Ei riitä sen takia, että ulkopuolisten on mahdollista päästä verkkoon. Mac filtteroinnilla siitä huolesta pääsee eroon.
Tiedän kyllä sen, että VPN hidastaa yhteyttä, mutta NordVPN itsellä ainakin toiminut hyvillä nopeuksilla.
Kerroit aiemmin että ongelma koneen julkinen IP eri kuin ne joilla ei ongelmaa. Se tuo toki mieleen että mennään VPN putkessa, tai jonkin muun reitin kautta kuin ne millä homma ok. Onko se ongelma testilaitteessa vain verkon muussa säädössä menee toki arvailuksi.
Kerroit että olet asentanut ongelma koneeseen jokin kolmannenosapuolen VPN ohjelmiston, ongelman kuvaus kyllä sopii siihen että ongelman lähde voisi olla siinä. (ei välttämättä, mutta yksi vahva ehdokas)
En ylläty jos ongelma laitteeseen on asennettua/säädetty jotain muutakin ongelmallista, mitä ei ole tullut esille.
Tietenkin jos kohteessa rampaa tuntemattomia vihamielisiä henkilöitä niin listalla voi toki olla eksoottisempaakin syytä.
MAC suodatusta saat toki käyttää, siinä oleellista ymmärtää ettei se ole mikään suojaus, eikä MAC osoite ole mikään salaisuus (ja se näkyy ethernet paketeissa, moneen laitteeseen printattu jne). Jos Wifi verkkoon paasyä haluaa rajoittaa niin se tehdään niillä PSK, sillä ns "salasanalla" jos sen jakanut ylimääräisille tai se vuotanut, niin se vuotanut/pois käytöstä haluttu pitää poistaa/vaihtaa muuksi.
WPA2 PSK on kotikäyttöön varsin vahva, jos ei käytä lyhyitä "tunnettuja", eli jos on pituutta kohtuullisesti, voi olla helpostimuistettava ajatukselta, varsinkin jos itse merkkijonossa vähän haastetta.
MAC suodatuksella toki estää "vahinkoja" (ja aiheuttaa lisävaivaa), ja käytä vaan jos haluat, kunhan et sen varaan suojausta rakenna.
Ensimmäinen tulos on VPNän takaa ja toinen ilman VPN. En ymmärrä miksi täällä io-techissa liioitellaan VPNän vaikutusta verkon nopeuteen??
Sen ongelma koneen testi tulokset voisi kertoa enemmän, ihan ne "raportinpuolelta" IP kiinnostaa myös, jos käyttäpaikalla myös muita käyttäjiä, niin se oma IP on henkilötieto, eli sitten vähän miettiä minkä verran julkaisee. Sisäverkon privaatti IP on miljoonissa sisäverkoissa, eli jos jotain 192.168.(1-10).(1-255), niin noilla alueilla tyypillisesti oletuksena.
Millaista data liikennettä on testin aikana reitittimestä katsottuna seka tietokoneen resurssien hallinnasta, kuva kaappaukset.
Sisäverkon sisällä et ole tehnyt nopeustestiä, eli lähinnä se tökkiikö myös se, jos ei töki niin voi jotain asioita poissulkea.
Eikös ulkopuolisen pääsy WiFi-verkkoon estetä riittävän vahvalla salasanalla? Lisäksi verkon nimi, (joka ei saa viitata omistajaan tai paikkaan,) on mahdollista piilottaa niin, ettei se näy ulkopuolisille. Verkkoon pääsee liittymään vain tietämällä verkon nimen (SSID) ja salasanan.
Langattomassa verkossa kulkeva data ja muu liikenne salataan ulkopuolisilta VPA- tai nykyisin yleensä VPA2-PSK -salauksella.
Se että tukari ei huudata SSID luokitellaan suojauksena MAC suodatukseen, lähinnä vain haittaa omaa/luvallista käyttöä. Jos kiinteässä paikassa SSID huutaa samaa nimeä kuin postilaatikossa/luukussa, niin ei ole kovin isosta salaisuudesta kyse, ja jossain tiiviissä yhteisössä etuakin. Siis etunsa että SSID kuvaa sijaintia, ylläpitoa, yhteyttä, käyttötarkoitusta, mutta myönnän kyllä että niistä voi jossain muodossa/tilanteessa olla haittariskiä.
Aloittajan ongelmaa liipaten, niin vieraita (leitteita/käyttäjiä) varten kannattaa olla oma PSK, kotivehkeissä käytännössä oma vieras SSID, omalla PSKllä, jolloin vaivatonta vaihtaa se PSK.