Tuon Space Zoomin vois jättää jo kyllä 40x tasolle, ja panostaa enemmän aitoon optiseen zoomiin kuten esim. Huawei P30 Pro 5x optisella zoomilla.
Omien kokemusten pohjalta sanoisin, että GS20 Ultran telekamera on kyllä parempi kuin Huawei P30 Pron, vaikka polttoväli onkin hieman pienempi. GS20 Ultra on etenkin parempi kaikilla zoomin väliasetuksilla 1x:n ja 5x:n välillä ja lisäksi 10x hybridizoom tekee parempaa jälkeä kuin P30 Pro.
Sen verran vielä kysyisin tuosta muistipuolesta, josta sanottiin: 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 105,6 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt), että kun sen muistikortin siihen laittaa, kysyykö se automaattisesti, haluaako m-kortin suoraan sisäisen muistin jatkoksi vai ulkoiseksi, jolloin sitä voi lukea. En huomannut, että äsken vaimolle laittamani Samsung olisi tätä kysynyt. Omassa nyt käytössä olevassa on vain 64Gt -muistia, mutta se ei ole ollut mikään ongelma laisinkaan, koska tilasin heti 400Gt:n nopean muistikortin, joka teki siitä sen oman muistin kanssa melkein 0.5Tt:n sisäisen muistitilan. Lisäksi 3-4 pilvimuistia tekee mukavasti tilaa taustalla. Testi tuli ehkä tehtyä ilman muistikorttia, mutta jollain foorumilla saattaa tämä laite olla, joten olisi mukava tietää jo etukäteen ennen mahdollista hankintaa, että nopea iso muistikortti on järkevä panostus tähän Samsungiin.
Ongelmana näissä high-end-puhelimissa on, että sisäinen tallennustila on niin paljon muistikorttia nopeampaa, että muistikorttia ei oikein kannata käyttää sisäisen tallennustilan suorana laajennuksena ja siksi myös monet valmistajat eivät sitä tarjoa, koska ratkaisu hidastaa puhelimen toimintaa tietyissä tilanteissa.
Kokeilin puhelimeen Samsungin Pro-sarjan micro-SD-korttia ja alustamisen jälkeen se asemoi kortin rinnakkaiseksi tallennustilaksi, eikä tarjoa mahdollisuutta kokonaistallennustilan laajentamiselle, kuten vähän ennakkoon aavistelinkin.
Juuri sitä, kuinka tehokkaasti puhelin voi toimia langallisena tai langattomana tukiasemana. Esimerkiksi näin korona-aikaan sillä on merkitystä monelle etätyöläiselle, koska harva sitä työtä puhelimella tekee.
Toimiiko tethering samalla nopeudella (vai alemmalla) kuin se speedtest.net-aplari, jonka screenshotteja on 5G-jutut täynnä? Onko USB tai wifi pullonkaula? Miten iperf3-serveri toimii lokaalisti?
Vastakysymyksen voin myös esittää: mitä niillä speedtest-apin lukemilla tekee, paitsi postaa nettiin?
Ok, nyt ymmärsin mitä hait takaa, eli kyse oli siis tethering-ominaisuuden toiminnasta 5G:tä nettiyhteytenä hyödynnettäessä. WiFin osalta tuohon nyt on sinällään helppo vastata, että puhelin tukee WiFi 6- nopeuksia 1200 Mbit/s asti, eli jos 5G-yhteyden nopeus sattuu menemään sen yli, niin pullonkaula on löytynyt. USB 3.1:n maksiminopeus on puolestaan 10 Gbit/s, joten sen ei pitäisi nykyisillä 5G-tekniikoilla tulla vielä vastaan.
Voin koittaa kokeilla tuota tetheringiä nopeasti, josko silmään pistäisi jotain muita kuin yhteystekniikoihin liittyviä rautarajoituksia. Tässä Tampereen alueella pääsee kuitenkin varsin vaihteleviin 5G-nopeuksiin, joten voi olla vähän haastava löytää juuri testihetkelle sellainen kohta, missä datan saa liikkumaan riittävän lujaa (edes yli 500 Mbit/s).
Tuosta suorituskykytaulukosta sen verran, että olisi mahtavaa, jos lisäisitte siihen ylimääräisen sarakkeen: "Suorituskyky 30 min rasituksen jälkeen". Olisi hyvä saada exacteja lukuja siitä, että mikä on esimerkiksi Manhanttan-testin kuvataajuus puolen tunnin jatkuvan rasituksen päätteeksi.
Tulisi aika paljon lisätyötä, jos ajaisi kaikki testisovellukset 30 minuutin ajan. Itse näen, että nuo nykyiset CPU Throttling- ja GFXBench Manhattan 3.1 battery -testit kertovat jo keskeisiltä osin oleellisen suorituskyvystä pidemmässä rasituksessa. Alla vielä lisää aihetta sivuten.
Pitkäaikainen suorituskyky on useimpien käytännön tilanteiden kannalta tärkeämpi asia, kuin hetkellinen potku. Useimmat valmistajat pyrkivät "huijaamaan" testeissä siten, että ne virittävät laitteensa tukemaan huimaa piikkisuorituskykyä, mikä aiheuttaa vakavia lämpötila- ja teho-ongelmia. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että testaajat painottaisivat pitkäaikaista suorituskykyä testeissään.
Kyllä tuo Manhattan-testikin on raskaampi kuin oikeastaan mikä tahansa mobiilipeli ja etenkin puoli tuntia yhtämittaa ajettuna rasittaa puhelinta enemmän kuin pelaaminen. Muutama puhelin on historian saatossa tuon Manhattan 3.1 -akkutestin epäonnistunut läpäisemään ylikuumenemisen vuoksi. Ja juuri tästä syystä artikkeleissa on nykyään tulokset CPU Throttling- ja Manhattan 3.1 Battery -testeistä, jotta hahmotetaan paremmin jäähdytyksen toiminta ja suorituskyvyn käyttäytyminen pidemmässä rasituksessa. Pelaamiseen tuo kovassa rasituksessa kyykkääminen ei kuitenkaan välttämättä vaikuta ja jos vaikuttaa niin siitä mainitaan artikkelissa. Eipä taida olla kuitenkaan itselleni olla tullut vastaan puhelinta, joka olisi esim. puolituntisen PUBG Mobile -pelijakson aikana alkanut kyykkäämään siinä määrin, että sen olisi havainnut ruudunpäivitysnopeudessa.
Pimeäkuvat ei nekään mitenkään kehuttavia, vaikka Nonacellin piti auttaa juuri pimeäkuvaukseen.
Kyllä tuo pimeässä omien kokemusteni perusteella tekee varsin hyvää jälkeä muihin puhelinkameroihin verrattuna. En nyt ehtinyt tähän artikkeliin vertailla kameraa kilpailijoihin, mutta koitan tehdä tässä lähipäivinä vertailun pahimpiin kilpailijoihin nähden päivänvalossa ja hämärässä.