Monet kitaran soittoa opetellut niin jos nopeammaksi soittajaksi haluaa tulla, kannattaa mennä omien taitojen yli ja ylitempolla välillä harjoitella
Ei näin... toivottavasti oli huuli. Tuolla neuvolla ei opi mitään muuta kuin - no, soittamaan omien taitojen yli ja ylitempolla, minkä kyllä tuloksessa kuulee.
Pakko nyt kirjoittaa vähän epistolaa, ettei jäisi vain huutelun tasolle.
Teknisesti vaikeiden kuvioiden treenaamisen strategia vaihtelee vähän sen mukaan, minkä tyyppisestä kuviosta on kysymys, mutta yleissääntö on tämä: kaikki lähtee siitä, että mietit mistä kuviossa oikeastaan on kysymys. Kuviota lähdetään yleensä jäsentämään purkamalla se pienempiin tekijöihinsä. Sieltä voi myös hahmottaa itselleen tietyt sävelet "kiintopisteinä". Palasteltu kuvio on helpompi treenata, kun se hahmottuu yhden klöntin sijasta osina. Fiksun palastelun tuloksena paljastuu usein, että suurin osa on helppoa mutta siellä on jokin yksittäinen vaikeampi kohta, jota sitten edelleen on mahdollista tarkemmin treenata.
Toistoja tarvitaan joka tapauksessa, mutta analyyttisella treenaamisella saa tarvittavien toistojen määrää pienennettyä.
Ja treenaaminen lähtee aina siitä, että kuviota lähdetään harjoittamaan
hitaasta nopeampaan, ei ylitempolla. Hitaammin harjoittelun perimmäinen funktio on sama kuin yllä selitetty kuvion purkaminen. Se hitaus ei ole itsetarkoitus, vaan se mahdollistaa että soittaja ehtii tajuta/kuulla, mistä kinnaa. Hitaus pakottaa opettelemaan oikeita liikeratoja lihasmuistiin, ylitempolla vetäminen taas vahvistaa piilovirheitä lihasmuistiin.
Joskus on myös mahdollista löytää kuvion juoksutukseen pikku "fusku". Monesti virtuoosit vetävät juoksutuksia niin, että ne eivät ole nuotti nuotilta matemaattisen täsmällisiä (eli että äänet syttyisivät täsmälleen samalla lailla ja kestävät yhtä monta millisekuntia), vaan virtuoosinen muusikko painottaa kuviossa juuri oikeita nuotteja ja soittaa joitain muita vähän huolimattomammin, saaden näin kuvion kuulostamaan sujuvalta.
Kaiken kaikkiaan vaikeiden stemmojen nopeaksi saaminen ei ole helpon tien takana. Perustekniikka pitää olla myös treenattuna (perus-, kromaattiset- ja terssiasteikot, kolmisoinnut jne.) mikä huomattavasti auttaa "nopeammaksi soittajaksi tulemisessa"... Ylitempolla omien taitojen yli vetäminen ei auta tässä, mutta sitten kun on huolella tahkoten opetellut stemmaa, niin kunnon tempolla voi välillä tietysti testata, missä mennään.