1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Uskonnon ja politiikan yhdistäminen

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja Jeesbox, 14.05.2019.

 1. Jeesbox

  Jeesbox

  Viestejä:
  459
  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  Pitäisikö mielestänne uskonnot erottaa politiikasta? Itselläni on ainakin hieman sellainen näkemys, että Persujen konservatiivisuuden myötä saatamme tulevaisuudessa kuulla yhä enemmän uskonnollisia perusteluita politiikassa. Uskonnothan ovat lähtökohtaisesti hyvin konservatiivisia, eivätkä ne pysy oman käsitykseni mukaan oikein muuttuvan maailman mukana.

  Entäpä sitten Euroopassa? Euroopan historiahan on hyvin pitkälti kytköksissä kristinuskoon, mutta ovatko uskonnolliset perustelut nykypäivänä enää valideja politiikan tekemisessä sielläkään? Mistä Eurooppalainen moraali ja etiikka kumpuaa tulevaisuudessa?
   
 2. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 831
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Politiikan ja uskonnon sekoittamisesta on lähinnä huonoja ja täysin katastrofaalisia esimerkkejä. Uskontojen ydin on massojen hallitseminen yksilön halut, etenkin seksuaaliset sellaiset, demonisoimalla. Tätä kun lähdetään soveltamaan politiikkaan, niin yksilönvapaudet kärsivät välittömästi. Seksuaalivähemmistöjä ei tunnisteta tai jos tunnistetaan niin sairautena, yksi keskeisempiä oikeuksiappäättää omasta kehostaa eli aborttioikeus lähtee, päihteet kokonaan pois tai vähintään äärimäisen vittumaisiksi saada jne...

  Ei ole hirveän montaa vuosikymmentä siitäkään kun uskonnollisuudesta konservatiivisuuden voimaa ammentavat kukkahattutädit ja -sedät olivat kieltämässä rockmusiikkia, sarjakuvia ja vääränlaisia elokuvia. Hannu Salama sai jumalanpilkasta sakot ja Sex Pistols ei ikinä päässyt soittamaan tässä maassa.

  Poliittinen islam on sit vielä ihan oma eläimensä, mutta siihen suohon en lähde muuten kuin että sitä kaipaan vielä vähemmän kuin Päivi Räsäsen "kielletään hauskanpito"-puoluetta ja Timo Soinin jumalalarppia.

  Mitä perussuomalaisiin tulee, niin näkisin uskontoon perustuvan kannatuksen puolueelle vain vähentyneen Timo Soinin ja muun sinisen menneisyyden lähdettyä puolueesta ovet paukkuen. Muutama huru-ukko ja - akkahan sieltä vielä löytyy, mutta marginaalissa ovat. Konservatiivisuus kumpuaa lähinnä vastavoimana vasemmistolle ja osin jostain ajan kultaamista muistoista Kekkosen ajoista
   
  JaySon, MasaA, jipsu ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 3. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Aloittajan näkökulma tuntuu aika oudolta ja suorastaan provosoivalta ottaen huomioon, että nykymaailmassa ja politiikassa isoin ongelma ei todellakaan ole viime aikoina ollut mikään kristinusko, vaan eräs toinen uskonto...

  Lisäksi Suomi on harvinaisen maallistunut maa, vaikka meillä typeriä jumalanpilkkalakeja vielä onkin.. Persutkaan ei ole mikään erityisen kova uskonnolla retostelija. KD meillä on se kiihko-uskovaisten puolue, mutta aika lievä tapaus sekin on..

  Mutta siis tottakai uskonto ja valtio pitää olla toisistaan erillään. Se kannattaisi ehkä kertoa myös muslimeille, ympäri maailman. Tai ei kannata, jos haluat ettei sun kaula katkea.
   
  Viimeksi muokattu: 14.05.2019
  Timo 2 tykkää tästä.
 4. baggio

  baggio

  Viestejä:
  495
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Helsingin Sanomien mukaan Suomessa voimistuu nyt vanhoilliskristillinen poliittinen vastaliike, jossa yhdistyy voimakas maahanmuuttokriittisyys ja populistinen uusoikeistolaisuus.

  Artikkelissa haastatellun päihde- ja vankilakierteen 23-vuotiaana uuskoontulolla katkaisseen helluntalaispastorin mukaan sekä liberaali kantaväestö että muualta tulevat muslimimaahanmuuttajat haastavat kristillisiä arvoja kahdella rintamalla, joten hänenkin oli politisoiduttava ja liityttävä kristillidemokraatteihin, vaikka persutkin olisi kuulemma ollut uskottava vaihtoehto.

  Tätä porukkaa harmittaa, kun osa haluaisi, useimiten luonnollisista ihmisyyteensä liittyvistä syistä, elää elämäänsä ydinperheestä ja sadan vuoden takaisista arvoista poikkeavalla tavalla ja sovittaa lainsäädäntöä näihin uusiin tapoihin. Raamattua kun pidetään parempana tietolähteenä kuin lääke- tai sosiaalitieteitä. Politisoituneen helluntalaispastorin mukaan tämä on mielipiteenvapauden viemistä enemmistöltä.

  Mielestäni aika harmillisen tuttu näkemys, että jos ruskea homo taisteluhelikopteri saa joitain samoja oikeuksia lain edessä kuin valkoinen heteromies, niin jokin marginaali valkoisten heteromiesten sakeammassa päässä kokee tämän etulyöntiasemansa suhteellisen heikkenemisen syrjintänä.

  Sitten toisaalta he kokevat, että heidän tapaansa elää ja ajatella konservatiivikristillisesti haastetaan ja hankaloitetaan.

  21 kristillisdemokraattia ja 9 perussuomalaista julkaisi vaalien alla yhteisen vaalimanifestin jossa harmittelivat tätä samaa asiaa avainsanalla sananvapaus.

  Ekumeniikan professori Risto Saarisen mukaan kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat alkaneet lähestyä toisiaan. Kun persut menestyy, kd:lle on tullut houkuttelevammaksi peesata sitä eikä keskustaa. Soinin johdolla perussuomalaiset määritteli itsensä "kristillissosiaaliseksi" puolueeksi, ja ateisti Halla-ahokin joutuu mielistelemään hihhuleita aateveljiään julistamalla puoluettaan "vankasti kiinni luterilaisessa perinteessä". Kd:n perustelut maahanmuuttokantojen kiristykselle taas ovat siellä lastemme kristillisen kasvatuksen suunnalla

  Kenties artikkeli onkin toiminut ketjun avauksen pontimena.

  ”Vallassa on yksilön mielihalujen käsittämätön palvonta” – Suomeen on kehittymässä uusi poliittinen voima, kun uskonto ja nationalismi lyövät kättä
   
  jipsu, Plebsant, ttjm ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 5. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Suomessa alkaa näkymään nyt juuri politiikassa näitä entisiä nuorisorikollisia, jotka "tulevat uskoon" ja alkavat larppaamaan jotain evankelistaa, jolle homous on yhtäkkiä kauhistus kun vielä hetki sitten ei millään ollut mitään väliä. Suoraan taparikollisuudesta muiden tuomitsemiseen kulkematta edes lähtöruudun kautta. Persujen pitäisi pitää pesä tiukasti puhtaana noista koska tekevät koko puolueesta täysin luotaantyöntävän jos/kun pääsevät johonkin merkittäviin asemiin.

  Toinen on sitten tietty tuo moraalietiikan omiminen kristillisyyden nimiin. Puhutaan kristillisistä arvoista kun pitäisi sanoa, että ollaan hyviä ja kunnollisia ihmisiä mutta ilman jeesusjuttuja ja asioita, joiden tekeminen tai tekemättömyys vie taivaspaikan ja sivussa kuitenkin unohdetaan rakastaa sitä lähimmäistään (kaikki ihmiset) kuin itseään.
   
  jipsu, Plebsant ja Cereal killah tykkäävät tästä.
 6. Tommy Goldfish

  Tommy Goldfish

  Viestejä:
  2 796
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Ensin pois kouluista, muut on vähemmän tärkeitä. Politiikassa tuo on jo aika marginaalissa vaikka muutama vanhoillinen yrittää vielä siitä pitää kiinni hädissään.
   
  Daemoni tykkää tästä.
 7. meridian

  meridian

  Viestejä:
  350
  Rekisteröitynyt:
  24.12.2016
  Imo lähtökohtaisesti politiikka ja uskonto tulisi pitää erillään. Toisaalta se muuttuu hankalaksi siinä kohtaa kun politiikassa aletaan käsittelemään asioita joissa päätöksenteko pohjautuu arvoihin ja henkilökohtaisiin näkemyksiin.
   
  Jeesbox tykkää tästä.
 8. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 980
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Välillä tosin porukalta tuntuu menevän täysin sekaisin se, mikä on uskonnon ja politiikan yhdistämistä, mikä ei.


  Se, että kerrotaan biologisia ja faktoja sekä psykologian tutkimustuloksia ei ole uskonnon ja politiikan yhdistämistä.

  Se, että kiistetään biologiset faktaa ja psykologian tutkimustulokset, koska ne sotivat omaa ideologiaa vastaan ovat paljon lähempänä uskonnon ja politiikan yhdistämistä.


  Ja se, että vastustetaan jotain (käytännössä erittäin hyvin toimivaa) pääasiallisesti sen takia, että jonkun uskonnon edustajat sitä kannattavat, on myös uskonnon sekoittamista politiiikkaan.  Lisäksi monien itseään ateistina pitävien usko omaan (huonosti toimivaan) ideologiaansa on kuitenkin vielä vahvempi (sillä tavalla, että paljonko se ohjaa heidän poliittisia mielipiteitään) kun monien uskovaisten usko omaan uskontoonsa.
   
  Viimeksi muokattu: 14.05.2019
  Timo 2, Google ja jipsu tykkäävät tästä.
 9. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Silloin sen taakse on syytä kaivaa oikeita syitä tai saada ei-uskovaisia asian kannattajia paremmin esille. Jos vaikka homoutta vastustetaan niin yleensä sen takana on se, mitä raamatussa asiasta sanottiin tai sitten vedotaan johonkin moraaliseen korruptioon, missä moraali viittaa siihen kristillisyydelle omittuun "hyvyyteen", jota noudatetaan vain valikoivasti ja kun se omia etuja palvelee.
   
  jipsu, Plebsant ja ttjm tykkäävät tästä.
 10. ttm

  ttm

  Viestejä:
  681
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko tällaista paljonkin vai viittaatko johonkin spesifiin? Esimerkkien kautta jne.
   
  ttjm tykkää tästä.
 11. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  "Homosaatio" :smoke:
   
 12. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 939
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Puhumattakaan siitä että minkälaiset vehkeet pitää olla alakerrassa jotta voi käyttää jotain tiettyä vessaa :smoke:
   
 13. ttm

  ttm

  Viestejä:
  681
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Homosaatiota vastustetaan koska minkä uskonnon edustajat sitä kannattavat? En ymmärrä. Vai tarkoititko että homosaatio on biologisten faktojen kieltämistä? En ymmärrä vieläkään.
   
 14. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Sarkasmi ei vaan mennyt perille ;)

  "Homosaatio" ja "homorummutus" on uussanoja, joita "moraalista ja kristillisistä arvoista" huolestuneet raamatulla lyöjät ovat kehittäneet järkkäillessään hetero pride kulkueita ja muuten nolatessaan itseään valtakunnan mediassa. Näihin sitten tarttuu satunnaiset muuten vaan "konservatiivit", jotka ei nyt vaan satu pitämään näistä vähemmistöistä ja tykkäävät heittää kapulaa rattaisiin ja sitten pitää keksiä teorioita, miten oikeasti taustalla vaikuttaakin "luonnollisuus" tai muuten vaan "vuosisatojen toimivuus".
   
  jipsu tykkää tästä.
 15. ttm

  ttm

  Viestejä:
  681
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En ymmärrä lainausmerkkejä. Tai sitten vastauksenikin piti lukea rivien välistä. Joka tapauksessa, kiitos kontribuutiostasi.
   
 16. Jeesbox

  Jeesbox

  Viestejä:
  459
  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  En ole tuota artikkelia lukenut (enkä pääse lukemaan, koska: maksumuuri), mutta se voisi olla mielenkiintoinen. Jostain syystä ilmeisesti osaisin vaistomaisesti "iskeä" ajankohtaiseen aiheeseen :)

  Itseäni hieman pelottaa, että Eurooppaankin syntyy USA:n kaltainen uskonnollinen oikeisto (republikaanit).
   
 17. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Syntyy varmaan ja osin onkin jo syntynyt mutta eipä noilla niin paljoa vaikutusvaltaa ole kuin maissa, joissa on aina kaivattu jotain saapasta painamaan kansa maahan. USA:ssa uskonnollisuudella on ihan erilaiset juuret ja republikaanien uskonnollisuus on enemmän sitä laitaa, joka ei oikeasti usko mutta hyödyntää raamattua kun se itselleen sopii.
   
  jipsu tykkää tästä.
 18. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kyllä suomalaiset moraaliarvot ja maailmankuva perustuu aika pitkälti kristinuskoon pohjimmiltaan, haluat sitä tai et.

  Useimmissa ei-kristityissä kulttuureissa ei ollenkaan samassa määrin arvosteta näitä meille niin itsestäänselviä arvoja. Esimerkiksi Kiinassakin kaikki toimii ihan "minäminäminä" -periaatteella, ja muslimimaissa tietysti taas mennään pitkälti Koraanin opetusten mukaan (jotka ovat paljolti ristiriidassa meidän moraalikäsitysten kanssa).

  Uskonnollisuus ylipäätään saattaa lisääntyä tulevaisuudessa, jos/kun ihmisten tyhmeneminen jatkuu. Tutkimusten mukaan ihmisten ÄO on ollut laskussa 1990-luvun puolivälistä lähtien ja loppua ei näy.

  Siltikään en pidä "kristittyä oikeistoa" todellakaan lähellekään yhtä suurena uhkana kuin poliittista islamia (eikä mitään muuta islamia ole oikeastaan olemassakaan kuin poliittinen islam).
   
  Timo 2 ja jipsu tykkäävät tästä.
 19. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  No mietipä niitä Kiinan alueella vaikuttavia uskontoja ja sitten voidaan palata siihen, miten ainutlaatuista tämä rauhaa ja elämää muka arvostava moraalietiikkamme onkaan. Kiina on diktatuuri, turha sieltä on moraalia etsiä puoluejärjestelmästä. Ihmiset osasivat elää rauhassa ja olla tappamatta toisiaan summittaisesti jo ennen kuin kristinusko saneli yhteiskuntamme arvoja mitenkään ja sen jälkeen vasta syvällä käytiinkin sen uskon nimissä.

  Kun joku poliitikko puhuu nykyisin kristillisistä arvoista, tarkoittaa hän lähes aina siellä kodin ja isänmaan (mitä kristillistä näissä edes on?) ohella uskontoa. Poikkeuksia olisi virkistävä lukea. Halla-ahokin taitaa viitata ainoastaan "luterilaisiin arvoihin".

  Lisälukemista: Morality and religion - Wikipedia
   
 20. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Jaa, pitää mennä niin pitkälle historiaan etten minä ainakaan muista, miten rauhassa silloin on elelty.. :D Ja piirit on olleet sen verran pienet, että sekin on vaikuttanut kaikkiin asianhaaroihin.

  Anyways, kyllähän joku filosofi ja historioitsija voisi ihan objektiivisesti sanoa, että länsimainen sivistys ja hyvinvointi on pohjimmiltaan rakentunut kristillisen perustan päälle. Ja siihen sitten epäsuorasti perustuu kaikkien muidenkin kulttuurien hyvinvointi.

  Haluan vielä huomauttaa, että itse en ole uskonnollinen henkilö, enkä usko mihinkään yliluonnollisiin mielikuvitusolentoihin. Mutta tunnustan kyllä kristinuskon roolin maailmanhistoriassa ja etenkin sen positiivisen vaikutuksen, vaikka sinä tunnutkin keskittyvän lähinnä siihen negatiiviseen puoleen.
   
 21. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Mutta sä uskot nimenomaan, että kristillinen moraalikulttuuri on jotenkin ylivertainen taolaiseen, buddhalaiseen tai vaikka konfutselaiseen moraalikulttuuriin verrattuna? Ja vieläpä jotenkin niin, että ilman hesusta meille ei olisi millään voinut syntyä järjestelmään, joka vaikuttaa (jossain määrin) hyvältä ja oikeudenmukaiselta? Ja tämä täysin riippumatta kaikesta siitä pahasta, mitä uskontomme nimissä on ehditty tekemään, aikaa ennen Lutherin kaltaisia puhdistajia?
   
  JaySon tykkää tästä.
 22. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kristinusko ja kapitalismi ovat olleet todistetusti varsin lyömätön yhdistelmä reilun sadan vuoden aikajänteellä. Ei mitkään muut systeemit ole pärjänneet lähellekään niin hyvin.

  Kiina on hyvä esimerkki maasta, jossa kapitalismi on tehnyt paljon hyvää, mutta moraalin puute on tuonut kapitalismista myös kaikki pahimmat puolet esiin ja jokainen ajattelee lähinnä itseään, eikä lähimmäisiään eikä etenkään ympäristöä.

  Itse en jaksa miettiä niin vanhoja historioita, että miltä maailma on näyttänyt ennen teollista vallankumousta ja mikä uskontojen rooli silloin on ollut. Ihan sama.
   
 23. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Shintolaisuus ja kapitalismi näkyy vetävän sekin ihan hyvin. Yhdistävänä tekijänä kapitalismi. Meillä on itänaapuri, missä kristinusko on ottanut suorastaan valtioelimen aseman mutta yhdistettynä näennäiskapitalistiseen diktatuuriin, se ei toimikaan. Kristinuskon hieno moraalietiikka ei kestäkään paskan hallinnon alla.

  Mutta tämä menee sivu aiheen eli nykyiset suomalaiset poliitikot, jotka puhuvat kristillisistä arvoista ja joista jokaisella jeesus on siellä mukana, ei pelkästään arvojen väitettynä perustajana (vaikka jostain syystä niitä oppeja ei oikein noudatetakaan ja tämän kaikki "kristityt" poliitikot haluavat sivuuttaa kuin virtahevon olohuoneessa).
   
  jipsu tykkää tästä.
 24. sniperfin

  sniperfin

  Viestejä:
  1 403
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eli et jaksa miettiä niitä aikoja jolloin kristinuskon rooli oli merkittävä ja vaikutus yhteiskuntaan suuri, vaan mietit nykyaikoja jolloin se on hyvin minimaalinen ja vedät siitä johtopäätöksiä että hyvä juttu, vaikka kaikki hyvä kehitys johtuu nimenomaan siitä että kristinuskon kanta on epäoleellinen kun yhteisistä asioista päätetään.
  Kristinuskolla on toki ollut ja on vieläkin vaikutusta esim. suomessa, esim. tasa-arvoisella avioliitto lailla kesti kauan että se hyväksyttiin, juuri niistä kristillisistä moraali arvoista johtuen.

  Korjataan nyt sen verran että sekulaarisuus ja kapitalismi ovat olleet tähän asti paras yritelmä.


  Jep, kannattaa vaikka kuunnella keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskunnassa, jesse on ratissa.

  Nykyäänhän se on vielä judeo kristilliset arvot, on juutalaiset joita kristityt ovat vihanneet holocaustiin asti mukana, että saadaan muka isompi joukko mukaan.
  Tämä toki tapahtui vasta 60-luvulla kun abortin vastustajat tarvitsivat liisää pohjaa tuelleen ja ameriikan vaikutusvaltaiset juutalaiset olivat tällainen taho, alettiin puhumaan yhteisistä judeo kristillisistä arvoista. Vaikka juutalaiset eivät jesseä messiaaksi tunnusta ja kristityille jesse on se mistä arvot johdetaan.
   
  Jurppii tykkää tästä.
 25. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Venäjällä on pohjimmiltaan voimassa Neuvostoliiton ajan moraalikäsitykset. Ei nämä asiat ihan parissa vuosikymmenessä muutu, etenkin kun nykyinen hallinto on niitä pikemminkin pönkittänyt siitä huolimatta, että on olevinaan suuri Jeesuksen ystävä (mikä nyt on tietysti täysin naurettava ajatus ottaen huomioon, että Putin on aikamme suurin rikollinen).
   
 26. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Miksi sä tartut kokoajan vain siihen osaan viestiä, joka ei kosketa itse aihetta vaikka erikseen asiasta mainitsen? Mutta jos haluat jatkaa niin onko se nimenomaan kristinusko ja shintolaisuus, jotka tekevät tietyistä maista hyviä? Jännästi vaikuttaisi vaan siltä, että sitä paremmin menee ainakin kristinuskon osalta, mitä vähemmän sen annetaan mihinkään vaikuttaa.
   
 27. Jeesbox

  Jeesbox

  Viestejä:
  459
  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  Näetkö, että tämä poliittinen islami vaikuttaisi EU:n alueella, vai pelkäätkö sen leviämistä lähi-idästä?
   
 28. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  USA on maailman johtava demokratia, ja hemmetin hyvin sillä menee, vaikka onkin melko uskonnollinen maa meidän mittarilla. Toisaalta ihan hyvin menee meilläkin, vaikka ollaankin maallistuneempia.

  Joten miten sen nyt ottaa. Komsii komsaa.

  Vähintään epäsuorasti tuntuu vaikuttavan jo aika paljon..
   
 29. Jeesbox

  Jeesbox

  Viestejä:
  459
  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  Niin, mutta mistä käsin? Näetkö, että EU:n alueella olisi jotain poliittista liikehdintaa, jota motivoisi Islam? Vai perustuuko käsityksesi pelkoon spekuloidusta tilanteesta, jossa poliittinen Islam leviäisi EU:n alueelle Lähi-Idästä?
   
 30. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  No mitenkäs siellä se uskonto vaikuttaa lainsäädäntöön ja onko hyviä lakeja mielestäsi?

  ps. Väistelet vaikeita argumentteja. Kyllä sä tän jotenkin improvisoit niin, ettei näytä ihan hirveeltä threaditappiolta vaikka nyt onkin vähän suunta hukassa :kahvi:
   
 31. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 939
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tosin USA:ssa uskonto on erittäin tehokkaasti palomuurattu pois valtion toiminnasta siitä huolimatta että about puolet kansasta sitä jatkuvasti yrittää sinne survoa.
   
 32. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Äärivasemmiston ja äärioikeiston kannatuksen nousu liittyvät tietysti epäsuorasti islamiin, ja ovat politiikkaa, vaikka eivät olisikaan poliittista islamia. :)

  Suorempiakin esimerkkejä on olemassa siitä, että esimerkiksi sharia on saanut länsimaissa jotain "ymmärrystä".
   
 33. sniperfin

  sniperfin

  Viestejä:
  1 403
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Paitsi että sitä palomuuri yritetään koko ajan murtaa esim. korkeimman oikeuden tuomari valinnoilla joilla on oikeus tulkita perustuslakia ja tehdä päätöksiä omien tulkintojensa perusteella.

  Nyt kun siellä on konservatiivi enemmistö niin uskovaiset ajavat hyvin useita uskontoon liittyviä keissejä saadakseen niistä myönteisen korkeimman oikeuden esimerkkitapauksen jonka perusteella
  osavaltiot voivat sitten säädellä lakeja. Siksihän näitä tuomari ehdokkaita grillataan hyvin paljon mm. aborttiin liittyvillä kysymyksillä.
   
 34. sniperfin

  sniperfin

  Viestejä:
  1 403
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eikös tämä ymmärrys juuri johdu niistä kristillisistä arvoista ? Vai syödäänkö tässä nyt kakkua samalla kun sitä säästetään.
   
 35. baggio

  baggio

  Viestejä:
  495
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Kysymys ei ollut minulle osoitettu, mutta pohdin tätä aiemmin. Kyllähän poliittisen islamin uhan olemassaolon voi allekirjoittaa, mutta todellisuudessa taitavat kotimaiset muslimipoliitikot edustaa järjestään suvakkipuolueita, jotka tekevät täysin päinvastaista politiikkaa kuin mitä uskonnoilla perustellaan.
   
 36. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 360
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Persut pelottaa kuplan sisällä niin täytyy keksiä tehokasta mustamaalausta:

  - rasistit
  - natsit
  - äärioikeisto
  - Putler
  - uskonto

  Kun muistaa, että sama porukka ajattelee maahanmuuton tekevän yhteiskunnasta paremman (kunhan rasistit vaan saadaan eliminoitua) ja valkoisen miehen olevan syyllinen vähintään epäsuorasti kaikkeen pahaan, voi vaan tarttua torveen ja honkata ja toivottaa islamin tervetulleeksi ylevine päämäärineen.
   
 37. ei naarata

  ei naarata

  Viestejä:
  1 155
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nykypäivänä pahin politiikkaa sotkeva uskonto on ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Islamkin tulee kaukana perässä, ainakin meidän näkövinkkelistä katsottuna.
   
 38. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 236
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minun puolestani kukin poliitikko voi vapaasti tehdä politiikkaa uskonnollisilla näkemyksillään. Äänestäjät päättäkööt, kannattaako se.

  Valtion ja uskonnon erottaminen on vähän asiaa sivuava kysymys. En näe Suomen nykyisessä systeemissä suurempia vikoja. Mielenkiintoista on myös se, että Yhdysvalloissa kristinusko on sekä politiikassa että ihmisten arjessa selvästi merkityksellisempi asia kuin Suomessa nykyään, vaikka siellä uskonto ja valtio on virallisesti erotettu eikä valtionkirkkoa ole kai koskaan ollutkaan.


  Mielestäni uskontoja pitää tuntea, koska uskonnolla on ollut ja on edelleen hyvin merkittävä vaikutus maailman kulttuureihin. Sitä en tiedä, onko nykyinen uskonnonopetuksen toteutustapa paras mahdollinen. Olen kuullut hyviä argumentteja erilaisten tapojen puolesta.

  Nykyiselläänkin uskonnonopetuksen pitää olla tunnustuksetonta. Onko se sitä aina, en tiedä.

  Uskontoon pohjautuvia perinteitä kouluissa vielä on, mutta niihin osallistuminen on kaiketi valinnaista?
   
  Timo 2 tykkää tästä.
 39. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Kristinusko Yhdysvaltojen politiikassa on rajallisen vaikutusvaltansa lisäksi aika kaukana niistä raamatun arvoista, jotka moni uskontoon kuulumaton mieltää jessen opetuksiksi. Enemmänkin vallankäytön väline, jolla yritetään pitää omat kurissa ja nuhteessa.

  Oikeastaan voisi sanoa, että jos islamin ongelma on liian tarkka ohjeiden noudattaminen ja kirjaimellisesti ottaminen niin "kristityt" olisivat paljon parempia ihmisiä noin yleisesti, jos muistaisivat mitä raamatussa sanotaan ja tulkitsisivat vähän vähemmän omien etujensa suuntaan niitä kirjoituksia :kahvi:
   
 40. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Tässä taas mennään: Alabama sääti Yhdysvaltain kovimmat aborttipykälät: Aborttia ei oikeuta edes raiskaus tai insesti

  Lakihan on perustuslain vastainen mutta jostain syystä tällaista koepallottelua tykätään harrastaa. Mielenkiintoisin pointti että lain puolesta ei äänestänyt yksikään demokraatti eikä yksikään nainen. Raiskaus tai insesti ei siis kelpa perusteluksi. Toisaalta jos argumentti on jumalaan perustuva "elämän" suojeleminen niin eihän se sikiön vika ole, että isoisä raiskasi äitiä :kahvi:

  Tuossa vielä yksi mielenkiintoinen artikkeli uskonnosta ja politiikasta: Opinion: Can you be pro-life and pro-death penalty? - CNN

  Vaikuttaisi siltä, että ainakin Yhdysvalloissa, katoliset ovat selkeimmin johdonmukaisia näissä elämään ja kuolemaan liittyvissä politiikan asioissa. Niin sekulaareilla/progressiivisilla, kuin muillakin uskovaisilla alkaa kova selittely tai politiikka ja muut arvot menee uskon edelle kun haetaan kolmen suoraa aiheessa abortti-kuolemantuomio-eutanasia. Tai noh, uskonnottomilla saa tietty olla oma arvojärjestys asioille eikä sielut tai muut ole häiritsemässä asiaa.
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2019
 41. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 980
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Troijan puuhevonen – Wikipedia

  Kun soluttaudutaan puolueisiin, jotka korostavat mm. "ihmisoikeuksia" päästään parhaaseen asemaan josta voi korruptoida sen, mitä esim. niillä ihmisoikeuksilla tarkoitetaan.

  Ja näiden suvakkipuolueiden käsitys "ihmisoikeuksista" on kyllä jo muutenkin aika pahasti vinoutunut. Asioilla, mitä länsimaissa toitotetaan "ihmisoikeuksina" on nykyaikana hyvin vähän tekemistä sen kanssa, mitä esim. YKn ihmisoikeuksien julistuksessa sanotaan.

  Samalla jätetään piittaamatta niistä todellisista ihmisoikeusrikkomuksista, joita lähi-idän muslimimaat on täynnä. Hyvinhän tämä kuvio islamisteille sopii.


  Esim. lähi-idästä tuleva islamisti asettuu mielellään vastustamaan huivikieltoa ja perustelee tätä ihmisoikeuksilla, jotta he voivat jatkaa omien vaimojensa ja tyttäriensä sortamista pakottamalla näille mm. väkivallalla uhaten huivin päähän.
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2019
  MasaA, JaySon, Timo 2 ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 42. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Oikeastaan nämä voisi jättää kulttuurinrikastumisketjuun, jossa näitä on jo puitu aiemminkin, jos ei muuten niin siksi, että edes tässä ketjussa voisi keskustella tuosta sisäsyntyisestä konservatiivis-uskonnollisesta politiikasta, johon Hesarin maksumuurijuttukin pohjautuu.

  Mutta noin muuten voisi sanoa, että lukeneena miehenä tiedät kyllä, ettei keskustelua voi käydä siltä pohjalta, että puolet sanoo että "tämä lähtöolettamus on muuten näin ja jos näyttää toiselta niin se johtuu troijan hevosesta".
   
 43. raven0ak

  raven0ak

  Viestejä:
  1 155
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  erottaa ne pitäs, tosin tällä hetkellä politiikkakin alkaa jo olemaan uskontoa
   
 44. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 980
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sinä siis haluat tehdä tästä ketjusta lähinnä pelkän "dissataan kristittyjä"-ketjun sen sijaan että täällä keskusteltaisiin niistä todellisista ja suuremmista ongelmista siinä että uskontoa ja politiikkaa sekotetaan keskenään.

  Kristinusko on ei-poliittinen uskonto, johon ei suoraan liity poliittista ideologiaa, se vaan ottaa kantaa mm. sellaisiin asioihin kuten ihmisarvo.

  Islam sen sijaan on poliittinen uskonto, joka määrittelee hyvin selvästi myös millainen yhteiskunnan tulee olla.
   
  Timo 2 tykkää tästä.
 45. baggio

  baggio

  Viestejä:
  495
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Varmasti näin, mutta laitatko tälle luonnehdinnalle vielä lähteen meitä uskontojen sisällöistä vähemmän kiinnostuneita varten.
   
 46. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 980
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Viiden sekunnin googlettamisella esim.

  Suomen Islam-Keskus Säätiö

   
  baggio tykkää tästä.
 47. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Haluaisin, että tästä ketjusta ei tule kr-ketjun toisintoa. Ainoa syy, jonka näen että sinulla voisi tätä vastustaa on, että haluat sen aloituksessa ja jatkossa olleen aiheen hautautuvan mahdollisimman tehokkaasti.

  Esimerkki poliittisesta uskonnonharjoittamisesta ei todista uskontoa poliittiseksi. Vähän sama kuin yrittäisi todistaa kaikkien autojen olevan mersuja näyttämällä mersun.
   
 48. raven0ak

  raven0ak

  Viestejä:
  1 155
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  tapakristillisyys joo, erona tähän tulee katollilaisuus, lestadioilaisuus, jehovat ja mormonit ...ortodokseja unohtamatta (luterilaisen kirkon piti olla tän paskan ulkopuolella mutta kyllä täl vuoskymmenellä luterilainenkin kirkko alkanut esitellä poliittisuuttaan); eikä pidä unohtaa ääripäitä politiikasta joille polittinen vakaumus on jo uskonto
   
 49. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  8 595
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  No itse tulkitsen tapakristillisyyden niin, ettei se tässä ongelmaksi voisikaan muodostua koska se tuskin tunketutuu politiikkaan, että tykkää joulusta, pääsiäisestä ja kirkkohäistä.
   
 50. ttm

  ttm

  Viestejä:
  681
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sulla taisi mennä ohi tuo aiempi kysymykseni?