Uusien kerrostaloasuntojen äänieristys

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja hanki
  • Aloitettu Aloitettu
Kaipa se niissä ympäristöministeriön palomääräyksissä on, että kerrostaso-ovi ei saa aueta huoneistoon sisään ja ilmeisesti väliovi ulko-oven takana lasketaan kerrostaso-oveksi myös. Ja jos palomääräyksiä rikkoo niin kai siitä jotain ongelmaa voisi tulla, jos vaikka joku kyttääjä soittaa palotarkastajan paikalle. En tiedä miten todennäköistä se on, mutta en viitsisi ruveta vänkäämään ja aiheuttamaan ongelmia.

Isännöitsijällä oli asiasta sen verran kokemusta, että toisessa kohteessa olisivat tällaiset ovet halunneet asentaa, mutta paloviranomaisen mukaan täytyy tehdä tuulikaappi väliin, sen jälkeen ovi saa aueta huoneistoon sisään. :)
Vaikuttaa siltä, että ko. paloviranomainen on ollut samaa mieltä kanssani ton riskin suuruudesta. Pääasia, että "pykäliä" noudatetaan.
Palotarkastuksessa annetaan ensisijaisesti kehoitus korjata tilanne, jos sellaiseen aihetta on. Vakuutusyhtiöt voivat sitten tapauskohtaisesti yrittää vastuitaan vähentää?
 
Mahtaakohan täällä muuten olla uusissa kerrostaloissa asuvia? Mitkä äänet kuuluu ja mitkä ei? Ylin, alin vai keskikerros? Pääty vai keskeltä? Putkiääniä vai ei?

Joitakin foorumeita lukeneena porukka väittää, että osassa uusissakin taloissa kuuluisi kaikki äänet. En millään itse jaksaisi tätä uskoa. Mahdollisesti yleistä trollausta tai sitten ei ole asunut elementtitalossa, jossa oikeasti kuuluu kaikki.

Muutin vastavalmistuneeseen, 07 / 2023 lopputarkistettuun kerrostaloasuntoon 1.9. Ylin kerros (5), ei varsinaista porraskäytävää vaan eräänlainen luhtitaloportaikko. Eli ns. läpitalon asunto.

Olen odotuksiini nähden pettynyt miten huono äänieristys täällä on, makuuhuone on vasten naapurin olohuonetta ja sieltä kuuluu kaikki vähänkään KOVEMPAAN ääneen tai puolihuutoon puhuminen niin hyvin läpi, että jos siihen keskittyy niin erottaa sanoja, jopa kokonaisia lauseita? Sama alakerrasta kaikenlainen "elämisen ääni" vaikka suoraan makuuhuoneeni alapuolella on makuuhuone.

Tätä ennen asuin 2017 valmistuneessa 4-kerroksisessa pienkerrostalossa ja se oli paljon hiljaisempi, naapurista saattoi kuulua "elämisen ääniä" mutta puheesta ei kyllä saanut ikinä selvää, ei edes kuuntelemalla. Siinä tosin oli vesikiertoinen lattialämmitys kun nykyisessä on patterit, jotain osuutta asiaan? Entisessä asunnossa oli myös ns. "lämmön talteenottokone", sellainen ison pahvilaatikon kokoinen LTO-yksikkö. Tässä ei sellaista ole. Mutta mielestäni äänet eivät tule ilmanvaihtohormien kautta (ritilöitä katonrajassa), vaan ilmeisesti rakenteita pitkin.

Harmittaa koska olen huonouninen ja äänille herkkä. Korvatulpat päässä nukkuminen on ainakin minulle sitä, etten pysty nukkumaan ne päässä kuin selälläni. Lisäksi herään keskellä yötä repimään niitä pois. Ja jos yritän nukkua tulpat päässä useampana yönä putkeen, korvat tulevat kipeiksi. Olen kokeillut useita erilaisia, markettien tulpista ihan Elacin "korviin valettuihin", yli 200 euron korvatulppiin.

Helppoja keinoja eristää ääniä otetaan vastaan, paksu matto tulossa makuuhuoneeseen mutta entä seinälle?
 
Helppoa tuskin on, mutta seinän paksuntaminen auttaa parantamaan tilannetta. => laitat/ laitatat naapurin olohuonetta vasten olevaan seinään, siitä irti olevan, Gygrog seinän jonka sisällä pehmyttä villaa ja tiivistät sen ilmatiiviisti kaikkiin ympäröiviin rakenteisiin. Paksu verho seinään päälle saattaa myös auttaa vähän? kerännee pölyä.
 
Juurikin ilmanvaihtojärjestelmän putket kuljettaa ääntä tehookkaasti pitkin seiniä.Vaikka olisi asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto,on poisto kanavat kuitenkin yhteiset.Minkään talon katolla ei ole 50kpl poistokanavia
 
Juurikin ilmanvaihtojärjestelmän putket kuljettaa ääntä tehookkaasti pitkin seiniä.Vaikka olisi asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto,on poisto kanavat kuitenkin yhteiset.Minkään talon katolla ei ole 50kpl poistokanavia
Jep, itse asun 70-luvulla rakennetussa betonibunkkerissa jossa ei yleensä juurikaan naapureiden äänet kuulu mutta tänään vessassa käydessäni pystyin päättelemään varsin hyvin mitä kerrosta ylempänä asuva nuori neiti oli tekemässä... Ensin kuului suihkun äänen joukosta epämääräistä hurinaa ja sen jälkeen huokailuksi luokiteltavaa ääntä joten jokainen voi itse päätellä mitä yläkerran teini oli tekemässä :D

Tosiaan meillä ei oikeastaan mikään muu kuulu toisiin asuntoihin kuin nuo vessan äänet, toista se oli esim kun olin joku aika sitten yötä kaverin joskus 2010-2015 välillä rakennetussa kerrostaloasunnossa jossa tuntui kuuluvan liki kaikki naapuriin. Puhetta ei sentään varsinaisesti kuulunut mutta jos joku huusi jotain tai kolautti jotain seinään tms niin se kuului ihan selvästi.
 
Totuttelun jälkeen mä onnistuin käyttämään 3M:n 1100 -korvatulppia aikanaan kuukausiakin putkeen ennenkuin korvat väsyivät. Korvaan laitossa on myös tietty tekniikka mikä kannattaa opetella.
 
Silikoonitulpat toimii itselle ainakin hyvin ja helppo laittaa korviin.
 
Halvalla saa hyvää. Tiedän kerrostalon missä asuntojen väliset seinät on kevytrakenteisia, en nyt paksuutta muista mutta tuplakipsi molemmin puolin ilman villaa. Siis ilman villaa. Ei kannata ihmetellä miksi kuulee kaiken mitä naapuri sanoo.
 
Halvalla saa hyvää. Tiedän kerrostalon missä asuntojen väliset seinät on kevytrakenteisia, en nyt paksuutta muista mutta tuplakipsi molemmin puolin ilman villaa. Siis ilman villaa. Ei kannata ihmetellä miksi kuulee kaiken mitä naapuri sanoo.
Enemmän se seinän paksuus merkitsee kuin se min. villa ja varsinkin miten äänen sivusiirtymät on estetty ja liitokset tiiviitä. Hyvä se min. villakin siellä on olla (vaimentaa joitain taajuukisa ). Kovaääninen puhe on jotain 70dB (olen testatusti huutanut 105dB) ja noilla ns. hyvillä levyrakenteisilla seinillä päästään muistaakseni jonnekin 66dB tasolle. Siinä on paljon parantamisen varaa, eli kannattanee katsella ostaessa mitkä tilat naapurissa on omia hiljaiseksti toivomiaan tiloja vastaan.
 
Tämähän on ihan mielenkiintoinen ketju. Asuin ensimmäistä kertaa omillani 1952 rakennetussa kerrostalossa, jonka seinät olivat paperia. Naapurista erotti puheen ja oli kiusallista puhua omia henkilökohtaisia puheluita. Lisäksi yläpuolen naapurin kävely sai tämän lattian ja oman sisäkaton narisemaan. Itsekin heräsi siihen, jos naapuri käveli yöllä vessaan. Lisäksi omaan kylppäriin kuului todella selvästi naapurin pierut ja lorinat.

Toinen asunto oli 2005 rakennettu luhtitalo. Seinien välinen äänieristys oli kehno, eli puhe kuului häiritsevänä muminana. Kerrosten välillä tilanne oli vähän parempi, mutta silti esim. naapurin illanvietto pakotti nukkumaan korvatulpilla. Ylin kerros ja päätyasunto olivat toki optimaalisia tuossa.

Nyt muutin 1997 rakennettuun kerrostaloon, jonka äänieristys vaikuttaisi olevan hyvä. Väitteen perustan siihen, että naapurina on lapsiperhe täynnä pieniä lapsia ja seinän takaa ei kuulu ikinä mitään. Käytävään kyllä kuuluu huutoa ja kiukuttelua. Sen sijaan kaikenlaisia kolahduksia kuuluu pientä luhtitaloa enemmän ja naapurin koiran takia välillä tarvitsee korvatulppia. Haukkuminenkin toisaalta on yllättävän vaimeaa ja itse olen todella herkkäuninen.
 
En ole akustiikko(?), mutta voin kuvitella minkälaisia haasteita asiaan lakeihin, standardointiin ja toteutukseen liittyykään...

Asiasta tarvitsisi olla hyvinkin tarkat standardoinnit liittyen
- rakennuttamiseen (materiaalit, standardoinnit, remontointi/uudisrakentaminen)
- mittaukseen (standardoitu laitteisto, kalibrointi, mittaustavat, koulutus, olosuhteet, mistä mitata = rakennuspohjat hyvin vaihtelevat...)
- mitattavat äänilähteet ( standardoitu äänen tuottamisen mekanismit (mekaaninen,akustinen?), ilmaääni, rakenneäänet...
- ulkopuolisten häiriöäänien eristäminen/poistaminen (mittaukset yöaikaan, muita rakennustyömaita, ympäristön vuorokausimelu?)
- ...

Ei se riitä että tilataan Sitowiseltä joku kesäkallu kännykän dB apin kanssa pyörimään rakennustyömaalle vartiksi.
Sen verran itse ollut akustiikan tutkijoiden kanssa tekemisissä että tiedostan alan monimutkaisuuden. Hankala kuvitella että ala/lainsäätäjät haluaisivat koskea tuohon matolaatikkoon kovinkaan yksityiskohtaisesti, vaikka asukkaiden etu olisikin huomattava.
En ole akustikko itsekään mutta olen muutamia äänimittauksia teettänyt. Ymmärtääkseni äänilähteet, mittaustavat yms ovat jo hyvinkin standardoidut. Ulkopuolisten äänien hallinta voi olla haasteellisempaa, mutta sisäinen prosessi lienee vakioitu.

Äänimittauksessa on se ikävä puoli rakentajan näkökulmasta että niitä ei voi oikein tehdä ennen kuin rakennus on melko lailla täysin valmis. Ja jos mittaustulos on kehno niin ei välttämättä ole lainkaan selvää mistä johtuu. Eli pitäisi hiukan summamutikassa lähteä purkamaan, tekemään uudestaan ja uusintamittaus. Selvät raot ja reiät on eri juttu.

Rakennusvalvonnan puolelta äänimittausvaateet liittyvät usein ulkopuolisen meluun, tyypillisesti liikennemelu. Kerrostalon sisäisiä mittauksia ei ole edellytetty, ainakaan minulle ei ole tullut vastaan.
 
Jos rs-kohteessa kuuluu askelääniä ja vikaa ei voi korjata, niin saako silloin ostaja hinnanalennusta?
 
Jos rs-kohteessa kuuluu askelääniä ja vikaa ei voi korjata, niin saako silloin ostaja hinnanalennusta?
Varmaan riippuu täyttyykö askeläänimittauksessa määräykset? Vuonna 2018 ne tiukentui 100Hz -> 50Hz, eli pitäisi matalankin töminän kattaa nykyään.
 
Vuoden nyt asunut syyskuussa 2018 valmistuneessa "kerrostalossa, jossa on kaksi asuinkerrosta ja käytävä eli ei ole luhtitalo.

Talo on onteloelementti-talo ja asun ensimmäisessä kerroksessa. Lämmitystyyppinä on vesikiertoinen lattialämmitys ja kämpissä tammiparketti-lattiat. Kohde sijaitsee myös vilkkaasti liikennöidyn tien vieressä eli on sanottu että on panostettu ikkunoiden ja julkisivun äänieristykseen.

Ulkoa ei pahemmin ääniä sisälle kantaudu paitsi moottoripyörien äänet ja tuunattujen bemareiden, mutta sekin vaimeasti. Valitettavasti koska on kyseessä onteloelementti, yläkerran töminä kuuluu hyvin tänne alas ensimmäiseen kerrokseen.

En tiedä itse sitten miten lujaa mekastavat yläkerrassa mutta sellainen "töms töms" kuuluu ja sitten on taas hiljaista, tämä asunto on kulma-asunto eli keittiön toisella puolella on yksiö ja yläkerrassa samankokoinen kaksio. Oman vessan toisella on kolmio mutta sieltä ei kuulu mitään ja makkarin toisen puoleinen seinä on julkisivua.

Puhe ei kuulu, ei ilmeisesti kovaäänisempikään mutta musan soitto suhkoht kovalla alkaa jo kuulumaan mutta yllättävän vähän. Oman makkarin toisella puolella on sopivasti naapurin keittiö ja sieltä kuuluu matala-äänisesti töms töms kun keittiön kaapinovia paiskotaan. Periaatteessa tässä talossa muuta kuule kun töminät ja kolinat mutta ne kolinat on ilmeisesti jo sitä kun tiputetaan kovalle parketille jotain. Myös koska 2018 valmistunut kohde, ei ole väliovea vaan pelkästään palo-suojattu ulko-ovi käytävälle. Joillakin naapureilla tosin ovet jo vääntyneet ylhäältä ja alhaalta eli äänet vuotavat käytävälle.

Kokonaisuutena ihan ok kämppä asua mutta ei ole siltikään miellyttävin. Tietenkin vaikea määritellä esim uudemmassa 2019 valmistuneessa talossa äänieristyksen tasoa. Onteloelementin tunnistaa heti ja kaikki uudetkin (2024 valmistuneet) ovat myös samalla tavalla "rakennettu".
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 701
Viestejä
4 544 607
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom