Ratkaistu Tietokone sammuilee satunnaisesti

Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Kone on alkanut sammuilemaan itsekseen tässä viimeisen parin kuukauden aikana (vajaan vuoden vanhat osat, paitsi käytettynä ostettu näyttis). Virrat vain naksahtavat pois ilman mitään varoitusta. Tilanteet tuntuvat aivan satunnaisilta, välillä se tapahtuu rasituksessa, mutta yleensä ihan vain nettiä surffaillessa.

Lämmöt ovat kunnossa, prossu on vesijäähdytetty ja sen lämmöt pyörivät rasituksessa jossain reilun 50 asteen paikkeilla.

Ensimmäisenä tuli mieleen virtalähteeseen liittyvät ongelmat, joten korvasin sen, mutta sama jatkuu uudella tehokkaammalla PSU:lla.

Kokoonpano:

Virtalähde: Corsair SF750 750W
Emolevy: Asus ROG Strix X470-I Gaming
Prosessori: Ryzen 2700X
Muistit: Corsair Vengeance 3200MHz
Näytönohjain: MSI Geforce 1080Ti Founders Edition

Jo tehty:
- Memtest86 läpi ilman virheitä
- Virtalähde vaihdettu

Onko ideoita että miten tuon ongelman syytä kannattaisi seuraavaksi alkaa haarukoimaan?

Edit: Emolevyssä oli vikaa. Uusi emolevy ratkaisi ongelman.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
26.11.2016
Viestejä
650
onko sulla tuulettimia kotelossa joskus nekin voi oikosulun takia napsauttaa koneen kiinni tai usb kaapeli
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
3 243
Emoa veikkaisin, Asuksen emot ollu viime vuosina melkoista kuraa.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
1 134
Emoa veikkaisin, Asuksen emot ollu viime vuosina melkoista kuraa.
Jos olet powerinkin vaihtanut,
niin emoa kanssa veikkaisin syylliseksi.
Emon virransyöttö perseellään,niin voi aiheuttaa pätkimistä.
Sitten jokin oikosulkukin aiheuttaa pätkimisen,kuten tuolla mainittiin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 830
Voisi kovalevytkin tarkistaa CrystalDiskInfo
Tuolla aikaisemmin ehdotettiin jotain USB-kaapelia, myös USB laite saattaa aiheuttaa ongelmaa, se on yksi potentionaalinen vaihtoehto.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Yks kotelotuuletin on. Pitääpä koittaa ottaa se irti. CrystalDiskInfo sanoi kiintolevyjen kunnoiksi "Good".

Ja pistän vaikka jonkun softan ottamaan lokia emolevyn jännitteistä. Olisiko vinkata mitään ohjelmaa minkä voisi pistää tallentamaan noita jännitetietoja?

Hiton hankalaa yrittää troubleshootata tätä, kun tuota sammumista ei meinaa saada mitenkään keinotekosesti aiheutettua. HeavyLoadin ajaminenkaan ei saa konetta kyykkäämään, se vaan tapahtuu ihan oman mielensä mukaan.
 
Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
1 656
Eipä noihin softalla mitatttuihin arvoihin oikein voi luottaa.

p95 jauhamaan small fft:tä ja kurki vaikka aida64:llä mitä virransyötön lämmöt tuumaa ja että throttlaako prossu/vrm ?

ps. sulaa voitakin voit koittaa kaataa koneen päälle.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Päivitin Biosin ja ainakin nyt tämän illan datailusessioiden ajan pysy kone käynnissä. Mut ei se aiemminkaan joka ilta ole sammuillut.

Ainakaan tolla HeavyLoadilla en saanu prossua throttlaamaan. Pitää vielä seuraavaks silmäillä niitä virransyötön lämpöjä sit ku kerkiää.

ps. sula voi kaatu vahingossa munan päälle ja tuli paha mieli
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Koitin tuota FFT Smallia pyöritellä puolisen tuntia, Aidan mukaan VRM:n lämpötila nousi 94 asteeseen. Ilmeisesti aika korkea luku, mut ei tuota prossua ole kyllä noin pahasti sillon rääkätty kun kone on sammuillut.
 
Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
1 656
virransyötön komponentit on kyllä laadukkaissa emoissa sellaiset jotka kestävät 120 asteen lämpöjäkin. Tosin se on sitten eri asia kertooko yhden pisteen mittaus softalla koko totuutta.

Katso vaikka tehonkulutusta vielä, hörppiikö prossu enemmän virtaa ensimmäisen minuutin aikana kuin puolen tunnin jälkeen?

ps. sula voi taitaa jo höyrystyä 120 asteessa?
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
CPU alkaa imemään virtaa aika tasaisesti saman tien kun pistää alkulukumyllyn käyntiin.

Onkohan tässä kuitenkin vaan joku oheislaite oikosulussa?

Koitin ottaa näppiksen usb-passtrough-piuhan irti jos se vaikka olis syyllinen. Tää näppäimistö on kuitenkin viimeisin osa minkä tähän koneeseen oon hankkinut. Tosin oireilu alkoi vasta pari kuukautta näppiksen hankkimisen jälkeen, et ei oo kauhean suuret odotukset siitä et se ratkasis tän ongelman.

ps. muna näköjään höyrystyi
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
No ei auttanut sekään, taas lähti virrat.

Nyt kokeilin vaihtaa toisen näytönohjaimen sisään, jos siinä vaikka olis jotain mätää.

Mahtaakohan Jimms ottaa takuupalautuksena takaisin tämmöistä emolevyä joka oireilee näin epäsäännöllisesti?
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Eikä näyttiksenkään vaihto auttanut. Liityin Killing Floor 2:ssa serverille ja ehdin siellä hengailemaan ehkä viisi minuuttia ennen virtojen katoamista. Ainakin tuo Killing Floor näyttäisi aika kivasti laukaisevan ton häikän, et nyt on ainakin helpompi haarukoida vian lähdettä.
 
Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
1 656
Tarkoitin edellisellä siis että jos CPU imee ensimmäisen minuutin aikana 150W, 10min kohdalla 130W ja 30min kohdalla enää 110W niin jossain joku palikka rajoittaa virransyöttöä ja throttlaa prossua, todnäk. lämpenemisen vuoksi.

Oliko näyttistä kellotettu? Paljonko se imee virtaa Aida64 mukaan, tai Afterburner + Rivatunerillakin tuon näkisi suoraan pelin sisältä? Entä jos palautat takaisin vakiokellot / alivoltitat jopa pykälän tai pari ?
Oliko virtalähteessä yksi 12v linja vai muutama erillinen?

ps. Tuo GTX 1080ti lienee pyörivän ilmajäähytettynä myös sen verran lämpöisenä että sen päällä voisi paistaa munan?
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Tasaiselta näyttää CPU:n ottoteho:

upload_2019-10-20_17-35-16.png


Näyttis vakikelloilla ja HWInfon mukaan imee elektroneja noin 250W edestä furmarkkia pyöritellessä, Aidan trialversio ei suostunu kertomaan mulle omaa arviotaan. Mutta tosiaan toi sammuilu jatkui myös kun vaihdoin 1080Ti:n tilalle 1070:n, eli ei pitäisi liittyä näyttikseen.

Eilen kippas kone taas Killing Flooria pelatessa, noin 40 min pelailun jälkeen. Pistin koneen takas päälle, niin se sammahti kesken bootin. Koitin taas pistää takasin päälle niin se yritti pari kertaa boottailla, mutta resetoi itseään kesken kaiken.

Kyllä tää alkaa kovasti nyt haiskahtamaan siltä et emolevy lähtee takuupalautukseen. Eilen illalla kone sammuili niin säännöllisesti et sain käytyä kaikki oheislaitteet ja tuulettimet läpi. Mikään niistä ei ainakaan aiheuta noita sammumisia. SSD-kiintolevyt (1kpl m.2 ja 1kpl SATA) on ainoat jäljellä olevat osat emolevyn lisäksi joita en ole saanut suljettua pois testailemalla.
 
Liittynyt
18.09.2019
Viestejä
95
Onko muistit missä sloteissa? Ajatko xmp profiilissa, vai vakiona 2400mhz?
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Emolla on vaan kaks muistislottia, molemmat käytössä. Ja biosin päivityksessä asetukset nollautu siten et muistit pyörii vaan 2133MHz -taajuudella. Ajelin memtestin kaikki testit läpi, eikä tullut mitään virheitä tai sammumista.
 
Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
1 656
Oliko eri pci-e väylää vielä kokeiltu näyttikselle? Entä jos väylän tiputtaa 3.0:sta 2.0:aan? Eipä noidenkaan toki koko konetta pitäisi sammuttaa vaan korkeintaan BSOData.


pps. eihän vesijäähy vaan olis vuotanut emolle mäskit ja sen vuoksi lyö randomilla oikaria?
 

teho75

Tukijäsen
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
771
Muutamia vinkkejä joita tulee mieleeni, jota voisi koittaa ja selvittää.

1. Lataa SSD:n tukiohjelmisto valmistajan sivulta ja selvitä sen avulla onko firmware päivitystä SSD:lle. Päivitä SSD jos päivitys saatavilla. Tuon SSD tukiohjelmiston avulla voit selvittää myös SSD toimintakunnon.

2. Sun emolevylle on myös tullut myös esim. piirisarja-ajureihin päivityksiä. Selvitä onko ajurit ajan tasalla ja päivitä emon ajurit tarvittaessa.

3. Lataa jollain ehjällä koneella esim Ubuntu-levykuva ja polta levykuva dvd-levylle tai tikulle. Boottaa ko. asemalta ja anna Ubuntun olla päällä.
Jos sama vika ilmenee Ubuntussa, kyseessä ei liene ole softavika koska se esiintyy sekä Win että Linux.
Eli sen on pakko olla rautavika.
Jos taas vikaa ei tule, on kyseessä joku Windows-ympäristössä oleva vika joka pitää selvittää että missä siellä se on.
 
Viimeksi muokattu:

Focus0

System Specialist
Tukijäsen
Köyhä
Liittynyt
01.12.2016
Viestejä
1 832
Tälläinen homma tuli itsellä mieleen.
Ootko asentanu sen asuksen led valoja(Lightning service) ohjaavan ohjelman sekä Hwinfon? Nämä yhdessä aiheuttivat Asuksen X470-F emolevyllä satunnaisia virrankatkeamisia. Itsellä meni tovi keksiä mikä kaatuilun aiheutti mutta se olikin ristiriita softien välillä. Liittyy jonkin anturin käyttämiseen noiden kahden ohjleman välillä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
PCI-E -väyliä on vaan tuo yks ainokainen kappale, kun tää on mITX-emo. Eikä näy mitään litkuja tai tahroja koneen sisällä. Pitää testata tota väylän pudottamista seuraavan kerran ku ehtii troubleshoottailemaan.

SSD:n firmware on uusin versio, eikä softa löytänyt mitään virheitä tai ongelmia. Päivitin emon piirisarja-ajurit. Ubuntulla testailu ei tällä hetkellä kauheasti innosta, koska tuo sammuilu on pääosin niin satunnaista et en oikein tiiä et miten sen vois saada Linuxin puolella aikaan.

Asuksen valosoftaa en oo asentanut, mutta Corsairin näppiksen mukana tuli joku iCue josta näyttäisi löytyvän jotain anturidatan lukemismahdollisuuksia. Voisin koittaa heivata sen hittoon. Tosin muistaakseni asensin tuon HWInfon vasta sammuilun alkamisen jälkeen, kun yritin selvittää sen syytä.

Jostain syystä kotelon power ledi on välillä pimeänä vaikka kone on päällä. Välillä se syttyy palamaan kun koneen käynnistää uudestaan ja välillä ei. Koitin ottaa nuo kaikki kotelolta emolevylle menevät piuhat irti, jos vaikka siellä olisi joku oikosulku oireillut, mutta sekään ei auttanut.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Joo nyt löysin netistä keskusteluja tosta Auran aiheuttamasta sammuilusta.

PSA: ASUS Crosshair 7 X470 Random Shutdowns. Paging ASUS & CH7 owners. : Amd

Koitin poistaa sen iCuen ja kaikki anturimonitorointisoftat. Saapa nähdä et auttaako. Tosin noissa keskusteluissa kaikkien on pitänyt sammumisen jälkeen pistää virtalähteestä virrat pois et ovat saaneet koneen takas käyntiin. Mulla se herää suoraan virtanapista taas henkiin.

Taitaa mennä Asus meikäläisen mustalle listalle tästä lähtien, tosi vittumainen ongelma.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
No ei auttanut anturisoftien poisto. Eilen taas sammui kone. Pelailin Superhotia reilun puolisen tuntia ongelmitta ja sitten kun sammutin pelin ja aloin sulkemaan taustalla pyörineen selaimen välilehtiä, niin virrat lähti taas.

Kokeilen viikonloppuna vielä asentaa Windowsin uudestaan eri kiintolevylle. Jos sekään ei auta, niin lähtee kyllä emolevy palautukseen.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
17
Otin emolevyn ulos kotelosta ja vaihdoin vesijäähyn tilalle stock-coolerin, jos vaikka olis ollu pumpussa jotain oikosulkua. Meinasin asentaa toiselle kiintolevylle puhtaan windowsin, mutta kone sammu taas kesken bootin. Eli kyllä se nyt aika vahvasti näyttäis emolevyn rautavialta. Prosessori on nyt ainoa komponentti emolevyn lisäksi, jota en ole päässyt sulkemaan pois. Lisäksi emolevyssä ei tuntunut toimivan integroitu videolähtö, vaikka biosin resetoi.

Takuupalautukseen lähtee toi rotjake. Ens kerralla taidan ostaa uuden koneen kasauspalvelun kanssa, et saa koko paketille takuun eikä tarvii tämmösessä tilanteessa taistella vianetsinnän kanssa.

Kiitos kaikille avusta ja ehdotuksista.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
93 342
Viestejä
1 904 865
Jäsenet
39 931
Uusin jäsen
Aae1

Hinta.fi

Ylös Bottom