- Liittynyt
- 30.11.2016
- Viestejä
- 2 056
Tiedät paremmin niin miten mikrosolujen osalta? Niissähän on korkeampia käytössä.Sähkökatkon aikana tukiasemissa pudotetaan korkeammat taajuudet pois ja jätetään automaattisesti käyttöön matalat taajuudet 700/800/900 MHz jolloin toimii katkon aikana 2G/4G/5G .
Matalampien käyttöön jättäminen on luonnollisesti järkevää mutta tukkoonhan niitä tukiasemia netin osalta toki tuossa kohdassa saadaan.
Tapahtuma-alueista en huoltovarmuuden osalta pitäisi kyllä väliä muttei kapasiteetti 2G-puolella toki riitä välttämättä muutoinkaan jos muuta ei ole tarjolla. Vähemmän yllättäen turhia puheluita kehotetaan välttämään. Tosin syitä on tottakai muitakuin kuin verkko.4G-puhelut on jo nytkin priorisoitu dataliikenteen ohi. 2G kaistaa on kavennettu eikä se riitä puheluihin välttämättä kaikkialla tarpeeksi pelkästään, erityisesti esim tapahtuma alueilla. Hätäpuhelut on tuettu 4G:ssä jo mutta verkossa ja päätelaitteissa on eroja käyttääkö 4G vai 2G/3G verkon kautta puhelua.
(4G)-puheluiden luonnollisesti tuleekin olla priorisoitu datan ohi. Mutta matkaa on vielä paljon hätäpuheluiden siirtymisestä 4G-puolelle. Pelkkä tuki ei riitä ennen kuin kaikki operaattorit ovat sen ottaneet käyttöön. Ja onhan niiden volte-puheluiden osalta muutoinkin tilanne aika kirjava. Peruspuhelimet eivät tue, kaikkia puhelimia ei operaattorin puolelta tueta ja syystä tai toisesta ainakin Elisalla pitää ymmärtää erikseen ottaa käyttöön.
Näin verkon luonnollisesti kuuluukin toimia ja tukea viranomaistoimintaa.Viranomaisen Virve 2.0 Elisan verkossa on mahdollista priorisoituun dataliikenteeseen. Jossakin tapauksissa tukiasema voi heittää tarvittaessa muut käyttäjät pois kokonaan verkosta.
Priorisointeja on toki paljon muitakin mutta verkkoja ja tapoja on monia joten vaikutusta ei juuri normiin kuluttajaan ole. Kuluttajaliittymien priorisointi kiellettiin jo hyvän aikaa sitten.
Jostain syystä meillä ei olla kaikkia käyttökelpoisia tapoja otettu käyttöön joten sms on paras tarjolla olevista tavoittamaan mahdollisimman monen. Luonnollisesti rinnalla ovat hätätiedotteet mutta sähköttömässä tilanteessa niitä ei ainakaan tv:n kautta näe.Yksi mikä olisi hyvä tiedottamiseen olisi Cellular Broadcast ominaisuus jonka avulla verkko lähettäisi puhelimeen tiedotteen jota ei voi hiljentää ja se toimisi vaikka 2G puhelimessakin. Tälläisiä vaaratiedotteita käytetään muualla maailmassa tiedottamiseen, esim Japanissa maanjärjestykset jne. Suomessa meillä menty tekstarilinjalla ja 112 sovelluksella jotka siitä huonoja että vaikea kohdistaa alueittain ja toinen etteivät kestä jos pitää lähettää paljon viestejä.
112-sovellusta pidän itse epävarmana koska sitä ei kaikilla / kaikissa puhelimissa ole. Vaatii myös sen toimivan netin ja osassa puhelimista aggressiivinen taustasovellusten sulkeminen vaikuttaa toimintaan.
Unohtaa ei toki pidä perinteistä väestöhälytinjärjestelmää. Ei tavoita varmuudella kaikkia mutta on edelleen toimiva ja ylläpidettävä järjestelmä.
Aivan liikaa luetetaan netin varassa olevaan lähes kaikessa mahdollisessa. Eli kyllä se ongelmaksi muodostuu mutta nettiä suurempi ongelma ovat hätäpuhelut joita varten tulisi tukiasemia olla pystyssä eikä niitä saisi tukkia turhaan.Uskaltaisin väittää että kuukauden tai edes viikon laajassa sähkökatkoksessa se internetin toimivuus on aika pieni ongelma verrattuna muihin tuollaisen aiheuttamiin ongelmiin.
Mutta tottahan tuo, suurempia ongelmia on reilusti varsinkin talviaikaan jo lämmityksennä osalta.
Kyllähän ne voivat samassa tilassa olla mutta yksittäisen (puisto)muuntajan takana on vain rajallisen kokoisia alueita. Eli tuossa tilanteessa muut tukiasemat palvelisivat pl. niin syrjässä, ettei muita ole riittävän lähellä.T oisaalta noita perusmuuntajia (sama toki muutkin viat kuin itse muuntaja) on varastoissa joten mitään viikon katkosta ei tule ja alue saadaan kyllä varavoiman perään.Mutta siis jos ajatellaan että operaattorin kuitujakamo ja tukiasema on saman muuntamon takana kuin itse ja sattuisi muuntamo hajoamaan, niin pääsisikö lukemaan vikatiedotteet sähköverkkofirman sivuilta vai pitäisikö lähteä käymään konttorilla.
Suurempien muuntamoiden osalta tilanne on toinen, varsinkaan muuntajan osalta ei onnistu nopeasti. Toisaalta pääsääntöisesti on olemassa varayhteydet. Tehon käyttöä voidaan joutua joissakin tilanteissa rajoittamaan mutta normaalioloissa tällaisiin on siis varauduttu.