Tietokone ei aina käynnisty yön jälkeen

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja TomiN, 19.09.2019.

  1. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Hellou,

    Tälläinen ongelma on nyt tullut esiin. Kokoonpano on pääosin noin vuoden vanha.

    Virtalähde on se vanhin, mutta en osaa silti varmaksi sanoa olisiko tämä se ongelman aiheuttaja.

    2 viime yön jälkeen tietokone ei ole suoraan nappia painamalla lähtenyt päälle nappia painamalla.

    Jos irroitan virtapiuhan ja laitan takaisin samaan slottiin. Ei tapahdu mitään.
    Laitan virtapiuhan toiseen slottiin jatkopistorasiassa. Käynnistyy samantien.
    Ilman napin painallusta.

    Sammutin tietokoneen uudestaan. Kävin touhuamassa muuta noin 15min. Nyt tietokone käynnistyi napista.

    Eri softilla, kuten Finalware Aida64:lla katsoessa jännitteet ovat sitä mitä ne ovat aina olleet.

    Virtalähde on noin 7 vuotta vanha. Ei ole kaatuilua tai muutakaan tapahtunut pelejä pelatessa.

    Nopealla vilkaisulla en nähnyt pullistuneita konkkia emossa.

    Kokoonpano

    Corsair AX850
    MSI Z370 SLi PLus
    Intel 8600K @ 4.8 GHZ
    Asus Dual RTX 2070
    WD Black NVME 512gb
    2x 128 kingston ssd
    1x 256
    2x 1.5 Tb WD Black
    1x 1 Tb WD Black
     
  2. ississ

    ississ

    Viestejä:
    472
    Rekisteröitynyt:
    17.01.2018
    Voihan se 7 vuodessa mennä rikki.

    Mutta kun kirjoitit että toimii toisessa jatkojohdon paikassa niin onko jatkojohto huono?
     
  3. E.T

    E.T

    Viestejä:
    3 331
    Rekisteröitynyt:
    27.02.2017
    Voisi olla tosiaan sen jatkojohdon "yhden reiän" kontaktit menneet huonoksi.
    Mutta saisi kyllä olla mennyt todella huonoksi että se aiheuttasi tuon.
    Aktiivi-PFC powereille kun ei olisi ongelma vaikka jännite laskisi 100 volttiin.

    Oletko kokeillut prossu vakiona ilman kellotuksia?

    Integroidulla näytönohjaimelle kokeilemineno olisi myös yksi testattava.
    Samoin myös pelkkä käyttislevy kiinni.
     
  4. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019

    Niin, se onkin tässä mystinen asia. Eilen vaihdoin pistorasian paikkaa ja kone lähti päälle.

    Tänään kävi sama juttu uudestaan aamulla.
    Vaihdoin paikkaan mistä olin sen aikaisemmin vaihtanutkin.
    Nyt illalla käynnistäessä konetta. Kaikki rullasi normaalisti.
     
  5. ississ

    ississ

    Viestejä:
    472
    Rekisteröitynyt:
    17.01.2018
    Kokeile pitää johto irti seinästä vaikka yön yli. Powerin konkat oireilee yleensä sen jälkeen eli ei jaksa lähteä käyntiin.
    Mittaisin myös onko verkkojohto ehjä, niitäkin on joskus mennyt, tosin yleensä potkiessa tms...
     
  6. FiveBridges

    FiveBridges

    Viestejä:
    945
    Rekisteröitynyt:
    12.01.2017
    Alkaisin kallistumaan powerin suunnalle.
    Jos on 7 vee ikää powerilla,niin voi konkat olla kypsymässä pikkuhiljaa.
    Onko mahdollista saada toista poweria lainaksi ja koittaa sillä muutaman päivän.
     
  7. Teräsmiäs

    Teräsmiäs

    Viestejä:
    674
    Rekisteröitynyt:
    13.01.2017
    Itse kun jonkun verran noita koneita olen kasaillut tutuille ja tuntemattomille, niin aina laitan uuden powerin vaikka olisi 3vuotta vanha. Rikkinäinen poweri voi kuitenki pahimmassa mahdollisessa tapauksessa rikkoa uudesta kokoonpanosta jotain esim. kiintolevyn.
     
  8. muppelo

    muppelo

    Viestejä:
    945
    Rekisteröitynyt:
    25.11.2016
    Tästä lähtisin ittekki. Entisen koneen powerin viittä vaille kypsät konkat aiheutti samaa.
     
    TomiN tykkää tästä.
  9. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Emännän koneessa toki olisi virtalähde. Täytynee sitä testata mikäli lauantai aamuna kone ei suoraan lähde päälle.
    Kokeillaan pitää ensi yö ilman virtaa.
     
  10. Ormu

    Ormu

    Viestejä:
    1 270
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Huono kontakti voi korjautua hetkeksi, kun sitä rykii edestakaisin.

    Jos jatkojohto tai virtajohto paljastuu lopulliseksi syyksi, heitä se sitten pois ja hanki uusi tilalle, ettei kukaan erehdy käyttämään sitä. Pätkivässä kontaktissa on palovaara olemassa.

    Testaa poweria toki myös, ja käytä sellaista johtoa, joka varmasti toimii, jotta erotetaan powerin vika johdon viasta.
     
  11. E.T

    E.T

    Viestejä:
    3 331
    Rekisteröitynyt:
    27.02.2017
    Onko se kone siis ollut normaalisti yöt virroissa kiinni?
    Se ei tukisi powerin elko-ongelmaa, joka ilmenee juurikin täysin "kylmiltään" käynnistäessä.
     
  12. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Yöt normaalisti seinässä. Tänään aamulla käynnistyi myös normaalisti.
    Jatkovirtajohto on myös vanhenemaan päin. APC:n sulakkeilla oleva virtapiikkejä vastaan.
    Nämä sulakkeet eivät kyllä ole pamahtaneet pois päältä missään vaiheessa.
    Taidan huomenna käydä hakemassa uutta vastaavaa jätkäsaaresta.
     
  13. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Tänään käyn hakemassa uuden pistorasian ja johdon. Josko näillä toivottavasti selvittäisiin.
    Eilen päivällä ja illalla kone käynnistyi normaalisti. Mutta aamulla, kun kone oli ollut poissa käytöstä noin 3 tuntia ja koitettiin käynnistää.
    Eipä käynnistynyt ennenkuin pistoke vaihdettiin.

    Huomasin kuitenkin verkkokortin valojen vilkkuvan vaikka start nappulasta ei halunnutkaan suoraan käynnistyä...
     
  14. Requiem

    Requiem For You

    Viestejä:
    465
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Minulla oli joskus vuosia sitten samantapaista ongelmaa. Eli jos oli jäänyt yöksi tai pitemmäksi aikaa virrat päälle niin ei käynnistynyt suoriltaan vaan piti ottaa johto irti seinästä ja "tyhjentää virrat" käynnistysnapista. Sitten johto kiinni ja käyntiin. "Korjasin" sen katkaisijalla varustetulla jatkojohdolla ja se toimii edelleen.
    Poweri jotenkin vuoti koska koneen runko takaa tuntui sähköiseltä jos oli sammuksissa pitkään virta kytkettynä. Pistorasia näytti maadoitetulta mutta on vähän epäselvää oliko maadoitukset oikeasti kunnossa.
     
  15. Marti77

    Marti77 Team H2O

    Viestejä:
    1 345
    Rekisteröitynyt:
    16.12.2016
    Vaihda emolevyn patteri oliko muistaksen CR2032 malli ei maksa monta euroa jos siinä olisi jotain.
    Ja muistaksen tuo virtalähde AX850 on seasonic valmistama malli ja takuu on 7vuotta. eli jos kuitti löytyy niin voi tarkistaa ostopäivän.
     
  16. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Pitääpä testata. Nyt on muutamana päivänä käynnistynyt ongelmitta.

    Mainittakoon että päivitin biosin. niin siinä välissä kun emo menee Flash-modeen ja käynnistää itseänsä uudestaan. Teki saman tenpun.
    Piti taas virrat katkaista jatkopiuhasta. Ja 5ghz:lla ei käynnistynyt ollenkaan kun koitin. En tosin muista, oliko jännitteitä alunperinkään tarpeeksi tähän koitokseen. Alle 1.3 kuitenkin.

    Nyt kuitenkin on toiminut moitteettomasti.
     
  17. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Ensimmäiseksi mainittu ongelma on poistunut itsekseen.

    Nyt kokeillut säätää muistiasetuksia ja nyt muutaman kerran koittanut näitä laittaa paremmin kohdilleen.
    Niin huomasin tälläisen ongelman.

    Muistiasetukset eivät aina tallennu.

    Myöskin Primen Large FFT testi heittää erroria lähestulkoon samantien.
    Samoin Aida64 muistitesti heittää Fatal erroria.

    Mietin voisiko tämä johtua joko

    A: Windowsin asennus vain mennyt ajansaatossa rikki.
    B: muistit hajonneet itsekseen.
    C: muisticontroller joka käsittääkseni prosessorilla sijaitsee. olisi rikki ( epätodennäköistä sillä muut testit kyllä toimivat )
     
  18. E.T

    E.T

    Viestejä:
    3 331
    Rekisteröitynyt:
    27.02.2017
    Windowsin sekoilu ei aiheuta virheitä rasitustesteissä.
    Muuten kuin olemalla niin sekaisin että aiheuttaa virheitä kaikkien ohjelmien toimintaa...

    Ja kai olet kokeillut prossu vakiona?
     
  19. Marti77

    Marti77 Team H2O

    Viestejä:
    1 345
    Rekisteröitynyt:
    16.12.2016
    Memtest86 usb tikulle niin saa muistit katsottu onko ongelmia muisteissa.
    Helppo testi vie vähän aikaa testata.
    Myös mitkä muistit on konessa merkki ja mallinumero?
    Itse en muista milloin olisi tullut bluescreen viimeksi sen verran aikaa siitä on.
     
    Viimeksi muokattu: 08.10.2019
    TomiN tykkää tästä.
  20. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Kiitos vinkeistä. Ajoinkin memtestin eilen ja ei ongelmia löytynyt.

    Tämän jälkeen laitoin biosista vielä kaikki vakioksi ja sen jälkeen asetukset joita olen pitänyt lähes ostopäivämäärästä lähtien.
    Nyt tämäkin ongelma katosi. Liekkö saanut virtapiikin ja bios seonnut sen seurauksena.
    On tämä atk mystistä välillä...

    Luin eilen MSI Forumeilta että olisi saattanut olla ihan muistin merkistäkin kiinni tämä. G.Skillin kapulat olleet emossa ja ilmeisesti suuressa osassa emoja ollut ongelmia näitten kanssa.

    G.Skill 8192 MB (DDR4-2137) - XMP 2.0 - P/N: F4-3200C16-8GVKB
     
  21. Marti77

    Marti77 Team H2O

    Viestejä:
    1 345
    Rekisteröitynyt:
    16.12.2016
    G.skill sivujen mukaan on yhteensopiva muisti MSI Z370 Gaming Plus emolevyn kanssa mutta tuo SLi malli ei ole listattu.
    Myös MSI sivujen muisti QVL listasta ei ollut hyötyä.
    Onko XMP päällä ja muistien jännite näyttää 1.35v suurin pirtein. Latenssit Cas 16-18-18-38.
    Nämä Z170-z270,z370 ja z390 emolevyt ovat aika hyvät eri muistien kanssa mutta aina voi sattua että on yhteensopivuusongelmia.
    Itsellä myös z370 emolevy ja siinä ei ole mitään ongelmia ollut vaikka en ole koittanut niitä ylikellottaa ainostaan tietyt jännitteet ovat turhan korkeita ja joutuu manualisesti niitä laskemaan.
     
  22. TomiN

    TomiN

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    15.03.2019
    Jep, sitä minäkin katselin tuossa. Ettei emolevyn muistilistauksessa näitä juuri mainittu.
    Kokeilin ilman xmp:tä ja sen kanssa. Sama error. Nyt kun nollasin biosin ja laitoin xmp päälle. Toimii kuin junan vessa.
    Ainakin toistaiseksi. Testailen tässä lisää päivän parin aikana.
    Olisi mukava saada löysät pois.
    Prosessori kellottuisi, mutta lämmöt lyövät vastaan. Pitäisi korkata mutta en ole sitä rohjennut vielä tehdä.
    Intel Burntestillä / Primellä prossua testatessa lämmöt nyt Max 79, vcore 1.277 @ 4.8ghz. Uncore oli aikaisemmin 4.4ghz, mutta nyt jätin sen 4ghz idlaamaan.
    Jos 4.9 tai 5ghz laitetaan niin joudutaan jo jännitteitä nostamaan 1.3 paremmalle puolelle ja lämmöt nousevat testatessa yli 80 joka ei omaan mieleen enää sovi, joten korkkausta odotellessa :)
     
  23. Marti77

    Marti77 Team H2O

    Viestejä:
    1 345
    Rekisteröitynyt:
    16.12.2016
    Kyllä korkkaus on suositeltava jos haluaa 5ghz käyttää erityisesti jos ilmalla jäähdyttää.
    Hieman alhaisemmat lämpötilat saa jos vaihtaa parempaan tahnaan esim kryonaut.
    Paras ilmajäähy tällä hetkellä on varman deepcool asassin III jäähy mutta ei ole vielä saatavilla suomesta.
    Viimeksi käytin ilmajäähyä vuonna 2003 sen jälkeen on ollut custom loop käytössä.
     
  24. PieniLäski

    PieniLäski

    Viestejä:
    7
    Rekisteröitynyt:
    30.04.2019
    Lainaan ketjua, kun otsikko sopii omaan ongelmaan, toivottavasti aloittaja ei pahastu.

    Jätin koneen yöksi lepotilaan ja aamulla kone oli sammunut eikä enää käynnistynyt ollenkaan. Käynnistysnappia painaessa virtavalo räpsähtää alle sekunniksi. Emossa palaa ledi ja muunmuassa usb-portin kautta liitetyssä näppäimistössä palaa valo, eli jotain virtaa tule läpi.

    -Kokeiltu vaihtaa virtajohtoa
    -Pidetty virtanappia pohjassa pitkään johdon ollessa kiinni sekä johdon ollessa irti

    Kone ostettu käytettynä, joten virtalähde voi kyllä ihan hyvin olla sanomassa itseään irti. Yleismittaria ei ole.
     
  25. Marti77

    Marti77 Team H2O

    Viestejä:
    1 345
    Rekisteröitynyt:
    16.12.2016
    Vaikuttaa että olisi oikosululku jossain mitä lyö virtalähteen pois.
    Voi tietysti olla pelkkä virtalähde eli ota johdot irti emolevystä ja osista ja pistä 24pin liittimeen johdonpätkä kahden liittimeen väliin.
    Ohje löytyy googlettamalla.
    Silloin näet onko virtalähteessä jotain vikaa kun painaat virtalähteen virtanappia tai ainakin saat jotain tietoja.
    Löytyy myös ostettava vastakappale jos ei halua johdonpätkällä koittaa.
    Suosittelen testamaan sellaisella sähköpistokkeella missä on vikavirta jos löytyy.
    Sitten jos pyörähtää käyntiin niin kannattaa käynnistää vaikka pelkästään emolevy kytkettynä ilman näytönohjainta ja muita laitteita jos se vielä silloin pysyy käynnissä niin vika on luultavasti näytönohjaimessa.
     
  26. PieniLäski

    PieniLäski

    Viestejä:
    7
    Rekisteröitynyt:
    30.04.2019
    Kiitos! Testailen näitä kun pääsen taas kotia.
     
  27. PieniLäski

    PieniLäski

    Viestejä:
    7
    Rekisteröitynyt:
    30.04.2019
    Psu jump start sai virtalähteen käymään. Cmos patteri vaihdettu, näyttis ja muistit (paitsi 1) irroteltu. Myös hdd:t yms irti. Ei vieläkään eloa.

    Taitaa olla sitte emolevy särki.
     
  28. Marti77

    Marti77 Team H2O

    Viestejä:
    1 345
    Rekisteröitynyt:
    16.12.2016
    Koita vielä ottaa prossu irti ettei siihen ole mitään tullut.
    Kyllä se myöskin voi olla virtalähde kun siihen tulee rasitusta se sammuttaa itsensä eli jos löytyy lainaksi joku niin voi koittaa.
     
  29. edup

    edup

    Viestejä:
    2 224
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    PSU:n jump startin onnistuminen nyt ei millään muotoa meinaa että vika ei olisi siinä. Se voi hyvin näyttää hyrräävän iloisesti kun mitään kuormaa ei virtalähteellä ole, mutta kun kuormaa sitten olisikin niin jännitteet romahtaa. Toiseen suuntaan tuo testi toki on indikatiivinen, eli jos eloa ei ole, niin poweri on sökönä.

    Jos vain mahdollista niin testiä toisella virtalähteellä.
     
    Marti77 tykkää tästä.