Uusi emolevy ei boottaa

Liittynyt
09.02.2021
Viestejä
10
Vaihdoin uuden emolevyn koneeseen ja kaikki muut osat pysyivät ennallaan. Bios ei kuitenkaan tunnista windowssia ssd-levyltä. Onko muuta vaihtoehtoa, kuin tyhjätä levy ja asentaa windows uudestaan?

Vanha emo: AsRock B450 steel legend

Uusi emo: Asus ROG strix B550-F
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Eikö uusissa Asuksen emolevyissä CSM ole enää oletuksenä päällä? Asuksen emolevyjen manuaaleissa ei kerrota mikä asetus on oletuksena päällä. Minulla oli monta vuotta koneessa Asuksen emolevy, jolloin tuli testattua Windows 7/8/10 BIOS/MBR ja UEFI/GPT asennuksia.

En nyt tarkoita sellaista Asuksen emolevyä, jossa käytössä on Intel prosessorin integroitu näytönohjain ja silloin CSM on oletuksena "Disabled", eikä asetusta pysty muuttamaan (linkki).

----------

CSM - Allows you to configure the CSM (Compatibility Support Module) items to fully support the various VGA, bootable devices and add-on devices for better compatibility.

Boot > CSM (Compatibility Support Module) > Launch CSM
- [Enabled]: For better compatibility, enable the CSM to fully support the non-UEFI driver add-on devices or the Windows UEFI mode.
- [Disabled]: Disable the CSM to fully support the non-UEFI driver add-on devices or the Windows UEFI mode.

"Enabled" tarkoittaa että Windows 10/11 asennus onnistuu joko UEFI-käynnistystilassa (boot menussa valitaan UEFI-etuliitteellä oleva USB-tikku) tai BIOS-käynnistystilassa (boot menussa valitaan ilman UEFI-etuliitettä oleva USB-tikku). Windows 11 BIOS/MBR asennus vaatii Windows 11 järjestelmävaatimuksien ohittamisen esim. Rufusin asennusmedialla, jolloin asennuksessa ei tule virheilmoitusta järjestelmävaatimuksista.

"Disabled" tarkoittaa että Windows 10/11 asennus onnistuu vain UEFI/GPT asennuksena, koska silloin boot menussa (ja biosin Boot Priority -listassa) näkyy vain UEFI-etuliitteellä oleva Windowsin USB-tikku.

Kuvassa ASUS emolevyn boot menu (F8-näppäin) silloin kun CSM asetus on päällä ja koneeseen kytketty Windows 10/11 USB-tikku.

ASUS emolevyn boot menu F8-näppäin.jpg

edit:

Asuksen emolevyissä Secure Boot asetusta ei yleensä tarvitse muuttaa, koska alla olevalla oletusasetuksella Secure Boot on päällä Asuksen emolevyissä vain silloin kun Windowsin USB-tikku on käynnistetty UEFI-käynnistystilassa tai Windows on asennettu UEFI/GPT asennuksena.

Boot > Secure Boot > OS Type > Windows UEFI Mode

"Windows UEFI Mode" muutetaan "Other OS" esim. silloin kun asennetaan W7 ja W10 rinnakkain (dual boot -asennus), koska vain silloin W7 käynnistyy.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Siinä vaiheessa kun Windows alkoi suosittelemaan Secure Boottia, uusien koneiden oletusarvoksi tuli "CSM pois päältä". Se tuli ensin valmiskoneisiin, mutta viimeistään Windows 11-sertifioituina myytävissä emolevyissa pitää Microsoftin mukaan olla oletuksena puhdas UEFI-bootti: Secure Boot päällä ja CSM pois päältä. Microsoft ei kiellä tarjoamasta CSM:ää, mutta määrittää millaiset boottiasetusten oletusarvojen pitää olla, jotta kone tai emolevy voi saada esim. "sertifioitu Windows 11:lle"-leiman.

CSM:n oli alunperinkin tarkoitus olla tilapäinen ylimenokauden ratkaisu, josta päästään eroon ennemmin tai myöhemmin. PC-maailman kantava voima on kuitenkin taaksepäin yhteensopivuus, joten eroon pääsy on osoittautunut hitaammaksi kuin aikanaan UEFIa PC-maailmaan tuotaessa toivottiin.

Intel oli alunperin suunnitellut että CSM jätettäisiin heidän uusista koneistaan kokonaan pois vuodesta 2020 lähtien, mutta taisi lykätä tätä peliliikettä kun koronapandemia ja sitä seuraava maailmanlaajuinen sirupula alkoi hidastaa konekannan uusiutumista.

Kannattaa alkaa totuttautumaan siihen että UEFI on uusi normaali, ja perinteisen BIOSin boottikuvioiden hallitsemisesta tulee retroilutaito, samaan tapaan kuin vaikka NTLDR:n korjaamisesta tai DOS:in CONFIG.SYSin ja AUTOEXEC.BATin virittämisestä on aikojen saatossa tullut.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
En vieläkään mistään löytänyt että uusissa Asuksen emolevyissä CSM ei enää ole oletuksenä päällä, mutta näin on varmaan tehty, koska monet ovat joutuneet viimeisen vuoden aikana vaihtamaan Asus emolevyn CSM asetusta.

Linkin youtube-videon kommentteja:
- "Enabling CSM helped me to see my nvme samsung on boot priority, thanks a lot"
- "The CSM enabling helped! Worked like a charm only thing that worked!"
- "CSM Everyone should try that as their first step"
- "Omg that enabling CSM fixed it for me"
- "Enabling CSM and then done"

How to Fix Hard Drive can't be Detected in BIOS on Motherboard? | ASUS SUPPORT

Youtube-videosta: "You can try to enable CSM to allow both UEFI and non-UEFI devices to show on boot priority order."

0:00 Intro
0:24 How to check Hard Drive status in BIOS settings ?
1:15 Update BIOS to the latest version
1:29 Load BIOS default
2:00 Enable CSM in BIOS settings
2:46 Check Storage Specification for Your Motherboard
3:41 Confirm the hardware
 
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Esimerkiksi Asus Prime Z390-A emolevyssä CSM oli alunperin oletuksena päällä kun ostin sen tammikuussa 2019, mutta BIOS-versiosta 1903 lähtien oletusasetus muuttui niinpäin että CSM on pois päältä ellei sitä käy kytkemässä päälle.

BIOS-version 1903 tiedoissa asia ilmaistaan näin:
" Support Windows 11 by default, no settings changes required in the UEFI BIOS. "

Toisin sanoen, tuosta versiosta lähtien BIOS-asetusten oletusarvot ovat olleet Microsoftin Windows 11-sertifiointivaatimusten mukaiset niin että Windows 11 menee sisään "heittämällä", eli juurikin CSM pois päältä ja Secure Boot päällä.

Eipä asiaa ole mitenkään erikseen mainostettu, koska amerikkalaiselle peruskäyttäjälle asia on "liian vaikea" (ja kassakone kilisee iloisesti kun käyttäjä ostaa kokonaan uuden koneen sen sijaan että kierrättäisi vanhoja komponentteja vanhasta kokoonpanosta uuteen?), ja ne jotka ymmärtävät mistä on kysymys osaavat kumminkin itse käydä laittamassa asetuksen omien tarpeittensa mukaiseen asentoon.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Esimerkiksi Asus Prime Z390-A emolevyssä CSM oli alunperin oletuksena päällä kun ostin sen tammikuussa 2019, mutta BIOS-versiosta 1903 lähtien oletusasetus muuttui niinpäin että CSM on pois päältä ellei sitä käy kytkemässä päälle.

BIOS-version 1903 tiedoissa asia ilmaistaan näin:
" Support Windows 11 by default, no settings changes required in the UEFI BIOS. "
Olen luullut että kyseinen bios-päivitys ainoastaan muuttaa TPM 2.0 asetusta.

Asuksen alla olevassa "Ready for Windows 11" ohjeesta saa käsityksen että molemmat menetelmät ovat samanlaiset, mutta ne ovatkin erilaiset.

"Method 1" ohjeessa bios-päivitys muuttaa biosin oletusasetuksia: TPM 2.0 päälle ja CSM pois päältä.
- Jolloin W11 puhdas asennus onnistuu.
- Mutta jos koneessa on W10 BIOS/MBR-asennuksena, silloin W10 ei enää käynnisty.

"Method 2" ohjeessa laitetaan manuaalisesti TPM 2.0 päälle.
- Jolloin W11 puhdas asennus onnistuu (jos CSM on päällä, silloin boot menussa valitaan UEFI-etuliitteellä oleva W11 USB-tikku).
- Jos koneessa on W10 BIOS/MBR-asennuksena, silloin W10 käynnistyy, koska CSM asetusta ei ole muutettu.


A diverse range of ASUS motherboards are ready for the latest Windows 11. Users can enable Windows 11 support on their motherboard by following one of the two methods below:

Method 1
- Update to the latest BIOS to get Windows 11 support.
- Click on the below support list to download the latest BIOS, which supports Windows 11 by default and doesn’t require manual changes in the UEFI BIOS.

Method 2
- Manually activate support in UEFI BIOS.
- Follow the below instructions to manually enable Windows 11 support in the UEFI BIOS on your Intel® or AMD motherboard.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 401
Viestejä
4 159 819
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom