Testissä Nokia G42 5G - Viimeinen Nokia älypuhelin?

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 589
20241019_201227.jpg


Johdanto
Nokia-brändillä on vahva jalansija suomalaisten kuluttajien sydämissä, minkä johdosta HMD Globalin ja Nokian kahdeksan vuotta sitten solmima lisensointisopimus otettiin täällä avosylin vastaan. Yhteistyön myötä HMD Global palautti Nokia-merkkiset älypuhelimet markkinoille vuonna 2017 ja varsinkin ensimmäiset Android-Nokiat keräsivät laajasti kehuja arvosteluissa. Vahvan alun jälkeen tilanne kuitenkin muuttui eikä HMD Globalin Nokia älypuhelimet koskaan saavuttaneet samanlaista markkinaosuutta kuin alkuperäiset Nokia puhelimet vielä 2010-luvun alussa ennen liiketoiminnan myyntiä Microsoftille.

Mahdollisesti kannattomasta liiketoiminnasta johtuen HMD Global alkoi muutama vuosi sitten keskittymään entistä enemmän edullisemman pään älypuhelimiin. Ensimmäiseksi HMD Global luopui lippulaivapuhelimien kehittämisestä, sillä viimeisin Nokia-lippulaiva on Nokia 9 Pureview vuodelta 2019, eikä viime vuosina ole nähty ainakaan liiaksi asti keskihintaisiakaan Nokia älypuhelimia. Lopulta HMD Global päätyi kehittämään älypuhelimia omalla brändillään eikä kuluvan vuoden aikana ole julkaistu yhtäkään Nokia älypuhelinta. Viimeisin Suomen markkinoille julkaistu Nokia-Android on vuoden 2023 kesällä julkaistu Nokia G42 5G. Vaikka HMD Global ei ole virallisesti myöntänyt lopettaneensa Nokia älypuhelinten kehittämistä, niin käytännössä se alkaa siltä näyttämään. Esimerkiksi Nokia XR21 puhelin tuotiin myyntiin HMD:n omalla brändillä ja Nokia-älypuhelimet jopa poistettiin HMD Globalin sivuilta hetkellisesti.

Tässä artikkelissa tutustutaan ainakin toistaiseksi viimeiseen Nokia-brändillä Suomessa myytävään älypuhelimeen eli Nokia G42 malliin. Puhelin tuli alunperin myyntiin 259 euron suositushintaan mutta on artikkelin kirjoitushetkellä saatavilla alle 200 eurolla useilta eri jälleenmyyjiltä. Artikkelissa keskitytään etenkin siihen, kannattaako Nokia G42 mallia vielä ostaa nykyisellä hintatasolla vai joko on aika heittää hyvästit viimeisellekin Nokialle?

Pakkaus ja sen sisältö
Nokia G42 toimitetaan ekologisuutta henkivässä pahvilaatikossa, joka valmistettu suurimmaksi osaksi kierrätetystä paperista. Ekoteema jatkuu myös pakkauksen sisällä, sillä muovikääreet on korvattu paperilla tai pahvilla puhelimen sekä metrin mittaisen USB-C kaapelin ympäriltä. Lisäksi paketista löytyy SIM-korttikelkan avaustyökalu sekä ohjekirjanen mutta laturi on karsittu matkasta ympäristöllisiin syihin vedoten.

Nokia G42:n kohdalla ekologisuus ei jää pelkästään myyntipakkauksen tasolle, sillä puhelin on valmistettu 65% kierrätetystä materiaalisesta. Tätäkin oleellisempana yksityiskohtana puhelin on käyttäjän korjattavissa, mitä voidaan pitää laitteen tärkeimpänä myyntivalttina suhteessa kilpailijoihin. Markkinoilta ei oikeastaan löydy muita helposti korjattavia älypuhelimia samasta hintaluokasta HMD Globalin puhelinten lisäksi.

Laitteen korjattavuudesta on maininta heti myyntipakkauksen kannessa ja paketin takaa löytyvän QR-koodin kautta pääsee HMD Globalin “KSI: korjaa se itse” sivulle. Sivustolla on yleistä tietoa laitteiden korjattavuudesta ja tärkeimpänä linkki iFixit kumppanin tekemiin korjausoppaisiin. Myös alkuperäiset varaosat ovat saatavilla iFixitin kautta kohtuulliseen hintaan. Esimerkiksi uusi näyttö maksaa 49,95 euroa ja akku puolestaan 24,95 euroa. Pelkkää näyttöä ei tosin ole enää saatavilla vaan näytön hankkimiseksi täytyy ostaa 54,95 euroa maksava myös asennustyökalut ja -tarvikkeet sisältä varaosapaketti.

Muotoilu, rakenne ja yksityiskohdat
Ensikosketuksella Nokia G42:sta ei välity minkäänlaista premium tunnelmaa, sillä materiaaliksi on valittu kierrätetty muovi. Varsinkin puhelinta ympäröivä mattapintaiseksi viimeistelty kehys tuntuu halvalta eikä vasemman kyljen SIM-luukku sulaudu runkoon täysin saumattomasti (huom. havainto tehty jo ennen laitteen purkamista). Puhelin itsessään on kuitenkin tukevan oloinen ja oikeaan kylkeen sijoitetut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet tuntuvat mukavan napakoilta painettaessa. Virtapainikkeeseen on myös integroitu sormenjälkitunnistin, jonka todettiin toimivan luotettavasti. Käyttäjän tulee kuitenkin huomioida, että lukija tunnistaa sormen pelkällä hipaisulla eikä virtapainikkeen painamista vaadita. Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu laitteen molemmat liitännät (USB-C ja 3,5 -kuulokeliitin) sekä monokaiutin. Kaiuttimen äänenlaatu ei ole kummoinen, vaikka HMD Global mainostaakin niitä Nokian OZO Playback -äänentoistolla. Äänenlaatu on lattea ja vaimea, joskin erikseen on valittavissa oleva tehostustila mahdollistaa kovemman ja samalla repivän äänen.

20241019_201301.jpg20241019_201243.jpg20241019_201402.jpg20241019_201351.jpg

Virkistävänä yksityiskohtana takakuoren “So Grey” väritys on toteutettu veikeästi valoisuuden mukaan muuttuen. Hämärässä takakuori näyttää tumman harmaalta, lähes matalta, mutta valoisassa takakuoren kimalteet suorastaan säteilevät hopeisena tai sinisenä riippuen katselukulmasta. Takakuoren muovipinnasta saa pitävän otteen ja etenkin kyljet tuntuvat jopa nihkeiltä, joten puhelin pysyy hyvin näpeissä suuresta koostaan huolimatta. Melko suuri kamerakehys on asetettu takaa katsottuna vasempaan yläkulmaan, mikä aiheuttaa puhelimen keikkumisen pöydälle asettaessa. Tilannetta pahentaa, että kehyksen sisälaita on alempana kuin linssien puoleinen ulkolaita. Itse linssit ovat upotettuina omiin kehyksiin, joten ne välttynevät pahimmilta naarmuilta.

Fyysiset mitat:
  • 165 x 75,8 x 8,6 mm
  • 193,8 g
Nokia G42 on toteuttu niin sanotun Gen1-korjattavuuden mukaan, kun uudemmat HMD-brändillä myytyvät puhelimet ovat luokiteltu Gen2-tasoon. Gen2-korjattavuudessa laitteen purkamisesta on tehty helpompaa esimerkiksi yksinkertaistamalla takakuoren irroittamista. Nokia G42:ssa takakuori on kiinnitetty runkoon muoviklipsuilla, jotka täytyy napsauttaa auki ohuella avaustyökalulla. Testijaksolla takakuori päätettiin irroittaa iFixitin ohjeita noudattamalla, mikä ei lopulta osoittautunut kovin helpoksi toimenpiteeksi.

iFixitin ohjeessa avaustyökalu ohjeistetaan kankeamaan rungon ja takakuoren väliin SIM-luukun kohdalta. Seuraavaksi avaustyökalua pyydetään liu’uttamaan laitteen alapäätyä kohti klipsujen irroittamiseksi mutta kyseinen vaihe ei allekirjoittaneelta onnistunut, vaikka vuosien saatossa on tullut avattua ja korjattua useita eri puhelimia. Ongelmaksi muodostui takakuoren ohuen muovikaistaleen taipuminen liu’utusta yrittäessä. Takakuori saatiin lopulta irroitettua liu’uttamalla työkalua pohjan sijaan kohti yläpäädyn kulmaa, missä muovi ei antanut periksi toimenpidettä suorittaessa. Työvaiheen aikana takakuori ehti kuitenkin mennä varsin rujoon kuntoon SIM-luukun kohdalta vaikka ehjänä pysyikin. Käytännön kannalta taipumisella ei ollut onneksi väliä, sillä SIM-luukku meni paikalleen puhelimen kasaamisen jälkeenkin.

Takakuoren irroituksen yhteydessä täytyy olla varovainen, ettei vahingoita takakuoren ja muun puhelimen yhdistävää sormenjälkilukijan lattakaapelia. Lisäksi lattakaapelin liittimen päällä on suojalevy, jonka kiinnitysruuvi täytyy ruuvata auki ennen kuin kaapelin voi irroittaa. Vasta tämän toimenpiteen jälkeen takakuori saadaan siirettyä sivuun ja päästään käsiksi muihin puhelimen komponentteihin. Tästä eteenpäin purkaminen onnistuu suhteellisen helposti eikä osien irroittamisen kanssa tarvitse tuskailla. Akun vaihtamiseksi täytyy kuitenkin irroittaa 10 ruuvilla kiinnitetetty emolevyn muovinen suoja, joten kovin simppelinä purkuprosessia ei voi pitää. Joka tapauksessa käyttäjän purettavissa olevaa rakennetta voidaan pitää huomattavasti parempana ratkaisuna kuin kasaan liimaamista korjattavuuden kannalta. Korjattavuudesta huolimatta puhelimelle on kyetty toteuttamaan IP52-suojaus roiskeveden varalta.

20240920_105521.jpg20240920_105540.jpg

Tekniset ominaisuudet ja näyttö
Nokia G42:n suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu Samsungin 8nm prosessilla (8LPP) ja julkaistu alunperin neljä vuotta sitten. Kyseessä on maltillisilla kellotaajuuspäivityksillä turboahdettu versio Snapdragon 480 5G -piiristä, joka nähtiin jo Nokia X10 ja X20 malleissa vuonna 2021. Siinä mielessä Nokia-mallistossa ei ole juuri tapahtunut kehitystä parissa vuodessa. Järjestelmäpiirin kaverina on 6Gt ram-muistia ja UFS 2.2 tyypin tallennustilaa on 128 Gt.

Tekniset ominaisuudet:
  • Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri
    • CPU: 2x2,2 GHz Kryo 460 & 6x1,8 GHz Kryo 460
    • GPU: Adreno 619
  • RAM: 6 Gt LPDDR4X
  • Tallennustila: 128 Gt UFS 2.2
  • Dual-SIM
  • Yhteydet: 5G, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.1, GPS (AGPS, GLONASS, BDS, Galileo), NFC
  • Liitännät: USB type-C 2.0 & 3,5mm kuulokeliitin
  • Akku & lataus: 5000 mAh, 20W QC3.0 & USB-PD 3.0
Akun kapasiteetti on 5000 mAh, jonka ansiosta HMD Global lupaa puhelimelle peräti kolmen päivän akun keston viiden tunnin päivittäisellä ruutuajalla. Akku on ladattavissa 20W pikalatauksella sekä QuickCharge 3.0 että USB-PD 3.0 teknologioilla, joten yhteensopivan laturin pitäisi löytyä melko helposti. HMD Globalin mukaan akku säilyttää 80% kapasiteetista 800 lataussyklin aikana mutta akku on myös käyttäjän vaihdettavissa, kuten artikkelin alussa käy ilmi. Verkkoyhteyksien osalta Nokia G42 tukee 5G:tä, kuten puhelimen virallinen mallinimi antaa ymmärtää. Muiden yhteyksien osalta tuettuna on Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 ja NFC. GPS tukee kattavasti eri paikannusjärjestelmiä eikä paikannuksessa havaittu ongelmia testijaksolla.

Näytön tekniset ominaisuudet:
  • 6,56” IPS LCD-näyttö
  • 720 x 1612 pikseliä (269 PPI)
  • 90 Hz virkistystaajuus
  • 20:9-kuvasuhde
  • 560 nit maksimikirkkaus
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,7%
Nokia G42 rakentuu melko suuren 6,56 tuuman IPS LCD-näytön ympärille näytön ja ulkomittojen suhteen ollessa kohtalainen 82,7%. Valitettavasti näytön tarkkuus jää HD+ -tasolle, jolloin pikselitiheydeksi muodostuu vain 269 PPI. Tarkkasilmäisimmät käyttäjät kykenevät tämän vuoksi havaitsemaan esimerkiksi kuvakkeiden reunojen pikselöitymisen. Positiivisena puolena näyttö tukee 90Hz:n virkistystaajuutta, mikä tekee selaamisesta sulavampaa. Oletuksena päällä on Mukautuva-tila, joka säätää virkistystaajuuden tilanteen mukaan aina 90Hz:iin asti. Vaihtoehtoisesti virkitystaajuuden voi lukita 60Hz:iin.

Värintoisto on jonkin verran sinertävän puoleinen, mikä saa sisällön näyttämään todellista viileämmältä. Asetuksista on kuitenkin mahdollista säätää värilämpötilaa liukukytkimellä lämpimämmäksi. IPS-näytöt eivät pärjää Amoled-näytöille tummien sävyjen toistossa mutta Nokia G42 näytön kontrastisuhde ei ole erityisen hyvä IPS-näyttöjenkään mittapuulla. Näytön maksimikirkkaus on 560 nitiä, mikä todettiin riittäväksi pimenevillä syyskeleillä.

Kamera
20241020_163454.jpg


Nokia G42:n kamera on nimellisesti kolmoiskamerajärjestelmä mutta Samsungin Isocell JN1 sensoriin perustuvan 50MP:n pääkameran lisäksi mukana on kaksi vaatimatonta 2MP:n kameraa, joista vain makrokameralla voi ottaa kuvia. Toinen 2MP:n kameroista on syvyyskamera, jota käytetään syvyystietojen keräämiseen esimerkiksi bokeh-efektiä varten. Käytännössä samaan tai jopa parempaan lopputulokseen päästäisiin nykypäivänä ohjelmistollisilla toteuksilla tai hyödyntäen ultralaajakulmakameraa, joka puhelimesta siis puuttuu. Nokia G42:n kamerajärjestelmää ei siis voi kuvailla monipuoliseksi, vaikka 2x zoom onkin tarjolla pääkameralta tehtävänä rajauksena.

Kameran tekniset tiedot:
  • Pääkamera: 50 MP (Isocell JN1), f1.8, automaattinen tarkennus
  • Makrokamera: 2MP, kiinteä tarkennus
  • Syvyyskamera: 2MP
  • Etukamera: 8MP
  • 1080p videokuvaus (30 FPS)
Nokia G42:n kamerasovellus kantaa nimeä Kamera 2.0 mutta on itse asiassa peräisin vuodelta 2022, joten uudesta innovaatiosta ei ole kyse. HMD Globalin mukaan Android 14 järjestelmäpäivitys on kuitenkin tuonut mukanaan parannuksia kuvanlaatuun sitten julkaisun. Kamerasovellus on varsin selkeäkäyttöinen mutta erityisen ripeäksi sitä ei voi kehua. Varsinaisia hidasteluita ei ole havaittavissa mutta sovelluksen siirtymät animaatioineen tuntuvat hidastempoisilta. Lisäksi alareunan kuvaustilojen valintanäkymä antaa siirtyä kuvaustilasta toiseen vain yksi kerrallaan eikä valintarulettia voi pyöräyttää suoraan toiseen päätyyn yhdellä pyyhkäisyllä. Onneksi valintanäkymän järjestys on käyttäjän muokattavissa, joten itselle tärkeät kuvaustilat saa nopeasti sormen ulottuville.
Kuvaustiloja yhteensä 10 kappaletta, joihin lukeutuu tyypilliset Muotokuva, Yö, Makro, Panoraama ja Ajastettu kuvaus -tilat. Lisäksi sarjakuvausta varten on muodostettu erillinen Pikakuva -tila, joka voidaan aktivoida myös kameralaukaisinta pitkään painamalla. Huomioinarvoisena seikkana pitkään painaminen ei oletuksena aloita sarjakuvausta samantien vaan painike pitää vapauttaa Pikakuva -tilaan siirtymisen jälkeen ja painaa sitten uudelleen pohjaan. Asetuksia rukkaamalla sarjakuvauksen saa onneksi aloitettua myös suoraan perustilasta pitkään painamalla. Erillinen ammattilainen -kuvaustila tarjoaa mahdollisuuden RAW-kavaukseen ja kattavat manuaalisäädöt niitä kaipaaville. Videokuvauksen on saataville normaalitilan lisäksi Hidastus sekä erikoinen Dual Sight -tilat. Jälkimmäinen mahdollistaa videokuvauksen yhtäaikaa sekä taka- että etukameralla.
Kyvausnäkymän yläreunaan on asetettu pikavalintoja kuten salamavalon, HDR:n sekä “50MP AI CAMERA” -lisämaininnan oikeuttavan tekoälytilan kytkimet. Näistä HDR on valmiiksi automaattitilassa mutta muut on kytketty oletuksena pois päältä. Lisäksi kuvausnäkymän oikeassa alakulmassa on kaunista -suodattimen valinta, jolla voidaan esimerkiksi pehmentää kuvattavien ihoa 10-portaisella säätimellä. Yläreunan reunimmaisesta painikkeesta avautuu erillinen valikko, jonne on kerätty kuvaamista helpottavia ominaisuuksia, kuten etsinkuvan ruudukko ja horisontin apuviiva. Kyseisestä valikosta löytyy myös pääkameran täyden resoluution 50MP -tila, sillä oletuksena kuvat tallentuvat 12,5MP kuvina pikseleiden yhdistämisen seurauksena. Samsung käyttää tekniikasta nimitystä Tetracell, joka vastaa Sonyn kamerasensoreiden Quad Bayer -suodinta.

Hyvässä valaistuksessa Nokia G42:lla saa kohtuullisen hyviä kuvia hintaluokassaan. Kuvien yleisilme on miellyttävä ja värit toistuvat melko luonnollisina. Yksityiskohtia tallentuu mukavasti mutta niissä on havaittavissa pehmeyttä ja sumeutta lähempää tarkasteltaessa etenkin maisemaotoksissa. Valon määrän vähentyessä esimerkiksi syksyisillä sadekeleillä kuvien dynamiikka hieman pettää. Tarjolla oleva 2x-tila ei tuo juurikaan lisää yksityiskohtia normaalitilan rajattuihin kuviin nähden. Makrakameran kuvanlaatu on oletetun heikkoa eikä sitä kannata käyttää kuin hyvin ahtaissa paikoissa, joihin pääkameralla ei pystytä tarkentamaan.
Hämäriin kuvaustilanteisiin siirryttäessä kamara alkaa olla vaikeuksissa ja ilman yötilaa kuvista tulee hyvin tummia. Yötilan avulla kuvista saa loihdittua valoisampia, jolloin kuvan kohteen saa melko hyvin näkyviin. Värimaailma on kuitenkin hyvin kellertävä ja yksityiskohdat ovat suttuisia. Kuvausolosuhteiden ollessa todella pimeitä siirtyy kamera käyttämään automaattisesti jalustatilaa, jolloin kuvan ottaminen kestää jopa kymmeniä sekunteja eikä siten onnistu käsivaralta.
VIdeokuvaa Nokia G42:lla voi tallentaa korkeintaa 1080p laadulla 30 FPS:n nopeudella, mikä ei ole kaksinen suoritus. HMD Global mainostaa puhelimen käyttävän OZO 3D -äänentallennusta, mistä on myös muistutuksena vesileima videokuvausnäkymän vasemmassa yläkulmassa. Nokia G42:ssa on kuitenkin vain yksi mikrofoni, joten epäselväksi jäi, miten äänentallennus on toteutettu. OZO Audio -teknologiat kun perustuvat useamman mikrofonin keräämän äänidatan älykkääseen käsittelyyn, mitä Nokia G42:lla ei luonnollisesti voi tehdä.

Käyttöjärjestelmä ja –liittymä
HMD Global lukeutuu harvalukuisten valmistajien joukkoon, jotka luottavat lähes muokkaamattomaan Androidiin. Ulkonäöllisesti käyttöliittymään ei ole tehty lainkaan valmistajan omia muokkauksia, mikä lienee yksinkertaisuutta arvostavien käyttäjien mieleen. Halutessaan ulkoasua voi kuitenkin muokata Androidin perusominaisuuksiin lukeutuvalla teemaeditorilla.
Merkittävimmät HMD Globalin tekemät muutokset liittyvät laitteen muistinhallintaan. Vallitsevan trendin mukaisesti myös HMD Global on lisännyt ohjelmistoon taustasovellusten toimintaan liittyviä optimointeja, vaikka on kertaalleen niistä jo luopunut (kts. HMD Global says they've stopped using app killing services from Evenwell on Nokia smartphones) Automaattinen tyhjennys nimellä kulkeva asetus on oletuksena päällä ja tyhjentää välimuistiin tallennetut sovellukset automaattisesti viiden minuutin kuluttua laitteen lukituksesta. Tämän seurauksena sovellusten automaattinen datan sykronointi ei välttämättä toimi taustalla ja ilmoitukset saattavat saapua viiveellä vasta sovelluksen avaamisen yhteydessä. Positiivisena puolena ominaisuuden voi kääntää pois päältä yhdellä kytkimellä mutta sen toimintaa voi myös hallinnoida sovelluskohtaisesti.
Kuva1.pngKuva2.png

Automaattisen tyhjennyksen lisäksi HMD Global mahdollistaa hieman ristiriitaisesti RAM-muistin laajentamisen virtuaalisesti massamuistin puolelle joko 2 tai 5 gigatavun verran. Asetuksen mielekkyys on kuitenkin kyseenalainen, kun ohjelmisto tyhjentää oletuksena muistia automaattisesti. Mihin virtuaalista lisämuistia tarvitaan, jos muistia tyhjennetään jatkuvasti? Lisäksi virtuaalisen muistin käyttäminen on vastoin Googlen kehittäjille antamia suosituksia:
  • On Android, storage isn’t used for swap space like it is on other Linux implementations since frequent writing can cause wear on this memory, and shorten the life of the storage medium
Nokia G42 julkaistiin alunperin Android 13 ohjelmistolla mutta on sittemmin päivittynyt Android 14 versioon. Luvassa on vielä yksi suurempi päivitys tuoreeseen Android 15 versioon mutta sen jälkeen versiopäivityksiä ei ole enää odotettavissa. Tietoturvatuki jatkuu vielä vajaa kaksi vuotta kesäkuuhun 2026. Kilpailijoihin nähden tilanne ei ole hyvä, sillä Honor 200 Smartin kaltaiset tuoreet edulliset mallit tarjoavat lähtökohtaisesti pidempää tukea (2+3v) Samsungin venyttäessä tuen jo kuuteen vuoteen Galaxy A16 -sarjassa. Android 14 version tuomista uusista ominaisuuksista voidaan mainita valoilmoitukset, jolla puhelimen salamavalon tai itse näytön voi valjastaa ilmoittamaan saapuneista ilmoituksista. Nokia G42:lla näytön käyttäminen ilmoitusvalona ei ole kuitenkaan ideaalia LCD-näyttötekniikan vuoksi.

Suorituskyky ja akun kesto
Nokia G42 saavuttaa prosessorin suorityskykyä mittaavassa Geekbench 6 testissä 752/1987 pistettä ja grafiikkaintensiivisessä Wild Life Extreme testissä 294 pistettä. Samasta hintaluokasta löytyvä tuore Honor 200 Smart kamppailee Geekbenchissä samoissa lukemissa (910/1580) mutta jää grafiikkasuorituskyvyn osalta kauas taakse 152 pisteellä. Kun Nokia G42:n suorituskykyä verrataan vanhempiin Nokian tavoin alle 200 euron tarjouksissa pyöriviin viime vuoden malleihin, jää Nokia G42 auttamatta kakkoseksi. Esimerkiksi OnePlus Nord CE 3 Lite saavuttaa Geekbenchissä peräti 1123/2852 pistettä ja Wild Life Extremessäkin 361 pistettä.

Geekbench 6 (single/multi)
  • OnePlus Nord CE3 Lite: 1120/2850
  • Nokia G42: 752/1987
  • Honor 200 Smart: 910/1580
3DMark Wild Life Extreme
  • OnePlus Nord CE3 Lite: 361
  • Nokia G42: 294
  • Honor 200 Smart: 152
Päivittäisestä käytöstä Nokia G42 selviytyy pääasiassa hyvin. Käytön aikana ei havaittu isompia tökkimisiä mutta erityisen sulavaksi käyttökokemusta ei voi kuvailla kuten hintaluokkaan kuuluukin. 90Hz:n virkistystaajuus tekee valikkojen selaamisesta hieman smoothimpaa. Jos sovellus täytyy ladata ensimmäistä kertaa muistiin on havaittavissa pieni viive sovelluksen avaamisessa. Käytännössä viive näkyy siinä, että sovelluksen ikoni ehtii vilahtaa ruudun keskellä ennen kuin sovellus käynnistyy.

Nokia G42:n vahvuuksiin kuuluu akun kesto, sillä puhelimella selvittiin yhdellä latauksella toistuvasti kolmannen päivän loppuun asti näytön päällä oloaikojen pyöriessä neljän tunnin paikkeilla. Kevyellä käytöllä on saavutettavissa jopa useamman päivän akun kesto, sillä lepotilassa virrankulutus on pientä ikääntyneestä piiristä huolimatta. Tunnin YouTube -testissä 50% näytön kirkkaudella akun varaus laski vain 4%, mikä edustaa kyseisen testin kärkituloksia.

Yhteenveto ja huomiot
Nokia G42 on nykyisessä alle 200 euron hintaluokassaan tasainen suorittaja lähes joka osa-alueella. Se ei suoranaisesti loista ominaisuuksiensa avulla akun kestoa lukuunottamatta mutta ei toisaalta tee täydellisiä rimanalituksiakaan. Kamera tekee melko hyvää jälkeä päivänvalossa, vaikka kompasteleekin hämäräkuvauksessa. Ultralaajakulmakameran puute myös kaventaa kuvausmahdollisuuksia huomattavasti. Suorituskyky on kohtuullista peruskäyttöön ja grafiikkasuorituskyky jopa hintaluokan parempaa päätä. Puhelimen heikoin lenkki on ehdottomasti päivitystuki, sillä nykyään puhelinta kaupasta ostaessa tuen pitäisi olla kahta vuotta pidempi, vaikka tuoreesta mallista ei olekaan kyse. OnePlus Nord CE 3 Liten päivitystuesta on toki jäljellä samanverran kuin Nokiassakin mutta OnePlus kykenee tarjoamaan vastaavasti huomattavasti parempaa rautaa.

Nokia G42:n valttikortiksi jääkin korjattavissa oleva rakenne, millaista muut valmistajat eivät kykene tarjoamaan samassa hintaluokassa. Honor 200 Smart tosin tarjoaa korjattavuuden vaihtoehdoksi kestävämpää rakennetta. Lisäksi korjattavuuden hyödyt jäävät kuitenkin vähäisiksi, sillä puhelimen ohjelmistotukea on jäljellä enää alle kaksi vuotta. Puhelimen käynnistyslataajan lukitus ei ole myöskään avattavissa, joten puhelimen elinkaarta ei ole mahdollista jatkaa edes custom ROMeilla. Kannattaako esimerkiksi puhelimen akkua enää vaihtaa kahden vuoden kuluttua, kun päivityksiä ei ole enää luvassa? Lisäksi Nokia-merkkisten älypuhelinten kohtalo on tällä hetkellä kysymysmerkki, niin arvailujen varaan jää varaosien saatavuus tulevaisuudessa. Kaikkia osia ei ole tälläkään hetkellä saatavilla yksittäisinä osina vaan ainoastaan työkalut sisältävinä kitteinä.

Kokonaisuudessaan Nokia G42 puhelinta on hankala suositella edes nykyisellä alennetulla hintalapulla. Korjattavuuden täytyy olla kriteereissä hyvin korkealla, että puhelimen hankkimisessa on järkeä. Ehkä mahdolliset Black Friday -tarjoukset parantavat Nokia G42:n osakkeita, jos hyllyn viimeiset yksilöt myydään pois satasen polkuhintaan. Jos Nokia G42 jää viimeiseksi HMD Globalin Nokia älypuhelimeksi, ei se jätä ainakaan kovin hohdokkaita hyvästejä Nokia-brändille. Ehkä ainoaksi yhtymäkohdaksi Nokian perintöön jää älypuhelinten mittapuulla verrattain hyvä akun kesto.
 
Viimeksi muokattu:
Jos passaa tipauttaa tähän, niin tässä joitakin kuvia muutaman kuukauden varrelta kun kyseistä kännykkää käytin. Kontrasti vastavaloa vasten oli ehkä pahin ongelma, mutta itse asiassa pimeässä tarkasti sohlaten sai aikalailla todella hyviäkin kuvia, mutta niissä on henkilöitä niin en pääse niitä laittamaan. Arkiajossa aika hyvä väritasapaino ja yleissuoriutuminen, mutta vähänkin hämärässä vaaditaan vakaata kättä.

IMG_20240429_120042_HDR_Original.jpeg
IMG_20240503_125422_HDR_Original.jpeg
IMG_20240504_230122_Original.jpeg
IMG_20240504_221830_HDR_Original.jpeg
IMG_20240430_120619_HDR_Original.jpeg
 
Jos passaa tipauttaa tähän, niin tässä joitakin kuvia muutaman kuukauden varrelta kun kyseistä kännykkää käytin. Kontrasti vastavaloa vasten oli ehkä pahin ongelma, mutta itse asiassa pimeässä tarkasti sohlaten sai aikalailla todella hyviäkin kuvia, mutta niissä on henkilöitä niin en pääse niitä laittamaan. Arkiajossa aika hyvä väritasapaino ja yleissuoriutuminen, mutta vähänkin hämärässä vaaditaan vakaata kättä.

IMG_20240429_120042_HDR_Original.jpeg
IMG_20240503_125422_HDR_Original.jpeg
IMG_20240504_230122_Original.jpeg
IMG_20240504_221830_HDR_Original.jpeg
IMG_20240430_120619_HDR_Original.jpeg
Passaa hyvinkin :tup:. Kyllähän Nokia G42:llä saa ihan mallikkaita kuvia. Värientoisto on tosiaan hyvä valoisassa ja pimeässä saa taas kohteen näkyviin mukavasti. Vakaat kädet tosiaan täytyy olla ja aika herkästi vaihtaa siihen jalustatilaan näin talven pimeillä. Välillä tulee tärähtäneitä kuvia ainakin itsellä. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä sensori tuo JN1 tähän hintaluokkaan. Parempi kuin useimmat muut 50MP:n sensorit kilpailijoissa (Honor 200 Smartissa Hynix?).
IMG_20241031_173527.jpg
Nokia G42:sta on muuten Business Edition, missä 2+4v tuki eli tietoturvapäivityksiä vuoden pidempään. Siitä kannattaa myös kuikuilla tarjouksia.
 
Passaa hyvinkin :tup:. Kyllähän Nokia G42:llä saa ihan mallikkaita kuvia. Värientoisto on tosiaan hyvä valoisassa ja pimeässä saa taas kohteen näkyviin mukavasti. Vakaat kädet tosiaan täytyy olla ja aika herkästi vaihtaa siihen jalustatilaan näin talven pimeillä. Välillä tulee tärähtäneitä kuvia ainakin itsellä. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä sensori tuo JN1 tähän hintaluokkaan. Parempi kuin useimmat muut 50MP:n sensorit kilpailijoissa (Honor 200 Smartissa Hynix?).
IMG_20241031_173527.jpg
Nokia G42:sta on muuten Business Edition, missä 2+4v tuki eli tietoturvapäivityksiä vuoden pidempään. Siitä kannattaa myös kuikuilla tarjouksia.

Komppaan kyllä täysin edelleen. Harmittaa kyllä suorastaan, että Nokiabrändi poistuu, koska tuollaisia G42 tyyppisiä vehkeitä on helppo laittaa iäkkäämmillekin sukulaisille merkkiluoton ja puhtaan Androidin takia. Tärähtäneitä kuvia on kyllä poisteltu yks jos toinen :geek:
 
On ollut tosi hyvä, eikä mitään ongelmaa. Ja lähti alta satasen DNA:n alesta.

Yksi vahvuus Samsungiin on Nokian puhtaus. Eikä täysin tungettu Samsungin care sitä ja tätä tilpehöörejä, joita ei edes saa kokonaan pois.

Aikoinaan lapsena, jopa sen Jurassic Park 3:sen dinon läjässä soi edeltävän ruokailun jäljiltä Nokia-tune, kun koittivat kaivaa sieltä hädissään.

Kivan nostalgian lisäks Nokian sellainen brändi, että sitä fiilistä katsoo mielummin, kuin itselle vähän liikaa jo aasialisesta kulttuurimaisemata muistuttavaa Samsung logoa (joo varmasti tottuu). I phone on taas liian I phone, ja en halua Androidista eroon.
Sonya voisi harkita, mutta miksi ihmeessä, kun on suomalaisperäinen HDM, jolla asiapuhelimia.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 806
Viestejä
4 566 261
Jäsenet
75 024
Uusin jäsen
Tähtisaari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom