teet. Red taas oli juuri NAS-käyttöön tarkoitettu levy.

Sinänsä nuo levyt on vielä käyttötuntiensa puolesta perusteella ihan kelpo kamaa.
 
Liittynyt
03.06.2022
Viestejä
452
Levyihin kannattaa aina suhtautua siten, että voivat hajota koska vaan ja rakentaa systeemit sen pohjalta. Riippumatta siitä ovatko uusia vai käytettyjä.
Tämä!
Samalla on hyvä muistaa, että levyn lahoaminen on vain yksi mekanismi datan hävittämiseen. Varsinkin, jos käytössä on RAID, joka suojaa yksittäisen levyn hajoamiselta, suurin riski lienee hallinnollinen kämmeltäminen, jolla operaattori tavalla tai toisella onnistuu hävittämään datan joko kokonaan tai osittain. Jos RAID nojautuu rautaan, rauta voi pettää ja viedä kaiken kerralla.

Rautaankin voi kohdistua ulkoisia tekijöitä, jotka rikkoavat monta laitetta kerralla. Esim. jos NAS tippuu ylähyllyltä lattialle, kaikki voi olla kerralla särki.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
224 565
Viestejä
3 970 814
Jäsenet
67 929
Uusin jäsen
arsu

Hinta.fi

Ylös Bottom