Testissä 5'':n näytöllä varustettu kompakti Duoqin Qin 3 Ultra älypuhelin [Android 14 päivitys]

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 591
20240601_182856.jpg


Johdanto
Kompaktit ypuhelimet ovat tehneet hidasta kuolemaansa jo pidemmän aikaa yhä useamman valmistajan luovuttua niistä kokonaan. Sony ei ole jatkanut Compact -sarjaansa sitten vuoden 2018 ja Applekin hyllytti Mini -sarjansa parin vuoden kokeilun jälkeen. Nykyään markkinoiden pienempää päätä edustavatkin astetta kookkammat puhelimet kuten Samsungin edullisin S-sarjalainen sekä Sonyn Xperia 5 ja Asuksen Zenfone mallit. Tosin näistäkin viimeisenä mainittu Asus näyttää siirtyneen kookkaampiin malleihin, sillä toistaiseksi Zenfone mallistossa on nähty kuluvana vuonna vain suurikokoinen 11 Ulta.

Onneksi apuun ovat rientäneet hieman tuntemattomammat valmistajat, jotka ovat julkaisseet viime vuosina useampiakin pienempiä älypuhelimia. Io-techissä näistä on testattu Cubot KingKong Mini 3 ja Doogee S Mini. Molemmat edellä mainitut puhelimet edustavat rakenteeltaan niin kutsuttuja rugged-puhelimia, mitkä eivät välttämättä ole kaikkien mieleen. Sen vuoksi viime vuonna julkaistu Duoqin Qin 3 Ultra onkin mielenkiintoinen tuttavuus, sillä se on ulkonäöltään kuin mikä tahansa moderni älypuhelin - ainoastaan vain pienemmässä koossa!

Tässä artikkelissa tutustaan Qin 3 Ultra puhelimeen ja siihen, miten se kykenee vastaamaan nykypäivän vaatimuksiin älypuhelimelta. Puhelin hankittiin testiin Aliexpressistä noin 250€ hintaan. Huomioitavana seikkana puhelinta ei ole virallisesti tuotu myyntiin Kiinan ulkopuolelle ja siihen liittyviin yksityiskohtiin palataan myöhemmin artikkelissa.

Pakkaus ja sen sisältö
3.jpg


Qin 3 Ultra on pakattu verrattain pieneen turkoosiin pahvilaatikkoon, jonka kantta koristaa hopeiset kiinankieliset kirjaimet markkina-alueen mukaisesti. Pakkauksen pientä kokoa selittää luonnollisesti puhelimen kompakti koko mutta myös laturin puuttuminen paketista. Puhelimen lisäksi laatikosta löytyykin vain suojakuori, USB-kaapeli ja SIM-kelkan avaustyökalu. Tässä tapauksessa jälleenmyyjä tosin oli pakannut varsin omintakeisella tyylillä mukaan 10W laturin, USB-C nappikuulokkeet sekä näytönsuojalasin mutta nämä eivät siis kuulu normaaliin varustukseen. Puhelimen näytön päälle on kuitenkin asennettu näytönsuojamuovi jo tehtaalla.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma
Qin 3 Ultra muistuttaa ulkoiselta olemukseltaan iPhone Mini malleja, vaikka mistään suoranaisesta kopiosta ei voida puhua. Pyöristetyt kulmat ja kantikkaat reunat ovat hyvin applemaisia mutta siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. Siinä missä Apple luottaa materiaaleissa alumiiniin ja lasiin on Qin 3 Ultrassa päädytty muoviin niin kehyksen kuin takakuorenkin osalta. Takakuori on tyylitelty kiiltäväksi ikään kuin imitoimaan lasipintaa mutta illuusio häviää nopeasti, sillä takakuori naarmuuntuu harmillisen helposti. Muovisen olemuksen ja keveyden (118 g) vuoksi puhelimesta saa jopa lelumaisen fiiliksen. Laatutuntumassa ei sinänsä ole valittamista mutta arvokkuuden tuntua laitteessa ei ole.

4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg

Fyysiset mitat:
  • 126,8 x 61,8 x 8,7 mm
  • 118 g
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,3%
Qin 3 Ultrassa hämmentävintä on sen koko, sillä puhelin on todella pieni. Ulkoiset mitat 126,8 x 61,8 x 8,7 mm ovat jopa muutaman millin pienemmät kuin Sonyn Compact -sarjan puhelimissa ja vastaavan kokoluokan puhelimia täytyy kaivaa yli 10 vuoden takaa esimerkiksi Samsung Galaxy S4 Minin ja Motorola Droid Minin muodossa. Pienen kokonsa ansiosta laitetta on helppo käsitellä yhdellä kädellä ja tarvittaessa sormet ylettyvät sen ympäri. Sonylle ominaisia suuria reunuksia laitteessa ei ole vaan näytön ja ulkomittojen suhde on jopa 80,3%. Reunukset eivät kuitenkaan ole symmetriset vaan eri suuruiset laitteen joka sivuilla: alhaalla paksummat kuin ylhäällä ja kyljissä ohuimmat. Puhelinkuuloke on asetettu näyttölasin yläsaumaan ja etukamera rei'än avulla näytön vasempaan yläkulmaan, joten käytännössä näyttö peittää koko etupuolen. Juuri tällaista toteutusta monet Sonyn Compact -sarjan ystävät jäivät ehkä kaipaamaan viimeisen XZ2 Compactin jälkeen.

Qin 3 Ultra ja XZ1 Compact (4,6'')
p_20240509_101523_1-jpg.1312535


Qin 3 Ultra ja A32 5G (6,5'')
p_20240513_161700_1-jpg.1315013

Puhelimen pääkamera ja ikään kuin toiseksi kameraksi naamioitu salamavalo on asetettu muovisen takakuoren alle, joten puhelin ei pääse keikkumaan tasolle asettaessa. Toisaalta kameralinssin suojana on vain muovipinta, mikä kannattaa ottaa huomioon laitetta käsiteltäessä. Puhelimen yläpäädystä löytyy länsimarkkinoilla harvinaisempi infrapunasensori sekä mikrofoni. Alapäädyn keskelle on asetettu USB type-C -liitin ja sen oikealle puolelle monokaiutin. Kai'utin ei ole erityisen äänekäs mutta ajaa asiansa peruskäytössä. Vasemmalta laidalta löytyy niin ikään kaiutinritilät mutta niiden taakse on asetettu vain toinen laitteen mikrofoneista.

Laitteen oikelta kyljeltä löytyy puhelimen painikkeet, joiden tuntuma on mukavan napakka. Äänenvoimakkuuspainikkeet ovat asetettu kyljen yläkolmannekseen ja virtapainike hieman keskikohdan yläpuolelle. Virtapainikkeeseen on integroitu sormenjälkitunnistin, joka toimii luotettavasti mutta ei kovin nopeasti. Lisäksi tunnistuksen haptinen palaute tulee pienellä viiveellä, mikä tuntuu hieman häiritsevältä. Värinää ei myöskään ole mahdollista kytkeä pois päältä. Puhelimen vasemmalta kyljeltä löytyy SIM-korttikelkka. Muistikorttipaikkaa, 3,5 mm kuulokeliitäntää tai NFC:tä puhelimessa ei ole.

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Järjestelmäpiiriksi puhelimeen on valittu toissa vuonna julkaistu MediaTek Helio G99, joka on valmistettu kohtuullisen modernilla TSMC:n 6nm prosessilla mutta rajoittaa samalla yhteydet 4G nopeuksiin, sillä 5G ei ole tuettuna kyseisessä piirissä. MediaTekin mukaan virrankulutus on kuitenkin pienentynyt 30% suhteessa 12nm prosessilla valmistettuun Helio G96 piiriin, mikä on hyvä asia akun koon ollessa vain 2500 mAh. Järjestelmäpiirin kaverina on 8 Gt ram-muistia ja 128 tai 256 Gt UFS 3.1 tallennustilaa. Testijaksolla käytössä oli 256 Gt variantti.

Tekniset ominaisuudet:
  • MediaTek Helio G99 -järjestelmäpiiri
    • CPU: 2 × 2,2 GHz Cortex-A76 + 6 × 2,0 GHz Cortex-A55
    • GPU: Mali-G57 MC2
  • RAM: 8 Gt LPDDR4
  • Tallennustila: 128/256 Gt UFS 3.1
  • NanoSIM
  • 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, GPS (A-GPS, Glonass, Beidou)
  • Akku & lataus: 2500 mAh, 18W (USB-C)
Yhteyksien osalta tuettuna ovat kaikki Suomessa tyypillisesti käytettävät taajuudet 4G:hen asti, vaikka puhelinta ei olekaan tuotu virallisesti Kiinan ulkopuolelle. Duoqin ei listaa verkkosivuillaan haja-asutusalueilla käytettyjä B20 ja B28 LTE-taajuuksia tuetuiksi mutta engineer menussa (*#*#3646633#*#*) molemmat taajuudet ovat listattu. Testijakson aikana B20 taajuus todettiin toimivaksi, joten olettavasti myös B28 toimii. Lisäksi VoLTE toimii automaattisesti ainakin Elisan verkossa eikä kuuluvuuden kanssa havaittu minkäänlaisia ongelmia. Verkkoyhteyksien ohella laitteessa on Bluetooth 5.2 ja Wi-Fi 5 yhteydet.

Näytön tekniset ominaisuudet:
  • 5,02 tuuman LCD-näyttö
  • 720 × 1520 pikseliä
  • 19:9 kuvasuhde
  • 335 PPI
Pienestä koosta huolimatta puhelimeen on saatu mahdutettua 5,02 tuuman LCD-näyttö 720 × 1520 resoluutiolla. Näyttöalaa ei kuitenkaan ole yhtä paljon kuin takavuosien viiden tuuman puhelimissa, sillä kuvasuhde on kapeampi 19:9. Käytännössä Qin 3 Ultra vastaa perinteisiä 16:9 kuvasuhteen ja 4,3 - 4,5 tuuman näytöillä varustettuja puhelimia mutta Qin 3 Ultrassa näyttö onkin venytetty päätyihin asti reunuksien yli. Leveyttä näytöllä on noin 55 mm, joten esimerkiksi kirjoittaminen ja videoiden katseleminen ei mene tihrustamiseksi.

Näytön PPI arvoksi muodostuu 335, mikä on varsin hyvä lukema kyseisen hintaluokan puhelimelle. Näyttö ei ole erityisen kirkas mutta käyttökelpoinen myös kesäisillä keleillä. Kirkkauden säätö tosin toimii ikään kuin porttaittain alhaisella kirkkaudella. Pienin asetus on täysin sama 0-7% välillä samoin kuin toiseksi pienin 8-14% välillä. Vasta 15%:sta eteenpäin kirkkauden säätö toimii sulavammin. Näytön virkitystaajuus on vain 60Hz, minkä nopeammille näytöille tottuneet silmät havaitsevat nopeasti. Värintoisto on hieman kylmän puoleinen eikä sitä voi säätää laitteen asetuksista.

Kamera
Qin 3 Ultra on varustettu yhdellä takakameralla, mikä rajoittaa merkittävästi eri kuvausmahdollisuuksia. Kameran tarkkuus on vain 8 megapikseliä ja valmistaja ei ole paljastanut sensorin mallia mutta Device Info HW -sovelluksen mukaan se olisi IMX 219 viime vuosikymmeneltä. Samaa kamerasensoria on käytetty muun muassa Raspberry Piin kameramoduulissa vuonna 2016, joten Qin Ultran kamera ei missään nimessä edusta nykyaikaista teknologiaa.

Kameran tekniset tiedot:
  • Takakamera: 8 MP (IMX 219)
  • Etukamera: 5 MP
  • 2K videokuvaus (30 FPS)
Myös kamerasovellus on raakile, sillä manuaalisäätöjä siitä ei löydy ISO arvon valintaa lukuunottamatta. Sekin on piilotettu erilliseen asetusvalikkoon ja perusnäkymässä on saatavilla vain salamavalon säätöasetus. Erilaisia kuvaustiloja on yhteensä peräti 13 kappaletta mutta osa niistä vain lukitsee kuvausnäkymän pystyyn tai vaakaan. Valkotasapainon säätämisen on myös luotu valmiita tiloja mutta manuaalisesti sitä ei pysty säätämään.
Koska kamera havaittiin jo varhaisessa vaiheessa keskinkertaiseksi, päätettiin puhelimeen asentaa Gcam kameraporttaus alkuperäisen kamerasovelluksen rinnalle parantamaan tilannetta. MediaTekin prosessoreille Gcam porttauksia on saatavilla niukemmin, joten Qin 3 Ultran kanssa jouduttiin tyytymään karsitumpaan Gcam GO porttaukseen. Valitusta versiosta löytyy kuitenkin toimivat Night Sight ja HDR-tilat haastavia kuvaustilanteita varten

Qin 3 Ultran kuvanlaatu on valitettavan heikkoa kautta linjan. Hyvässä valaistuksessa otokset ovat vielä käyttökelpoisia tilanteen vangitsemiseen myöhempää tarkastelua varten esimerkiksi puhelimen näytöltä. Alhaisen resoluution vuoksi yksityiskohdat ovat kuitenkin suttuisia lähempää tarkasteltuna, joten laajemmin kuvia ei voi oikein hyödyntää. Lisäksi kuvien värimaailma hyvin lattea. Yksisilmäisenä kamerana muun muassa zoomausmahdollisuudet rajoittuvat digitaalizoomiin, mikä ei kuitenkaan ole käytännössä vaihtoehto kameran alhaisen tarkkuuden vuoksi.
Hämäriin olosuhteisiin siirryttäessä kameran suorituskyky loppuu kokonaan kesken. Pimeässä kuviin muodostuu laajalti artifrakteja eikä kuvia voi kutsua käyttökelpoisiksi. Näissä tilanteissa Gcam GO porttaus osoittautuu elintärkeäksi, sillä Night Sight -kuvaustilan ansiosta pimeässäkin saa muodostettua käyttökelpoisia kuvia jälkiprosessoinnin ansiosta. Myös Gcam GO:n HDR -tilaa kannattaa käyttää haastavissa korkeakontrastisissa valaistusolosuhteissa.
Ikääntynyt sensori näkyy myös videokuvauksessa. Puhelimella saa kuvattua 2K videota 30 FPS:n nopeudella mutta kuvausjälki on melko nykivää kunnollisen vakautuksen puuttuessa. Tarkkuuden pudottaminen 1080p tasolle ei tuo juurikaan muutosta, sillä videot tallentuvat edelleen 30 FPS:n nopeudella.

Käyttöjärjestelmä ja –liittymä
Qin 3 Ultran ohjelmisto perustuu pari vuotta vanhaan Android 12 versioon, mikä on hyvin raskaasti muokattu vakio Androidiin nähden. Lisäksi käyttöjärjestelmä ei sisällä lainkaan Googlen Palveluita, sillä ne eivät ole Kiinassa käytössä. Ongelman ratkaisemiseksi puhelin tilattiin jälleenmyyjältä Play Kaupalla valmiiksi varustettuna, mikä siis tarkoittaa, ettei puhelimessa ole enää alkuperäistä ohjelmistoa vaan jälleenmyyjä on asentanut siihen alkuperäisestä firmwaresta muokatun version. Tämän seurauksena puhelimen bootloaderin lukitus on käyttöönottaessa avattu ja esimerkiksi SafetyNet -testi ei mene läpi. Tästä voi aiheutua ongelmia muun muassa pankkipalveluiden kanssa mutta testijaksolla sellaisia ei havaittu ainakaan OP Mobiilin kanssa.

Muokatusta ohjelmistosta johtuen puhelimeen ei tule ollenkaan päivityksiä vaan käyttäjä on niistä jatkossa itse vastuussa. Sinällään tämä ei ole suuri menetys, sillä Duoqin ei ole tietääkseni tuonut laitteelle Android 13 päivitystä. Tuoreempaa ohjelmistoa kaipaavan onkin käännyttävä custom ROMien puoleen. Laitteelle on saatavilla ainakin GSI (Generic System Image) buildeja mutta niiden asentamisessa on pieni mutka matkassa, sillä Qin 3 Ultralla ei pysty boottaamaan fastboottiin näppäinkombolla fyysisesti vaan ainoastaan ohjelmiston kautta. Tämä aiheuttaa haasteita asennusprosessissa mutta palataan aiheeseen mahdollisesti myöhemmin erillisessä artikkelissa.

Kiinalaiseen tyyliin käyttöliittymässä ei ole ollenkaan sovellusvalikkoa vaan kaikki sovellukset löytyvät kotinäytön eri välilehdiltä. Myös ilmoitus- ja pikavalikon läpinäkyvistä komponenteista on luovuttu, mikä saa aikaan hyvin pelkistetyn vaikutelman. Hauskana yksityiskohta myyntipakkauksesta tuttu turkoosi on valittu käyttöliittymän tehosteväriksi mutta harmillisesti väriä ei kuitenkaan voi vaihtaa käyttäjän toimesta eikä käyttöjärjestelmässä ole muutenkaan minkäänlaista teemaeditoria.
Valmistajan tekemät muutokset jatkuvat asetusvalikossa, jonka päänäkymä on luotu kokonaan uudelleen. Samalla joitain ominaisuuksia on piilotettu valikoista, vaikka niihin pääsee edelleen käsiksi esimerkiksi Activity Launcherilla. Yksi erikoisimmista ratkaisuista on tumman teeman valinnan piilottaminen käyttäjältä mutta syynä lienee valmistajan laiskuus, sillä Duoqin omat sovellukset ja käyttöliittymän muutokset eivät tue tummaa teemaa. Onneksi käyttäjä voi kuitenkin vaihtaa valmistajan sovellukset kuten kalenterin ja kellon tummaa teemaa tukevaan vaihtoehtoon ja kytkeä tumman tilan päälle edelle mainitulla Activity Launcherilla. Ratkaisu ei ole kuitenkaan täydellinen, sillä esimerkiksi asetuksien päänäkymä jää itsepintaisesti vaaleaksi hieman bugisena mutta alivalikot muuttumat sentään tumman teeman mukaiseksi.
Duoqin on lisännyt järjestelmään virranhallinnan ohjelmiston, joka oletuksena päällä. Tämän vuoksi esimerkiksi WhatsApp viestit saapuvat puhelimeen viiveellä ellei käyttäjä kytke ominsuutta pois päältä. Kyseessä ei ole pelkästään Duoqin luoma ongelma vaan jatkuvasti yleistyvä vitsaus eri valmistajien puhelimissa. Toinen valmistajan tekemä lisäys on Self-Discipline ominaisuus, jolla lukitusnäytölle saa päiväkohtaisen ruutuajan ja näytön avauskertojen laskurin. Edellä mainitut valikot ovat jääneet myös kääntämättä suomeksi.

Suorituskyky ja akunkesto
Qin 3 Ultran suorituskykyä verrattiin kompakteja älypuhelimia edustaviin Cubot King Mini 3:en sekä lähes seitsemän vuoden ikään yltäneeseen Sony Xperia XZ1 Compactiin. Kaikki puhelimet oli varustettu Android 12 versiolla, sillä XZ1 Compact oli päivitetty tuoreempaan versioon custom ROM:n avulla. Qin Ultra 3 kykeni päihittämään vertailuun valitut "sielunveljet" melko selvästi. Etenkin prosessorin suorituskyvyssä Qin 3 Ultra oli selkeästi taakse jäänyttä kaksikkoa edellä mutta grafiikkasuorituskyvyn osalta eroa XZ1 Compactiin kertynyi lopulta vain vajaa 10%. Ottaen huomioon Duoqin ja Sonyn puhelimien ikäeron olisi eroa voinut olla enemmänkin Qin 3 Ultran eduksi.

qin3ultra-testitulokset-edit-png.1313351


Päivittäisistä askareista Qin 3 Ultra selviytyy ongelmitta, sillä isompia lageja testijaksolla ei havaittu. Lippulaivatason puhelinten sulavuuteen puhelin ei luonnollisesti yllä mutta laite tuntuu kuitenkin pääsääntöisesti responsiiviselta. Siirtymäanimaatioissa on ajoittain havaittavissa pientä nykimistä, mikä johtunee ennemminkin optimoinnin puutteesta kuin suorituskyvyn loppumisesta. Halutessaan animaatiot voi kytkeä kokonaan pois päältä, jolloin käyttö tuntuu ripeämmältä.

Akun kesto osoittautui testijaksolla yllättävän hyväksi pienestä 2500 mAh:n akusta huolimatta, sillä virtaa riittää helposti yhden päivän tarpeisiin raskaammallakin käytöllä. Aktiivisimpina päivinä puhelimella mitattiin yli kuuden tunnin ruudun päälläoloaikoja eikä kahden päivän akun kestokaan ole mahdotonta hieman kevyemmällä käytöllä. Erikseen ajetuissa akkutesteissä Qin 3 Ultra päihitti suuremmalla 3000 mAh akulla varustetun Cubot KingKong Mini 3:n selvästi. Syynä lienee Helio G99 järjestelmäpiirin edistyneempi 6nm valmistusprosessi verrattuna Cubotissa käytettyyn 12nm prosessiin (Helio G85).

qin3ultra-testitulokset-akku-edit-png.1313350


Myyntipakkauksen mukaan Qin 3 Ultra tukee 18W (9V 2A) pikalatausta mutta testijaksolla saatiin aktivoitua vain 15W lataus (5V 3A) 30W USB PD laturilla. Valmistaja ei ole tarkemmin määritellyt, mitä pikalataustekniikoita puhelin tukee. 30W USB PD laturilla täysi lataus kestää reilun tunnin verran.

Käyttökokemukset ja yhteenveto
Qin 3 Ultran käyttäminen osoittautui miellyttäväksi kokemukseksi eikä pienen näytön vuoksi joutunut tekemään merkittäviä kompromisseja käyttökokemuksen kannalta. Puhelinta on helppo kantaa mukana ja operoida yhdellä kädellä kompaktin kokonsa ansiosta. Myös kirjoittaminen on luontevaa ja videoiden katselu onnistuu ongelmitta. Qin 3 Ultra on parhaimmillaan tilanteissa, missä toinen käsi on varattu mutta puhelinta haluaa kuitenkin käyttää yhdellä kädellä. Keveyden ansiosta puhelinta voi myös pitää pitkään ylhäällä väsyttämättä kättä esimerkiksi sängyllä maatessa.

Pääpiirteittäin Qin 3 Ultra on myös teknisesti pätevä kapula kameraa lukuunottamatta. Laitteen suorituskyky riittää tarjoamaan tarpeeksi hyvän käyttökokemuksen päivittäiseen käyttöön. Kameran kuvanlaatu on kuitenkin niin heikkoa, ettei laite sovellu paljon kuvaavan käyttäjän tarpeisiin. Lisäksi Qin 3 Ultrasta puuttuu NFC-yhteys esimerkiksi lähimaksua ajatellen. Kameran ja NFC:n puutteen voi toki paikata panostamalla erillisiin laitteisiin mutta nykypäivänä myös puhelimen odotetaan tarjoavan nämä ominaisuudet.

Suurimmat haasteet Qin 3 Ultrassa tulevat ohjelmistosta, mitä ei ole tehty alunperin Suomen markkinoille. Jälleenmyyjän tarjoama muokattu ohjelmisto on käyttökelpoinen vaihtoehto mutta edistyneiden käyttäjien kannattaa harkita custom ROMin asentamista. Isoimmat miinukset jälleenmyyjän tarjoamassa ohjelmistossa ovat päivitysten puuttuminen ja joidenkin perusominausuuksien piilottaminen käyttäjältä. Vaikka esimerkiksi tumman tilan sai lopulta kaivettua esiin, oli lopputulos hieman buginen.

Qin 3 Ultra on kaivattu puhelin niille harrastajille, jotka ovat jääneet kaipaamaan oikeasti kompaktia Android puhelinta eivätkä juuri tarvitse puhelimen kameraa. Laitetta ei voi kuitenkaan suositella peruskäyttäjälle ohjelmistosta johtuen. Harrastajille Qin 3 Ultra on kuitenkin mahdollinen vaihtoehto, jos hakusessa on nimenomaan pieni älypuhelin.
 
Asensin puhelimeen nyt Android 14 päivityksen PixelOS custom ROM:lla. Kyseessä on Generic System Image (GSI) build eli kyseistä custom ROMia ei ole tehty juuri Qin 3 Ultralle mutta kaikki vaikuttaa toimivan ihan ongelmitta. Kattavaa testausta ei tosin ole vielä tehty.

PixelOS syntyi alunperin jo kuopatun Pixel Experiencen pohjalta mutta on Android 13 päivityksestä lähtien perustunut suoraan AOSPiin itsenäisenä julkaisuna. Perusidea on kuitenkin edelleen sama eli imitoida Googlen Pixel puhelimien käyttöliittymää.

PixelOS:n avulla puhelimen saa päivitettyä ajan tasalle tietoturvatasoa myöten ja päästään eroon Duoqin oman ohjelmiston ongelmista. Ainoastaan ensimmäisellä käynnistyskerralla puhelin herjaa puuttuvasta Play Protect sertifikaatista eikä Googlen palveluja voi käyttää. Googlella on kuitenkin ohjeet custom ROM käyttäjille, miten sertifioinnin saa tehtyä. Prosessissa voi käyttää Googlen esittelemää ADB komentoa tai esim. Device ID sovellusta Google Services Framework Android koodin saamiseksi. Sen kun syöttää Googlen sivulla ja käynnistää puhelimen uudelleen, niin Googlen palvelut ovat käytettävissä Pixel OS:ssa.

PixelOS asennus2.PNG

Screenshot_20240626-180855.png

Screenshot_20240626-181730.png

Screenshot_20240626-181706.png

Screenshot_20240626-181036.png

PlayProtect.PNG
 
Hei FlyingAntero, oletko edelleen tyytyväinen PixelOS GSI aimmeriin? Onko asioita, jotka eivät enää toimi Qin 3 Ultrassa? Mistä latasit GSI:n?
 
Hei FlyingAntero, oletko edelleen tyytyväinen PixelOS GSI aimmeriin? Onko asioita, jotka eivät enää toimi Qin 3 Ultrassa? Mistä latasit GSI:n?
Hyvin tuntuu PixelOS toimivan Qin 3 Ultrassa. Käyttöönoton yhteydessä täytyy hakea tuo Play Protect sertifikaatti, että Play Kauppa ja muut Googlen palvelut toimivat. Lisäksi Phh Treble Settings valikosta täytyy käydä täppäämässä seuraavat asiat:
  • Disable “Voice Call In” route: Korjaa äänten pätkimisen puheluissa
  • Bluetooth workarounds > MediaTek: Bluetooth kuulokkeista tulee ääni ulos, kun tuon aktivoi (muuten bluetooth toimii ilman tuotakin asetusta)
Ainoastaan VoLTE ominaisuutta en ole vielä saanut toimimaan PixelOS:ssa. Se kyllä toimi stockissa ja muistaakseni myös PixelExperience (PE) custom ROMissa. PE:n päivitykset vaan loppuivat Android 13 versioon, niin ei ehkä kannata sitä käyttää. PixelOS:n latasin Githubista alla olevan linkin kautta.
Uskoisin, että muutkin GSI custom ROMit toimivat, kunhan valitsee "system-arm64-ab.img" muodossa olevan paketin. Eli ARM64 laitteelle tehty A/B GSI -paketti. Lisää custom ROMeja löytyy Phussonin wiki-sivulta.
PS. Saattaa olla, että näistä GSI custom ROMeista on tulossa vielä erillinen artikkeli :whistling:.
 
@Ulysses42
Unohtui muuten mainita, että heinäkuun lopussa saapunut PixelOS:n päivitys toi mukanaan korjauksen VoLTE:lle. Nyt toimii siis 4G puhelut. Phh Treble Settingsistä täytyi käydä lataamassa ja asentamassa tuoreempi IMS apk kohdasta "Install IMS APK for MediaTek R+ vendor" ja täppäämällä “Force the presence of 4G Calling setting”. Tämän jälkeen SIM-asetuksista pystyi laittamaan VoLTE:n päälle ja testasin 4G-puhelut toimivaksi.
Kuva14j.png

Kuva14k.png
 
Kiitos päivityksestä! Valitettavasti Kiinan tulli ei ole vielä päästänyt Kiinasta reilu kuukausi sitten ostamaani Qin 3 Ultraa läpi. Joten GSI-kokeiluni joutuvat odottamaan :-(
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 688
Viestejä
4 579 770
Jäsenet
75 494
Uusin jäsen
toke1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom