Uudet Ryzenit yltävät yli DDR4-5000-muistinopeuksiin

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Sampsa, 11.06.2019.

 1. Lepakomäyrä

  Lepakomäyrä

  Viestejä:
  3 097
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2018
  Ja tässä on yksi syy minkävuoksi arvostelijoiden testeissä olevat tulokset saattaa merkittävästi erota.
  Kaikki kun ei huomioi muistien nopeutta ja niiden vaikutusta vaan katsovat pelkkää FPS käppyröitä
  joten todellinen nopeus omalla koneella ei välttämättä vastaakkaan arvosteluissa saatuja tuloksia.
  Oletan että suurimmalla osalla arvostelun tekevistä saiteista on kuitenkin nopeammat ram muistit kuin sillä joka ostaa Ryzeniä arvosteluidenkin perusteella.
   
 2. eternality

  eternality

  Viestejä:
  427
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Eikö noissa edellisissä Ryzeneissä muistit vaikuttaneet tehoihin lähinnä koska IF fabricin kellot nousivat, ja koska näissä uusissa sitä voi säätää itse, nopeiden muistien pitäisi vaikuttaa huomattavasti vähemmän?
   
 3. Dygaza

  Dygaza Platinum-jäsen

  Viestejä:
  638
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Muistinopeuden nosto vaikutti toki fabricin nopeuteen joka pienensi viiveitä sekä muistin että eri CCX:ien välillä. Mutta suurin ero tuli kuitenkin kun vielä kiristi muistin asetuksia. Olipa siellä jopa testejä jossa 2666MHz muistit tiukilla asetuksilla pääsivät lähelle 3200MHz löysiä (default) asetuksia. Aivan kuten näet tuossa Kaotikan linkkaamassa taulukossa, on ero 3200MHz ja 3200MHz LL (Low Latency, eli kiristetyt säädöt) paljon suurempi kun muiden välillä.

  Kiristetyt arvot eivät tarkota XMP asetuksia, jotka olivat edelleen luokkaa löysät.
   
 4. Asmola

  Asmola Molander Ylläpidon jäsen Team Apex Legends Team H2O

  Viestejä:
  3 254
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  OT/

  On niillä muisteilla oikeasti merkitystä myös kilpailijalla.

  /OT

  On muuten Samsungin B-diet halpuneet, nyt saa jo 150€ hintaan. Kyllä minä tuollaisen nappaisin jos ois Ryzen 2-prossuun siirtyminen pian edessä.

  G.Skill RipjawsV DDR4-3200 C14 DC - 16GB | Edullinen
   
  deMentor tykkää tästä.
 5. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  8 837
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tai sitten odottaa A-die ja katsoo, kuinka korkealle saa 2x16GB kitin kellotettua..
   
  Asmola tykkää tästä.
 6. Hiikeri

  Hiikeri Team Intel

  Viestejä:
  1 113
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Ei muuta mitenkään mahdollisimman nopeiden RAMien tarvetta.

  Eli väärin arvattu, RAM muisti on vain prosessoidun ja käytettävissä olevan datan varastointi paikka eli puskuri CPU:n ja emon eri komponenttien välillä (OS - emon chipset - Gpu - Sound I/O - Network - kovalevyt - ohjaimet - ajurit jne. ).

  Todellinen kvantti-tietokone ( kvanttitilassa toimiva = 1 ja 0 samaan aikaan ) voisi toimia ilman muistejakin kun kaikki tapahtuisi reaaliajassa. (Ehkä v.2050? tai v.2100 laboratoriossa).
   
  Viimeksi muokattu: 17.06.2019
 7. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 807
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No viitsitkö samalla vaivalla selittää, että miksi Ryzen hyötyy paljon enemmän nopeista muisteista verrattuna Inteleihin? Miksi Intelillä nopeiden muistien tarve on vähäisempi?
   
 8. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 324
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Aivan varmasti muuttaa. L3 välimuisti on usean kertaluokan nopeampaa kuin nopein DDR4. Koko ideahan on se että jos tarvittavaa tietoa ei löydy prosessorin sisäisistä välimuisteista niin vasta se viimeinen oljenkorsi on noutaa se keskusmuistista. L3 muistin kasvattaminen voi vähentää ryzenin muistiriippuvuutta huomattavastikin verrattuna ZEN/ZEN+ pohjaisiin.

  Ei se tietysti poista nopeamman muistin tuomaa normaalia nopeuden lisäystä. Mutta näkisin sen niin että ZEN/ZEN+ hyötyi keskusmuistin nopeudesta "epänormaalin paljon"
   
 9. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 065
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Muuttaapas, koska suurempi osa laskennasta voi tapahtua siellä CCXn sisällä, ilman että mitään dataa tarvii liikkua sieltä ulos/ulkoa sinne CCXään.

  Väärin.

  RAM-muisti on yksi kolmesta Von Neumannin koneen oleellisesta korkean tason komponentista.

  Kovalevyt/NAND-Flash-pohjaiset SSD-levyt eivät toimi suoraan muisteina, niiltä ei voi ladata yksittäisiä tavuta eikä niille voi ladata yksittäisiä tavuja.

  X86ssa normaali ties mitä laskeva käsky voi ladata operoida RAM-muistista, mutta ei kovalevyltä tai NAND-flash-pohjaiselta SSD-levyltä. RISC-prossuissa prosessorin lataus- ja tallennuskäskyt voivat ladata dataa RAM-musitista, mutta ei kovalevyltä tai NAND-flash-pohjaiselta SSD-levyltä.

  Optane voi sitten toimia myös RAM-muistina, jos se laitetaan sopivaan väylään kiinni.

  Kvanttitietokoneella ei voida tehdä suurinta osaa niistä asioista, mitä normaaleilla von neumann-periaatteella toimivilla tietokoneilla tehdään. Kvanttitietokone on tämän kannalta täysin irrelevantti asia.
   
  Viimeksi muokattu: 18.06.2019
  Dygaza tykkää tästä.
 10. Tigerou

  Tigerou

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Koska Ryzenin ongelma (verrattuna Inteliin) on ollut välimuistien latenssit, niin Ryzen2'lla ongelma ei poistune suurempien välimuistien myötä koska latenssit eivät käytännössä pienene.
  Juuri selvästi parempien L2-latenssien (L3-lukuja en muista) takiahan Intel ei niin paljoa välitä muistien nopeudesta, joka taas on Ryzenille elinehto.
  Tähänastisten tietojen mukaan optimi olisi 3733/CL14, jollaisia ei ole vielä olemassakaan. 3200/CL14 näyttäisi toistaiseksi järkevimmältä hinta/laadun mukaan, isommilla kelloilla mennään näemmä välittömästi vielä CL16-CL19 -luokkaan. Jos AMD'n jotain täytyy parantaa Ryzen2+'aan niin välimuistien latensseja...
  Ryzen2'n muistiohjain yhdistettynä Intelin välimuistitekniikkaan olisi aika hivakka paketti ;)
   
 11. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 065
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ryzenin ongelma verrattuna inteliin ei ole ollut välimuistien, vaan DRAM-muistin viiveet; L1n viive on normaalitilanteessa aivan sama 4 kellojaksoa, ja zen+n L2n 12 kellojaksoa on oikein vikkelä myös. Ja L3-viive ryzenillä on pienempi kuin skylakella.

  Ja sille DRAMille tulee lisää viivettä pääasiassa johtuen piirin erilaisesta väylä- ja välimuistihierarkiasta.

  Ei. Vaan sen takia, että ryzenillä piirin sisäisen(CCXt, muistiohjaimet ja IO-puolen yhdistävän) crossbarin nopeus on synkronoitu siihen muistikelloon, ja muistin hitaampi kellotaajuus ei ryzenillä pudota vain muistien kaistanleveyttä, vaan kasvattaa myös esimerkiksi viivettä ytimien ja muistiohjaimen välillä, sekä kommunikaatioviivettä toiselle CCXlle.

  Ei.
   
  Jho, Dygaza ja Muumi75 tykkäävät tästä.