Ubuntu ja Windows Dual boot, ubuntu ei käynnisty

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja Aivotton, 11.09.2019.

  1. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Hei! Eli mulla on Dual boot kahdessa eri SSD ubuntu 120gb ja Windows 500gb. Emolevy asrock b450m pro4 uusin BIOS, ja ryzen 3600 prossuna.
    Ongelmana on se että kun Grubissa valitsen ubuntun niin tietokone menee sen tummaan tyhjään ruutuun ja jää siihen jumiin, kun taas Windows käynnistyy joka kerta ilman mitään ongelmia. Ubuntun versiona käytän 19.04
     
  2. Ryzen

    Ryzen

    Viestejä:
    50
    Rekisteröitynyt:
    14.03.2017
    Windows asennettuna siis toisessa asemassa ja Ubuntu toisessa? Kokeile näpyttää boottiasemavalikko esille konetta käynnistäessä ja boottaa Ubuntu suoraan siltä asemalta jossa se on asennettuna ja windows taasen siltä toiselta asemalta. Joskus törmäsin samankaltaiseen ongelmaan ja sain toimimaan kunhan boottasin vain suoraan siltä asemalta jossa haluttu käyttis oli. En sitten koskaan jaksanut selvittää miten grubin olisi saanut toimimaan oikein niin siitä en osaa sanoa.
     
  3. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Mulla siis käynnistyy Ubuntu levy ensin, ja sille tulee tuo grub valikko esiin, jossa voi valita minkä käyttiksen haluaa käynnistää. Joo ja Windows ja Ubuntu ovat omilla SSD levyillä. Kokeilin äsken bootata ubuntua grubista ja käynnistyi, tämä sama ongelma kuitenkin tapahtui eilen myös: aluksi ei Ubuntu käynnistynyt vaikka yritti useaan kertaan ja sitten myöhemmin käynnistyi kun oli käyttänyt Windowsia.
    Edit: äsken Windowsia käynnistäessä tuli win32kfull.sys blue screen, joka kai fixas ittensä ja nyt käynnistyi kone normisti Windowsiin.
     
  4. Leo_Greta

    Leo_Greta

    Viestejä:
    389
    Rekisteröitynyt:
    14.03.2019
    Seuraavalla kerralla voisit kokeilla seuraavaa, että saisit näkyviin mahdolliset virheet Ubuntun bootin aikana:
    1. Valitse Grubissa Ubuntun rivi
    2. Paina E-näppäintä, niin pääset editoimaan käynnistysparametrejä
    3. Mene riville, joka alkaa "linux /boot/vmlinux".... jne.
    4. Poista riviltä sanat "quiet" ja "splash"
    5. Paina F10-näppäintä tallentaaksesei ja bootataksesi.
    Nyt pitäisi ruudussa vilistä tekstiä ja myös mahdolliset virhetilanteet boottauksessa.
     
  5. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Tein ohjeittesi mukaan, ja kun painan F10 niin, tulee vain valaistettu musta ruutu(ei käynnisty) kone pitää sammuttaa käynnistys napista, ja kun menen uusiks katsomaan noita ubuntun asetuksia(E nappi) niin se quiet ja splash on tullut takaisin.
     
  6. Leo_Greta

    Leo_Greta

    Viestejä:
    389
    Rekisteröitynyt:
    14.03.2019
    Joo ne muokkaukset tallentuu vain sen yhden boottauksen ajaksi.
     
  7. ?..

    ?..

    Viestejä:
    1 116
    Rekisteröitynyt:
    06.04.2018
    Boottaa Ubuntun asennusmedialle, lataa Boot-Repair ohjelma ja aja Recommended Repair. Tämä ohjelma skannaa koneen ja tekee bottivalikkoon tarvittavat valinnat käyttöjärjestelmille.
     
  8. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Vedin äsken Ubuntu 19.04 asennuksen uusiksi, ja jolloin Ubuntu käynnistyi, mutta heti kun latasin grub "sudo update grub" (jotain tuohon suuntaan) niin restartauksen jälkee grub näkee w10 ja ubuntun, mutta Ubuntu ei käynnisty.
     
  9. Copra

    Copra

    Viestejä:
    1 618
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Asenna kumpaankin erikseen käyttikset (toisen levyn datajohto irti asennuksen ajaksi) ja käynnisytä aina käynnistysvalikosta kumman haluat käynnistää.
     
  10. edup

    edup

    Viestejä:
    2 528
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Testaa käynnistää se @Leo_Greta n ohjeilla, mutta sen sijaan että poistat sen "quiet splash" sieltä, niin kirjoitat niiden jälkeen "nomodeset". Itsellä on yleensä riittänyt kertaalleen käynnistää tuolla, minkä jälkeen näytönohjaimen ajurit on saatu ladattua järkevästi ja sitten tuon jälkeisillä käynnistyksillä ovat toimineet oikein.
     
  11. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Asennuksen suoritin juurikin näin, eli eka w10 ja sitten se irti ja ubuntun asennus, eli meinasit että aina koneen käynnistyessä painan f11 jotta biosin käynnistysvalikkoon? Eli unohtaisin tuon grubin käytön?
     
  12. tatulpin

    tatulpin Tukijäsen

    Viestejä:
    973
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Eikös jollain Linux-jakeluilla ollut ongelmia uusien ryzenien kanssa, vai joko ne on korjattu?
     
  13. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Lisäämällä tuon nomodeset tuo Ubuntu käynnistyi, mutta tuntuu aika työläältä se aina kirjoittaa kun ubuntun käynnistää
     
  14. edup

    edup

    Viestejä:
    2 528
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Kuten sanoin, niin yleensä riittää että kerran käynnistää tuon "nomodeset" kanssa. Näytönohjaimet ajurit ladataan tuon jälkeen "myöhässä" ja kun ne kertaalleen saadaan onnistuneesti toimintaan, pitäisi käynnistyä oikein jatkossakin ilman sitä "nomodeset" flagia.
     
  15. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Kokeilin käynnistää siis jälkeenpäin ubuntua, mutta jäätyi taas siihen kun valitsin Ubuntu grubista
     
  16. Baldrick

    Baldrick

    Viestejä:
    2 692
    Rekisteröitynyt:
    24.10.2016
    Voi joutua laittamaan safe-bootin pois päältä biossista, jos ajelee muilla kuin avoimilla gpu-ajureilla. Asensin itse joskus Ubuntun turhaan uusiksi tuon takia, kun bios oli mennyt defaultille jonkin kellottelun takia.
     
  17. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Siis johtuuko tää kaikki vanhoista näyttiksen ajureista? Miten kone sitten käynnistyi ekalla kerralla ilman ongelmia? Ja pitäisikö nuo ajurit siis manuaalisesti asentaa, sillä katsoin että AMD Rx 570 malliin on AMD sivulla ajurit 18.04.03 Ubuntu versioon, mutta asennettu ubuntun on nyt 19.04
     
  18. edup

    edup

    Viestejä:
    2 528
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Todennäköisesti AMD:n omien ajureiden asennus korjaa ongelman kokonaan. En kuitenkaan osaa noiden kanssa auttaa, liikaa vuosia siitä kun on AMD:n ajureita tarvinnut Ubuntun kanssa säätää. Netissä lienee ajantasaisia ohjeita tuohon.

    Jos kuitenkin haluat pysyvästi tuon "nomodeset" flagin GRUBiin, niin muokkaa /etc/default/grub tiedostoa ja aja lopuksi "sudo update-grub" terminaalissa. En kuitenkaan suosittele tuota, vaan parempi olisi jos saa AMD:n omat ajurit asennettua.
     
  19. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Okei pitää noita ajureita kohta kokeilla! Pitää siis varmaa ladata Ubuntu 18.04 koska AMD:la ei näytä olevan ajureita Ubuntu 19.04
     
  20. edup

    edup

    Viestejä:
    2 528
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Suosittelen muutenkin tähän väliin että kannattaa Ubuntusta käyttää niitä LTS-versioita, niin pääsee yleensä kaiken kanssa paljon helpommalla. Ainakin ellei erikseen sitten tykkää siitä säätämisestä, tai ole muuten paljoa kokemusta Ubuntusta niin että saa ongelmat ratkottua itsenäisesti. Viimeisin LTS siis 18.04, ja seuraava LTS 20.04 sitten tulee huhtikuussa. Noille LTS julkaisuille kun taataan se 5 vuoden tuki julkaisusta, vs. 18kk tuki muutoin, niin monet ajurijulkaisut ym. kohdennetaan noille pidempään tuetuille versioille.
     
  21. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Päivitin nuo AMD ajurit, mutta sama ongelma pysyy edelleen, eli musta ruutu käynnistyessä.
     
  22. dominik

    dominik

    Viestejä:
    1 174
    Rekisteröitynyt:
    09.04.2018
    Onko se secure boot tms. otettu pois päältä biosista?
     
  23. Aivotton

    Aivotton

    Viestejä:
    105
    Rekisteröitynyt:
    27.08.2018
    Joo secure boot disabled