Ostin Axxel 16 A -ylijännisuojan (No 8060). Tässä ei ole lainkaan kelaa (kuristin) eikä virta kierrä piirilevyn kautta. Koko kytkentä on vaihejohtimien rinnalla. Itse laite on sen verran pieni, että mahtuu juuri suojattavien laitteiden pistorasiaan. Ongelmahan on se, että jääkaapin pistorasia ja pistorasia, jossa on kaikki tärkeimmät tekniset laitteet, ovat ketjutettu. Minulla on kaapelin ympärille puristettavia ferriittejä, mutta en usko, että niistä on kovin suurta hyötyä.
Tässä vertailun vuoksi Clas Ohlsonin verkkohäiriösuodatin, joka vaikutti toimivan, mutta 780 watin kesto on ongelma kuormituspiikeille. Lisäys: Nyt, kun olen tutkinut enempi näitä ylijännitesuojia/suodattimia, niin näyttää sille, että Clas Ohlsonin malli on ainoita yhden pistokkeen malleja, joissa on kela/kuristin ja virta kulkee piirin läpi. Muissa malleissa ylijännitesuoja ja suodatun on vaihejohtimien välillä. Tällaisissa malleissa on ilmoitettu maksimivirraksi 16 ampeeria, koska laitteen läpi menee johtimet suoraan.
Edit:
Minulla on TDK:n ZCAT-A -ferriittejä
https://product.tdk.com/info/en/catalog/datasheets/clamp-filter_commercial_zcat_en.pdf . Kyllä noilla vähän saa impedanssia kasvatettua 10 MHz:sta ylöspäin.
Fair-ritella on matalammille taajuuksille optimoituja versioita.
Round Cable Snap-Its Archives - Fair Rite
Edit 2:
Jos sain oikein selvää, niin Axxelin ylijännitesuojan kytkentä on tällainen.
Aikalailla sama kuin tässä videossa.
Paremmissa laitteissa on kuristin ja kondensaattori. Esimerksi:
APC Surgearrest 3020J:
Muutamia lisäkuvia
APC P83-CN 防浪涌 8位插座 总控 3米【拆】!【拆】!【拆】!不是地主拆遣征地,是拆APC排插:各型号内脏图欣赏。“内脏美;才是真的美。”-京东
Edit 3:
Axxelin kaikki kolme varistoria on tyyppiä TUR 14d471k. Teknisten tietojen mukaan
https://www.bourns.com/data/global/pdfs/MOV14D.pdf jännite, jolla varistorin läpi alkaa kulkea 1 mA:n virta on keskimäärin 470 V. Tämän artikkelin
https://www.electronics-tutorials.ws/resistor/varistor.html mukaan tuo 1 mA:n piste on käytännössä se kohta, jossa varistori alkaa johtaa. Verkkovirran hetkellinen jännite vaihtelee normaalisti -325 voltin ja +325 voltin välillä, joten kyllähän tuohon eroa jää.
Edit 4:
APC PM1W-GR -ylijännitesuojalle luvataan "kevyt häiriösuojaus". APC:ssä johdot menevät suoraan suojan läpi ja elektroniikka on kytketty rinnalle, joten kuormituksen kesto on 16 A. Häiriösuojausta varten suojassa on yksi kondensaattori. Varistorina on EV 14S471X3. Kuva ja kytkentäkaavio sivulla
Демистифайнг Шнайда .
Kondensaattori on MPK-X2 .1K 300V-40/105/21.
Edit 5:
Tuon APC PM1W-GR:n valkoisen ja keltaisella teipillä ympäröidyn varistorin EV 14S471X3 sisällä on sarjassa kolme pienempää varistoria. Kaksi pinniä on sarjan päistä ja kaksi väliltä. Näyttäisi, että tuo jonkun toisen piirtämä kaavio on väärin. Kolmella varistorilla kytkennästä tulee lähes samanlainen kuin Axxelin ylijännitesuojasta, mutta APC:ssä on yksi kondensaattori suodattamassa häiriöitä.
Nyt minulla on jääkaapin rasiassa tuo APC PM1W-GR ja virtajohdoissa on yhteensä 5 kpl ferriittejä.
Edit 6:
Laite johtoja, joissa häiriösuodatus.
EMC/EMI
Schuko->IEC: IF13-EU2-H05-3100-WF
Avoimet johdot -> IEC: IF13-SE-H05-3100-WF-200
European Schuko | EMCEUPEN
Edit 7:
Thomannilla on Furmanin suotimia.
Furman AC-210 A E Power Conditioner
Edit 8:
Tässä muutama esimerkki mm. jääkaapin, pakastimen ja kaivopumpun käynnistysvirroista. Virtapiikkin kesto on luokkaa 0,2 - 0,4 s.
Starting Surge Characteristics of various electrical loads
Running Home Refrigerator on Inverter Supply
Omassa jääkaappipakastimessa on Nidecin HTK95AA-kompressori. Ensimmäisessä kuvassa speksit ja kahdessa viimeisessä saman mallin eri versioiden speksit.
Käynnistysvirta ei ole itselläni ongelma. Vaan kaapin sammuessa ilmenevä jännitepiikki (EFT, Electrical Fast Transient).
Edit 9:
Tilasin modeemille, kahdelle reitittimelle, tukiasemalle, Raspberry Pi:lle ja isolle palvelimelle ylijännitesuojaksi ja suodattimeksi Furman AC-210 A E. Noin 40 euron APC olisi varmasti ollut riittävä, mutta tilan vuoksi Furman sopii täydellisesti.
Jääkaapille vedän uuden pistorasian eri sulakkeelta. Selvisi nimittäin, että sähköjen vedot eivät ole aivan optimaaliset.
1. Jääkaappi (ja ATK-laitteet) eivät olekaan keittiön 16 ampeerin sulakkeen takana kuten muut keittiön erillisellä maajohtimellä maadoitetut pistorasiat.
2. Jääkaappi on 10 ampeerin sulakkeen takana. Saman sulakkeen takana on myös olohuoneen kolme pistorasiaa, olohuoneen valaistus ja verannan pistorasia. Pistorasiat on maadoitettu nollajohtimeen.
Saan noin kolmen metrin johdolla virran jääkaapille keittiön sähköistä, jotka ovat 16 A:n sulakkeen takana ja maadoitettu erillisellä johtimella.
Edit 10:
Furmanin suodatin on nyt otettu käyttöön. Vaihdoin alkuperäisen tilalle lyhyemmän laitejohdon. IEC-pää oli hieman erilainen, joten lukitus oli hankala saada paikoilleen. IEC-lähdöille ei ole lukitusta ja liittimet tuntuivat irtoavan helposti. Tämän vuoksi päätin kiinnittää kaiken 25 x 30 cm levylle. Furmanin mukata tuli L-muotoisen kiinnitysraudat. Jääkaappia ei ole vielä siirretty eri sulakkeen taakse ja jäänkin odottamaan mahtaako häiriöt loppua pelkästään Furmanin avulla.
Edit 11:
Enää ei jääkaappi aiheuta häiriöitä. Siirrän kaapin kuitenkin eri sulakkeen alle sitten, kun tulee muuta remppaa.
Edit: 12 (2020):
Furmanin asennuksen jälkeen en ole kertaakaan huomannut, että jääkääppi olisi aiheuttanut häiriöitä. Jääkaappi ja tietokone, josta lähtee HDMI extenderi, ovat siis saman sulakkeen alla.
Nyt monitori ja HDMI extenderi ovat keittiön pistorasiassa, jonka saman saman sulakkeen takana on liesituuletin/ilmanvaihto. Kun liesituulettimen/ilmanvaihdon nopeutta säätää (valinnat 1 - 4), kuva katoaa hetkeksi monitorilta. Toisessa päässä jääkaapin häiriöt on ratkaistu, mutta häiriöongelmia on vastaanottopäässä. Liesituuletin ei käynnisty ja sammu itsestään eikä sitä juurikaan koskkaan tarvitse säätää, joten ongelma ei ole merkittävä.
Edit 13 (2020):
Kokeilin Monter Power 100 Surge Protectionia (MP EXP 100U DE) liesituulettimen häiriöihin. Ei mitään vaikutusta. Moster Power on myös 16 ampeerin laite, jossa luultavasti vain kondensaattori vaihejohtiemien välillä. Hinta Kärkkäisellä 15,90 €. Kätevä USB-virtalähteenä, koska verkkovirran saa ketjutettua eteenpäin ja samalla saa ylijännitesuojauksen.
Edit 13 (2020):
Ostin APC PM5-GR -ylijännitesuojan toisaalle, mutta kokeilin sitä liesituulettimen aiheuttamiin häiriöihin. Ei mitään huomattavaa vaikutusta. APC PM5-GR:ssa on hieman parempi suodatus kuin yksipaikkaisessa APC PM1W-GR:ssä.
Tässä kuvat APC PM5-GR:stä.
Löysin Youtubesta videon mallista APC PMH63VT-GR.
Edit 14 (2020):
Tänään saapui AUTH NachrichtenTechnik EMD 503 -verkkohäiriösuodatin/ylijännitesuoja
Netzfilter Universal-Breitband mit: Amazon.de: Elektronik . Tässä on vaihdettava sulake.
Tämä toimii liesituulettimen aiheuttamiin häiriöihin. Muutamia satunnaisia kuvan pätkäisyjä tulee, jos liesituulettimen säädintä oikein kunnolla vääntelee edestakaisin. APC PM5-GR:llä ja APC PM1W-GR:llä ei ollut mitään vaikutusta.
Lisäsin RJ45-extenderin vastaanottimen virtalähteen johtoon ferriitiin ja pyöräytin johdon kolme kertaa ympäri. Nyt hävisivät satunnaisetkin kuvan katkokset.
Edit 15 (2021):
Nyt, kun Suomessakin mainostetaan Voltbox-laitetta, jonka väitetään pienentää sähkönkulutusta (huijaus), katselin videoita, joissa näitä laitteita avataan. Sisällä on näköjään X-konkka.
Voltboxin mainos
Voltbox =)
Sama englanniksi
Voltbox
Sama tuote myös nimellä Voltex, Miraclewatt ja InstaWatt
Voltex - Device That Cuts Your Power Bill By Up To 90% - Page 1