Vahvan Wifi salasanan tarpeellisuus? / perusjuttuja tietoturvasta

Liittynyt
04.10.2022
Viestejä
57
Viimepäivien Nordean palvelunestohyökkäysten seurauksena on riittänyt klikkiotsikoita erilaisiin tietoturvavinkkeihin, missä on erilaisia netistä poimittuja checklistejä ja laitekauppiaiden mainospuheita. Itselläni pää pyörällä ihan perusjutuistakin:

1. Jos Wifin salasana on heikko niin voiko kriminaali hyödyntää sitä verkon yli vai voiko riski realisoitua vain jos kriminaali tulee hakkeroimaan wifi verkon kantaman sisälle?

2. Jos minulla on saman modeemin perässä on useampi reititin ja wifiextender niin onko turvallisuus niin kehno kuin näistä heikoimman laitteen?

Eiliseen päivään asti minulla oli 4G modeemi missä kiinni kaksi wifireititintä ja joista molempien wifiä jatkettiin wifi extendereillä. Osa laitteista vuoden ikäisiä ja vanhin yli 10 vuotta. Näitä käytti 7 tietokonetta ja sekalainen määrä aliexpressin lämpötilamittareita, ilppiä, inverteriä, telkkaria jne. Osassa wifiverkoista ei ole ollut mitään suojausta tai salasanakyselyä päällä. Verkossa ei ole ollut mitään tulostimia, verkkolejevyjä tms.

Nyt kun vetelin lisää cat kaapelia niin enää 4G modeemi -> wifireitin -> toinen wifireititin acces point moodissa. Kolme tietokonetta sain catin perään ja muut tietokoneet WPA2 suojatussa wifissä. Tuolle sekalaiselle määrälle muita laitteita ajattelin laittaa reitittimistä oman vierasverkon ja sille mielellään korkeintaan sellaisen salasanan mikä on helppo näpytellä ties millä äpil tai näppäimillä. Lähimpään naapuriin satoja metrejä matkaa eikä wifin kantama riitä edes lähimmälle yksityistielle.
 
Wifin salasanaa ei voi hyödyntää verkon yli mutta se ei ole mikään tekosyy olla käyttämättä kunnollista salasanaa. Vaikka omat laitteesi eivät saa yhteyttä lähimmältä tieltä, joku jolla on suunta-antenni saattaa saada. Erittäin epätodennäköistähän tuo silti on mutta eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka joku retkeilijä tulee jostain metsän keskeltä kantomatkan sisälle ja rupeaa hakkeroimaan.

Ihan suoraanhan tuo verkon turvallisuus ei vertaannu heikoimpaan laitteeseen mutta aika pitkälti kuitenkin. Jos yhden laitteen kautta pääsee verkkoon sisään niin yleensä sieltä sitten pääsee muihinkin verkon laitteisiin käsiksi.

Kaikenlaisille IoT-laitteille, telkkareille sun muille vähän epämääräisemmille laitteille kannattaa laittaa tosiaan oma verkkonsa. Vierasverkon tyylisenä eli että siitä verkosta on pääsy vain internetin suuntaan ehkä uskaltaa laittaa vähän heikomman salasanan kuin siihen verkkoon missä on tietokoneet, mutta silti siihen vierasverkkoonkin kannattaa se salasana laittaa ja nykypäivänä vähintään se WPA2.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
256 224
Viestejä
4 457 198
Jäsenet
73 695
Uusin jäsen
Antti81

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom