- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 376
io-techin testiin saapui MSI:ltä järkälemäinen GT76 Titan DT 9SG -pelikannettava, joka on varustettu Intel Core i9-9900K -työpöytäprosessorilla ja NVIDIA GeForce RTX 2080 -näytönohjaimella. Heti laitteen laatikosta poistamisen jälkeen, kävi selväksi, että kyseessä on melkoinen jytky pelikannettavaksi eikä vähiten hintalappunsa suhteen. Kannettavan hinta Suomessa on nimittäin tällä hetkellä lähes 5000 euroa.
Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin ja suorituskykyyn lämpötila- ja melumittauksia unohtamatta. Vertailukohtana testeissä käytämme viime ja tänä vuonna julkaistuja ja io-techissä aiemmin testattuja pelikannettavia:
- HP Omen X 2S
- Asus ROG Zephyrus G
- MSI GS75 Stealth 8SG-
- Asus ROG G703GI & Asus ROG Zephyrus M
- Asus ROG Strix SCAR II
Testiin saapuneessa MSI GT76 Titan DT 9SG -mallissa on 60 hertsin virkistystaajuudella toimiva 17,3-tuumainen 4K UHD -resoluution IPS-paneeli. Tallennustilaa löytyy yhteensä kaksi teratavua, josta puolet koostuu kahdesta Super Raid 4 -tilassa toimivasta 512 gigatavun NVMe M.2 SSD:stä ja toinen puoli hitaammasta yhden teratavun SSD-asemasta. Keskusmuistia kannettavassa on jopa 64 gigatavua ja sen kokonaispaino kaksia laturia mukaan luettuna on 5,8 kiloa.
- Ulkomitat: 39,6 cm x 33,3 cm x 4,1 cm
- Paino: 4,2 kg
- Laturin paino ja johdon pituus: 2 x 0,8 kg & 1,8 m
MSI GT76 Titan DT 9SG maksaa Suomessa tällä hetkellä noin 5000 euroa.
GT76 Titan DT 9SG -mallissa on poikkeuksellisesti mobiiliprosessorin sijaan Intelin täysiverinen 8-ytiminen Core i9-9900K -työpöytäprosessori, jokatukee Hyper-Threading-ominaisuutta ja sen myötä 16 säiettä. Sen peruskellotaajuus on 3,6 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 5,0 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli 64 gigatavua keskusmuistia, joka toimi DDR4-2667-nopeudella ja löysillä CAS 19 -latensseilla. Käytössä oli kaksi 32 gigatavun muistikampaa eli kannettavassa on hyödynnetty kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoama suorituskyky.
GeForce RTX 2080 -näytönohjaimen TU104-grafiikkapiirissä on käytössä 2944 CUDA-ydintä, se toimii 1575 MHz:n perustaajuudella ja 1755 MHz:n Boost-taajuudella eli kyseessä ei siis ole näytönohjaimen mobiilikäyttöön suunniteltu Max-Q -versio vaan täysverinen työpöytäversio.
Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksen alussa yli 100 asteeseen, mutta tasoittui 85 ja 90 asteen välille, kun prosessorin kellotaajuus laski noin 4,5 GHz:stä alas noin 4,2 GHz:iin. GeForce RTX 2080 -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi rasituksessa noin 86 asteeseen grafiikkapiirin kellotaajuuden pudotessa reiluun 1600 MHz:iin. Uutena testinä kokeilimme lämpötilojen ja kellotaajuuksien käyttäytymistä Battlefield V -pelissä, jossa suoritinkäyttö on noin 50 prosentin luokkaa. Tässä testissä näytönohjain käyttäytyi lähes identtisesti kuin vähemmän suoritinta käyttävän The Witcher 3 -pelin kanssa. Prosessorin kellotaajuus pysyi tasaisesti noin 4,7 GHz:ssä ja sen lämpötila sahasi melko rajusti 75 ja 90 asteen välillä.
Kannettavan kansi on harjattua alumiinia ja siitä löytyy hillitty MSI:n logo ilman mitään valaisuefektejä. Lämmin ilma puhalletaan ulos laitteen takana ja oikeassa sivussa olevista ulostuloaukoista. Kannettavan runko on muovia.
Täysimittainen näppäimistö on SteelSeriesin käsialaa, jossa on jokaiselle näppäimelle määriteltävissä oleva oma värivalaistus (Per-Key RGB). Itseasiassa näppäimistö on sama kuin io-techissä aiemmin testatussa MSI GS75 Stealth 8SG:ssä, joten huomiot ovat kutakuinkin identtiset. Näppäimistön valaistusefektejä voidaan hallita näppäinyhdistelmiä käyttämällä tai SteelSeriesin omalla ohjelmistolla. Näppäimistön asettelu on melko ahdas ja esimerkiksi nuolinäppäimet eivät ole millään lailla erotettu muista näppäimistä. Myös Enter-painikkeen pieni koko tuottaa kirjoittaessa melko usein virhepainalluksia. Näppäinten liikerata on noin 1,5 mm ja niiden tuntuma on läppärin näppäimistöksi hyvin tyypillinen.
Hiiren kosketuslevy on hyvin perinteisen kokoinen ja se on hieman keskikohdasta vasemmalla, jolloin kosketuslevy jaa helposti kämmenen alle esimerkiksi WASD -näppäimiä käytettäessä. Kosketuslevy voidaan kuitenkin kytkeä helposti päälle ja pois päältä pikanäppäimen avulla.
Kannettavan vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, RJ-45-verkkoliitin, Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.2 -liitin, kaksi USB 3.2-liitintä sekä kullatut mikrofoni- ja kuulokeliittimet. Oikeasta kyljestä löytyy Micro SD -muistikortinlukija, kaksi USB 3.2 -liitintä, Type-C mallinen USB 3.2-liitin, Mini DisplayPort-liitin sekä HDMI 2.0 -näyttöliitin.
Mukana toimitetaan kaksi kappaletta 230 watin virtalähteitä, jotka molemmat tarvitaan, jotta kannettava toimii verkkovirralla. Myös aiemmin testaamassamme ASUS ROG G703GI:ssä oli mukana 2 virtalähdettä, mutta sen kohdalla yksikin riitti pitämään koneen käynnissä ja toinen tarvittiin jos akkua haluttiin ladata. Näin ei asia ole siis GT76 Titan DT 9SG:n kohdalla, vaan molemmat on oltava kytkettynä verkkovirtaan tai laite toimii akun varassa. Virtalähteet painavat lähes 800 grammaa kappale eli yhteensä niistä tulee lisäpainoa yli 1,5 kiloa jos ajatellaan laitteen kannettavuutta.
MSI GT76 Titan DT 9SG:n alaosa on suureksi osaksi metalliverkkoa, joka paljastaa laitteen jäähdytyskomponentit ja parantaa osaltaan jäähdytystä. Takakansi on kiinnitetty kuudella ruuvilla ja se irtoaa varsin helposti. Takakannen irrottamalla pääsee käsiksi akkuun, tallennusmedioihin sekä ylimääräisiin muistipaikkoihin. Laitteesta löytyy yksi vapaana oleva M.2 SSD -laajennuspaikka sekä kaksi vapaata DDR4-muistipaikkaa.
Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli 55,3 astetta rungon yläosassa lähellä lämpimän ilman poistoaukkoa. Itseasiassa kuvan lämpimin kohta oli vielä muutaman asteen korkeampi siinä kohtaa, mistä lämmin ilma puhalletaan ulos. Näin ollen oikeakätisten hiirikäsi pitäisi pysyä todella lämpimänä kylminäkin pakkasöinä, koska lämmin ilma puhaltaa hyvin lähelle ulkoista hiirtä käytettäessä.
Suorituskykytestit
Testeissä keskityttiin vertailemaan kannettavan suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä ovat io-techissä aiemmin 2018 ja 2019 testatut HP Omen X 2S-, Asus ROG Zephyrus G-, MSI GS75 Stealth 8SG-, Asus ROG G703GI-, Asus ROG Zephyrus M- ja Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavat sekä prosessoritesteissä vertailukohtina neliytiminen Core i7-7700K-, kuusiytiminen Core i7-8700K- sekä kahdeksanytiminen Core i9-9900K -työpöytäprosessori.
Testiin saapuneessa laitteessa on 4K UHD- eli 3840x2160-resoluutiota tukeva näyttö, jonka virkistystaajuus on vain 60 hertsiä. Ajoimme pelitestit Full HD -resoluutiolla, jotta saimme verrattua suorituskykyä aiemmin testattuihin pelikannettaviin,
Taustatietoa testeistä
Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. MSI GT76 Titan DT 9SG:n testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 436.48 DCH -versio.
Cinebench R15
Cinebench-renderöintitestissä GT76 Titan DT 9SG sijoittui taulukossa ylivoimaisesti pelikannettavien kärkeen 1913 pisteellä, mutta jäi jälkeen noin 7 prosenttia Core i9-9900K -työpöytäprosessorin suorituskyvystä.
Handbrake 1.2.2
Myös pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa tulos oli myös vertailun pelikannettavista ylivoimaisesti paras 45,1 FPS:n nopeudella, jääden kuitenkin jälleen noin 10 prosentin verran Core i9-9900K:n suorituskyvystä.
AIDA64 v6.00
Kahta 32 gigatavun muistikampaa ja muistikanavaa hyödyntävän GT79 Titanin keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat DDR4-2667-nopeudella ja CAS 19 -latensseilla reilun 38000 – 40000 Mt/s tasolla.
CrystalDiskMark 6.0.2
Super Raid 4 -tilassa toimivien M.2 SSD tallennusmedioiden luku- ja kirjoitusnopeus olivat hyvällä mallilla lukunopeuden ollessa lähes 3200 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa noin 2900 Mt/s.
Battlefield V
Battlefield V:ssä GT76 Titanin keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ylisi parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla 116 FPS:ään, sijoittaen sen jälleen vertailun kärkeen.
Shadow of the Tomb Raider
Shadow of the Tomb Raiderissa GT76 Titanin keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli parhailla kuvanlaatuasetuksilla 118 FPS:ää, ollen vertailun paras jälleen kerran.
4K-suorituskyky
Koska testiin saapunut malli on varustettu 4K UHD -resoluution näytöllä, on laite oletettavasti suunniteltu 4K-pelaamiseen. Varsinkin, kun otetaan huomioon näytön 60 hertsin alhainen virkistystaajuus. 4K UHD -resoluutiolla ja parhailla kuvanlaatuasetuksilla GT76 Titan ei kyennyt 60 FPS:n lukemiin missään testaamissamme peleissä. Tämä onkin testaamamme mallin yksi suurimmista kysymysmerkeistä eli mihin käyttöön laite on oikeasti suunniteltu? Alhaisemmalla resoluutiolla saadaan huippuluokan ruudunpäivitysnopeus, mutta näytön virkistystaajuus on vaivaset 60 hertsiä ja 4K UHD -resoluutiolla pelien kuvanlaatuasetuksia on tarvetta pudottaa sulavan pelikokemuksen takaamiseksi.
Akkukesto rasituksessa
Akkukesto 3D-rasituksessa (The Witcher 3 -pelissä) oli reilun tunnin verran, mutta näytönohjaimen grafiikkapiirin kellotaajuus tippui melko nopeasti lepotilan tasolle eli 300-450 MHz:iin, joten hyvästä pelattavuudesta ei enää voida puhua. Sama ilmiö havaittiin aiemmin testatulla HP Omen X 2S:llä.
Testasimme akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli hyvää keskitasoa noin kolmen ja puolen tunnin kestolla.
Tehonkulutus ja melumittaukset
Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja prosessorirasitus mitattiin Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä.
GT76 Titanin tehonkulutus oli sekä 3D-rasituksessa, että prosessorirasituksessa testijoukon korkein. Kahdeksanytimisen Core i9-9900K -prosessorin työpöytämallin tehonkulutus oli noin 160 wattia eli noin 50 wattia enemmän kuin muiden io-techissä testattujen kannettavien prosessoreilla. 3D-rasituksessa tehonkulutus nousi 255 wattiin ollen 25 wattia suurempi kuin myös kahdella virtalähteellä varustetulla Asus ROG G703GI:llä.
A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.
Melutasomittaukset olivat GT76 Titanin kohdalla valitettavasti juuri niin korkeat kuin odottaa saattoi. Prosessorirasituksessa melutaso nousi jo hyvin lähelle erittäin äänekästä 50 desibeliä. The Witcher 3 -pelissä prosessorinkäyttö on melko vähäistä ja näin ollen melutasokin oli linjassa monien testaamiemme pelikannettavien kanssa, ollen siis edelleen todella äänekäs 45 desibelin melutasolla. Kuten aiemmin artikkelissa todettiin, testasimme myös Battlefield V -pelissä prosessorin sekä näytönohjaimen kellotaajuuksien sekä lämpötilojen käyttäytymistä. Ajoimme samalla mielenkiinnosta melumittauksen, koska Battlefield V käyttää prosessoria huomattavasti The Witcher 3:a enemmän. Melutasoksi mitattiin jopa 51,2 desibeliä, joka on jo siinä määrin äänekäs, ettei edes kuulokkeiden käyttäminen välttämättä säästä ylimääräiseltä melulta.
MSI Dragon Center -profiilien erot
Kannettavan eri toimintoja hallitaan MSI Dragon Center -ohjelmistolla, jolla voidaan mm. säätää laitteen valaistusta ja suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Comfort- ja Turbo -profiileilla sekä Sport-oletusprofiililla.
Lyhytkestoisessa Cinebench R15 -renderöintitestissä Sport-oletusprofiililla ajetut testit saivat parhaat pisteet ja yllättäen Turbo-profiililla tulokset jäivät heikoimmaksi. Turbo-profiilin ollessa käytössä prosessori toimi itseasiassa noin 100 MHz alhaisemmilla kellotaajuuksilla.
Shadow of the Tomb Raiderissa 4K UHD -resoluutiolla eri profiilien ero suorituskyvyssä jäi marginaaliseksi.
Melutaso nousi Turbo-profiilia käytettäessä 3D-rasituksessa reilu 5 desibeliä oletustilaan nähden ylittäen 50 desibelin rajan.
Näyttötestit
Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.
MSI GT76 Titan DT 9SG IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1485:1, mustantason ollessa 0,29 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 427 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin ihanteellinen 2,2. Kirkkautensa puolesta GT 76 Titanin näyttö oli ylivoimaisesti io-techissä tähän mennessä testatuista kannettavien näytöistä kirkkain.
Väriavaruuden puolesta kannettavan paneeli kattoi 97 prosenttia sekä sRGB-värialueesta, että AdobeRGB-värialueesta. Voidaankin siis todeta, että laitteen näyttö soveltuu väriavaruutensa puolesta erinomaisesti myös vaativaan kuvankäsittelytyöhön tai muuhun vastaavaan tuottavaan tekemiseen.
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.
GT76 Titanin väritarkkuus oli myös huikealla tasolla, vain mustan ylittäessä juuri ja juuri 1 Delta-E:n eroavaisuuden. Keskiarvoksi mitattiin vaivaiset 0,63 Delta-E eli laitteen paneelin väritarkkuus on erittäin hyvä ja osaltaan vahvistaa edelleen laitteen käyttömahdollisuuksia esimerkiksi vaativassakin kuvankäsittelytyössä.
Loppuyhteenveto
MSI GT76 Titan DT 9SG on täysiverinen työpöytätietokone kannettavassa formaatissa ja varustettu huippukomponenteilla, kuten Intel Core i9-9900K -prosessorilla ja NVIDIA GeForce RTX 2080 -näytönohjaimella. Muistiakin löytyy enemmän kuin riittävästi eli 64 gigatavun verran ja tallennustilaa on kaksi teratavua. Lisäksi kannettavassa on todella laadukas 4K UHD -resoluution IPS-paneeli, jonka väriavaruus ja väritarkkuus mahdollistavat sen käytön vaativammassakin kuvien- tai videoidenkäsittelytyössä. Kääntöpuolena laite on hinnaltaan toistaiseksi io-techissä testatuista pelikannettavista kallein lähes 5000 euron hinnallaan, mutta se on samalla tällä hetkellä parasta mitä rahalla saa.
Laitteen vaatimat kaksi 230 watin virtalähdettä yhdistettynä laitteen omaan noin 5 kilon ominaispainoon tekevät paketista yhteensä lähes 6 kilon painoisen kokonaisuuden, joten sitä ei missään mielessä ole kovin miellyttävä ja kevyt kannella mukana. Työpöytätason tehokas Core i9-9900K -prosessori vaatii pienessä tilassa järeän jäähdytyksen, joka korreloituu suoraan korkeiksi lämpötiloiksi ja hyvin äänekkääksi melutasoksi, joka tunkeutuu jopa headset-kuulokkeiden läpi.
Suurin kysymysmerkki korkean hinnan lisäksi kannettavassa on kuitenkin testiin saapuneessa mallissa oleva 4K UHD -resoluutiota tukeva näyttö, jonka virkistystaajuus on 60 hertsiä. Tämä viittaa käytännössä siihen, että kannettava olisi tarkoitettu 4K-pelaamiseen, mutta sen suorituskyky ei kuitenkaan parhailla kuvanlaatuasetuksilla riitä sulavaan pelikokemukseen kyseisellä resoluutiolla. Resoluutiota tiputettaessa suorituskykyä riittää kyllä, mutta 60 hertsin virkistystaajuus taas rajoittaa osaltaan pelinautintoa. Kannettavasta on myös olemassa Full HD -resoluution ja 240 hertsin virkistystaajuuden näytöllä varustettu malli, joka toimisi ehkä paremmin puhtaasti pelaamisessa. Ehkä järkevin näyttövalinta olisi kuitenkin ollut puolesta välistä eli 2560x1440-resoluution näyttö esimerkiksi 144 hertsin virkistystaajuudella.
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
Viimeksi muokattu: