Testissä Samsung Galaxy S20 Ultra

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 012
galaxy-s20-ultra-17.jpg


Juha Kokkonen kirjoitti uutisen/artikkelin:
io-techin tuoreimmassa älypuhelinartikkelissa tutustutaan Samsungin tänään myyntiin saapuneeseen Galaxy S20 Ultra -huippumalliin. 1399 euron hintaisen uutuuden keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,9-tuumainen QHD+ AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystajuudella, Exynos 990 -järjestelmäpiiri, 5G-yhteydet, 12 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa, 40 megapikselin etukamera, 108 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 48 megapikselin telekamera 4x zoomilla sekä suuri 5000 mAh akku 45 watin pikalataustuella.

Artikkelissa pureudutaan puhelimen ominaisuuksiin ja toimintaan kattavasti parin viikon testijakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S20 Ultra

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Tämä puhelin on pitkälti teknonörteille tehty. Kuka tahansa muu jos Samsungia välttämättä haluaa, ostaa perinteisen ja järkevämmän kokoisen perus S20:nen. Onhan se hienoa toisaalta nähdä mitä kyetään pakkaamaan parhaimmillaan puhelimen kuoriin vuonna 2020, mutta mitä noilla ominaisuuksilla sitten lopulta tekee, kuten 120 Hz virkistystaajuudella, 5G:llä tai edes 100x zoomilla kun se ei niin laadukas ole. Aidosti tärkeät setit sitten uupuu kuten kunnollinen tallennustila ja kuulokeliitäntä niin ei voi kuin ihmetellä.
 
Tuntuu, että tässä on kaikkea vähän liikaa ja sitten siihen vielä vähän jotain täys överiä.

Uus puhelin, jossa on kaikkia lukuja lisää. Jos on toimiva puhelin niin miksi kukaan enää jaksaa innostua näistä julkasuista. Tämä puhelin ei tee mitään mitä edellinen malli ei tekisi.
 
En tiedä, mutta niin testi kuin puhelin ovat hienoja. Kameran kuvat ovat ihan selvän hyppäyksen verran parempia kuin tähän asti, vaikka todennäköisesti vielä päivitysten myötä vielä parantuvatkin. Itsellä on puhelin, jossa voin säätää näytön virkistystaajuutta 60 - 90 - 120 Hz ja ero on aika iso pienimmän ja suurimman välillä, kun pitää skrollata suuria tekstimääriä vaikkapa jotain varaosaluetteloa, aikatauluja ja niin edelleen. Kuulokeliitännän puute on haitannut enää pienten lasten kohdalla, joille en edes antaisi tämmöistä lasihelmeä, itse siirryin aikoja sitten BT-nappeihin ja -kuulokkeisiin. Ainoa, mistä hiukan olen 'otettu', on tietenkin hinta, mutta ei se haittaa, hiukan käytettyä tai tarjouksesta alkaa saamaan varsin siedettävällä hinnalla. Tuo yli 200g paino ei ole minkäänlainen ongelma.
 
S20-sarjassa on muutamia hyviä kehitysaskelia, kuten 120Hz näyttö, edelliseen sukupolveen nähden mutta Ultrasta jää loppujen lopuksi erikoinen loppuvaikutelma. Ominaisuuksia on omasta mielestä lisätty lähinnä lisäämisen ilosta eikä mitään mullistavaa ole tarjolla. Hehkutettu 100x zoom jää aika laimeaksi. Lisäksi Exynos 990 piirin suorituskyky on lähempänä SD855+ piiriä kuin Qualcommin uusinta SD865 piiriä. Hieman hämmentävästi Galaxy S10 Lite voi olla monelle käyttäjälle jopa parempi vaihtoehto, jos etsii kookasta puhelinta ja arvostaa akun kestoa mutta ei välitä 5G:stä tai kamerasta niin paljoa. Puolet halvemmalla saa tietyiltä osin vastaavan puhelimen. Saapa nähdä, miten seuraava Note malli tulee eroamaan Ultrasta.
 
Lisäksi tuo OneUI on mielestäni hieman kömpelön näköinen kun kaikkea on pyöristetty julmetusti ja yläreunaan ei ole jätetty käytännössä mitään. Lisäksi Bixbyn kehittäminen on tainnut jäädä kelkasta pois...
Nämä on tietysti aika henkilökohtaisia juttuja että mistä tykkää. Itse käytän mieluiten ihan puhdasta androidia, mutta jos pitäisi valita OneUI:n tai EMUI:n väliltä niin kyllä tuo Samsungin tekele on huomattavasti mukavampi käyttää ja siinä ei ole niin pahasti lähetty kikkailemaan korvaamaan googlen toteutuksia kuin EMUIssa. Ja jos vertaa nyt OneUI:ta siihen mitä samsungin softa oli ennen (mikälie Samsung Experience tai Touchwiz silloin olikaan) niin on kyllä menty ainakin oikeaan suuntaan, vaikka ihan kaikilta osin ei monelle sovellukkaan.
 
panostaa enemmän aitoon optiseen zoomiin kuten esim. Huawei P30 Pro 5x optisella zoomilla
Huomioi kennon koko ja P30 jää kauas taakse.


Tämä puhelin on pitkälti teknonörteille tehty
Ja niille jotka arvostavat todella hyvää kameraa. Nyt neljäs päivä menossa ja kamera on kyllä todella mukava. Ampumaradalla 50m matkalla pystyi katsomaan luodin reiät, ainakin jos oli mustaan osunut. Todellisuudessa tuolla kameralla ja zoomilla saa sellaisia kuvia joita ei yksinkertaisesti voi ilman optista zoomia ottaa. Kuvausta harrastaneelle todella mukava lisä ja itselle se pääsyy hankkia tämä luuri.
 
Tuo Samsungin tapa prosessoida kuvia on kyllä sen verran yököttävää, että itse antaisin miinusta ja paljon siitä. 1:1 tasolla todella omituisen näköisiä tuotoksia.
 
Hyvävä suorituskykyinen tabletti missä on hyvä kamera.
 
Sadat megabitit sekunnissa 5G-yhteydestä (gigoista puhumattakaan) ovat aika turhia, jos ne jäävät luurin sisään. Voisiko testiohjelmaan mitenkään sisällyttää viiden minuutin koetta, kuinka nopeasti tethering toimii USB:llä ja wifillä?
 
Sama juttu. Olen jo pitkään ihmetellyt, että minkä ihmeen takia ne kuvat pilataan ylikorostuksilla. Esim. Note 9:llä Jos otat kuvan normaalissa sisävalaistuksessa automattitilalla, niin kuva on ylivaloittunut ja värimaailma ei osu kohdalleen. Yksityiskohdatkin ovat jopa huonompia kuin mitä olivat esim. Note 5 kohdalla. Aina saa olla käsin säätämässä, että kuvasta saa kelvollisen.
 
Aidosti tärkeät setit sitten uupuu kuten kunnollinen tallennustila ja kuulokeliitäntä niin ei voi kuin ihmetellä.

Nosiis tässähän tullaan taas siihen klassiseen, että mikä on juuri itselle "tärkeä" omaisuus. Esim tuolla kuulokeliitännällä en itse tekisi mitään.

Tosin nyt selkeästi kilpaillaan gimmic ominaisuuksilla luureissa. 100X super hyper zoom
 
Sen verran vielä kysyisin tuosta muistipuolesta, josta sanottiin: 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 105,6 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt), että kun sen muistikortin siihen laittaa, kysyykö se automaattisesti, haluaako m-kortin suoraan sisäisen muistin jatkoksi vai ulkoiseksi, jolloin sitä voi lukea. En huomannut, että äsken vaimolle laittamani Samsung olisi tätä kysynyt. Omassa nyt käytössä olevassa on vain 64Gt -muistia, mutta se ei ole ollut mikään ongelma laisinkaan, koska tilasin heti 400Gt:n nopean muistikortin, joka teki siitä sen oman muistin kanssa melkein 0.5Tt:n sisäisen muistitilan. Lisäksi 3-4 pilvimuistia tekee mukavasti tilaa taustalla. Testi tuli ehkä tehtyä ilman muistikorttia, mutta jollain foorumilla saattaa tämä laite olla, joten olisi mukava tietää jo etukäteen ennen mahdollista hankintaa, että nopea iso muistikortti on järkevä panostus tähän Samsungiin.
 
hyvä juha,hyvä testi,
varsinkin jos akku testistä tulee kattavampi myöhemmin.
yes! tuonhan voisi julkaista missä vain.

njo, pettymys on tuo s20 ultra, kamera ongelmia ja akkun kesto huono,oisko s20+ parempi..epäilen.
ei todellakaan 1400 eken känny mielestäni.
 
Voisiko testiohjelmaan mitenkään sisällyttää viiden minuutin koetta, kuinka nopeasti tethering toimii USB:llä ja wifillä?
Mitä tällä siis olisi ajatuksena testata? Mobiiliverkkoyhteyden nopeushan vaihtelee paljon sijainnin, ajankohdan yms muuttujien mukaan, joten puhelimen suorituskykyä sen suhteen ei ole oikein mieltä testata laboratorion ulkopuolella.
 
Mitä tällä siis olisi ajatuksena testata? Mobiiliverkkoyhteyden nopeushan vaihtelee paljon sijainnin, ajankohdan yms muuttujien mukaan, joten puhelimen suorituskykyä sen suhteen ei ole oikein mieltä testata laboratorion ulkopuolella.
Juuri sitä, kuinka tehokkaasti puhelin voi toimia langallisena tai langattomana tukiasemana. Esimerkiksi näin korona-aikaan sillä on merkitystä monelle etätyöläiselle, koska harva sitä työtä puhelimella tekee.

Toimiiko tethering samalla nopeudella (vai alemmalla) kuin se speedtest.net-aplari, jonka screenshotteja on 5G-jutut täynnä? Onko USB tai wifi pullonkaula? Miten iperf3-serveri toimii lokaalisti?

Vastakysymyksen voin myös esittää: mitä niillä speedtest-apin lukemilla tekee, paitsi postaa nettiin?
 
Zoom ja 120Hz näyttö taitavat olla ainoita järkeviä perusteita tuon hankkimiselle. Kilpailijat taitavat tarjota enemmän muilta osin.

Tuosta suorituskykytaulukosta sen verran, että olisi mahtavaa, jos lisäisitte siihen ylimääräisen sarakkeen: "Suorituskyky 30 min rasituksen jälkeen". Olisi hyvä saada exacteja lukuja siitä, että mikä on esimerkiksi Manhanttan-testin kuvataajuus puolen tunnin jatkuvan rasituksen päätteeksi.
 
Tuosta suorituskykytaulukosta sen verran, että olisi mahtavaa, jos lisäisitte siihen ylimääräisen sarakkeen: "Suorituskyky 30 min rasituksen jälkeen". Olisi hyvä saada exacteja lukuja siitä, että mikä on esimerkiksi Manhanttan-testin kuvataajuus puolen tunnin jatkuvan rasituksen päätteeksi.
Juha ei tällä kertaa laittanut kuvakaappauksia niin kuin välillä on tehnyt mutta pitkäkestoisten "thorttlaustestien" tulokset oli esitetty sanallisesti. GFXBenchin Battery Test on käsittääkseni Manhattan ES 3.1.
io-tech sanoi:
Testasimme järjestelmäpiirin jäähdytyksen toimintaa sekä suorituskyvyn laskua pidemmässä rasituksessa CPU Throttling- sekä GFXBench Battery Test -sovellusten avulla. 15 minuutin prosessorirasituksessa suorituskyky pysyi melko tasaisena ja laski 88 %:iin maksimista, mikä on kohtalaisen hyvä suoritus. Puolen tunnin intensiivisessä grafiikkarasituksessa suorituskyky tippui sen sijaan varsin nopeasti muutaman minuutin kuluttua noin 75 %:iin ja 20 minuutin jälkeen 35 %:iin maksimista.
 
Juuri sitä, kuinka tehokkaasti puhelin voi toimia langallisena tai langattomana tukiasemana. Esimerkiksi näin korona-aikaan sillä on merkitystä monelle etätyöläiselle, koska harva sitä työtä puhelimella tekee.

Toimiiko tethering samalla nopeudella (vai alemmalla) kuin se speedtest.net-aplari, jonka screenshotteja on 5G-jutut täynnä? Onko USB tai wifi pullonkaula? Miten iperf3-serveri toimii lokaalisti?

Vastakysymyksen voin myös esittää: mitä niillä speedtest-apin lukemilla tekee, paitsi postaa nettiin?
Offtopic.
Ainakin iPhone XS kapulassa on tuo Wifi pullonkaula kun toimii langattomana tukiasemana :D
Faktat: 802.11n, 2.4GHz, 20MHz ja max. TX Rate tais olla 145Mbps

Untitled.png
 
Juha ei tällä kertaa laittanut kuvakaappauksia niin kuin välillä on tehnyt mutta pitkäkestoisten "thorttlaustestien" tulokset oli esitetty sanallisesti. GFXBenchin Battery Test on käsittääkseni Manhattan ES 3.1.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin:
  • Manhattan-testi simuloi mobiilipelin toimintaa
  • Car Chase on graafisesti vaativampaa peliä simuloiva testi
  • Aztec ruins on todella raskasta peliä simuloiva testi.
    • Näin raskaita pelejä taida vielä olla, mutta ehkä tulevaisuudessa...
Todellisuudessa pelejä pelataan pidempään kuin pari minuuttia, millaisiin ruudunpäivitysnopeuksiin päästään todellisuudessa, kun pelisessio kestää vaikkapa tunnin?
  • Manhattan ES 3.1: 0.35*58fps = 20fps
    • Näin jos pitkäaikaista rasitusta kuvaava testi on todella Manhanttan ES 3.1
    • 20fps ei riitä sujuvaan pelikokemukseen.
  • Car Chase: ?
  • Aztec ruins: ?
Pitkäaikainen suorituskyky on useimpien käytännön tilanteiden kannalta tärkeämpi asia, kuin hetkellinen potku. Useimmat valmistajat pyrkivät "huijaamaan" testeissä siten, että ne virittävät laitteensa tukemaan huimaa piikkisuorituskykyä, mikä aiheuttaa vakavia lämpötila- ja teho-ongelmia. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että testaajat painottaisivat pitkäaikaista suorituskykyä testeissään.
 
Hyvältä vaikuttaa, jos näytön reunojen kaarevuudesta aletaan pääsemään eroon. Oli kyllä huomattavan kallis ja turha elementti, josta ei marginaaliporukkaa lukuunottamatta kukaan saanut mitään iloa. Kaippa se oli kuitenkin teknisen kehityksen tiellä tarpeellinen.
 
Nonacell kennon kuvanlaatu oli kyllä erikoinen yllätys. Ei nimittäin ole kehuttava. Ihmeellistä tuhnua kuvissa ja epätarkkuutta. Ei olis uskonut näin kalliista puhelimesta. Pimeäkuvat ei nekään mitenkään kehuttavia, vaikka Nonacellin piti auttaa juuri pimeäkuvaukseen. Ei aina voi onnistua? 500 euron puhelimen luokkaa. Ehkä ne muut ominaisuudet sitten korvaa. Enpä tiedä. Turhan kallis puhelin.
 
Nonacell kennon kuvanlaatu oli kyllä erikoinen yllätys. Ei nimittäin ole kehuttava. Ihmeellistä tuhnua kuvissa ja epätarkkuutta. Ei olis uskonut näin kalliista puhelimesta. Pimeäkuvat ei nekään mitenkään kehuttavia, vaikka Nonacellin piti auttaa juuri pimeäkuvaukseen. Ei aina voi onnistua? 500 euron puhelimen luokkaa. Ehkä ne muut ominaisuudet sitten korvaa. Enpä tiedä. Turhan kallis puhelin.
Nyt kun katsoo perus S20 kuvia, niin pääkamera mielestäni siinä parempi. Aika ironista.
 
Johtuuko quad bayer -menetelmästä vai mistä mutta nämä uudet 48-108mp sensorit ovat aika onnettomia kun zoomaa sen 2-3x eli kropataan pääsensorin kuvaa. Tuo 4x alkaa olla monessa tilanteessa jo turhan tiukka puhumattakaan 5x. Vanhoilla 40mp pureview-sensoreilla laatu säilyi paljon parempana 2-3x zoomatessa.
 
Tuon Space Zoomin vois jättää jo kyllä 40x tasolle, ja panostaa enemmän aitoon optiseen zoomiin kuten esim. Huawei P30 Pro 5x optisella zoomilla.
Omien kokemusten pohjalta sanoisin, että GS20 Ultran telekamera on kyllä parempi kuin Huawei P30 Pron, vaikka polttoväli onkin hieman pienempi. GS20 Ultra on etenkin parempi kaikilla zoomin väliasetuksilla 1x:n ja 5x:n välillä ja lisäksi 10x hybridizoom tekee parempaa jälkeä kuin P30 Pro.
Sen verran vielä kysyisin tuosta muistipuolesta, josta sanottiin: 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 105,6 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt), että kun sen muistikortin siihen laittaa, kysyykö se automaattisesti, haluaako m-kortin suoraan sisäisen muistin jatkoksi vai ulkoiseksi, jolloin sitä voi lukea. En huomannut, että äsken vaimolle laittamani Samsung olisi tätä kysynyt. Omassa nyt käytössä olevassa on vain 64Gt -muistia, mutta se ei ole ollut mikään ongelma laisinkaan, koska tilasin heti 400Gt:n nopean muistikortin, joka teki siitä sen oman muistin kanssa melkein 0.5Tt:n sisäisen muistitilan. Lisäksi 3-4 pilvimuistia tekee mukavasti tilaa taustalla. Testi tuli ehkä tehtyä ilman muistikorttia, mutta jollain foorumilla saattaa tämä laite olla, joten olisi mukava tietää jo etukäteen ennen mahdollista hankintaa, että nopea iso muistikortti on järkevä panostus tähän Samsungiin.
Ongelmana näissä high-end-puhelimissa on, että sisäinen tallennustila on niin paljon muistikorttia nopeampaa, että muistikorttia ei oikein kannata käyttää sisäisen tallennustilan suorana laajennuksena ja siksi myös monet valmistajat eivät sitä tarjoa, koska ratkaisu hidastaa puhelimen toimintaa tietyissä tilanteissa.

Kokeilin puhelimeen Samsungin Pro-sarjan micro-SD-korttia ja alustamisen jälkeen se asemoi kortin rinnakkaiseksi tallennustilaksi, eikä tarjoa mahdollisuutta kokonaistallennustilan laajentamiselle, kuten vähän ennakkoon aavistelinkin.
Juuri sitä, kuinka tehokkaasti puhelin voi toimia langallisena tai langattomana tukiasemana. Esimerkiksi näin korona-aikaan sillä on merkitystä monelle etätyöläiselle, koska harva sitä työtä puhelimella tekee.

Toimiiko tethering samalla nopeudella (vai alemmalla) kuin se speedtest.net-aplari, jonka screenshotteja on 5G-jutut täynnä? Onko USB tai wifi pullonkaula? Miten iperf3-serveri toimii lokaalisti?

Vastakysymyksen voin myös esittää: mitä niillä speedtest-apin lukemilla tekee, paitsi postaa nettiin?
Ok, nyt ymmärsin mitä hait takaa, eli kyse oli siis tethering-ominaisuuden toiminnasta 5G:tä nettiyhteytenä hyödynnettäessä. WiFin osalta tuohon nyt on sinällään helppo vastata, että puhelin tukee WiFi 6- nopeuksia 1200 Mbit/s asti, eli jos 5G-yhteyden nopeus sattuu menemään sen yli, niin pullonkaula on löytynyt. USB 3.1:n maksiminopeus on puolestaan 10 Gbit/s, joten sen ei pitäisi nykyisillä 5G-tekniikoilla tulla vielä vastaan.

Voin koittaa kokeilla tuota tetheringiä nopeasti, josko silmään pistäisi jotain muita kuin yhteystekniikoihin liittyviä rautarajoituksia. Tässä Tampereen alueella pääsee kuitenkin varsin vaihteleviin 5G-nopeuksiin, joten voi olla vähän haastava löytää juuri testihetkelle sellainen kohta, missä datan saa liikkumaan riittävän lujaa (edes yli 500 Mbit/s).
Tuosta suorituskykytaulukosta sen verran, että olisi mahtavaa, jos lisäisitte siihen ylimääräisen sarakkeen: "Suorituskyky 30 min rasituksen jälkeen". Olisi hyvä saada exacteja lukuja siitä, että mikä on esimerkiksi Manhanttan-testin kuvataajuus puolen tunnin jatkuvan rasituksen päätteeksi.
Tulisi aika paljon lisätyötä, jos ajaisi kaikki testisovellukset 30 minuutin ajan. Itse näen, että nuo nykyiset CPU Throttling- ja GFXBench Manhattan 3.1 battery -testit kertovat jo keskeisiltä osin oleellisen suorituskyvystä pidemmässä rasituksessa. Alla vielä lisää aihetta sivuten.
Pitkäaikainen suorituskyky on useimpien käytännön tilanteiden kannalta tärkeämpi asia, kuin hetkellinen potku. Useimmat valmistajat pyrkivät "huijaamaan" testeissä siten, että ne virittävät laitteensa tukemaan huimaa piikkisuorituskykyä, mikä aiheuttaa vakavia lämpötila- ja teho-ongelmia. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että testaajat painottaisivat pitkäaikaista suorituskykyä testeissään.
Kyllä tuo Manhattan-testikin on raskaampi kuin oikeastaan mikä tahansa mobiilipeli ja etenkin puoli tuntia yhtämittaa ajettuna rasittaa puhelinta enemmän kuin pelaaminen. Muutama puhelin on historian saatossa tuon Manhattan 3.1 -akkutestin epäonnistunut läpäisemään ylikuumenemisen vuoksi. Ja juuri tästä syystä artikkeleissa on nykyään tulokset CPU Throttling- ja Manhattan 3.1 Battery -testeistä, jotta hahmotetaan paremmin jäähdytyksen toiminta ja suorituskyvyn käyttäytyminen pidemmässä rasituksessa. Pelaamiseen tuo kovassa rasituksessa kyykkääminen ei kuitenkaan välttämättä vaikuta ja jos vaikuttaa niin siitä mainitaan artikkelissa. Eipä taida olla kuitenkaan itselleni olla tullut vastaan puhelinta, joka olisi esim. puolituntisen PUBG Mobile -pelijakson aikana alkanut kyykkäämään siinä määrin, että sen olisi havainnut ruudunpäivitysnopeudessa.
Pimeäkuvat ei nekään mitenkään kehuttavia, vaikka Nonacellin piti auttaa juuri pimeäkuvaukseen.
Kyllä tuo pimeässä omien kokemusteni perusteella tekee varsin hyvää jälkeä muihin puhelinkameroihin verrattuna. En nyt ehtinyt tähän artikkeliin vertailla kameraa kilpailijoihin, mutta koitan tehdä tässä lähipäivinä vertailun pahimpiin kilpailijoihin nähden päivänvalossa ja hämärässä.
 
Johtuuko quad bayer -menetelmästä vai mistä mutta nämä uudet 48-108mp sensorit ovat aika onnettomia kun zoomaa sen 2-3x eli kropataan pääsensorin kuvaa. Tuo 4x alkaa olla monessa tilanteessa jo turhan tiukka puhumattakaan 5x. Vanhoilla 40mp pureview-sensoreilla laatu säilyi paljon parempana 2-3x zoomatessa.
Tässähän noilla pienemmillä zoomitasoilla käytetään myös sitä 4x zoomikameran dataa. Eli kuvan keskiosa zoomikamerasta. :)
 
Johtuuko quad bayer -menetelmästä vai mistä mutta nämä uudet 48-108mp sensorit ovat aika onnettomia kun zoomaa sen 2-3x eli kropataan pääsensorin kuvaa. Tuo 4x alkaa olla monessa tilanteessa jo turhan tiukka puhumattakaan 5x. Vanhoilla 40mp pureview-sensoreilla laatu säilyi paljon parempana 2-3x zoomatessa.
Kyllä se Quad Bayer -sensori tai vastaava jonkin verran sitä täyden resoluution tarkkuutta laskee, koska kuva uudelleenmosaikoidaan sensorissa, eikä prosessi ole täydellinen, vaikka ihan hyvin toimiikin. En toisaalta näe niin tarvetta pääsensorilta kroppaamiseen, kun puhelimessa on erillinen telekamera siihen hommaan.

Lumia 1020 teki hieman parempaa jälkeä pikselitasolla pari vuotta sitten, kun testailin sitä ensimmäisiä Quad Bayer -sensorillisia kameroita (P20 Pro) vastaan, mutta uskoisin että ero on sittemmin pienentynyt tuoreempien toteutusten myötä.
 
Kyllä tuo pimeässä omien kokemusteni perusteella tekee varsin hyvää jälkeä muihin puhelinkameroihin verrattuna. En nyt ehtinyt tähän artikkeliin vertailla kameraa kilpailijoihin, mutta koitan tehdä tässä lähipäivinä vertailun pahimpiin kilpailijoihin nähden päivänvalossa ja hämärässä.
Ensi kevään high-end puhelinkamera-arvostelua odotellessa - ottakaa 1-2 mallia edelliseltä vuodelta matkaan jos mahdollista!
 
Ensi kevään high-end puhelinkamera-arvostelua odotellessa - ottakaa 1-2 mallia edelliseltä vuodelta matkaan jos mahdollista!
Ajattelin tehdä nyt ensialkuun sellaisen lyhyemmän jutun parilla kilpailijalla ja edeltäjämallilla. Katsoo sitten myöhemmin (syksyllä) taas vähän laajempaa toteutusta, kunhan kaikki vuoden tärkeimmät julkaisut ovat markkinoilla.
 
Tässähän noilla pienemmillä zoomitasoilla käytetään myös sitä 4x zoomikameran dataa. Eli kuvan keskiosa zoomikamerasta. :)

Varmaan jossain mainospuheissa, vielä kun toisi etua oikeassakin maailmassa.

Minusta aika kummallista että 8 vuotta vanha 40mp 2x zoomattuna

FMPDYXO.jpg


vs tämä S20 ultra ja 108mp 2x zoom

7uOHrAW.jpg


808 pureview - s20 ultra
8e4N2jM.jpg
WQhshpx.jpg


ja ei se kaukana ole 4x zoomissakaan vaikka edelleen vain kropataan kun samppa jo käyttää toista sensoria:

SH8hEwO.jpg


Om9m2Kj.jpg


808 - s20u
UuNYaCP.jpg
48dAN0B.jpg
 
Varmaan jossain mainospuheissa, vielä kun toisi etua oikeassakin maailmassa.

Minusta aika kummallista että 8 vuotta vanha 40mp 2x zoomattuna

FMPDYXO.jpg


vs tämä S20 ultra ja 108mp 2x zoom

7uOHrAW.jpg


808 pureview - s20 ultra
8e4N2jM.jpg
WQhshpx.jpg


ja ei se kaukana ole 4x zoomissakaan vaikka edelleen vain kropataan kun samppa jo käyttää toista sensoria:

SH8hEwO.jpg


Om9m2Kj.jpg


808 - s20u
UuNYaCP.jpg
48dAN0B.jpg
Onko tuo nosturikuva siis nyt puhelimen tekemä zoomirajaus sekä Lumiassa että GS20 Ultrassa? Tuossa nosturikuvassa näyttäisi ainakin siltä, että GS20 Ultra ei ole jostain syystä käyttänyt kuvan keskellä sitä telekameraa, itse havaitsin tuota myös muutamassa kuvassa omalla testilaitteella.

Täytyypä itsekin ottaa päivänvalossa muutama vertailukuva Lumia 1020:n kanssa. Nämä kuvat näyttävät jotenkin tosi huonolta tuon GS20 Ultran kuvanlaadun suhteen, eivätkä ole kyllä linjassa omien havaintojen kanssa. Ovatkos nämä kuvat sinun ottamia?

EDIT: Saisko noista täysikokoiset versiot nähtäville - vaikuttaa jotenkin erikoisilta nuo rajaukset. Tuo tiukempi rajaus näyttää laadultaan pakkausjälkiä lukuun ottamatta ihan samantasoiselta kuin tuosta 1280 pikselin kuvasta ottaa rajauksen :zoom:

Lumia 1020:n sensori tekee toki edelleen hyvää jälkeä optimiolosuhteissa, mutta kun siirrytään haastavampaa valaistukseen tai hämärään, lyödään kamera peruskäyttäjän käteen ja vaaditaan kameralta myös hyvää käytettävyyttä ja nopeutta, niin sitten alkaa eroa tulla rajusti. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä tuo Lumia 1020:n sensori paritettuna nykyaikaisen tekniikan kaveriksi :geek:
 
Viimeksi muokattu:
Tässähän noilla pienemmillä zoomitasoilla käytetään myös sitä 4x zoomikameran dataa. Eli kuvan keskiosa zoomikamerasta. :)
Varmaan jossain mainospuheissa, vielä kun toisi etua oikeassakin maailmassa.
Lisäsin artikkeliin tänään kohdan, jossa on esimerkki tuosta 2x zoomin toiminnasta ja tarkemmasta keskikohdasta, joka näkyy hyvin esimerkkirajauksessa ja esimerkkikuvissa.

galaxy-s20-ultra-kamera-2xzoom-2-crop.jpg
 
Hämäräversiot:
S20:
galaxy-s20-ultra-kamera-kuva-15.jpg

S10:
samsung-galaxy-s10plus-kamera-vertailu-zoom-2-wide.jpg


Minkä värisiä nuo katuvalot oikeasti ovat? Kuvien perusteella ne ovat vaihtuneet keltaisista natriumpainelampuista valkoisiin ledeihin?

Kumpi kuva on lähempänä ihmissilmän näkemää?
 
Viimeksi muokattu:
Minkä värisiä nuo katuvalot oikeasti ovat? Kuvien perusteella ne ovat vaihtuneet keltaisista natriumpainelampuista valkoisiin ledeihin?

Kumpi kuva on lähempänä ihmissilmän näkemää?
Veikkaanpa että nuo S10 kuvat missä keltaiset valot, olisi lähempänä totuutta.
 
Mutta ei ne katuvalot erilaisissa olosuhteissa väriä vaihda :hmm: Tai kyllä meilläpäin ainakin katuvalot on aina saman väriset :rofl:
Jos kuvien ottamisen välissä on vaikka vuosi, niin voi hyvin olla että katuvalot ovat vaihtuneet ledeihin, eli erivärisiksi. Aika paljon vaihdettu viimeisen 5v aikana ledejä vanhojen tilalle. ;)

E:

E2: risteysalueen värit on samat molemmissa. Vain lähemmät katuvalot vaihtaneet väriä. :)
 
Noo, en tiedä onko vaihtuneet. Eiköhän tuo Juha tule vielä kertomaan miten asia on.
 
Ok, nyt ymmärsin mitä hait takaa, eli kyse oli siis tethering-ominaisuuden toiminnasta 5G:tä nettiyhteytenä hyödynnettäessä. WiFin osalta tuohon nyt on sinällään helppo vastata, että puhelin tukee WiFi 6- nopeuksia 1200 Mbit/s asti, eli jos 5G-yhteyden nopeus sattuu menemään sen yli, niin pullonkaula on löytynyt. USB 3.1:n maksiminopeus on puolestaan 10 Gbit/s, joten sen ei pitäisi nykyisillä 5G-tekniikoilla tulla vielä vastaan.

Voin koittaa kokeilla tuota tetheringiä nopeasti, josko silmään pistäisi jotain muita kuin yhteystekniikoihin liittyviä rautarajoituksia. Tässä Tampereen alueella pääsee kuitenkin varsin vaihteleviin 5G-nopeuksiin, joten voi olla vähän haastava löytää juuri testihetkelle sellainen kohta, missä datan saa liikkumaan riittävän lujaa (edes yli 500 Mbit/s).

Tämä testi olisi kieltämättä mielenkiintoinen, siis testata se puhelimen jakaman netin nopeus wifi- (ja mahdollisesti USB-) jaon yli.

Verrokiksi sitten se juuri ennen (tai jälkeen) testin ajettu verkon nopeustesti puhelimesta itsestään.

Jos tuo matkapuhelinverkon rajallisuus tulee vastaan, niin silloin tuo ei ole mikään ongelma luurille. Minulla vaan on muistikuvia parin vuoden takaa, silloisella luurillani, että se jaettu verkko oli selvästi hitaampi kuin sen näennäisesti hitain linkki (tai verkko puhelimessa).

Toki jos testin lopputulos on parin luurin jälkeen, että nopeuseroa ei koskaan ole, niin ei sitä varmaan silloin tarvitse ajella turhaan syömään aikaa.
 
Minkä värisiä nuo katuvalot oikeasti ovat? Kuvien perusteella ne ovat vaihtuneet keltaisista natriumpainmpuistvalkoisiin ledeihin?

Kumpi kuva on lähempänä ihmissilmän näkemää?
Täytyy tsekata seuraavan kerran kun olen toimistolla ilta-aikaan. Kuvien välillä on vuosi, joten hyvin mahdollista että polttimot vaihtuneet. En tosiaan vertailisi eri aikaan otettuja kuvia keskenään, olosuhteissa niin monta muuttujaa.
 
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin:
  • Manhattan-testi simuloi mobiilipelin toimintaa
  • Car Chase on graafisesti vaativampaa peliä simuloiva testi
  • Aztec ruins on todella raskasta peliä simuloiva testi.
    • Näin raskaita pelejä taida vielä olla, mutta ehkä tulevaisuudessa...
Todellisuudessa pelejä pelataan pidempään kuin pari minuuttia, millaisiin ruudunpäivitysnopeuksiin päästään todellisuudessa, kun pelisessio kestää vaikkapa tunnin?
  • Manhattan ES 3.1: 0.35*58fps = 20fps
    • Näin jos pitkäaikaista rasitusta kuvaava testi on todella Manhanttan ES 3.1
    • 20fps ei riitä sujuvaan pelikokemukseen.
  • Car Chase: ?
  • Aztec ruins: ?
Pitkäaikainen suorituskyky on useimpien käytännön tilanteiden kannalta tärkeämpi asia, kuin hetkellinen potku. Useimmat valmistajat pyrkivät "huijaamaan" testeissä siten, että ne virittävät laitteensa tukemaan huimaa piikkisuorituskykyä, mikä aiheuttaa vakavia lämpötila- ja teho-ongelmia. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että testaajat painottaisivat pitkäaikaista suorituskykyä testeissään.
Pidemmistä pelisessioista olisi mukava nähdä testejä, sillä thermal thorttling on jossain määrin ongelma mobiilipelaamisessa. GFXBench Manhattan testistä ei kuitenkaan kannata vetää liian pitkiä johtopäätöksiä, sillä se kuvaa aikalailla pelin worst case scenariota. Siitä ei voi suoraan yrittää laskea, kuinka paljon FPS putoaa vaikka tunnin jälkeen. Thorttlauksen idea on, että suorituskykyä lasketaan väliaikaisesti, että puhelin jäähtyy. Sitten suorituskyvyn voi nostaa taas korkeammalle. Lisäksi peleissä on muutenkin välillä kevyempiä pätkiä, jolloin puhelin jäähtyy ja suorituskyky palautuu väliaikaisesti. Esimerkiksi XDA:n pelitesteissä View20 ja Honor 20 selvisivät 85%:n FPS stabilityllä erittäin kuormittavassa Shadowgun Legends pelissä 20-30min pelisessiossa, vaikka Manhattanissa molemmat thorttlasivat huomattavasti enemmän.
Shadowgun Legends

Legends is a surprisingly demanding mobile shooter once you unlock 60 FPS and increase the graphical quality to the maximum. In fact, the Honor View 20 can’t maintain a stable 60FPS, only managing a median FPS of 56 with an FPS stability of 85%. That doesn’t mean you’ll have a poor experience, however... ...Be warned that the device does get quite hot during gameplay at max settings, and you’ll only have about 3 hours to play at these settings on a full charge. Legends does warn you about the consequences of playing the game at max settings, though.
xda sanoi:
Shadowgun Legends

Shadowgun Legends is one of the first games where I noticed thermal throttling come into play. As you can see, it got a framerate of around 54fps average and fps stability of 85%. When I first launched the game and set the graphics settings, I enabled high graphics and 60fps. For the first 10 minutes, it was running at a smooth 60fps with no issues. It was getting very hot during this time though, so by the end of the test, which was about 20 minutes, the framerate was noticeably dropping.
Honor View20
csm_GFX_Battery_Test_Performance_a8ed576002.jpg


Honor 20
csm_Screenshot_20190817_180315_com.glbenchmark.glbenchmark27_7911b8a5a9.jpg

Kyllä tuo Manhattan-testikin on raskaampi kuin oikeastaan mikä tahansa mobiilipeli ja etenkin puoli tuntia yhtämittaa ajettuna rasittaa puhelinta enemmän kuin pelaaminen. Muutama puhelin on historian saatossa tuon Manhattan 3.1 -akkutestin epäonnistunut läpäisemään ylikuumenemisen vuoksi. Ja juuri tästä syystä artikkeleissa on nykyään tulokset CPU Throttling- ja Manhattan 3.1 Battery -testeistä, jotta hahmotetaan paremmin jäähdytyksen toiminta ja suorituskyvyn käyttäytyminen pidemmässä rasituksessa. Pelaamiseen tuo kovassa rasituksessa kyykkääminen ei kuitenkaan välttämättä vaikuta ja jos vaikuttaa niin siitä mainitaan artikkelissa. Eipä taida olla kuitenkaan itselleni olla tullut vastaan puhelinta, joka olisi esim. puolituntisen PUBG Mobile -pelijakson aikana alkanut kyykkäämään siinä määrin, että sen olisi havainnut ruudunpäivitysnopeudessa.
Esimerkiksi OnePlus 7 Pro ei läpäise GFXBenchin Battery testiä mutta kykenee kuitenkin ylläpitämään PUBG:ssa 100%:n FPS stabilityn 30min pelitestin aikana. PUBG on vaativa peli muttei samaa luokkaa kuin Shadowgun Legends. Voi olla, että syy on 40FPS:n rajoittimesta. OP7 Pro:lla suorituskyky putoaa jo 15min aikana Shadowgun Legendsissä (FPS stability 79%).

Todella kuormittavissa peleissä S20 Ultra voi tämän perusteella thorttlata jonkin verran kuumenemisen johdosta, sillä -65% Manhattanissa on aika raju. Muuten, eikö S20 Ultrassa tosiaan ole mitään pikaelettä yhden käden tilan aktivoimiseksi? Quick Settings sovelluksella voi ehkä luoda jonkin oikotien asetuksiin. Samaa sovellusta voi varmaan hyödyntää 5G:n pois kytkemisessä.
 
Viimeksi muokattu:
On pikaeleet - kotipainikkeesta alaspäin pyyhkäisy tai kaksoisnapautus.
Kiitos tarkennuksesta. Hämäsi vain tuo "asetusten syövereistä" maininta artikkelissa. Ilmeisesti asetus täytyy siis ensin kytkeä päälle ja sitten pikaeleet toimivat yhden käden tilan aktivoimiseksi.
io-tech sanoi:
Kädessä Ultra tuntuu isolta ja hieman painavalta, minkä myötä peräti 6,9-tuumaisen näytön operointi yhdellä kädellä alkaa olla varsin haastavaa. Ohjelmistopuolella on onneksi tarjolla helpotuksia mm. yhden käden käyttötilan muodossa, joskin se täytyy kytkeä erikseen käyttöön asetusten syövereistä.
 
Kiitos tarkennuksesta. Hämäsi vain tuo "asetusten syövereistä" maininta artikkelissa. Ilmeisesti asetus täytyy siis ensin kytkeä päälle ja sitten pikaeleet toimivat yhden käden tilan aktivoimiseksi.
Itsekin tuota ihmettelin kun mielestäni se oli vakiona päällä... Voi toki olla että muistan väärinkin.
 
Kiitos tarkennuksesta. Hämäsi vain tuo "asetusten syövereistä" maininta artikkelissa. Ilmeisesti asetus täytyy siis ensin kytkeä päälle ja sitten pikaeleet toimivat yhden käden tilan aktivoimiseksi.
Joo, vähän huonosti ehkä olin ilmaissut asian - korjasin vähän tekstiä. Tosiaan ainakaan omassa testikappaleessani tuo ominaisuus ei ollut oletuksena päällä asetuksissa. Kun se kytketään asetuksista käyttöön, voi yhden käden tilan aktivoida eleillä.
 
Tuosta kuvanlaadusta Lumia 1020:een verrattuna kun oli eilen puhetta, niin nappasin äsken pari vertailukuvaa tuosta ikkunasta. Tyypilinen kuvaustilanne, eli automaattisäädöt, tarkennus kuvan keskelle, molemmissa maksimiresoluutio. Kuvista samasta kohdasta rajaus. Ensimmäisessä kuvassa laajakulmalla, toisessa Ultran 4x telellä ja Lumian tarjolla olevalla maksimizoomauksella.

gs20ultra-vs-lumia1020-1.jpg


gs20ultra-vs-lumia1020-1-zoom.jpg


Kuvien yleisilmeestä ja väreistä sen verran, että Lumia 1020:n kuva liian tumma ja värimaailma haaleampi kuin todellisuudessa. Galaxy S20 Ultran värit taas hieman ylikorostuneet ja kontrasti korostunut, kuten artikkelissakin sanotaan, mutta monet värit siltä lähempänä todellista kuin Lumia 1020:n kuvassa.

Toki raakakuvilla ja manuaalisäädöillä voi sitten saada hieman toisenlaisen lopputuloksen, mutta en usko että sillä kuitenkaan saa Lumian sensoriin lisää tarkkuutta tai GS20 Ultran vähemmän.
 
Onko tämä kuva todellinen vai AI:n luoma näkemys maisemakuvasta? Järkyttävän näköistä prosessointia/reunaterävointiä joka tekee koko kuvasta sarjakuvapiirretyn näköisen. Epäonnistunut HDR käsittely?

galaxy-s20-ultra-kamera-kuva-3.jpg


Croppi ruohikosta(?), 200%
Clipboard01.png
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 431
Viestejä
4 490 821
Jäsenet
74 157
Uusin jäsen
mursu-90

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom