Testissä Samsung Galaxy S21 Ultra

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 016
samsung-galaxy-s21-ultra-16.jpg


Juha Kokkonen kirjoitti uutisen/artikkelin:
Viikon kolmannessa testiartikkelissa tutustaan Samsungin uuden Galaxy S21 Ultra -älypuhelimen toimintaan runsaan kahden viikon testijakson pohjalta. Samsungin uuden lippulaivapuhelimen hinnat alkavat 1299 eurosta ja sen keskeisimpiin ominaisuuksiin lukeutuu 6,8-tuumainen 1440p AMOLED-näyttö 120 hertsin ruudunpäivitysnopeudella, Exynos 2100 -järjestelmäpiiri, 12 tai 16 Gt RAM-muistia, 128-512 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa, 5000 mAh akku sekä neloistakakamera laajalla 13-240 mm polttovälialueella.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S21 Ultra

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
Kova suoritus, IO-Tech ei toimituksen valintoja ihan mille tahansa kapulalle jakele. Omat kokemukset laitteesta myös hyvin positiiviset 2v Galaxy S10+ mallin käyttökokemusten jälkeen, vielä kun pääkameraan saataisiin yhdistettyjä menneiden vuosien huippumallin valovoimainen linssi. Mutta jotan odotettavaa sitten tulevaisuuteen.
 
Näitten uusien Samsungien kanssa pitää olla tarkkana laturien kanssa: USB Power Delivery 3.0- laturi ei tue nopeinta pikalatausmoodia, vaan laturin pitää olla USB Power Delivery 3.0 PPS. Nuo PPS-laturit ovat hieman kalliimpia, sillä laturiin on siirretty aika paljon älyä.
 
juu ulkomaisissa testeissä tuo Snapdragon ei ole ole ollut "parempi", paitsi tietysti jos usalaisen vertailun lukee niin tietysti se Snapdragon on "parempi" ;). Sokkotestissä Samsung otti parhaita kuvia ja videoita
 
Muistikorttipaikan puute kyllä iso miinus, mutta 4K60fps kuvaus joka kameralla plussaa. Samoin ultralaajakulman tarkennus. Sitä ei tämä s20u osaa ollenkaan. Kyllä kelpaisi pidempikin optinen zoom kuin tämä 4x, mitä edeltäjästä löytyy. Kyllä se vain on mukava kun puhelimessa on jo oikeasti sellainen kamera ettei juuri muuta tarvita. Ei edes zoomia varten. Jännä kyllä tuo että hämärässä heittää pääkameralle. S20u kanssa 4x zoomilla saa hyvin kuvia vielä kohtuu pimeässäkin. Heti kun heittää pääkameralle niin laatu tippuu nolliin vaikka valovoima nouseekin.
 
juu ulkomaisissa testeissä tuo Snapdragon ei ole ole ollut "parempi", paitsi tietysti jos usalaisen vertailun lukee niin tietysti se Snapdragon on "parempi" ;). Sokkotestissä Samsung otti parhaita kuvia ja videoita
Lähinnä hyötysuhde on rasituksessa Snapdragonilla parempi, muuten hyvin tasaista.
 
Ostin Dna:n ennakkomyynnistä 128gt version tonnilla ja siihen tuli parin sadan kylkiäiset vielä päälle kympillä niin täytyy kyllä sanoa, että erinomainen puhelin. Ei oikeastaan mitään selvää heikkoutta tai puutetta. Edellinen tällainen puhelin itselläni oli Huawei P20 Pro. Olisinkin ihmetellyt jos ei olisi toimituksen valintaa tullut.
 
Samoja kokemuksia täällä P20 Pro:sta siirtyneenä, erityisesti nopeuden, 120Hz näytön ja kameran monipuolisuuden huomaa käytössä. Henk.koht. miinuksina voisin sanoa ettei kameralovea voi tässä piilottaa mustalla palkilla, sormenjälkilukija on epävarmempi ja kamerasta puuttuvat automaattiset pitkän valotuksen tilat (valomaalaus, silkkinen vesi ym.). Viimeisen voinee osittain korvata pro-tilalla, tai en ole ainakaan löytänyt vielä muuta tapaa.
 
Valitettavasti pinnan tekniikka ei ole aivan täydellistä, jotain merkittäviä havaintoja on.

Anandtechin testien perusteella näytön VRR ominaisuus ei toimi hämärissä valo-olosuhteissa:

"Unfortunately, the big catch on Samsung’s VRR mechanism is the same as on the Note20 Ultra, as when you are in ambient light conditions below 40lux, the power savings mechanisms do not work anymore, and the phone will consume a great amount of power, similar to what we’ve seen on the Snapdragon S20 Ultra last year."

Investigating The Galaxy S21 Ultra New OLED Emitter: Huge Efficiency Improvements

Tämän vuoden lippulaivatason järjestelmäpiirit Snapdragon 888 ja Samsung Exynos 2100 on molemmat valmistettu Samsungin 5nm prosessilla. Anandtechin testien perusteella, tuo Samsungin 5nm prosessi virrankulutuksen osalta on itse asiassa huonompi kuin viime vuoden Snapdragon 865:n käyttämä TSMC:n 7nm prosessi. Alhaisilla kellotaajuuksilla virrankulutus on tasoissa mutta korkeammilla, yli 2GHz taajuuksilla prosessoriytimien virrankulutus on Samsungin 5nm prosessilla selkeästi huonompi.

GPU puolella Snapdragon 888 ja Samsung Exynos 2100 tarjoavat hetkittäisessä käytössä parempaa suorituskykyä kuin edellinen sukupolvi, mutta kuluttavat niin paljon virtaa että jatkuvassa käytössä suorituskyky ei ole edellistä sukupolvea parempi.


Näillä teknisillä rajoitteilla ei välttämättä ole suurta merkitystä laitteen joka päiväiseen käyttöön, mutta niillä saattaa olla merkitystä laitteiden teknisestä kehityksestä kiinnostuneille.
 
Viimeksi muokattu:
@Infy Ja sanotaanko, että muutaman vuoden päästä halvemmat prossut pääsevät melkein samaa kuin nuo huippusuorittimet tänäpäivänä.
 
Eipä taida olla Wifi 6E:tä Euro-Exynos -mallissa. Olen toki mielelläni väärässä
 
@Juha Kokkonen
Laturilla halutaan lisää hintaa/katetta, harvalla tollasta 25W laturia ennestään on. Hyvä, että nostit sen puutteen vielä lopussa esiin.
Muistikorttipaikan puute on kyllä huono homma ainakin videokuvausta harrastavalle, tohon hintaan olisi sen suonut löytyvän. Valintani olisi mieluummin muistikortti kuin kaksi Sim-korttipaikkaa.

S Pen kynän puutetta/lisähintaisuutta voi paremmin ymmärtää. Ei liene kaikille tarpeellinen?

Toi 50Gt puhelimen "käyttikselle" on kyllä uskomattoman paljon, mikä siinä noin paljon sitä vie? Eihän tossa videoita kuvaavalle jää muuta vaihtoehtoa kuin ostaa suoraan 256Gt tai 512Gt versio ja toivoa ettei kesken lomareissun hajoa.
- kauankos tollasen 200GT siirtoon tietokoneelle kuluu USB-C liitännän kautta?

Toi on hyvä, että näyttöä voi säätää -> vähentänee edes vähän virrankulutusta.

Hyvä, että kamerat ovat "kuopassa" paremmassa suojassa, osa syynä tolle korotusosalle ollee pitemmän zoomin vaatima tila?

High Acoustic Overload Point -mikrofoni (hieno nimi :) ), harmi ettei Live keikan ääniä pääse testaamaan.

Hienoja kuvia, varsinkin toi olohuone-keittiö yökuva laseista heijastuksineen ja koiran loikoilu sohvalla :) sekä katse tarkkana oleva koira.
-Mitä se siinä tarkkaili?

Kunten sanoit 100x ja 30x hydridin ois voinut jättää pois vie vaan turhaan muistia (editissä suurentamalla saanee vähintään yhtä hyvän), erityisen ikävää jos se erehdyttää kuvaajan ottamaan vain sen kuvan ko. kohteesta.

-Toimiiko 10x zoomi videoissa tasaisesti liukuen ja pystyitkö pitämään kuvan vakaana max. zoomilla?
Arvostan todella paljon pitkän zoomin tuomia mahdollisuuksia (mm. voi kuvata läheltä ilman, että itse on tapahtumien keskiössä), vaikea olla ilman kun siihen on kerran tottunut. Kunnolla toimiessaan toi 10X jo hyvä parannus, 20x:stä saamme ehkä vielä joitain vuosia? odotella.
Videokameroillakin mielellään jättää zoomauksen pois, jos pitää kävellä kameran kanssa.

Mikähän lienee syynä, että 4K 60p tallennukseen ei voi valita 78-80Mbit/s, kun se kerran on tossa kohtuu hyödyttömässä "markkinointi 8K:ssakin" käytössä?

Pakkasenkestotesti hyvä lisä, äkkiseltään luulis, että vietäessä lämpimään tulis kondenssivesiongelmia. Joskus mikäli mahdollista olis vielä esim. yön yli pakkasessa testi nähdä (kerkiää paremmin jäätyä).

Vaikuttaa hyvältä kokonaisuudelta, hinta ei varmaan kaikkia houkuta.
Kiitoksia jälleen kerran laadukkaasta ja mielenkiintoisesta artikkelistasi.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä idea jättää iPhonet pois näistä Android-testeistä niin ei näytä niin pahalta tuo suorituskykyosio. 120hz VRR näyttö kuulostaa kyllä hyvältä, toisaalta normikäyttäjälle aika turha nopean UI:n lisäksi, ellei pelaa nopeita pelejä kännykällä tai kuvaa paljon 120fps videota, ja haluaa vielä katsella sitä puhelimella. Luvattiinkos näihin jo 3 isoa käyttispäivitystä? Se olisi minusta se suurin kehitys Androideissa, vaikkakin ollaan vieläkin kaukana iPhonen n. 5-6 tukivuodesta.
 
Samsung on onnistunut tekemään komean ryhtiliikkeen High Endissä. Viime vuonna julkaistu S20 FE -sarja nosti osakkeita edullisemmassa High End luokassa ja nyt on pullat hyvin uunissa ihan terävimmässä kärjessä. Siinä saa OnePlus ja kumppanit pistää ihan parasta pöytään vastatakseen kilpailuun.

Se on positiivista, että Exynos vaikuttaa olevan taas tasaväkinen Snapdragonin kanssa. Eipähän jää kuluttajia sekään sitten mietityttämään. Edelleen ollaan toki GPU puolella jäljessä mutta ensi vuodeksi on sitten tulossa jo AMD:n RDNA-arkkitehtuuriin perustuva GPU. Saapa nähdä, miten puntit tasoittuu siinä vaiheessa :hmm:.

Pakkastesti on mukava lisä :tup:. Jatkossa kannattaa ehkä ottaa mukaan vielä kameran toiminta. Perinteisesti älypuhelin on kyykännyt siinä vaiheessa, kun sen kaivaa pakkasessa taskusta kuvaamista varten.
 
Hyvä puhelin vailla suurempia heikkouksia.
Pari väkisin keksittyä:
- ei alert slider
- ei saa bixby ääninapin tilalle google äänihakua
- sormenjälkitunnistin voisi olla superpuhelimessa sekä näytössä, että esim. virtanapissa tai puhelimen takana (hinta tälle lienee alle 20e ??? )
- kamerassa edelleen jnk. verran "shutter lag" vs. iphone ja pixel, eli point- and shoottia voi tehostaa
- hidastus ei tainnut olla niin nopea, kuin nopeimmissa (väkisin väännetty ongelma)
- latausnopeus voisi olla nopeampikin (erinomaisen akkukeston takia tosin ihan sama)
- eleet (taskulamppu V jne. OnePlussasta voisi kopioida) mustaa näyttöön

-
Kaikkiaan kuitenkin tosi hyvä ja mielekäs puhelin. Pärjättäneenkö useampi vuosi, se jää nähtäväksi. Pixelit on itsellä ainoita vaihtoehtoja tälle, mutta ei taida tulla enää premium-chippiä.
 
Hyvä idea jättää iPhonet pois näistä Android-testeistä niin ei näytä niin pahalta tuo suorituskykyosio. 120hz VRR näyttö kuulostaa kyllä hyvältä, toisaalta normikäyttäjälle aika turha nopean UI:n lisäksi, ellei pelaa nopeita pelejä kännykällä tai kuvaa paljon 120fps videota, ja haluaa vielä katsella sitä puhelimella. Luvattiinkos näihin jo 3 isoa käyttispäivitystä? Se olisi minusta se suurin kehitys Androideissa, vaikkakin ollaan vieläkin kaukana iPhonen n. 5-6 tukivuodesta.
En oikein näe iPhonen suoraa suorituskykyvertailua kovin mielekkääksi, alusta on kuitenkin täysin eri joten tuloksisen verrattavuuskin vähän sinne päin. Noissa muutamassa suorituskykytestissä, jotka ovat jokseenkin verrattavia, Applen A14 on edellä, mutta erot ovat suht pieniä muissa paitsi 3DMark Wildlifessä. Käytännön suorituskyvyssä iPhonella ei puolestaan ole tällä hetkellä mitään havaittavaa etulyöntiasemaa muuta kuin jossain hyvin spesifeissä käyttötarkoituksissa, joihin liittyy yleensä Applen omat sovellukset.

Samsung tarjoaa kolme käyttisversiopäivitystä, kuten artikkelissa mainitaan. Matkaa on vielä Appleen, mutta tuokin riittää jo valtaosalle käyttäjistä, kun keskimääräinen puhelimen käyttöikä on tutkimusten mukaan luokkaa 2-3 vuotta.
 
Viimeksi muokattu:
iOS sotkeminen Android puhelimen testiin on kuin Linux pelaamisen sotkeminen Windows pelitestaamiseen.

Aivan tarpeetonta.

Eroista voisi tehdä oman artikkelin jos haluaa, mutta ei peruslinjana.
 
"8K 24 FPS H.265 78-80 Mbit/s, Main@L6.1@Main​
4K 60 FPS H.265 40-42 Mbit/s, Main@L5.2@Main​
--​
8K-videon kuvanlaatu ei ole edelleenkään erityisen kehuttavaa, eikä sen käyttäminen erityisen suotavaa. Resoluutioon nähden pakkausta on liikaa ja se näkyy yksityiskohtien määrässä ja laadussa."​

Tuottaisikohan 8k resoluutiolla kuvaaminen ja videon skaalaaminen alas 4k resoluutioon laadukkaampaa kuvaa kuin kuvaaminen suoraan 4k resoluutioon?

Siinähän voisi saada 4k videoon samalla myös "chroma Subsampling: 4:4:4" väritkin.
 
@Lucas Jotenkin pieneltä vaikuttaa, kun itse tuossa katselin Oneplus 3T:seen 4K videota eli 4K 30FPS H.264 ja bitrate pyörii 47-56Mbit/s luokassa. Ja 1080p 60FPS H.264 38-40Mbit/s välissä.
 
"8K 24 FPS H.265 78-80 Mbit/s, Main@L6.1@Main​
4K 60 FPS H.265 40-42 Mbit/s, Main@L5.2@Main​
--​
8K-videon kuvanlaatu ei ole edelleenkään erityisen kehuttavaa, eikä sen käyttäminen erityisen suotavaa. Resoluutioon nähden pakkausta on liikaa ja se näkyy yksityiskohtien määrässä ja laadussa."​

Tuottaisikohan 8k resoluutiolla kuvaaminen ja videon skaalaaminen alas 4k resoluutioon laadukkaampaa kuvaa kuin kuvaaminen suoraan 4k resoluutioon?

Siinähän voisi saada 4k videoon samalla myös "chroma Subsampling: 4:4:4" väritkin.

Ovatko noi oikeasti maksimaaliset bittivirrat, mihin Exynos kykenee, vai tarjoavatko kolmannen osapuolen kamera-apit enemmän? 8K videokuvaus on joka tapauksessa täyttä huijausta, sillä nykylaitteiden prossut eivät kykene käsittelemään riittävän suuria bittivirtoja. (puhumattaakaan siitä, että 8K näytöt ovat harvinaisia)

Mitä nyt olen itse noita kuvia nähnyt, niin mielestäni S21 on kokonaisuutena tämän hetken paras kamerapuhelin kuvien ottamiseen. Videokuvaus on ainoa, jossa Samsungin kamera jää Applen varjoon.

iOS sotkeminen Android puhelimen testiin on kuin Linux pelaamisen sotkeminen Windows pelitestaamiseen.

Aivan tarpeetonta.

Eroista voisi tehdä oman artikkelin jos haluaa, mutta ei peruslinjana.

Ainakaan itseäni ei kiinosta laitteen merkki tai käyttöjärjestelmä, ainoa mikä merkkaa on laitteen laatu ja hinta/laatusuhde, sekä itselle ostaessani myös politiikka. Kyllä noita pitää pystyä vertaamaan. Se on iso ongelma, jos testaajat leiriytyvät omaan suosikkileiriinsä, eivät edes yritä vertailla eri leirien laitteita keskenänsä. Puolueettomia vertailuja on välillä hankala löytää, mikä ärsyttää itseäni. Kaiken huipuksi ios ja Android ovat melko samankaltaisia käyttöjärjestelmiä. Ne ovat käytännössä huomattavasti lähempänä toisiansa, kuin Linux ja Windows.

iPhonen muita parempi suorituskyky ei kuitenkaan näy esimerkiksi käyttöliittymän sulavuudessa, sillä kaikki tuon luokan laitteet toimivat nopeasti ja sulavasti. Erot toimintanopeudessa ovat jo niin pieniä, että vertailua pitää tehdä hidastetun videon avustuksella, mikä menee naurettavaksi. Nopeus on myös apista kiinni, sillä tietyt apit on optimoitu paremmin toiselle alustalle ja järjestelmäpiirille. Peruskäyttäjän kannalta ero on lähes mitätön, mutta järjestelmäpiiri vaikuttaa esimerkiksi edellä mainittuihin bittivirtoihin, sekä joidenkin (erityisen tulevaisuudessa julkaistavien) pelien toimivuuteen.

@Infy Ja sanotaanko, että muutaman vuoden päästä halvemmat prossut pääsevät melkein samaa kuin nuo huippusuorittimet tänäpäivänä.

Tämä ei aivan pidä paikkansa. Esimerkiksi 2016 julkaistussa iPhone 7-mallissa on suunnilleen samantasoinen järjestelmäpiiri, kuin uudessa Redmi note 9T 5G:ssä. Eli 5 vuotta sitten noin 750€ maksanut laite pärjää tehoissa nyt 250€ maksavalle uutuudelle.

Uusin Exynos-piiri kuroo kiinni välimatkaa kilpailijoihin, mutta ero on edelleen olemassa. Nyt on ero kuitenkin sen verran pieni, ettei sillä ole niin merkittävää vaikutusta laitteen normaaliin käyttöön, kuin viime vuoden malleissa. Pidempiaikainen suorituskyky on edelleenkin se juttu, johon tulisi kiinnittää huomiota. Maksimaalista suorituskykyä mittaavat testit eivät anna luotettavaa kuvaa laitteen tehokkuudesta.

@Juha Kokkonen Onko nuo todellisia lukuja vai huijausta kuten Oneplus teki aikanaan Geekbench-testissä?

Pitkäaikaista rasitusta mittaavissa testeissä on hankala huijata. Täytyy kuitenkin kysyä, että onko testattu laite ostettu tavallisesta kaupasta? Esimerkiksi One Plus lahjoittaa testaajille ilmaisia "erikoismalleja", jolloin on aihetta epäillä, että testatut laitteet ovat todennäköisesti vähintäänkin Gaussin käyrän huipulta poimittuja huippuyksilöitä.
 
Oon kyllä kanssa aika pitkälti sitä mieltä, että nuo 8K-videokuvaukset on vielä toistaseksi puhelimissa lähinnä markkinointikikkoja. Toki nyt joku pieni osa käyttäjistä saattaa nähdä sen hyödylliseksi johonkin spesifiin käyttötarkoitukseen, sitä ei voi kieltää.
Täytyy kuitenkin kysyä, että onko testattu laite ostettu tavallisesta kaupasta? Esimerkiksi One Plus lahjoittaa testaajille ilmaisia "erikoismalleja", jolloin on aihetta epäillä, että testatut laitteet ovat todennäköisesti vähintäänkin Gaussin käyrän huipulta poimittuja huippuyksilöitä.
Kaikki testilaitteet tulee lähtökohtaisesti aina valmistajilta, tukkureilta tai jälleenmyyjiltä yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Käytäntö on vuosien varrella osoittanut, että testilaitteet eivät todellakaan ole automaattisesti erikseen valittuja, sen verran keskeneräisiä esituotantokappaleita on välillä käsissä käynyt, jotta juttu saataisiin tehtyä lukijoiden luettavaksi mahdollisimman aikaisin. En ole myöskään Oneplussan erikoismalleihin törmännyt, kun olen välillä vertaillut testikappaleita myyntiversioihin.
 
Viimeksi muokattu:
@Lucas Jotenkin pieneltä vaikuttaa, kun itse tuossa katselin Oneplus 3T:seen 4K videota eli 4K 30FPS H.264 ja bitrate pyörii 47-56Mbit/s luokassa. Ja 1080p 60FPS H.264 38-40Mbit/s välissä.
Tässä vertailussa on huomattava, että toisessa on uudempi h.265 ja toisessa h.264. H.265 on paljon tehokkampi pakkausmenetelmä, joten bittivirta voi olla myös paljon alhaisempi ilman heikennystä kuvanlaadussa.
 
Ovatko noi oikeasti maksimaaliset bittivirrat, mihin Exynos kykenee, vai tarjoavatko kolmannen osapuolen kamera-apit enemmän? 8K videokuvaus on joka tapauksessa täyttä huijausta, sillä nykylaitteiden prossut eivät kykene käsittelemään riittävän suuria bittivirtoja. (puhumattaakaan siitä, että 8K näytöt ovat harvinaisia)

Canon EOS R5 -kameran tekniset tiedot ja ominaisuudet – - Canon Oy tuohan tekee riittävän korkealla pakkausnopeudella 8K-videota eli kyllä hommaisin eri vehkeet 8K-kuvaukseen. Ja ei ole enään pahanhintainen tuote eli saa alle 5000€ hinnalla.


Bittinopeus/Mb/s CRM:
8K Raw (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): noin 2 600 Mb/s
MOV: MP4 H.264 Canon Log ei käytössä
8K ALL-I (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p): noin 1 300 Mb/s
8K IPB (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p): noin 470 Mb/s
4K (119,9p/100p): noin 1 880 Mb/s
4K (59,94p/50,00p): ALL-I noin 940 Mb/s
4K (59,94p/50,00p): IPB noin 230 Mb/s
4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): ALL-I noin 470 Mb/s
4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): IPB noin 120 Mb/s
Full HD (59,94p/50,00p)/ALL-I: noin 180 Mb/s
Full HD (59,94p/50,00p)/IPB: noin 60 Mb/s
Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/ALL-I: noin 90 Mb/s
Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/IPB: noin 30 Mb/s
Full HD (29,97p/25,00p)/IPB (kevyt): noin 12 Mb/s
8K-intervallikuvaus (29,97p/25,00p) ALL-I: noin 1 300 Mb/s
4K-intervallikuvaus (29,97p/25,00p) ALL-I: noin 470 Mb/s
Full HD -intervallikuvaus (29,97p/25,00p) ALL-I: noin 90 Mb/s
MOV: MP4 H.265 Canon Log käytössä
8K ALL-I (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p): noin 1 300 Mb/s
8K IPB (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p): noin 680 Mb/s
4K (119,9p/100p): noin 1 880 Mb/s
4K (59,94p/50,00p): ALL-I noin 1 000 Mb/s
4K (59,94p/50,00p): IPB noin 340 Mb/s
4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): ALL-I noin 470 Mb/s
4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): IPB noin 170 Mb/s
Full HD (59,94p/50,00p)/ALL-I: noin 230 Mb/s
Full HD (59,94p/50,00p)/IPB: noin 90 Mb/s
Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/ALL-I: noin 135 Mb/s
Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/IPB: noin 45 Mb/s
Full HD (29,97p/25,00p)/IPB (kevyt): noin 28 Mb/s
8K-intervallikuvaus (29,97p/25,00p) ALL-I: noin 1 300 Mb/s
4K-intervallikuvaus (29,97p/25,00p) ALL-I: noin 470 Mb/s
Full HD -intervallikuvaus (29,97p/25,00p) ALL-I: noin 135 Mb/s
 
Canon EOS R5 -kameran tekniset tiedot ja ominaisuudet – - Canon Oy tuohan tekee riittävän korkealla pakkausnopeudella 8K-videota eli kyllä hommaisin eri vehkeet 8K-kuvaukseen. Ja ei ole enään pahanhintainen tuote eli saa alle 5000€ hinnalla.
Noi on todella järkyttävän suuret bittivirrat. Oletan 4:4:4 ja 10bittiset värit , kamerassa ollee jokin erillinen tuuletin/jäähdytin lämpöjen kurissa pitämiseksi? Puhelimiin ne on haastavia saada sopimaan.
Mutta kyllä hyvissä tonnin suuruusluokan pintaan olevissa kotivideokameroissakin 4k 60p on n. 100 Mbit/s, joten vähän ihmettelin miksi ei tässä (kallis puhelin) käytetä, tota n.70Mbit/s kun sellainen ollee mahdollista. Mieleen tulee mahdollinen jäähdytysongelma? pitempiaikaisessa käytössä? (Tosin se on tossa 8K:ssa)

Noiden H.265 ja H.264 ero on myös siinä, että H.265 on myös paljon raskaampaa editoida. Eli vaatinee siltä puhelimen prossulta enemmän tehoa.

Tosta pakkastesti yön yli pakastimeen, ajatuksena oli "simuloidaan" tilanne, että känny unohtuu yöksi autoon.
 
@tietokonerikki tuolla enemmän selitetty ja 8K kuvauksesta muutenkin:

Canon EOS R5 video specs include 8K/30, 4K/120 with Raw, 10-bit H.265 and full AF

Canon EOS R5 review

Temperature limits
As is common for uncooled cameras shooting high res video, there are temperature limits to the R5's highest quality video settings. Canon says the R5 will shoot 8K video for up to 20 minutes and full-width oversampled 4K for up to 30 minutes at room temperature.

Cropped 4K 60p capture, taken from a 5.1K (DCI) or 4.8K (UHD) region is likely to stop after around 25 minutes with 4K/120 stopping around 15 minutes.

The camera's video menu has an 'Overheat control' setting that reduces the quality of the pre-record preview, to reduce the heat build-up between clips.
 
Pidempiaikainen suorituskyky on edelleenkin se juttu, johon tulisi kiinnittää huomiota. Maksimaalista suorituskykyä mittaavat testit eivät anna luotettavaa kuvaa laitteen tehokkuudesta.
Onko tuolla pidempiaikaisella suorituskyvyllä merkitystä ihmisille oikeasti? Tai siis osa ihmisistä sitä tarvitsee harrastaessaan pelaamista tjsp, mutta jos luurilla ei pelaa, niin missä käyttöskenaariossa tarvitaan pidempiaikaista suorituskykyä?

Jonkun yksittäisen videopätkänkin leikkaus + exportointi kestää pääsääntöisesti muutaman minuutin, eikä täten vielä välttämättä aiheuta lämpöthrottlausta.

Mikä on se pelaamisen ulkopuolinen käyttökohde jossa pitkäaikaisella suorituskyvyllä on niin paljon väliä?
 
Canon EOS R5 -kameran tekniset tiedot ja ominaisuudet – - Canon Oy tuohan tekee riittävän korkealla pakkausnopeudella 8K-videota eli kyllä hommaisin eri vehkeet 8K-kuvaukseen. Ja ei ole enään pahanhintainen tuote eli saa alle 5000€ hinnalla.

Jottei jäisi epäselvyyttä, niin viittasin tietysti nykyisiin puhelimiin. Oikeat ammattilaisvehkeet ovat täysin toinen tarina.

Onko tuolla pidempiaikaisella suorituskyvyllä merkitystä ihmisille oikeasti? Tai siis osa ihmisistä sitä tarvitsee harrastaessaan pelaamista tjsp, mutta jos luurilla ei pelaa, niin missä käyttöskenaariossa tarvitaan pidempiaikaista suorituskykyä?

Jonkun yksittäisen videopätkänkin leikkaus + exportointi kestää pääsääntöisesti muutaman minuutin, eikä täten vielä välttämätt aiheuta lämpöthrottlausta.

Mikä on se pelaamisen ulkopuolinen käyttökohde jossa pitkäaikaisella suorituskyvyllä on niin paljon väliä?

Kyllä se on lähinnä pelaaminen, jossa sitä suorityskykyä oikeasti tarvitaan.

Toisaalta, esimerkiksi Samsungin vanhemman polven laitteissa on rajoituksia 4K videoiden pituuden suhteen, jottei laite kuumenisi liikaa. Mutta tältä osin suorituskyky näkyy lähinnä kameran ominaisuuksissa, eikä niinkään suorituskykytestien tuloksissa.

Oon kyllä kanssa aika pitkälti sitä mieltä, että nuo 8K-videokuvaukset on vielä toistaseksi puhelimissa lähinnä markkinointikikkoja. Toki nyt joku pieni osa käyttäjistä saattaa nähdä sen hyödylliseksi johonkin spesifiin käyttötarkoitukseen, sitä ei voi kieltää.

Kaikki testilaitteet tulee lähtökohtaisesti aina valmistajilta, tukkureilta tai jälleenmyyjiltä yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Käytäntö on vuosien varrella osoittanut, että testilaitteet eivät todellakaan ole automaattisesti erikseen valittuja, sen verran keskeneräisiä esituotantokappaleita on välillä käsissä käynyt, jotta juttu saataisiin tehtyä lukijoiden luettavaksi mahdollisimman aikaisin. En ole myöskään Oneplussan erikoismalleihin törmännyt, kun olen välillä vertaillut testikappaleita myyntiversioihin.

Tuo käyttämäni termi "erikoislaite" tulee lähinnä siitä, että testaajille tarkoitetut laitteet on jopa pakattu erillä tavalla, kuin kuluttajille suunnatut mallit. Tällainen toimintatapa altistaa huijauksille, joten on hyvä asia, että olette verranneet testilaitteita myös tavallisesta kaupasta ostettuihin malleihin. Valmistajat ovat kuitekin tunnetusti kovia vedättämään testaajia ja kuluttajia. Lähes jokainen valmistaja on jäänyt kiinni jonkun sorttisesta huijauksesta.

Laitteiden laadussa on aina varianssia. Uskoisin, että jos ero testiyksilöiden ja kaupasta ostettujen laitteiden välillä on olemassa, niin se on lähinnä näytön väritoiston kaltaisissa pikkuasioissa. Mutta esimerkiksi iotechillä ei käsittääkseni ole välineitä näyttöjen tarkempaan analyysiin, ja luotettaviin tuloksiin pääsemiseen tarvittaisiin useita testiyksilöitä.
 
Onko tuolla pidempiaikaisella suorituskyvyllä merkitystä ihmisille oikeasti? Tai siis osa ihmisistä sitä tarvitsee harrastaessaan pelaamista tjsp, mutta jos luurilla ei pelaa, niin missä käyttöskenaariossa tarvitaan pidempiaikaista suorituskykyä?

Jonkun yksittäisen videopätkänkin leikkaus + exportointi kestää pääsääntöisesti muutaman minuutin, eikä täten vielä välttämättä aiheuta lämpöthrottlausta.

Mikä on se pelaamisen ulkopuolinen käyttökohde jossa pitkäaikaisella suorituskyvyllä on niin paljon väliä?
Olen joskus kuvannut kokeilumielessä bändin keikan kännykällä. Vaikka kuva/ääni ei tullut kunnolla, niin fiilis keikalla oli niin hyvä, että muutama biisi jäi muistoksi DVD:lle. Tässä kännyn videon laatu on jo niin hyvä, että uskon sitä voivan käyttää ns. kakkoskamerana, kun kuvataan YouTube laatuisia videoita. Kaikenlaisia muitakin tapahtumia on, joista monet haluaa kuvata muistoja itselleen. Minusta on aivan selvää, että videoiden kuvaus paremmilla kännyköillä lisääntyy.
 
Olen joskus kuvannut kokeilumielessä bändin keikan kännykällä. Vaikka kuva/ääni ei tullut kunnolla, niin fiilis keikalla oli niin hyvä, että muutama biisi jäi muistoksi DVD:lle. Tässä kännyn videon laatu on jo niin hyvä, että uskon sitä voivan käyttää ns. kakkoskamerana, kun kuvataan YouTube laatuisia videoita. Kaikenlaisia muitakin tapahtumia on, joista monet haluaa kuvata muistoja itselleen. Minusta on aivan selvää, että videoiden kuvaus paremmilla kännyköillä lisääntyy.
Niinjoo, iPhone käyttäjänä ei tullut mieleenkään, että puhelimessa voisi olla jotain ongelmia ja rajoituksia sen suhteen, että yksinkertaisesti vaan nauhoittaa videota.

Liian helppoa kun painaa rec-nappia ja 4K@60FPS toimii just tasan niin pitkään kuin luurissa riittää tilaa.

Ok, auringonpaisteessa kuumana kesäpäivänä varmaan voi tulla ylikuumenemista. Ei ole tullut ongelmaksi vielä koskaan.
 
Niinjoo, iPhone käyttäjänä ei tullut mieleenkään, että puhelimessa voisi olla jotain ongelmia ja rajoituksia sen suhteen, että yksinkertaisesti vaan nauhoittaa videota.
Ei se iPhonellakaan ihan rajoituksettomasti suju. 4K 60 FPS videota kun tallentaa, niin kameran vaihto ei onnistu kesken kuvauksen, vaan tallennus pitää keskeyttää ja vaihtaa sitten kameraa. Rajoituksensa kullakin näissä videohommissa, vai onkos tuohon tullut jo iOS-päivitysten myötä parannus?
 
Ei ainakaan Applen omassa kamerasoftassa vanhemmilla malleilla. 12:sesta / 11:sesta en tiedä.

Saattaa muuten liittyä juuri lämpenemiseen - jos kamera abstraktoidaan videopakkaushardikselta softalla multiplexaamalla kaksi kamerafeediåä yhteen softalla, niin siinä tulee aika paljon prosessoitavaa.
 
Ei ainakaan Applen omassa kamerasoftassa vanhemmilla malleilla. 12:sesta / 11:sesta en tiedä.

Saattaa muuten liittyä juuri lämpenemiseen - jos kamera abstraktoidaan videopakkaushardikselta softalla multiplexaamalla kaksi kamerafeediåä yhteen softalla, niin siinä tulee aika paljon prosessoitavaa.
iPhone 12 Prolla ja Pro Maxilla noin, aiemmista malleista ei enää muistikuvaa.
 
iPhone 12 Prolla ja Pro Maxilla noin, aiemmista malleista ei enää muistikuvaa.
Noin se toimii XS:lläkin - jos aloittaa kuvauksen telellä ei voi zoomata 2x:ää enempää ulos ja vastaavasti laajiksella videon aloittaessa käytössä on vain digizoomi. Osaako samsung hypätä lennosta pääkameralta telelle?

Eipä sillä, kukaan oikea videokuvaajahan ei koskaan zoomaa lennosta? Sehän on tosi amatöörimäisen näköistä! :geek:

4k 30fps nytkäisee kameroiden välillä. Siirtymä ei ole hirveän nätti kun valotus heilahtaa.
 
Noin se toimii XS:lläkin - jos aloittaa kuvauksen telellä ei voi zoomata 2x:ää enempää ulos ja vastaavasti laajiksella videon aloittaessa käytössä on vain digizoomi. Osaako samsung hypätä lennosta pääkameralta telelle?

Eipä sillä, kukaan oikea videokuvaajahan ei koskaan zoomaa lennosta? Sehän on tosi amatöörimäisen näköistä.
Ei onnistu Samsungillakaan 4K 60 FPS:llä, alemmilla asetuksilla kyllä. Jokunen puhelin on vastaan tullut, jossa tuo onnistuu. Aika pieni osa puhelimella kuvaajista on lopulta "oikeita videokuvaajia" :geek: Mutta joo, alkaa mennä jo vähän offtopicin puolelle nämä iPhone-jutut.
 
Eipä sillä, kukaan oikea videokuvaajahan ei koskaan zoomaa lennosta? Sehän on tosi amatöörimäisen näköistä! :geek:

4k 30fps nytkäisee kameroiden välillä. Siirtymä ei ole hirveän nätti kun valotus heilahtaa.
Jos zoomi toimii OK, niin sitä tarvitaan paljon (antaa madollisuuksia "leikata kuvaa lennossa"), kun yksin kuvaa jotain tapahtumaa. Vähemmän, jos on useampi kamera käytössä, en silti amatöörimäisen näköiseksi zoomin käyttöä kutsuisi, jälki on paljon kuvaajasta kiinni, muutenhan se on katsojan silmissä.
Ei onnistu Samsungillakaan 4K 60 FPS:llä, alemmilla asetuksilla kyllä. Jokunen puhelin on vastaan tullut, jossa tuo onnistuu. Aika pieni osa puhelimella kuvaajista on lopulta "oikeita videokuvaajia" :geek:
Mielenkiiintoinen tieto, joka osaltaan vähentää "oikeiden videokuvaajien" :) halua tolla puhelimella kuvata, jos zoomi ei toimi lennossa sulavasti. Toisaalta toi on jo niin hyvä videokuvaukseen, että paremman puutteessa (parhaat videot kuvataan sillä kameralla mikä on mukana) moni tota Samsungia jo käyttäisi. Harmi, että se on noin kallis.
 
Pakko tyhmänä kysyä vähän vielä offtopicina: Miksi puhelin kyykkää jos kuvaa liian pitkään 4K videota? Suorittimissa on voimaa kuin pienessä kylässä nykyään. Onhan tuolla kaupat täynnä 4K videokameroita millä varmasti pystyy kuvaamaan niin pitkään kun haluaa ilman mitään Exynoseja tai Snapdragoneja jos vain muistikortilla riittää tilaa. Tuskin on perus Canonissa samantasoista rautaa kuin uusissa luureissa.
Ja kuten sanoin, on ehkä tyhmä kysymys, mutta en vaan ymmärrä ;)
 
Pakko tyhmänä kysyä vähän vielä offtopicina: Miksi puhelin kyykkää jos kuvaa liian pitkään 4K videota? Suorittimissa on voimaa kuin pienessä kylässä nykyään. Onhan tuolla kaupat täynnä 4K videokameroita millä varmasti pystyy kuvaamaan niin pitkään kun haluaa ilman mitään Exynoseja tai Snapdragoneja jos vain muistikortilla riittää tilaa. Tuskin on perus Canonissa samantasoista rautaa kuin uusissa luureissa.
Ja kuten sanoin, on ehkä tyhmä kysymys, mutta en vaan ymmärrä ;)

Varmasti monen asian summa kun prosessori, kameran kenno ja akku tuottaa lämpöä ni jossaki vaiheessa lämmöt saattais nousta liian korkeiksi.
 
Pakko tyhmänä kysyä vähän vielä offtopicina: Miksi puhelin kyykkää jos kuvaa liian pitkään 4K videota? Suorittimissa on voimaa kuin pienessä kylässä nykyään. Onhan tuolla kaupat täynnä 4K videokameroita millä varmasti pystyy kuvaamaan niin pitkään kun haluaa ilman mitään Exynoseja tai Snapdragoneja jos vain muistikortilla riittää tilaa. Tuskin on perus Canonissa samantasoista rautaa kuin uusissa luureissa.
Ja kuten sanoin, on ehkä tyhmä kysymys, mutta en vaan ymmärrä ;)
Puhelin on liian pieni ja ei pysty jäähdyttämään itseään tarpeeksi tehokkaasti. Videokamerat ovat valtavan isoja ja jäähtyvät sen takia tehokkaammin.

Kameroissakin on kyllä ongelma, että kuvanlaatu etenkin pimeässä huononee, kun kameran kenno lämpenee. Se kun tuppaa lisäämään kohinaa vähän joka paikkaan.

Sen takia tieteellisten instrumenttien (teleskoopit) kamerat ovat jäähdytettyjä.
 
Ei onnistu Samsungillakaan 4K 60 FPS:llä, alemmilla asetuksilla kyllä. Jokunen puhelin on vastaan tullut, jossa tuo onnistuu. Aika pieni osa puhelimella kuvaajista on lopulta "oikeita videokuvaajia" :geek: Mutta joo, alkaa mennä jo vähän offtopicin puolelle nämä iPhone-jutut.

Tuosta pitää vielä kysyä, että onnistuuko vaihto linssien välillä, jos käytät jotain prokamerasovellusta? Toiseksi, sallivatko kolmannen osapuolen kamerasovellukset isomman bittivirran 4K resoluutiolla, kuin Sampan vakio kamerasovellus?

Jopa vanhalla ja halvalla puhelimella saa oikeasti todella hyvännäköistä videota, jos vain osaa kuvata ja editoida.




Mutta juu, nämä kuvaamisopastusvideot menevät jo ohi aiheesta.
 
Tuli muuten mieleen tuosta, että käyttöjärjestelmä haukkaa 50gt tallennustilaa niin omassakin puhelimessa oli silloin uutena noin, mutta nykyään näyttäisi vievän 22gt.
 
Noiden H.265 ja H.264 ero on myös siinä, että H.265 on myös paljon raskaampaa editoida. Eli vaatinee siltä puhelimen prossulta enemmän tehoa.
Mobiili prosessorit on kyl aika tehokkaita.
Tänään editoin 4k videota tietokoneella ni hitfilm expressissä video playback oli kunnon nykimistä kun 7700k:sta loppui teho.

Sony xperia 5ii omalla video editointi ohjelmalla hoituu varsin mukavavasti ihan perus editointi. Jos ei tarvi muutakun kevyttää säätöä ja leikkausta niin mielummin käytän puhelinta.

Snapdragon 865 on noin 25% hitaampi kun 7700k
IMG_20210227_220347.png


H.265 koodekkia ei ainakaan omalta tietokoneelta löytynyt ja windows haluaa 0,79€ koodekista. Itse muutan H.265 videot Vlc media playerilla H.264 videoksi.
 
Mobiili prosessorit on kyl aika tehokkaita.
Tänään editoin 4k videota tietokoneella ni hitfilm expressissä video playback oli kunnon nykimistä kun 7700k:sta loppui teho.

Sony xperia 5ii omalla video editointi ohjelmalla hoituu varsin mukavavasti ihan perus editointi. Jos ei tarvi muutakun kevyttää säätöä ja leikkausta niin mielummin käytän puhelinta.

Snapdragon 865 on noin 25% hitaampi kun 7700k
IMG_20210227_220347.png


H.265 koodekkia ei ainakaan omalta tietokoneelta löytynyt ja windows haluaa 0,79€ koodekista. Itse muutan H.265 videot Vlc media playerilla H.264 videoksi.
Joo kyllä niissä kokoon nähden on paljon laskentatehoa.
Mietin asiaa lähinnä, miksi sitä videon bittivirtaa on rajoitettu. Syyksi oletan lämmöntuoton, sitä enemmän lämpöä mitä enemmän prossu joutuu laskemaa. Paremmissa videokameroissa on ison koon lisäksi tuulettimet jäähdyttämässä kameraa, jotta niillä voidaan kuvata keskeytyksittä. Puhelisissa jäähdytys on hankala toteuttaa. Onneksi niissä on saatu virrankulutusta suhteessa laskentatehoon vähennettyä, mikä alentaa lämmöntuottoa.
 
Tuli muuten mieleen tuosta, että käyttöjärjestelmä haukkaa 50gt tallennustilaa niin omassakin puhelimessa oli silloin uutena noin, mutta nykyään näyttäisi vievän 22gt.
Itsellä vienyt koko ajan 31.19GB.
Android 10:stä lähtien Android käyttää dynaamisia osioita (Dynamic Partitions), jotka muuttuvat päivitysten yhteydessä. System-osion koko saattaa siis pienentyä tai kasvaa tarpeen mukaan, mikä selittänee heittelyt käyttäjien keskuudessa. AndroidCentralin foorumilla joku käyttäjä oli raportoinut, että 256Gt mallissa system vie 31,94Gt.

Dynaamisilla osioilla ehkäistään mm. sellaisia tilanteita, että päivitys ei mahtuisikaan etukäteen varatulle system-osiolle. Esimerkiksi Nexus 5:stä piti repartitioida system-osio, kun päivitin sen custom ROM:lla Android 9 -> 10. Nexus 5 julkaistiin alun perin Android KitKat 4.4 versiolla, niin silloin ei osattu huomioida, paljonko Android 10 vaatisi tilaa. Eihän laitetta ole virallisesti sinne asti tuettukaan.

Lisäksi järjestelmän vaatimaan tilaan vaikuttaa A/B slotit mutta Samsung Galaxy S21:ssä se ei ole käytössä.
Googlen toteutuksessa A/B slotit eivät vie juuri enempää tilaa kuin perinteinen yhden slotin käyttäminen mutta älypuhelinvalmistajilla tauhkaa saattaa olla niin paljon enemmän, että A/B sloteilla järjestelmän vaatima tila saattaa paisua. Tämän vuoksi Samsung ei varmaan käytäkkään A/B slotteja.
Phones like the Samsung Galaxy S20 have a ton of pre-installed software, so duplicating partitions like /system and /product will lead to a lot of huge files and applications being duplicated. Google managed to implement A/B partitions without sacrificing too heavily on storage space thanks to a clever trick to work around the issue of duplicating massive .odex files.
 
Eikös Samsungin puhelimiin ollut hankala rootata toista käyttistä? Lisäisin sen "huomioita" osioon.

Muuten kyllä loistava puhelin ominaisuuksiin nähden ja suunnan näyttäjä muille valmistajille.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 227
Viestejä
4 490 078
Jäsenet
74 169
Uusin jäsen
tater

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom