"Nollaus" on ihan virallinen tapa ollut aikoinaan ja vieläkin juuri noissa vanhoissa kerrostaloissa ja on tehtävä juuri siellä seinärasiassa. Aika turvelo saa olla, jos silti laittaa suojamaan vaiheen kanssa samaan, no sulake siitä laukee onneksi. Eipä silti, ei niitä kannata kytkeä, jos ei tiedä varmasti mitä on tekemässä.
Jos teet "nollauksen" väärin ja laitat suojamaan vaiheen kanssa samaan, niin sulakehan EI PALA, jos laitteen runko ei ota johonkin maadotettuun asiaan kiinni. Jos esim turaa tun lieden siten, että suojamaa on vaiheessa, niin lieden metalliosissa on silloin 240V ja jos ottaa kiinni esim hanasta tai metallisesta tiskipöydästä tai jääkaapin metallisesta osasta (eii maalatusta), niin silloin alkaa koskea ihan vitusti ja henki lähteä..
Toki uusissa taloissa (tai siis uusissa asennuksissa (jos virallisia)) on miltei jokapaikassa vikavirtasuojat Toki jos esim liesi tai rasia on nollattu, niin se nollataan edelleen, jos menee vaihtoon, eikä koko asennus ole siis uusi. Jos taas tulee uusi pistorasia, niin sitten muistaakseni pitää tehdä nykymääräysten mukaan (eli vikuri jonnekin). Ne estävät sitten melkotehokkaasti turaamisen aiheuttamat kuolemat ja muut tuhot.. (toki liedessä, kiukassa ja pistorasioissa, joihin ei pääse helposti käsiksi ja joista virran katkeaminen olisi "sangen harmillista" ei vikuria välttämättä ole.)
Eräässä paikassa oli keittiössä nollattu pistorasia joskus ennen 80 lukua. Nyttemmin siinä oli kiinni 2000 luvun puolella jääkaappi..
Eräänä päivänä talon emäntä siivosi ja työnsi mikroaaltouunin jääkaappia vasten. Uuni oli eri rasiassa, joka oli nollattu oikein ja kun mikron kyljessä oleva kupukanta ruuvi rikkoi jääkaapin maalipinnan, niin silloin pamahti ja meni sulake. Kukaan ei ollut saanut sähköiskua kymmeniin vuosiin. Mahdollisuudet oli hyvät, mutta jääkaapin rungossa oli aina maalipinta ja ovi oli "irti" rungosta jokatapauksessa kokonaan (ei maajohtoa ja ehjät muovihelat, jonka varassa se aukeni ja muovi (kumi) tiiviste (Toki välillä hieman kostea).
Toisessa paikassa hellanrungossa oli jännite ja siellä ihmetelitiin "miksi metallisessa tiskipöydässä olevan hanan juuri pihisee ja kuplii, jos on märkä siitä.." Varsinaistä sähköiskua ei sielläkään kukaan ihme kyllä ollut saanut vaikka sekin oli olluit viturallaan ties mitenkä pitkään..
Aikoinaan eräs iso firma myi hitsauskoneita.. Niihin oli laitettu kolmivaihepiuha, eikä tajuttu, että kone otti 2 vaiheen välistä 380V ja se viimeinen liitin ei ollut kolmas vaihejohto vaan suojamaa.. Niissä tapauksissa tiedän, että tuli muutamia vakaviakin sähköiskuja, kukaan ei kuitenkaan kuollut..
Ihan nyt alle 5 vuotta sitten sähköfirma hieman kytki: Seinällä pari peltilootaa 10 sentin päässä toisistaan. Toisen rungossa virta.. Menin korjaamaan toista laatikkoa, kun vähemmän yllättäin ei toiminut ja kun kävin nykimään sitä, totesin "näppituntumalla", jotta vuotaa (miten mahdollista, ei saa vuotaa!..) Mittasin ja totesin ongelman.. Pistimme turvakytkimestä pimeäksi ja turvalliseen tilaan ja totesin, jotta soitappa alkuperäisen firman työnjähdolle ja kerroppa tämän listan asiat ja kehota korjaamaan tilanne, niin palataan sitten ehkä asiaan..
Toki tietysti nuo pitäisi aina, ehdottomasti tarkistaa, mutta jos menee täysin päin helvettiä kytkentä, niin silloinkaan ei näköjään usein tapahdu mitään.. totaalisen fataalia.