Tietokone konsolin korvikkeena? All in one pelikokoonpano ja retropelikone.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Zone
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
04.11.2017
Viestejä
93
Lähes koko aikuiselämä tullut omistettua konsoli ja pc. Tietokoneella tulee pelailtua online pelejä kavereiden kanssa (fps, moba, br...), kun taas konsolilla (ps, switch) sohva co-opit perheen ja kavereiden kanssa. Myös PSVR ja löytyy. Nyt ruvennut kuitenkin pohtimaan josko tuosta tietokoneesta saisi kaiken kattavan pelikokoonpanon. Onkohan täällä kellään kokemuksia vastaavasta? Miten tuota asiaa kannattaisi lähestyä? Pääsisi eroon kaikesta turhasta kilkkeestä ja laitteesta kun kaikki toimisi samalla tietokoneella. Samalla myös riittäisi yksi pelikirjasto. Toki Nintendon ja playstation eksklusiiviset pelit ja nykyiset digitaaliset pelikirjastot tässä menettäisi.

Jonkunverran jo asiaa tutkiskelinkin ja Steamin big picture ilmeisesti toimii nykyisellään ihan mukavasti. Vanha Steam Link löytyy, mutta tuossa tosiaan rajoituksena input lagi ja resoluutio. Tietokone ja TV sijaitsevat eri huoneissa, mutta pitkä HDMI piuha olisi mahdollinen. Tuossa toki semmoinen ongelma, että ohjaimet eivät oikein toimisi hyvin kun tietokone olisi eri huoneessa. Ja lisäksi ei kyllä lattialla roikkuvat kaapelitkaan hirveästi mieltä ylennä. Löytyykö tähän jotain muita järkeviä ratkaisuita?

Yhdenlaisena haaveena on ollut myös retropelikonsoli ja ilmeisesti launchbox toimisi tuossa tarkoituksessa kelvollisesti.

Steam deck korvaisi switchin kannettavuuden, mutta toki switchin tarjonta pikkulasten peleissä on melko ylivoimainen, vai onko? Lähinnä ensimmäisenä tulee mieleen mariopelit mitä ei muilta laitteilta löydy.

Ajatuksia, kokemuksia, kommentteja mielellään kuulisin ja jos jotain materiaalia löytyy interwebistä niin saa linkata. Ei viitsisi ihan pyörää lähteä uudelleen keksimään kun en varmasti ole ensimmäinen ketä näitä asioita pohtii.
 
Itse pelasin nvidian shieldin etäyhteydellä telkkarista cooppina muutaman pelin. Ei viivettä ja ohjaimet linkataan suoraan shieldiin. En tiedä missä jamassa ja saiko sekin jotain iskua itseensä eikä toimi enää samalla tavalla kuin ennen.

Mutta pitäisin kaikki vehkeet niin saa eksklusiivitkin pelattavaksi. Toimii kuitenkin kaikki pelit eikä tule juurikaan hirveää säätöä ku nyt tällä kertaa ei pelit toimisikaan.
 
Tietokone ja TV sijaitsevat eri huoneissa, mutta pitkä HDMI piuha olisi mahdollinen. Tuossa toki semmoinen ongelma, että ohjaimet eivät oikein toimisi hyvin kun tietokone olisi eri huoneessa.
Pitkän HDMI-piuhan lisäksi pitkä USB-piuha ja siihen vaikka joku USB-hubi kiinni. Siihen sitten voisi kiinnittää vaikka jonkin BT-tikun ohjaimia varten, jossei niitä halua langallisena käyttää. Tämä tällaisena simppelinä ratkaisuna.
 
Itse törmäsin sattumalta internetin nurkissa pyörivään emulaattoriskeneen ja se vei allekirjoittaneen mukanaan. Netistä löytyy valmiita paketteja, jonka lataamalla ja asentamalla saat käytännössä kaikki konsoliemulaattorit valmiiksi konffattuina ja hienolla frontendillä/launcherilla varustettuna. Muuta ei tarvitse tehdä kuin asentaa Visual C++ ja DirectX runtimet, konffata oma peliohjain ja importata ne peli-imaget siihen valitsemaasi frontendiin. Itsellä on juurikin Launchboxiin/BigBoxiin perustuva retroemulaattori-PC olkkarin telkussa kiinni.

Ja löytyypä valmiita paketteja myös esim. SteamOS:n ja Linux Batoceran päälle rakennettuina, boottaavina imageina. "Poltat" imagen kiintolevylle tai SSD:lle ja boottaat koneen siltä levyltä.

Käytännössä kaikki vanhat konsolit (PS2, Xbox 360, Wii U ja vanhemmat) on erittäin hyvin tuettu. PS3 ja Switch on vielä enemmän tai vähemmän vaihtelevalla menestyksellä.

Parasta noissa emulaattoreissa on ettei konevaatimukset ole ollenkaan kohtuuttomat. Omassa PC:ssä on AMD:n uusi läppäriprossu, sisäänrakennetulla näyttiksellä ja se pyörittää jopa PS3 ja Switch emulaattorit aivan moitteetta.
 
Itselläkin aikanaan ollut telkkarissa erillinen pc kiinni ja ainut mikä tuossa hiertää, että haluaisin kaiken toimivan yhdeltä koneelta. En näe oikein hyötyä maksaa kahdesta koneesta, kun nykyisessä on ihan tarpeeksi jerkkua kaikkeen. Ja tuossa yhden koneen tapauksessa ongelmaksi tulevat pitkät lattialla roikkuvat piuhat ja oheislaitteet.

Steam deck telakalla olis kans yksi vaihtoehto ja decki ajaisi switchin roolia myös kannettavuudellaan. Mutta eipä tuo decki samoilla resoilla jaksa pelejä pyörittää.

Pitää tuohon shieldiin tutustua.
 
Mutta, jos haluaa Nintendon omat pelata niin ei se Deck siinä auta mitään. Se on valintoja ja kompromisseja joskus.
 
Nämä ovat nimenomaan kompromisseja. Saat pari laitetta pois olkkarin TV-tasolta, mutta kääntöpuolena tulee sitten kämpän läpi menevät piuhat, heikompi käytettävyys ja menetetyt PS- ja Switch pelit. En ole ihan varma, että onko tuo kannattava veto. Omaan tilanteeseeni kun asiaa peilaan, niin tuossa ei ole "turhaa kilkettä" nimeksikään. Itselläni on sijoitettu konsoleita, tietokoneita ja muuta pelitörkyä vaatimattomasti neljään eri huoneeseen (yksi näistä 100% tässä käytössä) ja konsoleita löytyy kymmeniä, ohjaimia varmaan sata jne. :) Retrohommiin muuten yksi vaihtoehto on Raspberry pi. Siihen kun hankkii passiivijäähdytetyn kotelon ja käyttää langatonta ohjainta, niin se tupakka-askin kokoinen vekotin on aika huomaamaton. Pyörittelee aika lailla kaiken sinne 32-bit/64-bit aikakauteen saakka. Tämä siis vaan mainintana, jos sattuisi olemaan niin, että haluaisit olkkariin ne retropelit ilman piuhavetoja.
 
Käytettävyyttä en ehkä laskisi noin mustavalkoisesti huonommaksi. Tarpeeksi hyvä pc kyllä pyörittelee pelit sulavammin ja korkeammalla resolla/fpsllä kuin konsolit. Lisäksi kaikki toimisi yhdeltä laitteelta ja samoilla ohjaimilla mikä itselle on suuri plussa. Toki käyttöliittymässä jotain kulmia on konsolien omiin verrattuna, mutta esim. Steam Big Picture ollut käytettävyydeltään yllättävän hyvä viimeisten parien päivän aikana ja antaa aika konsolimaisen käyttöliittymän. Isoa miinusta kyllä siitä että kaikki pelit antaa ohjeet xbox layoutilla. En tiedä onko ominaisuus vai bugi, kun ei ole muuttunut miksikään asetuksia säätämällä. Mutta jokatapauksessa säätöä on enemmän steamilla.

Ja kyllä tuossa toki plussaksi voisi laskea myös kustannussäästön. Ei tarvitse monia ohjaimia ja konsoleita.

Sen verran minimalistiksi sitä on tässä kasvanut että useat "turhat" laitteet kyllä itseä häiritsee. Mutta niin häiritsee ne piuhatkin miksi tässä näitä langattomia ratkaisuja pohdin.

Ehkä tässä seuraavaan isompaan kämppään pitää työhuoneeseen asentaa telkkari seinälle niin helpottaa huomattavasti asian pohdintaa.
 
Mulla on PC, ja muutaman metrin päässä on TV. PC on kiinni sekä omassa näytössään (displayport), että TVssä (HDMI). Aiemmassa kämpässä PC oli kiinni televisiossa 10 metrin HDMI-letkulla, nykyään tietokonepiste ja TV ovat melkein vierekkäin joten riittää lyhyempi letku.

Pidän kerrallaan vain yhtä näyttöä päällä. Jos haluan katsoa Yle Areenaa/Netflixiä, pelata sohvalla yksin tai tyttöystävän kanssa, tai muuten surffata televisioruudun ääressä, vaihdan kuvan televisiolle. Äänilähteen joudun valitsemaan erikseen, mutta tämä olisi toki vielä yksinkertaisempaa jos olisi HDMI-ARC tai vahvistin käytössä.

Sohvapöydän alahyllyllä on langaton näppäimistö ja hiiri. Ohjaimina on Xbox Series X -ohjain + langaton vastaanotin. Tarvittaessa 3,5mm plugilla saa kuulokkeen kiinni suoraan ohjaimeen. Sohvalla on pelattu 4 pelaajan voimin Overcookedia, Ultimate Chicken Horsea, Rocket Leagueta ja mitä milloinkin useammalle sopivaa. Käytän navigoimiseen langatonta hiirtä, mutta yhtä hyvin voisin käyttää Steamin Big Picture -modea ohjaimella. Ja jos tosiaan kone on eri huoneessa, niin tuo pitkällä USB-johdolla/USB-hubilla vastaanottimen TV:n ääreen.

Näin yksinkertaista on korvata konsolit PCllä, jos PCn pelikirjasto riittää - lähinnähän tuossa jää pois Nintendon pelitarjonta.

VR-laitteisto vaatii enemmän letkuja, tietämystä ja vaivannäköä, jollain Quest 3lla pääsisi ehkä helpoimmalla.
 
Viimeksi muokattu:
@Zone minkä mallinen TV löytyy? Lähes kaikkiin tuoreimpiin älytelkkareihin saa steamlinkin telkkarin sovelluskaupasta. Eli steamlink rauta alkaa olemaan turhaa. Isompaa resoluutiotakin tuetaan tuoreilla softaversioilla.
bt ohjaimenkin saa telkkareihin kiinni jos tuettu malli. Xbox ohjaimelle näppituntumalla löytyy useiten tuki telkkareissa
 
Itsellä on PC työhuoneessa ja olohuoneessa AppleTV telkkarissa kiinni. Steam link sovellus AppleTV:ssä mahdollistaa pelien pelaamisen olohuoneessa kun siltä tuntuu. Kunhan joskus apple tuo AppleTV:lle 4k120Hz tuen niin onnistuu sitten myös tuo 4k120 pelaaminen suoraan striimillä. Nyt on vain 4k60 tietääkseni mutta ihan kiva pelata esim Sonyn Returnal peliä olohuoneessa native 4k60Hz fullRT DualSensellä ja Atmos äänillä kun vaihtoehtona on ostaa PS5 ja pelata samaa peliä 1080p60fps joka skaalattu 4k eikä mitään RT efektejä... no thank you.

E: PC:llä vain nVidia GameStream ja AppleTV:stä käynnistellään gamestream appis niin avot 4k60Hz @ 150Mbit streamilla on priimaa.
 
Viimeksi muokattu:
Pääsisi eroon kaikesta turhasta kilkkeestä ja laitteesta kun kaikki toimisi samalla tietokoneella.
Vähintäänkin kannattaa jättää se konsoli johonkin sivuhuoneeseen ihan varuiksi, vaikka makkariin tai olkkariin viihdeleluksi. Nimittäin jos joskus innostut blu-ray levyistä ja varsinkin 4K blu-ray elokuvista joita et PC:llä voi toistaa. Erilliset blu-ray soittimet esim Sony:ltä maksaa lähemmäs 200€ jossa samat ominaisuudet kun Xbox Series X ja PS5.
Toki voit striimailla esim netflixistä 4K elokuvia mutta ne vaatii aika hyvän nettiyhteyden eikä se laatu ole läheskään sama mitä blu-ray.
Itse en heittäisi konsolia pois jos olisi tietokoneen rakennus edessä, on se ihan kätevä laite.
 
Iso suositus Moonlight + Sunshine + Playnite kombolle, kahden illan säätämisellä sai tasaiset 4K 60FPS streamattua suoraan olohuoneeseen. Pääkoneessa 5800x3D, 6900xt. Päätekoneena toimii Lenovo Thinkcentre M700, jossa i5-6400t:n sisäinen HD 530 riitti tarpeeksi hyvin 4K 60FPS HEVC videolle.

Ja tuosta Playnitesta, ei ole ollut ongelmia ja mielestäni jopa yhtä helppo käyttää, kuin PS5:n päävalikko. Kustomointiakin on mahdollista harrastaa, avoimen lähdekoodin softa kun on.
 
Nvidia Shieldille voin antaa suosituksen. Steamin In-Home Streaming vai mikä onkaan nykyään nimeltään toimii ilman mitään sen kummempaa säätöä. Tuon Moonlightinkin saa siihen asennettua, itse en tosin sitä saanut toimimaan mutta syy on PC:n päässä (Linux).
Laitteesta löytyy ethernet-portti ja pari USB:tä joihin saa ohjaimet yms.
Tätä ennen koetin rakentaa kaikenlaisia Raspberry/NUC/yms. virityksiä mutta niistä ei saanut lopulta kuin päänsärkyä. Tuo Shield oli pelikunnossa n. 10min paketin avaamisen jälkeen.
 
Itsellä on PC työhuoneessa ja olohuoneessa AppleTV telkkarissa kiinni. Steam link sovellus AppleTV:ssä mahdollistaa pelien pelaamisen olohuoneessa kun siltä tuntuu. Kunhan joskus apple tuo AppleTV:lle 4k120Hz tuen niin onnistuu sitten myös tuo 4k120 pelaaminen suoraan striimillä. Nyt on vain 4k60 tietääkseni mutta ihan kiva pelata esim Sonyn Returnal peliä olohuoneessa native 4k60Hz fullRT DualSensellä ja Atmos äänillä kun vaihtoehtona on ostaa PS5 ja pelata samaa peliä 1080p60fps joka skaalattu 4k eikä mitään RT efektejä... no thank you.

E: PC:llä vain nVidia GameStream ja AppleTV:stä käynnistellään gamestream appis niin avot 4k60Hz @ 150Mbit streamilla on priimaa.
En ole täysin varma että toimiiko 4K/120Hz vielä Apple TVn kautta, mutta fullHD/120Hz toimii kyllä. Meillä juuri tätä Steam- käyttöä silmällä pitäen tuo Applen tuote hommattiin telkkarin kaveriksi. Bonuksena retropelaamisen mahdollistavat emulaattorit ovat Apple TV:lle myöskin, videolla mainitsee että niitä olisi jo yli 40 mutta todennäköisesti jo siis enemmänkin. Videolla pelataan mm. Gameboy Advancen, Sega Saturnin ja pleikkari ykkösen pelejä.

 
Välipäivityksenä jos jotain sattuu kiinnostamaan. Tuli testailtua muutama kuukausi GeForce now:ta, joka pelitti esimerkiksi hyvin Chromecastin kautta. Pilvipalvelut saattaa olla helppo ja halpa ratkaisu, jos jollain muulla tulee tarve saada pelikirjastoansa esimerkiksi televisioon tai omasta koneesta loppuu mehut. Saapa tuohon yhdistettyä joitain game passejakin eli ei tarvitse edes pelejä omistaa. Ei toki tule olemaan oma lopullinen ratkaisu, jahka sen joskus saa toteutettua.
 
Välipäivityksenä jos jotain sattuu kiinnostamaan. Tuli testailtua muutama kuukausi GeForce now:ta, joka pelitti esimerkiksi hyvin Chromecastin kautta. Pilvipalvelut saattaa olla helppo ja halpa ratkaisu, jos jollain muulla tulee tarve saada pelikirjastoansa esimerkiksi televisioon tai omasta koneesta loppuu mehut. Saapa tuohon yhdistettyä joitain game passejakin eli ei tarvitse edes pelejä omistaa. Ei toki tule olemaan oma lopullinen ratkaisu, jahka sen joskus saa toteutettua.
GeforceNOW on kyllä hyvä. Ongelma vaan edelleen pelikirjaston pienuus. Minulla on steamissa/epicissä/gogissa ~500 peliä kirjastossa. Niistä tuettuna GeforceNOW:ssa on 170 eli valtaosa kirjastosta on kadoksissa. Vielä on pitkä matka että saa "siirrettyä kirjaston televisioon".
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 764
Viestejä
4 495 533
Jäsenet
74 288
Uusin jäsen
Luopari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom