Tiedostojen pitkäaikainen säilytys

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Barny
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
613
Minulla on pieni määrä pdf kirjoja (n. 25gb) joiden soisin säilyvän odotettavissa olevan elinikäni ajan.
Tarkoitus olisi pitää nämä kirjat säilössä omissa nurkissa, ei siis esim. pilvessä.

Muistan muutaman tapauksen jossa pidemmän aikaa, +5 vuotta tms., kovolla istunut tiedosto on mennyt lukukelvottamaksi. Kovo itsessään on ollut ehjä, tiedosto on korruptoitunut.

Odotettavissa oleva säilöntä aika olisi luokkaa 20-40v.
Harkinnut sitä että säilyttäisin kirjat archival grade dvd tai blu-ray levyillä. Nämä saattavat säilyä hyvissä oloissa pitkäänkin. Verrattaen halpaa myös.

Toinen vaihtoehto olisi laittaa kakkos koneeksi ZFS tiedostojärjestelmä ecc muistilla. Tämä on jonkun verran kalliimpi vaihtoehto. Käytettyjä osia on toisaalta hyvin myynnissä.

Kommentteja näistä kahdesta vaihtoedosta tai voi ehdottaa muita parempia vaihtoehtoja.
 
M-DISC dvd tai blu-ray, ja teet tiedostoista ennen polttoa MD5 hash tarkastustiedostot vaikka checksumilla.
checksum for Windows.. BLAKE2, SHA1 or MD5 hash a file, a folder, or a whole drive/volume, with an Explorer right-click.

Sitten vaan polttelet kirjat ja hashit useisiin levyihin (toteat että ovat luettavissa) ja levittelet ne hyvin suojatuissa koteloissa ympäri kämppää ja annat sukulaisille. Yhden kuitenkin syö koira, toinen palaa tulipalossa ja kolmas säilyy jälkipolville ihmeteltäväksi. 2 vuoden välein tsekkaat että tiedostot on luettavissa ja varmistat 5v välein että asemia on saatavissa edelleen.

40v. Huhuh. :)

Btw... laitoin 90 luvulla polttamani cd levyn soimaan - vielä tuosta musa soi vaikka aikaa poltosta yli 20 vuotta.
 
Viimeksi muokattu:
Äskettäin kävin juuri läpi vanhimpia DVD polttojani 2000-luvun alusta ja suurin osa levyistä toimi ilman ongelmia. Muutama levy oli osittain lukukelvoton, mutta muistinkin kyseisten levyjen merkistä että olivat jotain halpaa Lidl tarjous kamaa. Verbatimit ja muut laatumerkit ovat edelleen aivan ehjiä kaikki.

Eli kyllä CD ja DVD polttikset ovat saaneet minulta kovan luottamuksen. Kovalevy on toki nopein ja helpoin ja siksi ne ovatkin käyttölevyjä, DVD polttikset varmuuskopioita. Eikä kerrankirjoittavaa levyä voi viruksetkaan tuhota.

Edelleen Herran vuonna 2019 teen tärkeimmän varmuuskopiot DVD polttiksille.

Kaikki ei enää sinne DVD:ille valitettavasti mahdu kun jokin reilu minuutti 4K60p videofootagea vie koko DVD:n. Näitä varten pitää hamstrata tarpeeksi kiintolevyjä.
 
Kuten tuossa yllä jo sanottiin, jos vain mahtuu niin cd/dvd. Olen huomannut että säilyy paremmin kun polttaa hitaasti (voi riippua levyistäkin).

Itselläni ei ole koskaan käynyt niin että kaapissa olleet levyt olisivat korruptoituneet, tosin niissä on ollut muistaakseni ext2/3. Vanhimmat olivat vain jostain ~15 vuoden takaa.
Käyn varastolevyjä läpi yleensä jonkun vuoden välein ja kopsin tarpeen mukaan uudemmille levyille.
Ja kaikki oikeasti tärkeä on useammalla levyllä ja cd/dvdllä nassikoneen lisäksi.
 
Joo kiitän näistä,
verbatim dvd tai blu-ray tallennus taitaa olla näistä se parempi idea.
Luin yhdestä blogista arvioita että nämä archive dvd:t saattaa säilyä lukukelpoisina jopa joitain satoja vuosia.

Säilöntä aika arvion pistin sen mukaan että jos menen siinä 55-75 kohdilla :).
 
Meillä vanhuksilla on sitten helpompaa kun riittää lyhyemmät säilytysajat :D
 
Voit myös jollain ohjelmalla laskea pariteettidataa tiedostojen kylkeen. Jos joku bitti kääntyy poikittain, voi pariteettidatan avulla mahdollisesti korjata myöhemmin tiedoston.

Täytyy sanoa että en ole pariteetidatasta kuullut ennen tätä. Pitää tutustua ja näyttäisi win10 löytyvän ohjelma.
 
Kyllä minä laittaisin nuo pilveen. Ja ostaisin parin vuoden välein jonkun ulkoisen kovalevyn, jonka sitten heittäisin pois, kun aika jättää. Ei SSD! Tällä palstalla olen oppinut, että niissä on datan säilyvyys vähän heikkoa, jos eivät saa virtaa.
 
Voit myös jollain ohjelmalla laskea pariteettidataa tiedostojen kylkeen. Jos joku bitti kääntyy poikittain, voi pariteettidatan avulla mahdollisesti korjata myöhemmin tiedoston.
Parchive - Wikipedia

En tiedä mitä käyttöjärjestelmää käytät, mutta useimmista Linux-distribuutioista löytyy par2 -niminen ohjelma tähän tarkoitukseen:
Luulisin, että myös Windowsille löytyisi vastaava ohjelma.

Edit: linkki
Suosittelu tälle. Juu, Multipar on laajasti käytetty ja toimivaksi todettu. MultiPar announcement

Älkää pelästykö kökköjä sivustoja ja japaninkielisiä tekstejä. Sen sijaan Googlen haussa ensimmäisenä tuleva multipar . eu on huijaussivusto - älkää eksykö sinne.
 
Asiaa sivuten, täällähän oli juuri uutista hieman pidemmästä säilytysajasta:
Microsoftin Project Silica tähtää "ikuiseen" tallennusmediaan
"
Microsoft on esitellyt Project Silican ensimmäistä käytännöntoteutusta, 75 x 75 x 2 mm:n lasilevyä, jolle mahtuu 75,6 Gt dataa.
Projektin ideana on luoda mahdollisimman edullinen ja "ikuinen" tallennusmedia, joka mahdollistaa datan arkistoinnin ilman muutaman vuoden välein tapahtuvaa uudelleentallennusta. Project Silican lasimedian kerrotaan kestävän esimerkiksi kiehuvan veden, mikroaaltouunissa lämmittämisen, kiillotuksen, demagnetoinnin ja muita ympäristön mahdollisia vaaroja ongelmitta. Data säilötään lasin sisään laserilla tehtäviin "vokseleihin" ja virheenkorjaus perustuu tekoälyyn.
"

Tuota pystyisi jo muutama sukupolvi jälkeläisiäkin lukemaan...
 
Kyllä minä laittaisin nuo pilveen. Ja ostaisin parin vuoden välein jonkun ulkoisen kovalevyn, jonka sitten heittäisin pois, kun aika jättää. Ei SSD! Tällä palstalla olen oppinut, että niissä on datan säilyvyys vähän heikkoa, jos eivät saa virtaa.

Pilvessä on omat hyvät ja huonot puolensa. Palveluntarjoajan pitää ainakin olla todella varmassa maineessa ja vakaa yritiys etteivät vedä töpseliä keskenkaiken. Jos puhutaan tiedostojen säilömisestä seuraavat ~70 vuotta, niin onkohan Microsoft, Google tai Dropbox vielä olemassa silloin, tai heidän pilvitallennus samassa muodossa?

Ja tosiaan SSD:t, muistitikut ja muut puolijohdemuistit voi unohtaa kun sieltä muistisoluista sähkövaraus katoaa tasaista vauhtia, jos ei ole asema sähköissä kiinni.

Optinen polttis (laatu aihio toki) on varmasti pitkäikäisin, mutta kyllä nuo mekaaniset kiintolevytkin pitäisi aika hyvin säilyä jos niitä ei paisko. Ongelma kiintolevyillä jne on että jos niiden mekaniikka tai elektroniikka hajoaa niin levyn lukeminen muuttuu todella kalliiksi jossain datanpalautusfirmassa ja itse sille ei paljoa voi tehdä, jos koko levy ei enää näy Windowsissa.

Naarmuuntunuttakin CD/DVD/BluRay levyä voi kotikonstein hinkata puhtaammaksi, kiillottaa naarmuja pois ja ajan saatossa heikentynyttä levyä koettaa lukea eri asemilla. Olen huomannut että asemissa suuria eroja kun luen jotain -97 poltettua halpa CD:tä, osa asemista lukee täydellisesti, osa ilmoittaa virheistä levyllä.

Eli ääni CD/DVD levyille, jos vain data sinne mahtuu. Varmasti löytyy vielä useiden kymmeninen vuosien päästä lukulaitteita, koska nämä ovat kuitenkin niin suosittuja medioita.
 
Onkohan kukaan täällä päässyt testaamaan tosielämän tilanteella tuota parity archive hommaa? Siis osittain tuhoutuneen datan takaisin korjausta pariteetin avulla?
 
Onkohan kukaan täällä päässyt testaamaan tosielämän tilanteella tuota parity archive hommaa? Siis osittain tuhoutuneen datan takaisin korjausta pariteetin avulla?
Jos Usenet on tuttu, niin siellä par-tiedostojen avulla korjailu on arkipäivää ja toimivaksi todettu. Helposti tuo on todennettavissa itsekin. Ota vaikka 100 pientä tiedostoa, luo Multiparilla tiedostojen rinnalle par-fileet. Poista yksi tiedosto. Multipar luo poistetun tiedoston takaisin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 621
Viestejä
4 541 938
Jäsenet
74 828
Uusin jäsen
polygonpanda

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom