Tietokoneen pakkosammutus virtanapista vaarallista?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Happy
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
13.08.2017
Viestejä
78
Hei,

Tuli siis eteen vähän aikaa sitten tilanne, jossa uusi pelikone oli pakko sammuttaa pitämällä virtanappia muutama sekunti pohjassa. Kone toimii normaalisti (*koputtaa puuta), tarkistin Windows 10:n chkdsk-komentokehotteella SSD-levyjen kunnon myös.

Onko tietokoneen pakkosammutus oikeasti vaarallista koneelle? Voiko fyysistä vahinkoa syntyä?

- Happy
 
Tiedostojärjestemä voi seota )->Pahimmillaan levy tyhjäksi ja uudestaanasennus . Fyysistä vahinkoa ei voi syntyä.

Pahin tiedostojärjestelmäbugi oli sellainen, että kun levyn liitti XP, Vista tai 7 koneeseen (uudemmista en tiedä), niin käyttis yritti avata tiedostojärjestelmää ja kaatui välittömästi siniseen ruutuun. Levy oli sinällään täysin ehjä.
 
Ei voi syntyä mitään fyysistä vahinkoa ja käytännössä nykyiset Windowsit selviävät siitä ilman ohjelmallisiakin ongelmia.

Joskus aikoinaan perinteisten levyjen kanssa lukupää saattoi sähkökatkon vuoksi tehdä ylimääräisiä liikkeitä ja sitä kautta levylle saattoi tulla virhesektoreita, mutta ei sellaisista ole tarvinnut huolehtia vuosikausiin. Enkä siis tarkoita että koneessa pitäisi olla pelkkiä ssd-levyjä.

Nuo griffinin jutut eivät ole nykypäivää.
 
Ei voi syntyä mitään fyysistä vahinkoa ja käytännössä nykyiset Windowsit selviävät siitä ilman ohjelmallisiakin ongelmia.

Joskus aikoinaan perinteisten levyjen kanssa lukupää saattoi sähkökatkon vuoksi tehdä ylimääräisiä liikkeitä ja sitä kautta levylle saattoi tulla virhesektoreita, mutta ei sellaisista ole tarvinnut huolehtia vuosikausiin. Enkä siis tarkoita että koneessa pitäisi olla pelkkiä ssd-levyjä.

Nuo griffinin jutut eivät ole nykypäivää.

Ihan täysin on edelleenkin nykypäivää. Kyllä sen 10:n kin voi saada sekaisin ihan s.e. ei boottaa, eikä korjaudu automaattisesti.
Windows 10:ssä on tullut fixiä lähinnä isojen levyjen kanssa tarkistusten nopeuteen ja virheidenhallintaan, mutta tietoa cachetaan edelleen ja jos virrat sammutetaan sopimattomasti, niin paska voi iskeä tuulariin.

Eräs käyttäjä testasi tuota vahingossa: Ihmettelin, kun kone tuli solmussa kolmannen kerran vuoden sisään ja sitten selvisi, että hän sammuttaa koneen aina pitämällä virtanappia pitkään pohjassa.
------------------------
V-mäisintä on rekisterin korruptoituminen, joka saattaa aiheuttaa esim sen, että joku ohjelma tai päivitys ei enää asennukkaan ko käyttikseen. Niihin joutuu sitten pahimmillaan korjailemaan esim käsin windows instrumentationin rekisteriavaimia. Todella V-mäistä ja hankalaa. Automaattiset softat MS:n tai muiden eivät monasti auta.
------------------------
Sitten, jos käyttis osio on ihan liian pieni ja täynnä, mahdollisuus ongelmiin tuntuu lisääntyvän jonkinverran ja korjailu vaikeutuu.. Tämäkin huomattu ihan näppituntumalla kympin kanssa..
 
Kyllä se hallitsematon bootti voi sen Winukan korruptoida. Itsellä tuota tapahtuu sekä SSD että NVME levyn kanssa. Tuskin noihin fyysistä tuhoa kuitenkaan aikaan saa. Mekaanisiin levyihin onnistui myös semmoisen aikaansaanti.

Virtanapista painaminenhan voi käynnistää hallitun sammuttamisen tai tuon pakkobootin (pidä 7 sek pohjassa).
 
Hihasta ravistettuna sanoisin että tässä on satoja, jos ei tuhansia pakkobootteja takana sekä kotona että varsinkin töissä (työasemia ja palvelimia), eikä kertaakaan pauttiarallaa viimeisen 5v aikana ole käyttis onnistunut sekoamaan niin ettei se olisi käynnistynyt, joten väitän edelleen että nykyisillä käyttöjärjestelmillä (lue: Windows 7 ja uudemmat) riski on aika olematon, joskin kieltämättä mahdollinen, eli ei sitä kannata sen vuoksi tahallaan tehdä. Turha kuitenkaan pelotella ketään noilla yli 10v takaisilla ikivanhoilla systeemeillä, joissa riski oli ihan eri tasolla.

Lähinnä ongelma koskee sellaista tilannetta, jossa on jokin käyttöjärjestelmäkomponentin asennus menossa taustalla ja joutuu koneen väkisin boottaamaan tai jos ylipäätään on jokin sovellus käynnissä, jonka muistinvarainen data katoaa luonnollisesti pakkobootissa. Stabiili nykyaikainen Windows ei pakkobootista (tai virtakatkoksesta) sekoa.
 
Riippuu käyttöjärjestelmästä.

Oman kokemuksen mukaan Windows 7 ja senjälkeiset eivät ole moksiskaan pakkosammutuksesta.
 
Riippuu käyttöjärjestelmästä.

Oman kokemuksen mukaan Windows 7 ja senjälkeiset eivät ole moksiskaan pakkosammutuksesta.
Juuri näin. Linuxit taas ovat edelleen pahimillaan kuin jäihin putoaisi, jos virrat katkeavat lennosta. Tosin niissäkin on eroja eri distrojen kesken, mutta yleisesti ottaen ovat kuitenkin Windowsia herkempiä.
 
Voisi sanoa että SSD kanssa tilanne voi olla pahempi koska tieto talletetaan aluksi sisäiseen välimuistiin ennen lopullista kirjoittamista.
Toisaalta sen puolesta onkin myynnissä SSDeitä joista löytyy "Power Loss Protection".

Power Failure Testing with SSDs
Tantalum Capacitors | Kingston
Don’t do it: consumer-grade solid-state drives (SSD) in Storage Spaces Direct
Joo, kaikki on aina mahdollista, mutta nuo(kin) jutut keskittyivät lähinnä palvelinratkaisuihin raid-ohjaimineen ja aktiivisine tietokantoineen. Myös Linux mainittiin, kun kerran palvelimista puhuttiin.

Pointti oli edelleen että Windows itsessään on ok, mutta tottakai aktiivinen muistinvarainen data menetetään varmentamattomassa ympäristössä virtakatkon sattuessa.
 
Stabiili nykyaikainen Windows ei pakkobootista (tai virtakatkoksesta) sekoa.


tsirk tsirk, stabiili ≠ windows

käytettyjen ohjelmien määrä ja laatu varmaankin korreloi suoraan virheen mahdollisuuden kanssa, joka siis edelleenkin on aina olemassa

ja sitten tietenkin nämä erikoisemmat tapaukset jossa esim päivityksen jumitus ja kiire saa ihmiset katkomaan virtoja
 
tsirk tsirk, stabiili ≠ windows
Tsirk tsirk vaan itsellesi. En tiedä miten sinä käytät matopurkkejasi ja kuinka bugisilla sovelluksilla/laitteistolla, mutta kyllä näitä Windowseja on voinut ihan hyvillä mielin kutsua stabiileiksi Win7:sta lähtien ja se vakaus on koko ajan vain parantunut. Yksi osa-alue tästä on sekin, ettei systeemi ole automaattisesti kuralla virtakatkon sattuessa.
 
Omien kokemuksien mukaan 99+% tilanteista mitään kovin ikävää ei tapahdu, ellei menossa ole jotakin riskialtista (Windows updatet, ajuripäivitykset jne.). Sitten on ne marginaalikeissit, jolloin viattoman näköinen pakkobuutti lasauttaa tiedostojärjestelmän. Tasan kerran on sattunut omalle kohdalle, ja ohuesti vitutti. En muista oliko XP vai seiska alla. Jos pitäisi veikata, niin XP. Ehkä nuo uudemmat käyttikset ovat tosiaan tämänkin suhteen parempia.

Nyrkkisääntönä sammuttaisin aina normaalia kautta silloin kun se mahdollista. Vaikka lähes varmasti kaikki menee pakkobuutillakin ok, niin kyllä siinä vähän verta kerjää silti nenästään.
 
Kerran on mennyt uudelleenasennuskuntoon muistaakseni win7 tai Vista kun kissa käveli sellaisen jatkojohdon päältä jossa oli katkaisia. Redhatissa on usein tullu nähtyä kernel panic epämääräisten restarttien jälkeen.
 
Satoja pakkosammutuksia täälläkin takana ja kertaakaan ei ole mitään käynyt. Tottakai se normaalisti kannattaa ohjelmallisesti sammuttaa, mutta jos resettiä tai virrankatkaisua joutuu pakosta käyttämään ni eipä tuota imo tarvitse murehtia, todella pieni riski että jotain sekoaa.
 
Kävipä muuten esimerkillisesti:
Pitää tuossa VKL katsoa yhtä kymppikonetta, jossa oli kuulemma sähkökatkos tullut kesken nettisession. Nyt käynnistyy, mutta työpöytä ei tule.. (Tai ilmeisesti ainankaan alapalkki ei tule.. Selitys oli erinomaisen hämärä puhelimessa..)

Mutta jokatapauksessa virrat pois ja DÖÖD.
 
Toisaalta sen puolesta onkin myynnissä SSDeitä joista löytyy "Power Loss Protection".
Noista monet eivät kirjoita koko välimuistia levylle vaan ainoastaan kirjoituksen alla olevat solut loppuun eli estävät bad sectorien syntymisen, mutta kirjoitettavana oleva tiedosto todennäköisesti korruptoituu.

Windowsseilla tulee joskus vastaan seonneita levyjä joissa tiedostojärjestelmä on RAW. Nuo voi usein korjata helposti mm. kirjoittamalla levylle jotain linuxilla tai Macilla joissa levy toimii edelleen normaalisti.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla oli huollettavana Win7-10 läppäri joka oli alkanut jäätymään, kun oli oli ottanut töpselin irti eikä akussa ollutkaan ollut eloa. Toimi aina ~15min ja jäätyi. Korjaantui vasta kiintolevyn valmistajan ohjelmalla. Perus Windowsissa ajettavat skannerit ei nähnyt vikaa, olisiko sitten jostain välimuistista tai firmwaresta vähän korruptoitunut, ei niinkään se varsinainen dataosio.

Mutta on siis epätodennäköistä ja kannattaa murehtia vasta jos ongelmia ilmenee. Sammutan itsekin joskus tahallaan virtalähteestä, jos automaattinen päivitys tuntuu kestävä kauan ja haluan ajoissa nukkumaan.
 
Tiedostojärjestelmän harteille jää hoitaa virran katkeamisesta johtuvat tilanteet, mm. NTFS:ssä tämä tiedostorakenteiden eheyden varmistus on otettu huomioon. Varsinainen riski ei siis ole tiedostojärjestelmän korruptoituminen vaan se, että saatat menettää omat tärkeät tietosi, mikäli niitä ei ole ehditty tallentaa. Todelliset vaaranpaikat ovat sitten virtakatkot tilanteissa, joissa kirjoitetaan yli matalan tason firmwarea, esim. joku ssd:n levyohjain, näytönohjaimen tai emolevyn bios-päivitys ja muut vastaavat.
 
Tähän liittyy olennaisesti myös kellottaminen, joka tietysti jossain vaiheessa lopulta kaataa koneen kun rajoja haetaan. Yhden winukan asennuksen olen itsekin saanut solmuun useiden bluescreen -kaatumisten korruptoidessa tiedostot. Te jotka kellotatte paljon: käytättekö erillistä winukan asennusta tähän tarkoitukseen vai luotatteko tuuriin ettei mitään käy?
 
Tiedostojärjestelmän harteille jää hoitaa virran katkeamisesta johtuvat tilanteet, mm. NTFS:ssä tämä tiedostorakenteiden eheyden varmistus on otettu huomioon. Varsinainen riski ei siis ole tiedostojärjestelmän korruptoituminen vaan se, että saatat menettää omat tärkeät tietosi, mikäli niitä ei ole ehditty tallentaa. Todelliset vaaranpaikat ovat sitten virtakatkot tilanteissa, joissa kirjoitetaan yli matalan tason firmwarea, esim. joku ssd:n levyohjain, näytönohjaimen tai emolevyn bios-päivitys ja muut vastaavat.

No, esim esim rekisterin osan häippäsy (sattuu vielä kympissäkin ja voi korjautua checkdiskillä) on melko tärkeää tietoa ja estää tehokkaasti käyttiksen uudelleen käynnistymisen..
 
Mä sanoisin sellaisella semikokemus/mutu tuntumalla että jos järjestelmä kaatuu, tai menee jumiin, niin silloin tuo pakkosammutus ei ole niin paha, kuin jos ihan normaalisti toiminnassa oleman systeemin tappaa. Jos se järjestelmä on kunnolla jumissa, niin ei siellä silloin ole mitään kirjoitusta kesken. Tietysti dataa voi korruptoitua, mutta sanoisin että sen korruptoi se mikä koneen jumittikin, eikä se IVO resetti.

Toisaalta, miksi normaalisti toimiva järjestelmä pitäisi sammuttaa vetämällä töpseli irti?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 653
Viestejä
4 542 835
Jäsenet
74 829
Uusin jäsen
Pcbuild

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom