Kyllä, mutta vastalauseeni tuossa oli nimenomaan muotoilusta "Tuo on kyllä aivan karmaisevan hidas lataamaan - tyhjästä täyteen melkein kolme tuntia. Piti lisätä Excel-taulukon aika-sarakkeiden määrää kun loppui kesken."
Tuo oli senhetkinen spontaani fiilis, kun sain nuo testit ajettua. Ei tule mieleen etenkään high-end-luokan puhelinta, joka olisi ollut noin hidas lataamaan - eikä koske mitenkään erityisesti latauksen loppuosaa, vaan koko latausaikaa (tai no, joku iPhone Max -malli 5 W vakiolaturilla taisi olla). Esimerkiksi Galaxy S20 Ultra lataa alkuvaiheessa tuplasti nopeammin, vaikka koko latauksen loppuvaiheen jättäisi huomioimatta. OnePlus 8 Pro on vieläkin nopeampi. Enkä jaksa hetkeäkään uskoa, että tässä olisi Motorolalla kyse jostain tarkoituksellisesta akunsäästötoiminnosta. Heidän markkinointitiiminsä olisi kyllä ottanut siitä täyden ilon irti, jos kyseinen näkökulma olisi ollut latausta suunnitellessa erityisesti mielessä.
Tämä on oikeasti se missä "testaajan" ja "käyttäjän" intressit ovat päinvastaiset. Testaaja haluaa raflaavaa tekstiä, jolloin tuo yllä oleva rankasti yliampuva muotoilu siitä kuinka taulukkolaskentaohjemaan joutui lisäämään sarakkeita on se mitä haetaan. Ja valitettavasti hyvin pitkään valmistajat tekivät puhelimia testaajille. Puhelimet jotka latasivat hurjan nopeasti. Ja joiden akun kapasiteetistä oli jäljellä ehkä kaksi kolmasosaa vuoden jälkeen ja hyvä jos oli puolet kahden vuoden päästä noilla "mahtavilla nopeilla latausnopeuksilla" joita testaajat joilla puhelin on hallussa korkeintaan viikon hehkuttavat.
Tarkoituksena ei ollut eikä yleisestikään ole tuottaa "raflaavaa tekstiä", eikä se myöskään ollut osana virallista artikkelitekstiä. Puhelimien latausnopeudet ovat kasvaneet viime vuonna tasaisesti, ei siis ole mennyttä aikaa, jolloin "puhelimet latasivat hurjan nopeasti". OnePlussalla on ollut suhteellisen nopeasti latautuvia puhelimia ja kolmosversiosta lähtien, enkä ole havainnut lähipiirissä tai henkilöillä joiden kanssa aiheesta olen keskustellut, mitenkään poikkeuksellisen suurta akun kapasiteetin heikkenemistä.
Kun taas käyttäjälle joka haluaisi laitteelleen maksimaalista käyttöikää, ja lataa yleensä öisin on aivan sama onko se täyteen lataus tunti vai kaksi vai kolme vai neljä tuntia. Tärkeintä on että jos unohtaa ladata yöllä niin saa sen noin 30% latauksen tyhjästä puolessa tunnissa kun on lounaalla jotta akku kestää loppupäivän. Loput on testaajien miellyttämistä käyttäjien haitaksi.
Tuo on täysin totta, että jos lataa yöllä niin latausajalla ei ole väliä. Kuten tuossa sivuat, on kuitenkin myös merkittävä osa käyttäjiä, jotka haluavat ladata akkua kesken päivän. Silloin suuri latausnopeus on tärkeä, eikä akkua yleensä edes ladata täyteen, jolloin lopputulema saattaa olla akun eliniälle jopa parempi kuin tapauksessa, jossa akku ladataan joka yö täyteen asti.
On perusteltavissa. Testaajaa ei kiinnosta pätkääkään miten laite toimii kahden vuoden päästä, muuten kuin ehkä yksittäisen "saimme tälläisen vanhan outolinnun käsiimme, katsotaan miten tämä toimii vielä" otsikoinnin kautta. Hänellä on siinä vaiheessa mennyt montakymmentä puhelinta, raskaan tason testaajalla mennään kolminumeroisen luvun puolelle. Peruskäyttäjälle se ainoa luuri jonka akun kapasiteetti on edelleen noin 90% kahden vuoden jälkeen on paljon, paljon tärkeämpi kuin "aikapylväiden määrä excelissä kun tein hienoja käyriä asiasta uudelle puhelimelle" mutta puhelimen akun kapasiteetistä on jäljellä enää puolet. "Ei havaittavia ongelmia akun keston kanssa viikon päästä" testaajalla ei ole sama asia kuin "ei havaittavia ongelmia akun keston kanssa kahden vuoden raskaan käytön jälkeen", joka on täysi mahdottomuus. Jopa tosi hyvin hallittu teollisessa käytössä oleva moderni litium-ioniakku kärsii jokaisen lataus-purkaus syklin jälkeen kapasiteetin vähenemisen. Ainoa keino välttää tämä kokonaan on akun yliprovisio, eli akun nimelliskapasiteetin kasvattaminen ja sulkeminen pois käytöstä kunnes akun hallinta havaitsee degradaation. Jonka jälkeen tämä ylimääräinen kapasiteetti otetaan käyttöön tuhoutuneen kapasiteetin korvaamiseksi.
Tämä on ihan perusteetonta höpöhöpöä - totta kai testaajaa (tai ainakin io-techin testaajia) kiinnostaa miten laite toimii kahden vuoden päästä - kuluttajan asialla tässä ollaan ja samasta syystä mm. paasataan hyvän päivitystuen ja korjattavuuden perään. Tunnut nyt tarttuvan vähän liikaa tuohon meikäläisen yhteen spontaaniin kommenttiin tämän puhelimen testikokemukseen liittyen ja tekevän siihen liittyen olettamuksia, sen sijaan että kysyisit tarkentavia kysymyksiä siitä mitä asiaan liittyen ajattelen. Myöskin nämä lainausmerkeissä olevat mukalainaukset eivät oikein ole hyvän keskustelutavan mukaisia.
En ole missään kohtaa sanonut, että "ei havaittavia ongelmia akun keston kanssa viikon päästä". Vaihdan paljonkin kokemuksia lähipiirin ja puhelimia pidempään käyttäneiden kanssa juuri siksi, että saisin mahdollisimman hyvän kuvan siitä miten laitteet kestävät pidemmässä käytössä, koska tässä työssä sellaisten havaintojen omakohtainen tekeminen ei ole yleensä mahdollista. Tunnen paljon ihmisiä, joiden muutaman vuoden vanhat pikalatausta tukevat puhelimet (esim. OnePlus 3 tai Galaxy S9) toimivat akun osalta edelleen mainiosti, vaikka pikalataus on ollut käytöstä. Suurin vaikutus tuntuisi olevan juurikin käyttäjän käyttö- ja lataustottumuksilla, ei niinkään pikalatauksella. Omien havaintojeni mukaan akkujen "kuluminen" ei ole nopeutunut havaittavasti pikalatauksen yleistymisen myötä ja samaa havaintoa tukevat huoltojen kanssa käymäni keskustelut asiasta.
Mitään muuta keinoa tähän ei tietääkseni ole, sillä fyysikan lait tulevat tässä asiassa litium-ioniakkujen kanssa vastaan jopa sellaisessa käytössä jossa akun hallinta on lämpötilan, jännitteiden yms. suhteen on aktiivista (eli akun sisäiset aktiiviset jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmät, latauksen ja purkauksen monimutkaiset hallintajärjestelmät jne). Asiat jotka eivät ole moderneissa puhelimissa mahdollisia ainakaan nykyteknologialla. Et esimerkiksi voi tunkea aktiivista nestejäähdytystä puhelimen akkuun nopean latauksen aiheuttaman kennon sisäisen lämpenemisen ehkäisemiseksi ja sitten myydä tämä mitenkään järkevään hintaan. Puhelimien akuissa koot ovat vain liian pieniä tämänkaltaiselle hallinnalle.
Ainakin Sonyn ja muistaakseni myös jonkin muun valmistajan puhelimista löytyy nykypäivänä lataukseen liittyviä akunsäästötoimintoja, joissa saa rajattua maksimilataustason esimerkiksi 80 tai 85 %:iin, tai jotka eivät lataa puhelinta yöllä koko aikaa, vaan aloittavat latauksen vasta vähän ennen käyttäjän heräämistä. Esimerkiksi nämä ovat toimivia keinoja akun säästämiseksi, vaikka eivät täysin ikääntymistä estäkään. Hyödyllisiä ominaisuuksia jokatapauksessa, jos haluaa maksimoida akkunsa eliniän. Akun ikääntymisen täydellisestä estämisestä tässä nyt ei ole käsittääkseni kukaan puhunutkaan.
-----
Tiivistettynä: Edge+:n latausnopeus on nykymittapuulla todella hidas. Toisille sillä on merkitystä, toisille ei. Jokainen artikkelin lukija voi tehdä havainnoista omat johtopäätöksensä. Omiin kokemuksiini perustuen uskallan kuitenkin väittää, että akun saa ikääntymään nopeasti paljon helpommin huonoilla ja välinpitämättömillä lataustottumuksilla, kuin nykypäivän pikalatausta fiksusti käyttämällä. Ja se akun pilaaminen onnistuu siis mainiosti myös tällä Edge+:lla, vaikka lataaminen olisikin kilpailijoita hitaampaa.