Thermal grizzly kryosheet ja RTX 4090

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja TeroP
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
483
Olin harkinnut jo jonkin aikaa PTM7950 pohjaista ratkaisua näyttikselleni, koska siitä oli mennyt tehtaan tahnat käytännössä piloille, mutta valitettavasti tuon PTM7950 saatavuus on ollut kohtuullisen heikkoa. Päätin sitten tilata Jimmsiltä kryosheetin josta saa juuri sopivan palasen RTX 4090 ytimelle. Näin arvostelun tästä kryosheetistä techpowerupilta, joka edesauttoi päätöstä kryosheetin testaukselle eli halusin nähdä omin silmin mihin tuo kryosheet kykenee.


Sain kryosheetin eilen ja kävin heti asennushommiin. Tuo tilaamani 25mm * 29mm pala on karvan suurempi kuin RTX 4090 siru ja sen asettelu oli jokseenkin haastavaa, koska kryosheet tuntui liikkuvan aika herkästi ytimen päällä. Normaalista asennustavasta poiketen jäähdytyssiilin joutui laskemaan kortin päälle jotta kryosheet pysyisi paikallaan. Normaalisti olen asentanut näytönohjaimen laskemalla sen siilin päälle sen jälkeen, kun olin pistänyt tahnat ytimelle. Kortti ja asetukset:
  • Asus TUF RTX 4090 OC edition
  • 600W power limit
  • 1100mV vcore
  • auto fan curve
Ensimmäinen asennus meni lopulta hyvin, mutta huomasin, että muistien lämpötilat olivat normaalia paljon korkeammat. Olisi ollut varmaan järkevää vaihtaa samalla muistien lämpötyynyt, mutta en ajatellut asiaa ollenkaan, vaikka tiesinkin kryosheetin olevan 0,2mm paksu. Otin jäähyn toisen kerran auki ja irrottelin lämpötyynyt ja pistin ne takaisin paikoilleen siten, että niissä ei ollut yhtään ylimääräistä "venytystä" ja toivoin parasta. Muistien lämpötila viileni hiukan, mutta se ei taida olla ihan sama mikä se oli tahnan kanssa.

Huom: kryosheetiä ei pitäisi asentaa useammin kuin kerran, koska sitä ei ole tarkoitettu uudelleenkäytettäväksi vaurioitumismahdollisuuden takia, mutta ainakin itselläni coren ja hotspotin välinen lämpötila parani hieman toisella asennuskerralla.

Quake2rtx testitulos ylempänä mainituilla asetuksilla:
Jqglobv3VIgK.jpg

Gpu temp max = 72,8C / hotspot max = 84,9C / board power draw max = 562W. Kuvan GPU-z shotissa avg-arvot ~5min testistä resetoinnin jälkeen.

Testi on siis quake2rtx 200% render resoluutiolla, josta tulee lopulliseksi resoluutioksi 7640x3120 ikkunassa. Annan näytönohjaimen lämmetä tuossa kohdassa noin ~5min, jonka jälkeen resetoin gpu-z graafit ja odotan toisen ~5min. Tämän jälkeen otan shotin coren ja hotspotin keskiarvosta, sekä power drawin ja TDP keskiarvosta. Kirjaan myös ylös nuo max arvot em. arvoista.

Tehtaan tahna oli alle vuoden jälkeen samalla testillä 450W power limitillä ~78C core / ~95C hotspot. Testasin myös gelid gc-extremeä, thermal grizzly hydronauttia ja kryonauttia ja samaisella 450W limitillä lämmöt karkasivat noin core 69C / hotspot 81C reilun parin viikon käytöllä. Heti alussa kaikki tahnat antoivat noin core 62C / hotspot 70C lämpötilat, mutta ajan kuluessa lämmöt lähtivät hyvinkin nopeasti nousuun, eli ilmeisesti tahnoille kävi pump-out efekti. Tämän lisäksi otin nuo tulokset 950mV voltcurvella ja +700 mem asetuksilla, joten ne eivät ole vertailukelpoisia ylemmän testin kanssa suoranaisesti.

Muistien lämpötila huolestuttaa hieman, mutta normaalikäytössä 950mV voltcurvella ja +700 mem asetuksella muistit pysyvät noin 80C tietämillä riippuen pelistä, joten en siitä rupea sen ihmeemmin stressaamaan tässä vaiheessa. Minulla on kuitenkin monitorointisoftat auki aina, joten näen kyllä jos muistien lämpötila on karannut enemmän huolestuttaviin lukemiin.

Mainittakoon quake2rtx testistä sen verran, että se on kaikista raskain pelitesti jonka olen löytänyt, varsinkin jos käyttää 200% render scalea. Furmarkille se ei pärjää ytimen osalta, mutta siinä missä furmark antaa muistiohjaimen loadiksi ~0%, quake2rtx puskee 70%+ loadit kun render scale on 200%.
 
Viimeksi muokattu:
Et siis vaihtanut muisteille uusia tyynyjä? Otitko huomioon, että Kryosheet on 0.2mm paksu eli alkuperäiset käytetyt tyynyt muisteilla tuskin ottavat enää erityisen hyvää kontaktia?
 
Et siis vaihtanut muisteille uusia tyynyjä? Otitko huomioon, että Kryosheet on 0.2mm paksu eli alkuperäiset käytetyt tyynyt muisteilla tuskin ottavat enää erityisen hyvää kontaktia?
Suoraan sanottuna en edes miettinyt asiaa, enkä myöskään tajunnut tämän takia tilata uusia tyynyjä. Tajusin asian tietenkin jälkikäteen kun näin nuo muistien lämmöt ensimmäistä kertaa. Toinen syy tuohon lämpenemiseen on se, että näyttiksen tuulettimet pyörivät aikaisempaa hitaammin koska gpu core (hotspot?) on viileämpi kuin ennen. Olisiko samasta syystä myös siili lämpimämpi, koska lämpö siirtyy paremmin siihen? Tässä TUF 4090:ssä nuo muistien lämpötyynyt ovat vaporchamberissa ihan coren vieressä, josta tuo kortti onkin arvosteluissa saanut hieman moitteita.

Kuten mainitsin, sain noita muistien lämpöjä alemmaksi asettelemalla nuo vanhat tyynyt uudelleen tarkemmin muistipiirien päälle ilman mitään venyttelyitä. Tämän lisäksi minulla on monitorointisoftat aina auki ja esimerkiksi cyberpunkia (rtx overdrive päällä) pelatessa näyttismuistien lämmöt eivät ylitä 80C joten mennään tällä toistaiseksi ja jos rupeaa lämpenemään esim. kesällä enemmänkin niin hommataan sitten uudet lämpötyynyt.
 
Ihan mielenkiintoinen kokeilu. Tässä on esim oman deshdoud-modin tulos, ilman jäähyn irroittamista:

1707750736670.png
 
Testasin uudella Furmark v2:lla 600W limitillä. Annoin testin taas pyöriä hetken, jonka jälkeen resetoin gpu-z arvot ja odottelin vielä toisenkin hetken ja lämpötiloista/wateista peak-arvot:

3F340162162809FA3F022F53475840D6C33E13AC
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 703
Viestejä
4 544 646
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom