Testissä Asus ROG G703GI & Asus ROG Zephyrus M (GM501GS)

mehari

Mehumies
Ylläpidon jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
373Intel julkaisi viime keväänä 8. sukupolven Core-mobiiliprosessorit, jotka tuovat mukanaan ensimmäistä kertaa kuusi ydintä kannettaviin tietokoneisiin. Samalla lanseerattiin uusi 300-sarjan mobiilipiirisarja integroidulla Wireless-AC 2×2 -yhteydellä ja USB 3.1 Gen 2 -tuella (10 Gbit/s).

Saimme Asukselta testiin kaksi Intelin uusimpaan mobiilialustaan perustuvaa, mutta samalla täysin erilaista suunnittelua edustavaa 6-ytimisellä prosessorilla varustettua pelikannettavaa. Toinen on massiivisen kokoinen ROG G703GI, joka edustaa "parasta mitä rahalla saa" -kategoriaa ja toinen on pienempi ja paremmin mukana kulkeva, mutta silti erittäin suorituskykyinen ROG Zephyrus M (GM501GS).

Yli 4,7 kilon painoisessa, 17-tuumaisella näytöllä ja kahdella laturilla varustetussa G703GI:ssä prosessorin virkaa ajava 6-ytiminen Intelin Core i9, GeForce GTX 1080 -näytönohjain ja yli 5000 Mt/s lukunopeutta tukeva NVME M.2 SSD RAID 0 -tallennusjärjestelmä asettavat laitteelle 4500 euron hintalapun. Zephyrus M edustaa uudistettua versiota viime vuonna julkaistusta Zephyruksesta, jossa prosessori on päivitetty 6-ytimiseen Intel Core i7:ään ja näytönohjain tiputettu GeForce GTX 1080:stä GTX 1070:een, jonka ansiosta uuden Zephyruksen hintalappu on myös saatu hieman maltillisemmaksi eli 3000 euroon.Tutustumme tässä artikkelissa molempien pelikannettavien ominaisuuksiin ja ajoimme tutut suorituskykytestit, joissa vertasimme ensisijaisesti laitteita toisiinsa ja siinä sivussa myös io-techissä aiemmin testattuihin peliläppäreihin. Mukana on myös analyysi molempien kannettavien 6-ytimisen Core-prosessorin sekä grafiikkapiirin kellotaajuuden käyttäytymisestä lämpötilan suhteen, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä 3D-suorituskyky pelkällä akulla ja akkukesto peleissä ja videokatselussa.


Intelin 8. sukupolven Core-mobiiliprosessorit
Lippulaivaprosessori on 6-ytiminen ja Hyper-Threading ominaisuuden myötä 12 säiettä tukeva Core i9-8950HK, joka kykenee toimimaan yhden ytimen rasituksessa lämpötilan ja tehonkulutuksen salliessa maksimissaan 4,8 GHz:n Turbo-taajuudella. Ytimien jaettua L3-välimuistia on 12 megatavua, prosessorin TDP-arvo on 45 wattia ja se on kerroinlukoton eli sitä on mahdollista ylikellottaa.

Intelin edellisen sukupolven suorituskykyisin mobiiliprosessori oli neliytiminen Core i7-7820HK, jonka Turbo-ominaisuuden maksimitaajuus yhdelle ytimelle oli 3,9 GHz.

Suorituskykyisimpien H-sarjan mobiiliprosessoreiden joukkoon tuli saataville myös kaksi uutta 6-ytimistä Core i7-sarjan ja kaksi neliytimistä Core i5-sarjan mallia. Poikkeuksellisesti kaikissa uutuusmalleissa on käytössä Hyper-Threading-ominaisuus eli myös Core i5 -mobiiliprosessorit tarjoavat jatkossa käyttöön neljä ydintä ja kahdeksan säiettä.

Kuluttajan näkökulmasta ostopäätöstä tehdessä täytyy olla tarkkana sillä markkinoilta tulee löytymään jonkin aikaa rinnakkain kannettavia tietokoneita, joissa on neliytimisiä ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustettuja 7. sukupolven Core i7- ja 8. sukupolven Core i5 -prosessoreita.

Ammattikäyttöä ajatellen markkinoille julkaistiin kaksi kuusiytimistä Xeon E-sarjan mobiiliprosessoria, joista suorituskykyisempi E-2186M-malli on ominaisuuksiltaan vastaava kuin työpöytäpuolen Core i9-8950HK -lippulaivamalli.


ASUS ROG G703GI ("Chimera")
Asus ROG 703GI kaappaa heti kättelyssä kookkaimman io-techin testaaman peliläppärin palkinnon reilun 4,7 kilon painollaan. Asus ROG G703GI:n näyttönä toimii 17,2-tuumainen Full HD-resoluution IPS-paneeli 144 hertsin virkistystaajuudella ja G-Sync-ominaisuudella. Testiin saapuneeseen malliin (E5073T) on konfiguroitu 6-ytiminen Intel Core i9-8950HK prosessori, GeForce GTX 1080 -näytönohjain sekä 32 Gt keskusmuistia. Tallennustilasta vastaa kaksi Intelin 760p -mallista 256 gigatavun NVMe PCI Express M.2 SSD:tä RAID 0 -konfiguraatiossa ja kahden teratavun SSHD-hybridikiintolevy. Kannettavan hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 4500 euroa.
 • Ulkomitat: 42,7 x 32,1 x 4,9 cm
 • Paino: 4,73 kg
 • Laturit (2 kpl), paino ja johdon pituus: 0,71 kg & 1,2 m / kpl

Kertoimeltaan avoimen eli ylikellotukseen sopivan ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan Core i9-8950HK prosessorin peruskellotaajuus on 2,9 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,8 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli käytössä kaksi muistikanavaa eli kaksi vakiona DDR4-2667-nopeudella toimivaa 16 gigatavun DDR4-muistikampaa, joissa oli varsin löysät CAS 19 -muistilatenssit.

GeForce GTX 1080-näytönohjaimessa on käytössä 2560 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 1871 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 10 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5X-näyttömuistia.8950HK-prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa yli 90 asteeseen välittömästi. Parissa minuutissa kellotaajuus laski noin 4,2 GHz:stä 3,2-3,3 GHz:iin ja prosessorin lämpötila tasaantui vajaaseen 70 asteeseen. GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen rasituksessa grafiikkapiirin lämpötila nousi melko lineaarisesti koko 10 minuutin testin ajan hieman alle 60 asteesta aina noin 80 asteeseen. Lämpenemisen myötä grafiikkapiirin kellotaajuus notkahti vajaasta 2 GHz:stä reiluun 1,9 GHz:iin.Kuten jo aiemmin mainittiin, Asus ROG 703GI:n runko painaa yli 4,7 kiloa. Näytön takakansi on harjattua alumiinia ja sen keskeltä löytyy RGB-valaistu ROG-logo. Laite tuntuu juuri niin jämäkältä ja laadukkaalta kuin yli 4000 euron kannettavalta on lupa odottaa. Takaosasta löytyy liittimet kahdelle virtalähteelle sekä HDMI- ja Mini-DisplayPort-näyttöliittimet, joiden molemmilla puolilla on lämpimän ilman ulostuloaukot.

ROG 703GI:n mukana toimitetaan kaksi kappaletta virtalähteitä, jotka painavat 717 grammaa / kpl. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kannettavan kokonaispainoksi virtalähteineen tulee noin 6,1 kiloa. Virtalähteiden johdoilla on pituutta vain 1,2 metriä, mikä on harmillisen vähän varsinkin, kun virtalähteitä on valtaosan ajasta kiinni kaksi kappaletta. Logiikka kahdelle virtalähteelle on, että laite toimii yhdelläkin virtalähteellä, mutta virtaa ei riitä lataamaan akkua, kun kone on täydessä rasituksessa.

Alapuolen huoltoluukku on kiinni vain yhdellä ruuvilla ja sen avaamalla pääsee käsiksi tallennusmedioihin sekä DDR4 -muistipaikkoihin. Laitteesta löytyy 32 Gt keskusmuistia ja laajennuspaikkoja löytyy 2 kappaletta lisää. Myös yhdelle M.2 SSD -lisäasemalle löytyy laajennuspaikka.Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli noin 44,2 astetta ja se mitattiin IPS-näyttöpaneelin alapuolelta. Kannettavan jäähdytys pystyi pitämään laitteen ulkokuoren hyvin viileänä, eikä esimerkiksi näppämistöllä käsiä lepuuttaessa juuri tuntunut lämpöä.

Näppäimistö on RGB-valaistu (Asus Aura RGB) ja kirjaimet ovat väriltään valkoiset. Näppäimissä on 2,5 mm:n liikerata ja painallusvaste on kannettavan näppäimistöksi miellyttävä sekä kirjoittaessa, että pelattaessa. Näppäimistön taustavalaistusta hallitaan ROG Aura -ohjelmistolla ja se on portaittain säädettävissä näppäimistön pikapainikkeilla.

Kosketuslevy on kooltaan enemmän kuin riittävä ja toimii mukavan tarkasti. Sen alapuolella olevat näppäimet ovat tuntumaltaan jämäkät ja antavat mukavan mekaanisen äänen klikattaessa.Vasemmassa kyljessä on RJ-45-verkkoliitin, Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1-liitin, perinteinen USB 3.1-liitin sekä kullatut mikrofoni- ja kuulokeliittimet. Oikeasta kyljestä löytyy muistikortinlukija, kaksi USB 3.1-liitintä sekä Kensington-lukkoportti. Takapaneelissa on liittimet molemmille virtalähteille, Mini-DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet.G703GI:n ylikellotusominaisuudetG703GI:stä löytyy esiasennettuna Asus ROG Gaming Center -ohjelmisto, joka avautuu myös näppäimistön pikanäppäimellä. Ohjelmiston kautta voidaan valita halutaanko laitetta käyttää Standard- vai ylikellotetussa Extreme-tilassa. Myös tuulettimien pyörimisnopeutta voidaan säätää kolmesta eri vaihtoehdosta: Silent, Balanced tai Overboost.

Näillä kaikilla eri yhdistelmillä saadaan aikaan eriäviä tuloksia suorituskykytesteissä. Testiemme perusteella käyttökokemus oli paras tuulettimien ollessa enintään Balanced-tilassa, sillä Overboost-tila tuottaa jo erittäin paljon melua ja ylikellotettuna prosessori alkaa throttlaamaan pahemman kerran ilman tuulettimien Overboost-tilaa.

Testasimme eri tilojen vaikutusta suorituskykyyn Battlefield 1 -pelillä sekä Cinebenchissä. Tuulettimien Silent-tilan jätimme testeistä pois, koska suosittelemme tilaa käytettäväksi lähinnä työpöytäkäytössä.Ylikellotetussa Extreme-tilassa tuulettimien toimiessa Overboost-maksimiteholla saavutettiin korkein 99. persentiili tulos ja Balanced-tilassa korkein keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus.Cinebench-tuloksista on helppo tulkita, että prosessorin kellotaajuus ja sitä myötä suorituskyky laskee ylikellotetussa Extreme-tilassa, jos tuulettimia ei pyöritetä Overboost-tilassa maksiminopeudella.


ASUS ROG Zephyrus M (GM501GS)
Testiin saapunut Asus ROG Zephyrus M on varustettu 15,6-tuumaisella IPS-paneelilla. Näyttö tukee 1920x1080-resoluutiota (Full HD), 144 hertsin virkistystaajuutta ja G-Sync-ominaisuutta. Prosessorina toimii 6-ytiminen Intel Core i7-8750HK ja näytönohjaimena GeForce GTX 1070. Keskusmuistia testin Zephyrus M:stä löytyy 16 Gt ja tallennustilaa toimittaa 512 Gt:n M.2 SSD sekä teratavun kokoinen SSHD-hybridikiintolevy. Laitteen hinta on Suomessa noin 3000 euroa eli 1500 euroa vähemmän kuin G703GI:llä.
 • Ulkomitat 38,2 x 26,2 x 2,8 cm
 • Paino 2,48 kg
 • Laturin paino ja johdon pituus 0,45 kg & 1,8 m

6-ytimistä Core i7-8750H -prosessoria ei pysty ylikellottamaan, mutta se tukee Core i9-8950HK:n tavoin Hyper-Threading-ominaisuutta ja 12 säiettä. Peruskellotaajuus on 2,2 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,1 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli käytössä yksi muistikanava eli yksi DDR4-2667-nopeudella toimiva 16 gigatavun DDR4-muistikampa, jossa oli käytössä varsin löysät CAS 19 -muistilatenssit.

GeForce GTX 1070-näytönohjaimessa on käytössä 2048 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 1645 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua GDDR5-näyttömuistia.8750H-prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa 90 asteeseen ensimmäisen minuutin aikana, joka johti prosessorin kellotaajuuden putoamiseen noin 3,9 GHz:stä alas noin 3,4 GHz:iin. Kellotaajuuden pudottua prosessorin lämpötila tasaantui hieman yli 70 asteeseen. GeForce GTX 1070 -näytönohjaimen kuormituksessa grafiikkapiirin lämpötila nousi ensimmäisen neljän minuutin aikana noin 70 asteesta yli 80 asteeseen. Grafiikkapiirin kellotaajuus pysyi koko kymmenen minuutin rasituksen ajan reilussa 1,6 GHz:ssä.Zephyrus M on ulkoasultaan ja jäähdytysratkaisultaan lähes identtinen viime vuonna julkaistun ja io-techissä testatun Zephyrus GX501 kanssa, eli kun läppärin kansi avataan, pohjassa oleva mekanismi nostaa kannettavan rungon pohjalevystä ilmaan vajaan sentin verran parantaen jäähdytyksen ilmanvaihtoa. Kannesta löytyy punaisin ledein valaistu ROG-logo ja siroudestaan huolimatta laite vaikuttaa laadukkaalta ja jämäkältä rungossa käytettyjen alumiinin ja magnesiumin ansiosta.

Laturin liitin on valitettavasti edelleen sijoitettu samoin kuin vanhemmassa Zephyruksessa laitteen vasempaan kylkeen. Annoimme tästä pyyhkeitä myös viimeksi, joten niitä tulee myös tällä kertaa sillä johto on häiritsevästi joko vasemman kyljen liitäntöjen tai lämpimän ilman ulostuloaukon edessä. Virtalähteen johto on mukavan mittainen (1,8 m) ja se yltää helposti lattialta pöydälle. Laitteen pohjalevyssä ei ole tuuletusritilöitä eikä huoltoluukkua eli toteutus on sama kuin viime vuonna julkaistussa Zephyruksessa. Käyttäjän ei siis kannata itse ryhtyä mahdollisiin huoltotoimenpiteisiin ja kämmätä takuuta.10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen otettu lämpökamerakuva paljastaa Zephyrus M:n heikkoudet tuuletuksen osalta. Lämpimin kohta kohosi yli 50 asteeseen ja se löytyy näppäimistön yläpuolelta. Lämpö levittäytyi koko näppäimistön alalle ja se kuumeni käytössä häiritsevän paljon.

Vanhemman Zephyruksen outo näppäimistöasettelu ja kosketuslevy on korvattu uudessa mallissa perinteisellä kokomittaisella näppäimistöllä ja kosketuslevy on siirretty ”normaaliin” paikkaan näppäimistön alle. Näppäimistö on RGB-valaistu ja valaistus on portaittain säädettävissä näppäimistön pikapainikkeilla. Näppäinten liikerata on 1,7 mm ja painallukset antavat mukavan vasteen. Kosketuslevy ajaa myös asiansa, mutta se on kooltaan melko pieni.Vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, HDMI-liitin, kolme USB 3.1 –liitintä sekä yhdistetty 3,5 mm:n liitin (mikrofonin sisääntulo- ja kuulokkeen lähtöliitäntä). Oikeassa kyljessä on yksi Type-A-mallinen USB 3.1 –liitin, yksi Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1-liitin sekä Kensington-lukkoportti. Tilan puolesta oikeaan kylkeen olisi mahtunut vielä lisää liittimiä.Kannettavaa pystyy hallitsemaan ROG Gaming Center -ohjelmistolla, josta voi muun muassa säätää valaistusta, ROG- ja Windows-nappien toimintaa sekä luoda erilaisia profiileita, mutta ylikellotusmahdollisuutta ei lukitun Core i7-8750H -prosessorin takia löydy.

Suorituskykytestit


Suorituskykytesteissä molempia Asuksen 6-ytimisellä 8. sukupolven Core-prosessorilla varustettuja pelikannettavia verrattiin io-techissä aiemmin testattuihin Kaby Lake + GeForce 10 -peliläppäreihin eli mukana ovat:
 • Asuksen ROG G701VIK
 • HP Omen 17 w203no
 • Lenovo Legion Y720-15IKB
 • MSI GT62VR 7RE
 • Asus ROG Zephyrus GX501
 • Acer Predator 17 X
 • HP Omen X Laptop

Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Battlefield 1 -testien osalta tiputimme aiemmin testatut peliläppärit pois, koska peli on päivittynyt useaan kertaan viimeisen vuoden aikana eikä tulokset ole enää keskenään vertailukelpoisia.

Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä, 1920×1080-resoluutiolla ja tuuletinnopeudet oli asetettu Balanced-tilaan. Poikkeuksena on MSI:n näyttöpaneeli, jolla ei saatu käyttöön kuin lähes vastaava 1920×1200-resoluutio.Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

Asus ROG G703GI:n sekä Asus ROG Zephyrus M:n testit ajettiin NVIDIAn GeForce 399.07 -näytönohjainajureilla ja pelit tuoreimpaan versioon päivitettynä.

Tähän testiin on vaihdettu lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittauksissa 3D-rasitus aiemmin käytetystä Rise of the Tomb Raider -pelistä The Witcher 3:een. Syynä on se, että ROTTR on raskas grafiikkapiirille, mutta The Witcher 3 kuormittaa grafiikkapiirin lisäksi selvästi enemmän myös prosessoria ja lämpökuorma jakautuu tasaisemmin.Cinebench R15Cinebench-renderöintitestissä molemmat testin kannettavat sijoittuivat taulukon kärkipäähän 6-ytimisien prosessoriensa ansiosta.Handbrake 1.0.7Myös pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja videon x264-enkoodauksessa molemmat kannettavat nousivat taulukon huipulle kahden lisäytimen siivittämänä.AIDA64 v5.97

Molemmissa Asuksen kannettavissa on käytössä DDR4-2667-nopeudella toimivaa muistia, jota on G703GI:ssä yhteensä 32 gigatavua ja Zephyrus M:ssä 16 gigatavua. G703GI:ssä keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet ovat lähellä 40000 Mt/s, mutta Zephyrus M:ssä nopeudet jäävät alle 20000 Mt/s sillä käytössä on vain yksi 16 gigatavun muistikampa ja sitä myötä yksi muistikanava.

CrystalDiskMark 6.0.1Asus ROG G703GI:n RAID 0 -konfiguraatiossa toimiva tallennusratkaisu repäisi huikeat lukunopeuden lukemat. Tämän huomasi myös hyvin helposti kaikessa mahdollisessa käytössä ja Windowsin latausaika oli noin 3 sekuntia. Zephyrus M:ssä ei ole käytössä RAID 0 -konfiguraatiota, mutta yhden M.2 SSD:n suorituskyky on silti erittäin hyvällä tasolla.Battlefield 1Tiputimme Battlefield 1 -tuloksista viime vuonna testatut peliläppärit pois vertailukelvottomuuden takia. Käytännössä tulokset olivat kuitenkin hyvin pitkälle linjassa samalla näytönohjaimella varustettujen kannettavien kanssa.

Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-asetuksilla G703GI pyöritti GeForce GTX 1080:n voimin Battlefield 1:stä 116 FPS:n keskimääräisellä ruudunpäivitysnopeudella ollen 38 % suorituskykyisempi kuin GeForce GTX 1070:llä varustettu Zephyrus M.The Witcher 3The Witcher 3:ssa G703GI otti odotetusti kärkipaikan, mutta ero aikaisemman sukupolven neliytimisillä prosessoreilla varustettuihin kannettaviin ei ollut kovin suuri. 6-ytimisten prosessorien suurin etu näkyi hieman paremmissa 99. persentiili -tuloksissa.3D-suorituskyky akulla

Kun testasimme Asuksen molempia 6-ytimisiä kannettavia pelkän akun varassa 3D-rasituksessa, ruudunpäivitysnopeus tippui molemmilla laitteilla noin 50%. Testejä varten GeForce Experience -sovelluksesta säädettiin akkukäytössä paras suorituskyky käyttöön.


Akkukesto 3D-rasituksessa
3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä G703GI:n akku oli ylivoimaisesti huonoin tähän mennessä testattu pelikannettava 28 minuuttin akkukestolla. Zephyrus M kirjautti toiseksi huonoimman tuloksen 40 minuutin akkukestolla.

Testasimme myös akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli G703GI:llä 2 tuntia 30 minuuttia ja Zephyrus M:llä 2 tuntia 40 minuuttia.


Tehonkulutus, lämpötila ja melu
Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja prosessorirasitus mitattiin Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä. Aiemmin tehonkulutusta on mitattu Rise of the Tomb Raider -pelillä, jolla tehonkulutus on hieman korkeampi.

Zephyrus M sijoittui 3D-rasituksessa tehonkulutuksen kärkeen, kun sitä verrataan muihin GTX 1070 -näytönohjaimella varustettuihin kannettaviin. G703GI:n tehonkulutus pyöri reilussa 200 watissa eli samoissa lukemissa kuin muilla GTX 1080 -näytönohjaimellisilla pelikannettavilla.A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Molempien kannettavien melutaso lepotilassa oli äänekkäämpi kuin tähän asti io-techissä testatuissa peliläppäreissä. Myös melutaso rasituksessa oli molemmissa laitteissa todella äänekäs korkealla kierrosnopeudella toimivista tuulettimista johtuen. Testit ajettiin tuulettimien pyörimisnopeudet säädettynä Balanced-tilaan. Erityisesti 6-ytiminen Zephyrus M oli huomattavasti edeltäjäänsä äänekkäämpi.

Loppuyhteenveto


Asus ROG G703GI on selkeästi suunnattu melko marginaaliselle kohderyhmälle. Kyseinen pelikannettava on tällä hetkellä markkinoiden suorituskykyisimpiä, mutta noin 4500 € hintalappu pistää kuluttajan miettimään onko hinta-laatusuhde kuitenkaan täysin kohdallaan. Laite painaa itsessään jo lähes viisi kiloa, jonka lisäksi käyttäjän pitäisi myös kantaa mukanaan kahta lähes kilon painoista virtalähdettä, jolloin kokonaisuuden yhteispaino ylittää kuuden kilon rajan. Paino selittyy pääasiassa sillä, että laite on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja jäähdytysratkaisuun on panostettu. 6-ytiminen Core i9-8950HK-prosessori ja GeForce GTX 1080 -näytönohjain vaativat melkoisesti jäähdytystehoa pienessä tilassa. Lämpötilojen suhteen G703GI hoitaa hommansa erittäin hyvin, joskin laite on rasituksen aikana todella äänekäs. Näppäimistö oli toistaiseksi io-techin testaamista peliläppäreistä paras 2,5 mm:n liikeradalla ja mukavalla tuntumalla. Myös 17-tuumainen IPS-paneeli 144 hertsin virkistystaajuudella, G-Sync-tuella ja 3 ms vasteajalla palvelee pelaajia erittäin hyvin, joskin näytön maksimiresoluutio on vain 1920x1080.

Asus ROG Zephyrus M (GM501GS) on ulkoisesti lähes samanlainen kuin viime vuonna julkaistu ja io-techissä testattu Asus ROG Zephyrus GX501. Kannettava on todella siro ja kevyt pelikannettavaksi ja viime vuoden malliin nähden myös hinta on Zephyrus M:ssä hieman kohtuullisempi (noin 200 € halvempi), joskin se häviää hieman suorituskykytesteissä edeltäjälleen. Myös Zephyrus M:stä löytyy 144 hz:n virkistystaajuudella ja G-Sync -ominaisuudella varustettu IPS-paneeli, mutta vain 15-tuumaisessa koossa ja 1920x1080-resoluutiolla. Zephyrus M:n jäähdytysratkaisu on sama kuin edeltäjässään ja sen riittävyys kuusiytimiselle Core i7-850HK:lle alkaa olla siinä ja siinä. Laite on huomattavan lämmin myös ulkoisesti noin puolen tunnin rasituksen jälkeen ja tuulettimet huutavat äänekkäästi. Näppäimistön asettelussa on onneksi otettu askel perinteisempään suuntaan viime vuoden Zephyruksen omintakeisemmasta näppäimistöstä ja tasohiirestä. Näppäimet ovat mukavat kirjoittamiseen, mutta peleissä niihin kaipaisi hieman enemmän vastetta.

Siinä missä uudet 6-ytimiset 8. sukupolven Core-prosessorit tuovat lisätehoja pelikannettaviin, ne tuovat myös valmistajalle mukanaan haasteita. Erityisesti lämpöjen pitäminen kurissa ilman, että laite kuulostaa lentokoneen suihkumoottorilta, on haasteista ensimmäinen. Toinen on virrankulutus, joka ilmenikin testien aikana molempien kannettavien erittäin huonona akkukestona. Vaikka laitteilla ei varmasti ole tarkoituksen mukaista pelailla pelejä akkuvirralla, niin kummankin laitteen akku valui tyhjiin 3D-rasituksessa alle 40 minuutissa. Full HD -videon pyörittämiseen molemmissa saattaa riittää akkua juuri ja juuri yhden elokuvan verran. Positiivisena puolena mainittakoon uudet 144 Hz:n IPS-paneelit hyvin pienellä vasteajalla, jotka ovat erittäin toivottu ominaisuus tämän suorituskykytason pelikannettavissa. Myös näppäimistöjen tuntumassa ollaan menossa pelaamisen kannalta oikeaan suuntaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos pelikannettavalla on pääasiassa tarkoitus pelata, sen sijaan että maksaisi itsensä kipeäksi 6-ytimisestä mobiiliprosessorista, eurot kannattaa sijoittaa mahdollisimman suorituskykyisellä näytönohjaimella varustettuun neliytimiseen malliin. Jos kannettavalla tehdään tien päällä raskasta tuottavaa työtä, kuten videoiden editointia tai 3D-renderöintiä, saavutetaan kahdella lisäytimellä reilu parin kymmen prosentin hyöty neljään ytimeen verrattuna.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Topsu7

Bwoah
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
208
Ei voi kuin ihmetellä näiden hintoja. Paljonko näitä oikein myydään?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
879
Kyllä näitä varmasti myydään jonkun verran yrityspuolelle. G703GI on hyvä kone tekijälle, joka tarvitsee mahdollisimman tehokkaan koneen, jota on mahdollista siirtää kodin ja työpaikan välillä - ”yritysraudassa” ei ole tarjolla mitään lähellekään yhtä tehokasta. Zephyrus M on taas suunnilleen 2x tehokkaampi 3D-työskentelyssä kuin tehokkaimmat kannettavat (alle 3kg) yrityskoneet.
 

shakal

RGB ON
Liittynyt
09.09.2017
Viestejä
1 420
Upeaa. Mehariartikkeli.

Minä maksamassa 4500€ tietokoneesta ja katsomassa 1080p resoluutiota :rofl: Ei me eletä keskiajalla enää.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
466
Ei riittänyt itsellä rahkeet tähä 1080gtx malliin, joten otin 1060gtx.

Kyllä tää 6 ytiminen mobiiliprossu on hyvä ja jäähytys piettää miellyttävää ääntä. Hieman odotuksia parempi.
 
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
1 412
Taitaa tämmösten hankinta olla melkein enemmän raskaaseen yrityskäyttöön, kun siellä 6-ytimisen prossutehoille voi olla kysyntääkin ja hintalappuakaan tuskin kauhistellaan samalla tapaa.

Yksityiselle on enemmänkin sitä "koska mä voin" linjaa. Hyödyt 6-ytimisestä ovat peruspelailuun melko pienet ja eivät ilman kompromisseja.
 
Liittynyt
20.11.2016
Viestejä
379
Upeaa. Mehariartikkeli.

Minä maksamassa 4500€ tietokoneesta ja katsomassa 1080p resoluutiota :rofl: Ei me eletä keskiajalla enää.
1080p ei ole mikään "keskiaikainen" resoluutio, sillä se on ja tulee olemaan vielä pitkään suosituin resoluutio. Vielä jokunen aika sitten oli 720p ja 1680x1050 sekä muut vastaavat "rooman aikaiset" resoluutiot suosittuja. Testit on hyvä ajaa sellaisella resoluutiolla jota ihmiset oikeasti käyttää. 4K pyörittäminen on muutenkin vielä vaikeaa mobiiliraudan rajoitteissa, koska ovat kuitenkin suht vanhaa Pascalia, ja edes GTX 1080 ei ole mikään hirveän hyvä nykypeleillä 4K resolle.

Taitaa tämmösten hankinta olla melkein enemmän raskaaseen yrityskäyttöön, kun siellä 6-ytimisen prossutehoille voi olla kysyntääkin ja hintalappuakaan tuskin kauhistellaan samalla tapaa.

Yksityiselle on enemmänkin sitä "koska mä voin" linjaa. Hyödyt 6-ytimisestä ovat peruspelailuun melko pienet ja eivät ilman kompromisseja.
No jaa. Kyllä kuudelle ytimelle saa nykyään täpinää ihan tarpeeksi pelatessakin. R6 Siege antaa omalle prossulle (3.95GHz 1600X, 3333MHz muistit) kovimmillaan yli 80% käyttöasteen GTX 1080 Ti kanssa. Kun taas pelaan omalla 4-ytimisellä läppärillä niin prossu huutaa 100% kokoajan jo GTX 1060 kanssa, vaikka olen säätänyt mahdollisimman hyvin prossurasituksen.
 

shakal

RGB ON
Liittynyt
09.09.2017
Viestejä
1 420
Testit on hyvä ajaa sellaisella resoluutiolla jota ihmiset oikeasti käyttää.
joskin näytön maksimiresoluutio on vain 1920x1080.
Korjaan sen verran, etten tarkoittanut testien ajamista 1080p resoluutiolla, vaan sitä että läppärien näytöt ovat 1080p resoluutiolla.

Testien ajamiset 1080p resoluutiolla ymmärrän täysin.

Tiedostan myös ettei 2k 144hz läppärinäyttöjä ole vielä näkynyt, ainakaan tietääkseni ja tuo Asuksen 144hz IPS 1080p läppärissä taitaa olla parhaimpia ruutuja pelikäyttöön mitä kannettaviin tällä hetkellä saa.

On silti huomionarvoista ettei 2k variantteja ole saatavissa, tuntuu todella hölmöltä luojan vuonna 2018 katsella 1080p resoluutioista näyttöä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.11.2016
Viestejä
379
tuntuu todella hölmöltä luojan vuonna 2018 katsella 1080p resoluutioista näyttöä.
Onglemahan on se ettei isommalla resoluutiolla kuin 1080p tee oikein hirveästi mitään esim 15 tuumaisella näytöllä. 15 tuumaisella 1080p näytöllä pikselitiheys on samaa luokkaa kuin 24 tuumaisella 4K näytöllä, elikkä katseluetäisyys saa olla oikeasti lyhyt jotta eron oikeasti näkee. Joku 1440p on vielä varmaan ihan järkevä, mutta 4K ei omasta mielestä.
 
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
1 412
1080p ei ole mikään "keskiaikainen" resoluutio, sillä se on ja tulee olemaan vielä pitkään suosituin resoluutio. Vielä jokunen aika sitten oli 720p ja 1680x1050 sekä muut vastaavat "rooman aikaiset" resoluutiot suosittuja. Testit on hyvä ajaa sellaisella resoluutiolla jota ihmiset oikeasti käyttää. 4K pyörittäminen on muutenkin vielä vaikeaa mobiiliraudan rajoitteissa, koska ovat kuitenkin suht vanhaa Pascalia, ja edes GTX 1080 ei ole mikään hirveän hyvä nykypeleillä 4K resolle.


No jaa. Kyllä kuudelle ytimelle saa nykyään täpinää ihan tarpeeksi pelatessakin. R6 Siege antaa omalle prossulle (3.95GHz 1600X, 3333MHz muistit) kovimmillaan yli 80% käyttöasteen GTX 1080 Ti kanssa. Kun taas pelaan omalla 4-ytimisellä läppärillä niin prossu huutaa 100% kokoajan jo GTX 1060 kanssa, vaikka olen säätänyt mahdollisimman hyvin prossurasituksen.
Tarkoitin juurikin kannettavia, kun niissä jäähdytysteho on rajallinen ja kuusiytimisen kellot dippaavat äkkiä suuremman lämmöntuoton takia sen verran alaspäin, ettei voita enää neliytimistä kovin selvästi kuin erityisen hyvin säikeistyvissä kuormissa. Vielä kun huiman hintalisän ottaa huomioon ei (intelin) kuusitytiminen vain vielä ole (ainakaan kustannustehokas) vaihtoehto kannettavaan (pelaamiseen).
 
Liittynyt
01.12.2017
Viestejä
1 569
on tuo turhan kallis. Aika harva panostaa 4500€ tietokoneeseen, oli sitten kannettava tai pöytäkone.
 
Liittynyt
19.08.2018
Viestejä
743
Kyllä näitä varmasti myydään jonkun verran yrityspuolelle. G703GI on hyvä kone tekijälle, joka tarvitsee mahdollisimman tehokkaan koneen, jota on mahdollista siirtää kodin ja työpaikan välillä - ”yritysraudassa” ei ole tarjolla mitään lähellekään yhtä tehokasta. Zephyrus M on taas suunnilleen 2x tehokkaampi 3D-työskentelyssä kuin tehokkaimmat kannettavat (alle 3kg) yrityskoneet.
Onhan noita "tehokoneita" yritysmallistossakin, HP myy Zbookia jonka saa Core i9:llä/Xeonilla ja Quadro P5200:lla jne.
Hintaa en lähde edes arvailemaan, mutta luulen ettei nuo testatut Asukset tunnu enää niin kalliilta.
HP ZBook 17 Mobile Workstation | HP® Official Store
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
879
Onhan noita "tehokoneita" yritysmallistossakin, HP myy Zbookia jonka saa Core i9:llä/Xeonilla ja Quadro P5200:lla jne.
Hintaa en lähde edes arvailemaan, mutta luulen ettei nuo testatut Asukset tunnu enää niin kalliilta.
HP ZBook 17 Mobile Workstation | HP® Official Store
Myönnetään että olin väärässä, P5200 taitaa päästä jo lähelle GTX1080:n tehoja, kun P5000 jäi vielä GTX1070:n luokkaan (...jos lasketaan pois ne suunnilleen kaksi ohjelmaa, jotka vielä pyörivät OpenGL:n päällä ja ovat ajuriper...lyn takia Quadroilla huomattavasti nopeampia).
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 318
Voisiko joku selventää, mitä tekee tässä tapauksessa tuolla "kannettavuudella" kun kone painaa 5kg? Eikö parempi olisi vaan ostaa se macbook/zenbook/mikäikinäbook ja kotiin pöytäkone. Säästää 2000e ja saat tehokkaamman pelikoneen ja oikeasti kannettavan.


Toki toi yrityspuoli, mikä on vähän eri juttu. Ensisijaisesti kuluttaja-markkinoita ihmettelen.
 
Liittynyt
19.08.2018
Viestejä
743
Voisiko joku selventää, mitä tekee tässä tapauksessa tuolla "kannettavuudella" kun kone painaa 5kg? Eikö parempi olisi vaan ostaa se macbook/zenbook/mikäikinäbook ja kotiin pöytäkone. Säästää 2000e ja saat tehokkaamman pelikoneen ja oikeasti kannettavan.


Toki toi yrityspuoli, mikä on vähän eri juttu. Ensisijaisesti kuluttaja-markkinoita ihmettelen.
Vaikka tuo isompi vehje painaa 5 kiloa + virtalähteet siihen päälle niin kyllä sitä silti mielummin kantaa jossain laneilla/turnauksissa mukana kuin pöytäkonetta ja tykötarpeita. Eli kohderyhmänä lienee innokkaat lanittajat/e-sport pelaajat, joilla on liikaa rahaa.

Zephyrus M on sitten jo kokonsa ja hintansa puolesta vähän isomman kohderyhmän tuote. Ja koska ei näytä avaruusalukselta kuten osa peliläppäreistä niin käy vielä työkoneeksikin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
466
En oikein käsitä myöskään tuota hintaa. Miten se, että läppäriin lisää suunnilleen paremman näyttiksen 1060 -> 1080 gtx niin nostaa hintaa yli 2000eurolla. Nimittäin 1060gtxllä ja muuten suunnilleen samoilla spekseillä kone maksaa 1700e
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 318
Vaikka tuo isompi vehje painaa 5 kiloa + virtalähteet siihen päälle niin kyllä sitä silti mielummin kantaa jossain laneilla/turnauksissa mukana kuin pöytäkonetta ja tykötarpeita. Eli kohderyhmänä lienee innokkaat lanittajat/e-sport pelaajat, joilla on liikaa rahaa.

Zephyrus M on sitten jo kokonsa ja hintansa puolesta vähän isomman kohderyhmän tuote. Ja koska ei näytä avaruusalukselta kuten osa peliläppäreistä niin käy vielä työkoneeksikin.
Hyvät lanipelaajat eivät pelaa tuon koneen näytöllä/näppiksellä ja niillä pelaajilla on non-byoc turnaukset, joten enpä tiedä. Sitten taas, jos et ole riittävän hyvä sinne non-byoc turnaukseen, on aika marginaalissa ne kaverit, joilla on rahaa laittaa 4,5k läppäriin.

On muuten myös erittäin epäergonominen pelata läppärillä, kun pitää alaspäin katsella, ellei sitten ole sähköpöytää. Noh, eiköhän jonnet (niiden vanhemmat) näitä osta, kun läppäri markkinoidaan ence-nimellä ja allu pelaa vähän csgo sillä. :facepalm::D
 
Liittynyt
19.08.2018
Viestejä
743
Hyvät lanipelaajat eivät pelaa tuon koneen näytöllä/näppiksellä ja niillä pelaajilla on non-byoc turnaukset, joten enpä tiedä. Sitten taas, jos et ole riittävän hyvä sinne non-byoc turnaukseen, on aika marginaalissa ne kaverit, joilla on rahaa laittaa 4,5k läppäriin.

On muuten myös erittäin epäergonominen pelata läppärillä, kun pitää alaspäin katsella, ellei sitten ole sähköpöytää. Noh, eiköhän jonnet (niiden vanhemmat) näitä osta, kun läppäri markkinoidaan ence-nimellä ja allu pelaa vähän csgo sillä. :facepalm::D
Toki käyttävät ulkoista näyttöä ja näppistä. Ne turnausjärjestäjät saattaa itseasiassa olla yksi potentiaalinen asiakas noille myös.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
879
Voisiko joku selventää, mitä tekee tässä tapauksessa tuolla "kannettavuudella" kun kone painaa 5kg? Eikö parempi olisi vaan ostaa se macbook/zenbook/mikäikinäbook ja kotiin pöytäkone. Säästää 2000e ja saat tehokkaamman pelikoneen ja oikeasti kannettavan.


Toki toi yrityspuoli, mikä on vähän eri juttu. Ensisijaisesti kuluttaja-markkinoita ihmettelen.
Työkoneelle tuo on ihan siedettävä paino, jos käyttö on raijata masiina etäpäiviksi kotiin. Tuossa tulee vielä kaksi virtalähdettä, joista toinen voi olla kiinteästi työpaikalla jo toinen kotona.

Zephyrus alkaa sitten olemaan hyvin lähellä täydellistä työkonetta henkilölle joka tarvitsee reilusti 3D-ääntöä ja jonka pitää kuljettaa konetta kokouksissa yms.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
97
Miksei tästä nouse isoa kohua vaik ei pysty pitämään kelloja kuin 3Ghz kohdalla ? (vs Macbook Pro i9)

Vois joku laittaa nyt AntiApple-lasit päähän ja alkaa metelöimään... hintakin on kovempi...

No joo, vitsi vitsi. Mutta ihan oikea kysymys; Miksi näiden kellot pysyttelevät matalammalla vaikka rakenna antaa mahdollisuuden huomattavasti paremmalle jäähdytykselle kuin Macbook Pro ?

Näytönohjaimen tuottamaa lämpöä ei saada pihalle ja vaikuttaa prossuun ?
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 574
Miksei tästä nouse isoa kohua vaik ei pysty pitämään kelloja kuin 3Ghz kohdalla ? (vs Macbook Pro i9)

Vois joku laittaa nyt AntiApple-lasit päähän ja alkaa metelöimään... hintakin on kovempi...

No joo, vitsi vitsi. Mutta ihan oikea kysymys; Miksi näiden kellot pysyttelevät matalammalla vaikka rakenna antaa mahdollisuuden huomattavasti paremmalle jäähdytykselle kuin Macbook Pro ?

Näytönohjaimen tuottamaa lämpöä ei saada pihalle ja vaikuttaa prossuun ?
MacBook Pro i9:n kohdallahan kyseessä oli Applen itse myöntämä ja korjaama ja anteeksipyytämä bugi, joka aiheutti jopa i9:n olevan hitaampi kuin edellisen sukupolven neliytiminen i7.

Apple apologizes, issues update for MacBook Pro thermal throttling bug
 

prc

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
873
Taitaa tämmösten hankinta olla melkein enemmän raskaaseen yrityskäyttöön, kun siellä 6-ytimisen prossutehoille voi olla kysyntääkin ja hintalappuakaan tuskin kauhistellaan samalla tapaa.

Yksityiselle on enemmänkin sitä "koska mä voin" linjaa. Hyödyt 6-ytimisestä ovat peruspelailuun melko pienet ja eivät ilman kompromisseja.
Työkäytössä tuon 6C kiven ymmärtää hyvin. Peliläppärissä hieman kyseenalaistan. Varsinkin tuossa halvemmassa mallissa, kun lämmöt ei meinaa pysyä käsissä ja kone paistuu näppistä myöten. Kovin harva peli saa konkreettista hyötyä 6 C vs 4 C, että sinänsä sekä $ että lämpöbudjettia suuntaisi mielummin näytöntohjaimeen jos nyt pelikannettava pitää olla. Kaippa se kone paistuisi ihan yhtä pahasti jos ei rajoiteta FPS rajummalla GPU:lla.

Voi toki argumentaoida, että 6C on sijoitus tulevaisuuteen, mutta siellä jossain tulevaisuudessa kun se 6C on oikeasti hyödyllistä niin tuo näyttis voi olla liian mopo.

Taitaa näissä vehkeissä kovasti päteä "enemmän on parempi", koska voi kehua kaverille.. ihan sama onko siitä oikeasti hyötyä vai ei. Valmistaja pääsee kaapimaan enempi $ taskuun. ;)
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
463
En oikein käsitä myöskään tuota hintaa. Miten se, että läppäriin lisää suunnilleen paremman näyttiksen 1060 -> 1080 gtx niin nostaa hintaa yli 2000eurolla. Nimittäin 1060gtxllä ja muuten suunnilleen samoilla spekseillä kone maksaa 1700e
Silikooni-lottoa
kannettavassa saman lastun pitäis pystyä lähes vastaavaan teho-tulokseen huomattavasti pienemmällä virralla, joten luonnollisesti 1060 on exponentiaalisesti edullisempi pistää kannettaviin.

Sääliks käy kattoo noita Zephyrus koneita ja miten suunnittelijat on raipannu ne täysin kelvottomiks. 120fps ei ole vielä realistista liikuteltavilla vehkeillä, mutta 60fps rajoitettuna aivan kelpo laitos
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 574
Silikooni-lottoa
kannettavassa saman lastun pitäis pystyä lähes vastaavaan teho-tulokseen huomattavasti pienemmällä virralla, joten luonnollisesti 1060 on exponentiaalisesti edullisempi pistää kannettaviin.

Sääliks käy kattoo noita Zephyrus koneita ja miten suunnittelijat on raipannu ne täysin kelvottomiks. 120fps ei ole vielä realistista liikuteltavilla vehkeillä, mutta 60fps rajoitettuna aivan kelpo laitos
Korjataan sen verran, että kyseessä on suomeksi pii eikä silikooni :)
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 415
Viestejä
4 194 609
Jäsenet
70 729
Uusin jäsen
jukkara

Hinta.fi

Ylös Bottom