Tutkijat: Puhelinten sim-korttien poistuminen ravisuttaa operaattoreita

Viestiketju alueella 'Muu uutiskeskustelu' , aloittaja Kaiser Soze, 24.04.2018.

 1. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja BANNED

  Viestejä:
  4 933
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tutkijat: Puhelinten sim-korttien poistuminen ravisuttaa operaattoreita – liittymät voisi kilpailuttaa entistä helpommin
  [​IMG]
  Entistä pienempää. Erityisesti puettavassa elektroniikassa on hyötyä mikropiirille sulautetusta liittymästä fyysisen sim-kortin sijaan.
  JAA ARTIKKELI
  Teleoperaattoreiden liiketoiminta käy läpi ison mullistuksen, jos fyysiset sim-kortit poistuvat, ja tilalle tulevat piirille tallennetut sähköiset käyttäjäprofiilit. Aalto-yliopiston tutkijoiden selvityksen mukaan tämä vaikuttaisi suuresti matkapuhelinalan kilpailuihin ja palveluihin.

  Sähköiset sim-kortit eli e-sim-liittymät tekevät tuloaan erityisesti esineiden internetin (iot) ja puettavan elektroniikan laiteisiin, kuten älykelloihin. Näin on mahdollista rakentaa kevyempiä ja pienempiä laitteita, joissa ei tarvita nykyisenkaltaista fyysistä sim-korttia.

  Teknologiaa isompi muutos on edessä kuitenkin matkapuhelinalan kilpailuissa ja palveluissa, asiaa tutkinut Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Heikki Hämmäinen uskoo.

  Hämmäisen johtama tutkijat, erityisesti diplomi-insinööri Alexandr Vesselkov ja tekniikan tohtori Benjamin Finley, ovat selvittäneet asiaa useissa projekteissa, joissa on simuloitu vaikutuksia.

  Hämmäinen on aiemmin pitkään vetänyt Aalto-yliopistossa useita mobiiliverkkojen mittauksen ja operaattoreiden liiketoimintamallien selvityksiä, joista on syntynyt väitöstutkimuksia.


  Asia on operaattoreille arka, koska useamman yhtäaikaisen operaattorin liittymän käyttäminen mullistaisi kilpailun: asiakas voisi vaihtaa nopeasti palvelusta toiseen hinnan tai palvelun laadun mukaan käymättä edes operaattorin liikkeessä.

  Näyttääkin siltä, etteivät operaattorit halua tehdä asiaa näin helpoksi, vaan ne haluavat säilyttää verkossa kontrollin liittymiin.’

  Tätä ajaa myös operaattorivetoinen matkapuhelinalan kattojärjestö GSMA, joka on määrittänyt e-sim-toimintamallin operaattorikontrolliin perustuvaksi.

  Hämmäisen tutkijaryhmä laski simulaatiomallissaan vaihtoehdon, jossa kontrolli olisikin asiakkaan hallussa ja käytössä voisi olla useita liittymiä yhtäaikaisesti.

  ”Näin käyttäjä voisi saada suuremmat tiedonsiirtonopeudet ja alhaisemmat vasteajat. Verkkojen käyttöaste nousee ja kilpailu kiristyy.”

  Hämmäinen toteaa, että palveluiden laatu ei välttämättä parane, koska operaattoreiden kapasiteetti ei sinällään kasvaisi. Hän uskoo kuitenkin, että kehitys johtaisi verkon parempaan optimointiin, sitä kautta aikanaan laadun parantumiseen ja sitä kautta säästöihin.

  Yleistyessään tällainen erikoisliittymä menettäisi etunsa. ”Kun kaikilla olisi etu useamman liittymän lisäkapasiteetista, pian sitä ei olisi kellään.”


  Kuluttajat tuskin haluaisivat maksaa useasta tasahintaisesta liittymästä. Tämä voisi nostaa uudelleen esille mittaroidun hinnoittelun mallin, esimerkiksi siirrettyyn datamäärään perustuen, Hämmäinen pohtii.

  Hän pitää kuitenkin perusteltuna, että kuluttaja saisi kontrollin hallita e-sim-liittymiään.

  ”Operaattoreiden kannalta näyttää siltä, että jos liittymän vaihtokustannus laskee, myös niiden tuotot laskevat.”

  Kuluttajien lisäksi tekniikka voi olla hyödyksi viranomaiskäytössä, jos esimerkiksi onnettomuustilanteessa tai muussa äkillisessä tapahtumassa tarvitaan nopeasti mahdollisimman paljon tiedonsiirron kaistaa.

  Siten e-sim-tekniikan yleistyminen aiheuttaa paineita myös lainsäädännön kannalta, että miten yllättävään useampien liittymien käyttöön on varauduttava.

  Asia on noussut esille etenkin Yhdysvalloissa, jossa oikeusministeriö selvittää operaattoreiden suunnitelmaa rajoittaa kuluttajien valinnanvapautta. Ministeriö on lähettänyt selvityspyynnön matkapuhelinalan kattojärjestö GSMA:lle ja operaattoreille, New York Times -sanomalehti kirjoittaa.

  Operaattorit haluavat e-sim-teknologian tuomat säästöt, mutta eivät haluaisi toteuttaa niitä siten, että kuluttaja voi vaihtaa tai käyttää yhtäaikaisesti useampaa liittymää oman valintansa mukaan. Teknisesti e-sim-piirillä voi olla useamman operaattorin liittymäprofiilit.

  GSMA on ilmeisesti keskeyttänyt e-sim-teknologiastandardin kehittämisen toistaiseksi, mutta se voi Hämmäisen mukaan olla Yhdysvalloissa käytävään oikeuskiistaan liittyvää taktikointia.

  Suunta on pois sim-korteista, Hämmäinen uskoo. Pienten ja vähävirtaisten esineiden internetin laitteiden ja puettavan elektroniikan laitteiden kehitys helpottuu, kun ei enää tarvita vaihdettavaa sim-korttia. Myös laitteiden kestävyys paranee, jos niissä ei enää tarvita avattavia osia.

  ”Pidemmän päälle on vaikea nähdä muuta kehityssuuntaa kuin luopua fyysisistä sim-korteista.”

  Ensimmäisiä e-sim-laitteita ovat muun muassa Applen Watch Series 3- ja Samsung Gear S2 -kellot, sekä 4g-yhteydellä varustettu Microsoftin Surface Pro -tietokone. Ensimmäisiä e-sim-puhelimia on Google Pixel 2 -älypuhelin.

  Elektroniikkalaitteita purkavan ja analysoivan iFixit-verkkojulkaisun johtaja Kyle Wiens arvioi Morningstar-verkkojulkaisulle, että Applella on kova paine edistää e-sim-teknologiaa, koska se haluaa puhelimistaan ohuempia.

  Intiassa tietävästi jo kymmeniä prosentteja matkapuhelimista on varustettu multi-sim-tekniikalla yhteyskustannuksen laskemiseksi ja laadun parantamiseksi.
   
  zZzz ja JuhoN tykkäävät tästä.
 2. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  555
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Miten tämä vaikuttaisi prepaid liittymiin?

  Itsellä on ollut prepaid liittymä sen takia ettei puhelinmyyjät soittele.
   
 3. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja BANNED

  Viestejä:
  4 933
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Maistraatin esto blokannu myyjät multa
   
 4. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  555
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Minullakin on maistraatin yhteystietojen luovutuskielto. Sen lisäksi myös tuo prepaid liittymä.

  Eihän tuo pelkkä luovutuskielto estänyt sitkeimpää puhelinmyyjiä soittelemasta.
   
  Kaiser Soze tykkää tästä.
 5. dragon age

  dragon age

  Viestejä:
  608
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Miksi operaattorit eivät halua että kuluttajat voisivat vaihtaa tai käyttää yhtäaikaisesti useampaa liittymää?
  Ainahan sitä on tullut käytettyä useampaa liittymää ja siksi en oikein ymmärtänyt tuota.
   
 6. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja BANNED

  Viestejä:
  4 933
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Koska nörttifoorumin ulkopuolella juuri kenellekään ei tule mieleen vaihdella sim kortteja tai ostaa luuria joka tukisi kahta jne.
   
  8540 ja dragon age tykkäävät tästä.
 7. dragon age

  dragon age

  Viestejä:
  608
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Lisäksi varmaan täytyisi olla ainakin trafin ja postin yhteystietojen luovutuskielto sekä osoitteenluovutus- ja markkinointikielto.
   
 8. Tpu_338

  Tpu_338 Tukijäsen

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2017
  Minäpä heitän tähän yhden kikan, joka tosin saattaa olla tuttu monille - mutta jospa se auttaisi jonkun painia noiden ärsyjen kanssa.
  Aloitin joitakin vuosia sitten tallettaa lehti/liittymä/sun muiden myyjien numerot sitä mukaa kun niitä tuli nimen "Lehtimyyjä - ÄLÄ VASTAA" alle.
  Nyt noita nimiä on jo kolme ja numeroita niiden alla yhteensä älyttömästi :)
  Kun huomaan, että joku niistä soi, painan puhelun äänettömälle niin siitä ei ole sen enempää haittaa.
   
 9. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 508
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Nuo luovutuskiellot ei estä, sen sijaan Asiakkuusmarkkinointiliiton oma estopalvelu estää. Soitto automaattiin, maksaa puhelunhinnan ja 3 v. kerrallaan voimassa.

  Kieltopalvelut

  Aika itsestäänselvä vinkki jos tulee toistuvia soittoja jostain numesta ja sen numeron selvittää itse, mutta ei toimi etukäteen tuntemattomiin numeroihin. On olemassa myös listoja joissa tuhansia numeroita ja myös ainakin yksi Android-sovellus joka käyttää alla mainittua listaa.

  Amiga Zone BBS - Lista puhelinmyyjien käyttämistä numeroista
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iroughapps.myyntitykki
   
  Viimeksi muokattu: 21.05.2018
 10. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 113
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Nykypuhelimissa saa suoraan estoon numeron eli ei tarvitse kauheasti painella älä vastaa.
   
 11. varakreivi de Valmont

  varakreivi de Valmont cunning linguist

  Viestejä:
  772
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Luovutuskiellot toimivat yhdessä Fonectan ja True Callerin kanssa noin 99-prosenttisesti. Ainoa läpi päässyt tänä vuonna oli tablettia kauppaava Elisan myyjä.
   
 12. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  6 198
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Paitsi kaikissa yrityksissä, joissa on käytössä talon tarjoama liittymä ja puhelin. Silloin on työntekijän kannalta monesti näppärää jos puhelimeen saa myös oman liittymän. Moni haluaa toki pitää oman henkilökohtaisen puhelimensa kokonaan erillään, mutta ei ehkä kannata kuitenkaan yleistää että kyse olisi täysin merkityksettömästä käyttäjäjoukosta.

  Ja oli se tarve nyt sitten kuinka pieni tai suuri tahansa, niin kovin vaikea on ymmärtää miksi operaattorit nikottelevat tätä mahdollisuutta vastaan?
   
 13. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja BANNED

  Viestejä:
  4 933
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eipä taida liittyä duunipuhelimet nyt tähän asiaan. En keksi yhtäkään syytä miksi haluaisin työasioita sotkea millään tavalla omaan puhelimeeni. Eipä olis edes sallittua monessa yrityksessä.

  Tosi helppo ymmärtää. Yksinkertaisesti huonoa bisnestä luopua SIM korteista.
   
 14. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 844
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Toki riippuu yrityksestä vielä, että jos työpuhelin hajoaa henkilökohtaisessa käytössä vaikka onkin tarkoitettu vain työkäyttöön.
   
 15. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  6 198
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos ja kun joka tapauksessa ovat vähitellen luopumassa SIM-korteista, niin eihän se tilanne siitä miksikään muutu onko niitä käyttäjällä 1 vai 10.

  En minä sitä ihmettele miksi vastustavat e-SIM -kehitystä, vaan sitä miksi eivät halua niitä olevan kuin korkeintaan yksi per persereikä.

  Tai siis onhan se syy mainittu tuossa jutussakin, mutta silti :
   
 16. dragon age

  dragon age

  Viestejä:
  608
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kannattaisi aina ajatella hieman pidemmälle. Sitten kun puhelimet ovat jo aikoja sitten jääneet pois, niin ei olisi mukavaa avata jotain luukkua omasta robotista tai itsestä, että saa sim kortin paikoilleen. :lol:
  Lisäksi se olisi todella vanhanaikaista.
  Kyllähän kehityksen pitäisi mennä eteenpäinkin eikä pysyä paikoillaan.
   
  8540 tykkää tästä.
 17. Tpu_338

  Tpu_338 Tukijäsen

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2017
  @Kautium :n viestin viimeinen lainaus kiteyttää hyvin otsikossa kerrotun kauppiaiden vapinan.
  Suomi on niin pieni markkina-alue - eikä ihan heti tule kasvamaan voimakkaasti - että tuollainen kilpailun täysin operaattorien käsistä vievä tekninen muutos voi aiheuttaa suht. helppoihin/vakaisiin markkinoihin tottuneissa operaattoreissa kaipuuta menneisiin vuosikymmeniin.
   
 18. Kaitzschu

  Kaitzschu

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  On siinä tietysti sekin riski, että hintakilpailu menee epäterveeksi asti, kunnes enää Telialla on kassassa muutakin kuin hämähäkkejä ja yllättäen asiakkaalla tulee kaipuu menneisiin vuosikymmeniin.