Valve julkaisi Windows-pelit Linuxille tuovan Steam Playn

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 23.08.2018.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 109
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Uutisoimme aiemmin Steamin tiedostoista löytyneistä viitteistä uuteen Steam Play -ominaisuuteen, joka mahdollistaisi pelien pelaamisen muulla kuin sille tarkoitetulla käyttöjärjestelmällä. Nyt ominaisuudesta on tehty virallinen Valven toimesta ja samalla selvisi tarkalleen mistä on kyse.

  Steam Play on suoraan Steamiin integroitu versio Wineen (Wine Is Not an Emulator) perustuvasta Proton-yhteensopivuuskerroksesta. Proton on Valven rahoittama ja yhdessä CodeWeaversin kanssa toteuttama versio Winestä.

  Wine ja Proton mahdollistavat joidenkin Windows-ohjelmien ajon Linuxissa tulkkaamalla esimerkiksi DirectX-käskyt sopiville rajapinnoille. Steam Playn versiossa Direct3D-tuki on toteutettu vkd3d:llä, joka toteuttaa Direct3D 12 -rajapinnan Vulkan-rajapinnalla, sekä DXVK:lla, joka toteuttaa puolestaan Direct3D:n Vulkanilla. Lisäksi Steam Play tukee muun muassa OpenVR- ja Steamworks-rajapintoja ja sisältää merkittäviä parannuksia useamman säikeen käytössä normaaliin Wineen verrattuna.

  Tällä hetkellä beetavaiheessa olevan Steam Playn peliyhteensopivuuden määrittelee vielä Valve, mutta tulevaisuudessa pelinkehittäjät saavat mahdollisuuden merkitä pelinsä suoraan Steam Play -yhteensopiviksi. Steam Play -yhteensopiviksi merkityt Windows-pelit saavat lisämarkkinointia osakseen Linux-puolen tarjouksista ja kampanjoista.

  Tällä hetkellä virallisesti tuettuja pelejä ja ohjelmia löytyy Valven mukaan 27, mutta epävirallisesta tietokannasta löytyy käyttäjien kokemuksia satojen pelien yhteensopivuudesta.

  Lähde: Valve

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 23.08.2018
  Dudem, mRkukov ja zZzz tykkäävät tästä.
 2. -SD-

  -SD-

  Viestejä:
  2 028
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  SteamTV:kin näköjään aloittanut toimintansa. Saa nähdä tuleeko tuosta varteenotettava haastaja Twitchille.
   
 3. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 109
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Se nyt oli vain ison turnauksen alustana, saa nähdä aikooko se levitä oikeasti niin kuin huhuissa puhutaan
   
 4. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  2 460
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
 5. Kazyaa

  Kazyaa

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  09.05.2017
  Kumpikohan toimii paremmin AMD vai Intel? AMD 60fps ja Intel ??fps sekä 10,000€-100,000€ sakot tekijänoikeiden rikkomisesta.
   
 6. 8540

  8540

  Viestejä:
  191
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  Uutisessa puhutaan vain Linuxista, vaikka Valven GitHubin mukaan tämä on tarkoitettu sekä Linuxille että macOS:lle. Yleensähän pelien ja ohjelmistojen porttaus Macin ja Linuxin välillä ei vaadi juuri muutoksia käsitykseni mukaan (esim. useat näkemäni softat vaatii vain erilaisen asennusmenetelmän toimiakseen myös macOS:llä), koska macOS on Unix ja Linux taasen Unixin kaltainen. Mutta voisi sen uutisessa kuitenkin mainita että ei tämä vain Linuxia varten ole.
  Lähde:
  ValveSoftware/Proton
   
 7. mahead

  mahead

  Viestejä:
  78
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Proton itsessään toimii sekä MacOs:lla että Linuxilla, mutta mitä tulee uutisessa puhuttuun Steam Playhin, niin Valven Faq on tässä kyllä aika yksiselitteinen:

  "K:Onko macOS-tukea?

  Wine ja proton toimivat macOs-käyttöjärjestelmässä, mutta Steam Play -toiminnon tukea ei ole nyt eikä ole tulevaisuuden suunnitelmissa."
   
  Kaotik tykkää tästä.
 8. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 406
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Niin sanottakoon nyt epäselvennykseksi se että vkd3d on nimenomaan direct3d 12 -> vulkan, dxvk on direct3d11/direct3d10 -> Vulkan, wined3d on direct3d 9/8/7 -> OGL. OGL on OGL ja Vulkan on Vulkan. On siellä sitten vielä gallium nine, mutta en oikeastaan tiedä onko se mukana tuossa protonissa(tn. ei kun toimii vain avoimilla ajureilla).
   
 9. Anvi

  Anvi

  Viestejä:
  259
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vaikka Linuxia tulee käytettyä äärimmäisen vähän, niin olisi kiinnostavaa nähdä vertailua näiden pelien Linux vs Windows suorituskyvystä.
   
 10. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 498
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onko tällä mitään tekemistä Lutriksen kanssa, jota esiteltiin mm. Linusin videolla?
   
 11. MagGyver69

  MagGyver69

  Viestejä:
  20
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tein pienen videon MGSV:TTP:stä eilen tämän kanssa ja hyvin näyttää pelittävän (äänet sekosi nauhotuksessa, pelissä toimii ok):


  Peli pyörii 2560x1440 +60fps eli käytännössä samat lukemat kuin windowsissa (peli lukittu 60fps). Asennus tapahtui steamin kautta ja päältä päin ei osaisi sanoa että Winellä pyöritään pellin alla.
   
  Sothis tykkää tästä.
 12. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  2 460
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Nimien samankaltaisuuksiin vaan viittasin lähinnä, en muuta :D en tiedä oikeasti, mitä tuo playonlinux yhteisö asiasta tuumaa.
   
 13. Goingdown

  Goingdown

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Tämä on hieno juttu. Itsellä on Linux päivittäisessä käytössä Läppärillä, ja lisäksi yksi SteamOS kone jolla pelailen. Windows pelejä on kuitenkin tukku, ja nyt tämän myötä voinen tulevaisuudessa saada niistä ainakin osan toimimaan tuolla SteamOS:llä.
   
 14. mez

  mez

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Vielä kun Blizzard lähtisi tukemaan Linuxia niin eipä ole paljoa syitä käyttää Windowsia.
   
  jive tykkää tästä.
 15. Nutti

  Nutti

  Viestejä:
  118
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sinulla ei ole ehkä syytä käyttää Windowsia, mutta pelit joita aiot pelata on kuitenkin Windowsille tehty. Miksi niitä ei voi pelata Windowsilla? Miksei pelejä tehdä suoraan toimimaan Linuxilla? Käyhän se tälleen säätämälläkin, mutta jotenkin outoa touhua kaikenkaikkiaan. Linuxia käyttävät ihmiset haluavat välttämättä tuoda Windows pelit ja kenties ohjelmatkin Linuxin puolelle. Mitähän siitä seuraa. Linux muuttuu Windowsiksi?
   
  kaapo83 tykkää tästä.
 16. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  2 460
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Sinusta tämän windowsin monopolin murentaminen linux-tuen parantamisella on jotenkin huono asia? No joo, onhan mäkkikin olemassa, mutta ei sekään omaa nii hyvää tukea.
   
  mango tykkää tästä.
 17. mango

  mango

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017
  Aika sekavaa tekstiä. Tämä Valven viritys ei ole mitään muuta kuin yhteensopivuuskerros, jonka avulla Windowsille tehdyt pelit saattavat toimia sellaisenaan toisella käyttöjärjestelmällä. Ilman yhteensopivuuskerrosta kyseisiä pelejä voisi pelata ainoastaan Windowsilla. Miten tätä voi kukaan nähdä huonona asiana? Tuo yhteensopivuuskerros ei toimi pelkästään peleillä, vaan useilla ohjelmillakin. Jopa sellaisia pelejä voi pelata WINE:n avulla, jotka eivät enää edes toimi uusimmilla Windowseilla.

  Ennen vanhaan nettisivutkin saattoivat toimia ainoastaan yhdellä selaimella (Internet Explorer), olitko vielä vaipoissa tuolloin vai onko aika kullannut muistot? Hyvä vaan, että mennään avoimempaan suuntaan...
   
  Topixx ja Rensu tykkäävät tästä.
 18. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 451
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  FlyingAntero ja mRkukov tykkäävät tästä.
 19. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 315
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos saavat tuon toimimaan hyvin, niin tämä on se oikea tapa, jolla linuksia saatetaan saada pelikoneisiin. Sen winen ja sen lisäkilkkeiden on toimittava siellä taustalla täysin automaattisesti. Hyvinn harva osaa niille tehdä mitään, jos ne eivät toimi.

  Toimiiko tuo millä kaikilla distroilla samalla tavalla kunnolla?
   
 20. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 406
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Steam lataa itsellensä noi eli ei riipu mitenkään distron omista pakettilähteistä. Eli jos itse steamiä ei kuriteta distron puolelta mitenkään, sen autoupdate pitäis nuo rojut hankkia niin halutessa.
   
 21. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 315
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No, mikäs on nykyisin käytännön lopputulos, esim:
  PCLinuxOS – Wikipedia
   
 22. mango

  mango

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017
  Kyse ei ole käyttöjärjestelmästä vaan yhteensopivuuskerroksesta. Jos asia on ihan vieras, niin esimerkiksi WINE (yhteensopivuuskerros) on erillinen ohjelma, jonka voi asentaa mm. Linux käyttöjärjestelmään kuten vaikkapa Officen Windowsiin. Asennuksen jälkeen WINE mahdollistaa .exe tiedostojen ajamisen, vaikka ne ovatkin Windowsille tehtyjä ohjelmia. Osa ohjelmista käynnistyy mukisematta ja toimivat 100% kuten pitääkin. Osa ohjelmista toimii osittain ja osa ohjelmista ei käynnisty välttämättä lainkaan.

  Itse käytin WINE:ä ensimmäistä kertaa, kun piti saada kannettavalla tietokoneella demottua erästä ohjelmaa, mutta en saanut erinäisistä syistä Windows-kannettavaa siihen hätään. Noh skeptisenä viimeisenä vaihtoehtona asensin WINE:n Linux-kannettavaan ja kappas ohjelma toimi ensimmäisellä yrittämällä. Päivä oli pelastettu :kahvi:
   
 23. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 613
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kieltämättä pelit ovat ainoa syy miksi käytän edelleen Windowsia. Ilman sitä koneessa olisi varmaan linux tai joku muu vaihtoehtokäyttöjärjestelmä. Pelejä lukuunottamatta kaiken oleellisen saa muillekin käyttöjärjestelmille.

  Onko Linuxin nykyisillä grafiikkasysteemeillä muuten edes teoriassa mahdollista saada samoja nopeuksia kuin Windowsilla? Jollen ole kovin väärin käsittänyt, niin Linux puolen systeemit perustuvat johonkin muinaisuudessa kehitettyyn systeemiin, joka on hidas ja kankea.
   
 24. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  8 439
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En keksi itse yhtäkään syytä vaihtaa Windowsista pois, kun kaikki tarvittava menee näinkin. Mitään Microsoft-vihaakaan ei löydy joka ajaisi vaihtoehtokäyttiksiin, samallahan tuon Xbox 360:n joutuisi heittämään pois.. :btooth:
   
 25. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 613
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aikoinaan esimerkiksi BeOSissa oli ominaisuuksia joita ei ole Windowsissa vieläkään. Esimerkiksi translatorit olivat loistava idea: koodareiden ei tarvinnut koodata omaan softaansa kuin tuki noille translatoreille, niin kaikki kuvaformaatit, äänet yms. tulivat sitä kautta. Virtuaalityöpöydät on kupattu varmaan BeOSista ja kaipaan edelleen "Focus follow mouse" ominaisuutta jossa ikkunoiden fokus muuttui sen mukaan minkä ikkunan päällä hiiren kursori oli. Se oli pahuksen kätevä.

  Reaaliaikaiset haut olivat loistavia (tulokset päivittyivät lennossa jos hakuunsopivia tuloksia tuli lisää haun ajon jälkeen). Tiedostojärjestelmään sai tehtyä itse melkein mitä metatietoja halusi (näillä oli kiva leikkiä huvin ja hyödyn vuoksi) yms.
   
  Viimeksi muokattu: 24.08.2018
  Threadripper tykkää tästä.
 26. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  8 439
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juuh, no varmasti eri käyttötarkoituksessa voisikin palvella joku muukin käyttis. Käyttö kun enimmikseen pelaamista ja ns. normikäyttöä, niin en näe tarvetta toiselle käyttikselle. :tup:
   
 27. Overgeneralizer

  Overgeneralizer

  Viestejä:
  84
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Itse en kestä windows/ms ideologiaa, jossa käyttis/sovellukset yrittävät avuliaasti päätellä mitä käyttäjä haluaa, jonka seurauksena aikaa kuluu hukkaan taistelussa näitä näkemyksiä vastaan.
  Linuxin etu on se, että siitä voi aina riipiä osia pois, kunnes se ymmärtää paikkansa ja on hiljaa.
   
  Loisteho ja Ormu tykkäävät tästä.
 28. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  8 439
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vitutusta ei kyllä ole juurikaan esiintynyt, vaikka W2K:sta asti on menty. Käyttiskin on saatu solmuun lähinnä epävakailla ylikellotuksilla tai paskoilla ajureilla.

  Pelejä löytyy päälle 400 ja puolet varmaan koskematta. :vihellys:
   
 29. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 318
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Linuxissa graafisen käyttöliittymän tekoon pitkään käytetty X Window System on vanha ja monella tapaa kankea järjestelmä, mutta sillä ei ole suurta vaikutusta pelien suorituskykyyn. Sitä ollaan parhaillaan korvaamassa Wayland-järjestelmällä, mutta muutos ei tapahdu hetkessä. (OT: artikkeli, mikäli aihe kiinnostaa)

  Grafiikkasuorituskykyä heikentävät näytönohjainten ajurit, jotka eivät Inteliä lukuunottamatta ole samalla tasolla kuin Windowsilla. AMD:llä tilanne on kai parantunut vähän viime aikoina.

  Lisäksi pelien suorituskykyä voi tietysti heikentää se, että Linux-version kehitykseen tai Winen kanssa toimivuuteen ei panosteta riittävästi.
   
 30. 8540

  8540

  Viestejä:
  191
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  @Chloe Price Ei oo mikkään pakko vaihtaa, jossei taho.

  Itse tahtoin, ja muutamia niche ohjelmistoja ja AAA pelejä lukuunottamatta ei ole ollut valittamista. Niin ja tietenkin nvidian GPU:t ei tarjoa kunnollista linux-tukea, ainakaan omalla kohdallani ja tietenkin heidän ajantasaisilla omilla binääriajureillaan (todennäköisesti johtuu Nvidian vastustuksesta Waylandia kohtaan aiheuttaen yhteensopivusongelmia mikä aiheuttaa koko järjestelmän jäätymisen kerran tuntiin vaatien rebootin, jos on jotain graafista esillä).

  @Nerkoon & @Ormu Wayland on jo ensisijaisesti käytössä yleisimmissä distroissa, joten sen osalta muutos on jo tapahtunut. Myös aktiivisesti ylläpidetty softa on päivittynyt tukemaan myös waylandia. En tiedä vaikutuksesta peleihin, mutta oletan pelituen tulevan jälessä. Wayland pyörittää kyllä myös X-window systemiä tukevaa softaa, eikä se käsittääkseni ole mikään ongelma.

  Wineä tai Protonia tai vastaavaa käytettäessä suorituskyky varmasti laskee, mutta natiivissa pelaamisessa en itse ole huomannut eroja. Muistelen että Steam uutisoi aikoinaan että kun porttasivat pelinsä Linuxille SteamOS:ää varten, saavuttivat huomattavasti suurempia ruudunpäivitysnopeuksia kuin Windowsilla. Kertoivat että olivat sen jälkeen havainneet joitain menetelmiä saavuttaa Windowsilla lähes samat nopeudet, mutta käsittääkseni pieni ero siihen taisi jäädä. Niin pieni ettei sillä merkitystä ole. Mutta natiivisti pelattaessa ei pelit mitenkään automaattisesti huonommasti toimi koska se on Linuxilla. Vaatii vain sen että peli on koodattu/portattu yhtä laadukkaasti kuin se on WIndowsillekkin.

  AMD:han juuri julkisti isot ajurimuutokset Linuxille ja käsittääkseni lähtivät tukemaan kunnolla. Ei tuki varmaan täysin moitteeton vielä ole, mutta on se käsitykseni mukaan aivan toista tasoa kuin Nvidialla. AMD tukee myös Waylandia, Nvidia tukee ainostaan jotain omaa versiotaan Waylandista jota mikään muu Linuxilla ei tue.

  No niinpäs näkyy olevan. Sinänsä jännä, että mitä erityistä tukea se sitten tarkoittaa? Kun Steamin ja tuon Protonin saa myös macille, eikö se ole kaikki mitä tarvitsee pelatakseen näitä steam play -pelejä?
   
 31. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 318
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 32. 8540

  8540

  Viestejä:
  191
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  Nouveau on ihan romu. Pieni tiimi reverse-engineeraa tuotteita hiljakseen harrastuksena kokonaan riippumattomana Nvidiasta, niin ei se binääriajureiden tasolle tule ikinä pääsemään. Testaaminen sillä olisi ollut erittäin epäreilua. Jos edes nuin uudet ohjaimet kuten 10-sarjalaiset on vielä tuettu Nouveaussa.
  Itsekin arvelisin että AMD:n kohdalla kyseessä avoin ajuri Linux-puolella, koska ajuria ei erikseen mainittu, joskin kerneli mainittiin. Kerneli on myös uudempi kuin se versio jossa ajurit esiteltiin.
   
 33. Naama

  Naama

  Viestejä:
  404
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä siinä linuxissa niitä ärsyttävyyksiä on sata kertaa enemmän.
   
 34. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  2 460
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Mainitse pahimmat.
   
  Asiantuntija tykkää tästä.
 35. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 451
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Wayland ei ole käytössä defaulttina missään yleisessä distrossa enää.
   
 36. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  444
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja yksi syy on juuri tuo NVidian ajuripolitiikka. Suljettu ajuri tukee tasan sitä mitä NVidia päättää, ja suuressa viisaudessaan ovat päättäneet että kaikkien muiden grafiikka-ajureiden tukeman GBM APIn sijaan tarjotaankin EGLStreamsia jota kukaan ei muualla käytä. Esim. erään Wayland-yhteensopivan ikkunanhalllinnan, Swayn, kehittäjän ajatuksia asian tiimoilta: Nvidia sucks and I’m sick of it
   
 37. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 406
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Niin no on se yhdessä, mutta se onkin puhelinkäyttis.
   
 38. njake

  njake get string from object Make ATK Great Again

  Viestejä:
  496
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Linux vs Microsoft vänkäyksen voinee käydä jossain asianomaisessa ketjussaan
  Kummassakin on puolensa ja molempi on parempi on toiminut itselle.
   
 39. Overgeneralizer

  Overgeneralizer

  Viestejä:
  84
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Mahdollisesti mac tuen ajatellaan Valvella vain lisäävän testaustarpeita/kustannuksia, kun taas linuxin suhteen firmalla lienee muutenkin suunnitelmia joita tämä tukee.
   
 40. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 033
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Jahas. Ilmeisesti kuulut siihen joukkoon joka kuvittelee että ainoa yleinen distro on Ubuntu. Se että Ubuntu siirtyi takaisin X11 ei tarkoita että kaikki niin tekivät.

  Fedora on ajanut Waylandiä vakiona 25 rellusta lähtien.
   
 41. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 451
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No ohhoh. Fedorassakin on wayland pelkästään gnomessa defaulttina. Löydätkö vihaisella googlaamisella yhtäkään muuta distroa, jossa olisi wayland suoraan purkista käytössä? Ilmeisesti kuulut siihen joukkoon joka kuvittelee gnomen olevan ainut työpöytäympäristö linuxille?
   
 42. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 033
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  No onhan noita jo muuta desktoppia jotka natiivisti tukee waylandiä. Gnome, KDE ja Enlightenment e20.

  Ja Antergos taitaa olla kanssa wayland out-of-the-box.

  Ja ei, itse en suostu gnomea käyttämään ellei ole pakko.
   
 43. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 318
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mennään jo ohi aiheen, mutta Arch Linuxissa niin KDE, Enlightenment kuin Weston v. 5:kin (Waylandin referenssitoteutus) bugaavat Waylandia käytettäessä ja ovat tällä hetkellä käytännössä käyttökelvottomia. En tiedä, onko kyseessä bugi kaikissa kolmessa vai näytönohjaimen ajureissa (Nouveau), rajapinnoissa tms, mutta vielä ei ole valmista. Gnomea en ole kokeillut. Gnomen Wayland-toteutus toimisi myös Nvidian suljetun ajurin kanssa, mutta Gnomea taas en välitä käyttää säännöllisesti.