- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 9 518
Xiaomi esitteli kuudennen sukupolven Mi Band -aktiivisuusrannekkeen alun perin keväällä 2021. Mi Smart Band 6:n merkittävimmät muutokset edeltäjään nähden olivat suurempi 1,56-tuumainen kosketusnäyttö peräti 326 pikselin pikselitiheydellä sekä veren happisaturaation (SpO2) mittaus. Valitettavasti mm. lähimaksamisen mahdollistava NFC-yhteys jäi kuitenkin edelleen puuttumaan kansainvälisestä mallista, vaikka ominaisuus on ollut käytössä jo Mi Band 3 mallista lähtien Kiinassa. Tilanteeseen saatiin kuitenkin kauan odotettu korjaus, kun Xiaomi julkaisi Mi Smart Band 6 NFC mallin myös Suomessa viime vuoden lopulla.
Tässä artikkelissa tutustutaan Mi Smart Band 6 NFC:n toimintaan muutaman viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Laite ostettiin testiin RDE.fi verkkokaupasta 42,98 euron hintaan ja Hinta.fi-palvelun mukaan ranneketta on kirjoitushetkellä saatavilla muutamalta jälleenmyyjältä selvästi alle 69 euron suositushinnan.
- Tuotesivut: Mi Smart Band 6 NFC - Xiaomi Global Official
- Hintataso: Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC, halvin hinta 43€
Pakkaus ja sen sisältö
Mi Smart Band 6 NFC toimitetaan mustassa kohokuvioin tyylitellyssä pahvipakkauksessa, jonka kantta koristaa mallinnus laitteesta sekä kookas iteraatioversion paljastava mallinumero. Kannen alareunassa on laitteen mallinimi NFC-merkinnällä höystettynä ja valmistajan Mi-logo majailee kannen yläkulmassa.
Myyntipakkaus sisältää itse laitteen lisäksi erillään olevan mustan TPU-rannekkeen, latausjohdon ja paksun käyttöoppaan. Mustan rannekkeen lisäksi saatavilla on sininen, oranssi, keltainen, oliivi ja norsunluuksi nimetty valkoinen värivaihtoehto erikseen ostettuna. Rannekkeen materiaali on yllättävän kovaa ja laitteen pujottaminen rannekkeeseen vaatii hieman voiman käyttämistä. Huomionarvoisena seikkana testiyksilön akku oli käyttöönottaessa tyhjä. Lisäksi latausjohto on vain noin 40 cm pitkä, joten se ei välttämättä yletä lattiatasolla olevalta pistokkeelta pöydälle asti. Latausjohdon aktiivisuusrannekkeen pää on varustettu magneetilla, minkä ansiosta laitteen asettaminen lataukseen onnistuu helposti.
Rakenne ja yksityiskohdat
Kuten edellä todettiin, Mi Smart Band 6 NFC muodostuu kahdesta osasta eli varsinaisesta laitteesta ja rannekkeesta. Rannekkeen materiaali on miellyttävän tuntuinen eikä hiosta ihan niin paljon kuin monet muut markkinoilla olevat pehmeämmät silikonirannekkeet. Rannekkeen lukitusmekanismi on pujotettavaa mallia eikä sisällä erillisiä lenkkejä, jotka saattavat omien kokemuksieni mukaan katketa helposti. Toisaalta kireysasteen säätäminen on hieman hankalampaa kuin perinteisessä solkiratkaisussa ja pari kertaa lukitus aukesi testijaksolla paitaa päälle pukiessa. Pääsääntöisesti ranneke kuitenkin pysyi hyvin kädessä eikä irtoamista tarvinnut pelätä.
Laiteosan runko on muovia mutta käytännössä sitä ei juuri huomaa, sillä ranneke kiertää ovaalin muotoisen laitteen myös sivuilta eikä mattapintaista pohjaa tule juuri tarkasteltua. Mi Smart Band 6 NFC on ulkomitoiltaan todella kompakti (47,4 x 18,6 x 12,7 millimetriä) ja painaa vain 12,8 grammaa. Kokonaisuus on laitteen keveydestä huolimatta laadukkaan tuntuinen napakan sovituksen ansiosta. Käyttökokemusta korostaa 2,5D-kaartuva näyttö, jonka lasipinnan kautta päivittäinen kosketuspinta laitteeseen muodostuu.
Mi Smart Band 6 NFC on rajoitetusti vesitiivis 5 ATM -luokituksen mukaisesti ja valmistajan mukaan laitetta voidaan käyttää uidessa ja suihkussa. Teoriassa 5 ATM -luokitus tarkoittaa vedenkestävyyttä 50 metrin syvyyteen saakka.
Tekniset ominaisuudet ja ohjelmisto
Mi Smart Band 6 NFC:n erottava tekijä markkinoilla on 1,56 tuuman AMOLED-näyttö 152x486 resoluutiolla, mikä mahdollistaa 326 pikselin pikselitiheyden. Näytön maksimikirkkaus on 450 nitiä ja kirkkautta voidaan säätää 5-portaisella asetuksella. Oletuksena kirkkaus pysyy vakiona mutta Xiaomi Wear -sovelluksen kautta kirkkautta voidaan säätää myös ajan mukaan. Kyseessä on varsin hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi nukkumaanmenoa ajatellen, sillä laite ei osaa säätää kirkkautta ympäröivän olosuhteen perusteella.
Mi Band -sarja on tunnettu pitkästä akun kestosta mutta ominaisuuksien kasvaessa toiminta-ajassa on jouduttu joustamaan. Akun kapasiteetti 125 mAh on pysynyt samana Mi Smart Band 6:een nähden mutta NFC:n myötä toiminta-aika on pudonnut 14 vuorokaudesta kahdella päivällä. Täysverisiin älykelloihin nähden akun kesto on erinomainen mutta niin sanottuihin kevytälykelloihin verratessa ollaan jo samoissa lukemissa. Akun täyteen lataaminen vie vajaa kaksi tuntia mutta 18 -> 90%:n lataus kesti vain 55 minuuttia.
Datan keräämiseen Mi Smart Band 6 NFC:ssä on käytettävissä kiihtyvyysanturi, gyroskooppi sekä PPG-sykesensori. Kommunikointi rannekkeen ja yhdistettävän laitteen välillä tapahtuu Bluetooth 5.0:n yhteyden välityksellä ja lähimaksamista varten on luonnollisesti käytettävissä NFC-yhteys. Valitettavasti suomalaiset pankit eivät ole vielä tuettuina, joten täkäläisten käyttäjien on toistaiseksi turvauduttava Curve-palveluun. Nordea on kuitenkin tuomassa tukea yhteistyössä Xiaomin kanssa alkuvuoden 2022 aikana.
Pelkästään aktiivisuusrannekkeeksi Mi Smart Band 6 NFC:n ominaisuuskattaus on mittava. Ranneke kykenee tyypillisen askelmittauksen lisäksi jatkuvaan sykkeenmittaukseen, unen- ja stressinseurantaan sekä manuaalisesti suoritettavaan SpO2-mittaukseen. Unenseurannan yhteydessä ranneke tarkkailee myös käyttäjän hengitystä ja pisteyttää sen laadun asteikolla 0-100. Harjoittelumuotoja on yhteensä 30 kappaletta, joista suosituimpien lajien (kävely, juoksu tai juoksumatto, pyöräily, ellipsilaite ja suotulaite) kohdalla on mahdollista asettaa päälle harjoituksen automaattinen tunnistus.
Terveys- ja liikuntaominaisuuksien lisäksi rannekkeella voidaan puhelimeen liitettynä seurata sen ilmoituksia, tarkistaa sää, ohjata musiikinkuuntelua, etälaukaista kamera sekä etsiä puhelin äänimerkin avulla. Perinteisiä kellon ominaisuuksia ovat sekuntikello ja ajastin, mutta rannekkeen näyttö voidaan valjastaa myös taskulampuksi. Mi Smart Band 6:n tavoin uutena ominaisuutena on myös Pomodora-ajastin, jolla voidaan parantaa työskentelyn tehokkuutta säätelemällä työskentelyaikoja. Oletuksena ominaisuus asettaa keskittymisajan 25 minuutin pituiseksi, jonka ajaksi sovellusilmoitukset kytketän pois päältä. Käyttäjä voi kuitenkin asettaa keskittymisajan pituuden myös itse mutta keskittymisajan jälkeen tulevan tauon pituus on aina viisi minuuttia.
Käyttökokemukset ja akunkesto
Mi Smart Band 6 NFC:n käytön aloittamiseksi puhelimeen täytyy ensin asentaa joko Mi Fit ja Xiaomi Wear -sovellus. Molemmat sovellukset vaativat Mi-tilin käyttöönottoa eikä Xiaomi ei ole selkeästi tuonut esille, mitä eroa sovelluksilla on tai kumpaa niistä kannattaisi missäkin tilanteessa käyttää. Ohjekirjassa oleva QR-koodi ohjaa saksankieliselle Xiaomin lataussivustolle jomman kumman sovelluksen lataamiseksi, mutta testijaksolla sovellukset päätettiin kuitenkin ladata suoraan Play Kaupasta. Pienen pohdinnan päätteeksi valinta pääasialliseksi sovellukseksi kohdistui Xiaomi Wear -sovellukseen, sillä STT:n julkaisemassa lehdistötiedotteessa opastetaan asentamaan kyseisen sovellus.
Kuinka otat lähimaksut käyttöön Mastercardilla ja Mi Smart Band 6 NFC -rannekkeella
- Asenna Xiaomi Wear -sovellus (Android) tai Xiaomi Wear Lite (iOS) -sovellus, kirjaudu Mi Account -tilillä (tai luo uusi) ja valitse alueeksi Suomi.
- Laitteet "Devices" välilehdellä, valitse "Mi Smart Band 6 fitness bracelet" ja aktivoi se.
- Aseta PIN-koodi.
- Etene "Xiaomi Pay" välilehdelle, syötä Mastercard-korttisi tiedot ja vahvista maksutapa puhelimeesi saapuvalla tekstiviestillä.
Mi Smart Band 6 NFC:n myötä Xiaomi on tuonut laitteelle edeltäjästä puuttuneen suomen kielen, mikä on positiivinen kehityssuunta. Toisaalta suomen pitkät sanat aiheuttavat hieman hankaluuksia asetuksien lukemisessa kapealla näytöllä, sillä sanat asettuvat valikoissa yhdelle riville ja liukuvat ruudulla tuskallisen hitaasti. Valikot kuitenkin oppii melko nopeasti ulkoa eikä ongelma koske esimerkiksi ilmoituksia, sillä ne rivittyvät koko näytölle helposti luettavaan muotoon.
Pääsääntöisesti ovaalin muotoinen näyttö soveltuu hyvin käyttötarkoitukseensa mutta näytön kapeuden vuoksi horisontaalista sisältöä ranneke ei kykene näyttämään. Tämä näkyy esimerkiksi yksittäisen harjoituksen tai koko päivän sykkeen esitystavassa, mikä jaotellaan sykealueihin prosentuaalisesti ajan suhteen esitetyn kuvaajan sijaan. Kuvaaja toki löytyy sovelluksesta puhelimen kautta mutta joissain tilanteissa ajan suhteen esitettyä dataa olisi mukava nähdä suoraan rannekkeesta. Positiivisena puolena kapea kellotaulu ei takerru yhtä helposti repun nyöreihin kuin esimerkiksi leveämpi pyöreä tai neliskanttinen kellotaulu.
Mi Smart Band 6 NFC:n käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja eri sovellusten järjestystä on mahdollista muokata Xiaomi Wear -sovelluksen kautta. Näin itselle tärkeimmät ominaisuudet saa asetettua nopeasti saataville. Myös kellotaulut ovat muokattavissa ja Xiaomi on tuonut saataville peräti kymmeniä eri vaihtoehtoja, joiden lisäksi saatavilla on myös kolmansien osapuolten tekemiä kellotauluja. Osa kellotauluista tarjoaa kuitenkin suppeammin informaatiota eivätkä välttämättä sisällä näppäriä oikoteitä eri toimintoihin.
Tiettyyn pisteeseen asti Mi Smart Band 6 NFC toimii oikein näppäränä liikkujan apuvälineenä mutta vaativammassa käytössä aktiivisuusrannekkeen rajat tulevat vastaan älykelloihin verrattuna. Henkilökohtaisesti koin rannekkeen urheilutilat suppeiksi, sillä Mi Smart Band 6 NFC ei esimerkiksi kykene intervalliajastukseen, vaikka laitteesta HIIT-treenimuoto löytyykin. Rannekkeesta voi asettaa hälytyksen vain tietyn ajan päähän treenin aloituksesta mutta ei toistuvaksi tai työ- ja lepoajat sisältäväksi sykliksi. Lisäksi treenin ollessa aktiivisena rannekkeella ei voi treenin seurannan lisäksi tehdä muuta kuin ohjata musiikin kuuntelua ja lukea ilmoitukset. Tämän seurauksena esimerkiksi kierrosaikojen kellottaminen on mahdotonta harjoituksen aikana.
Harjoituksen automaattisessa tunnistamisessa havaittiin testijaksolla epätarkkuutta, sillä ranneke tunnisti hampaiden pesun useamman kerran ellipsilaitetreeniksi ja kertaalleen autolla ajamisen pyöräilyksi. Juoksun tunnistaminen toimi kuitenkin joka kerta oikein, joskin ilmoitus treenistä tulee vasta parin sadan metrin etenemisen jälkeen. Lisäksi harjoitusmuodon kuittaaminen ulkona juoksemisen ja juoksumaton välillä täytyy tehdä erikseen. Henkilökohtaisesti toivoisin, että ranneke osaisi aloittaa harjoituksen seurannan automaattisesti ilman käyttäjän kuittaamista, kuten ellipsilaitelaitteen tunnistuksen yhteydessä tapahtuukin. Muutaman kerran Xiaomi Wear -sovellus ei osannut sulkea "treenataan" ilmoitusta sen jälkeen, kun harjoitus oli loppunut. Ilmoituksesta pääsi kuitenkin eroon pakottamalla sovelluksen lopetuksen.
Rannekkeen sykemittaus todettiin melko tarkaksi ainakin edelliseen älykelloon verrattuna. Samaa ei voi sanoa unenseurannasta, sillä nukahtamis- ja heräämisajoissa havaittiin jatkuvasti virheitä. Xiaomin mukaan unen seurantateknologiaa on parannettu mutta jostain syystä ranneke tulkitsi unen alkaneen toistuvasti lähes saman tien sänkyyn mennessä, vaikka todellisuudessa ennen nukahtamista saatettiin lukea kirjaa tai katsella videoita. Heräämisajat laite kykeni tulkitsemaan hieman paremmin mutta pari kertaa allekirjoittanut oli rannekkeen mielestä vielä unten mailla aamupalapöydässäkin. Testijakson alussa askeleita tuntui kertyvän turhan paljon päivän liikkeisiin nähden mutta testijaksolla suoritetun tehdasasetusten palauttamisen jälkeen samaa ei enää havaittu.
Testijakson suurimmat ongelmat koettiin laitteen ehkä tärkeimmän ominaisuuden eli lähimaksamisen kanssa. Jostain syystä Curve-kortin lisääminen ei aluksi onnistunut Xiaomi Wear -sovelluksen kautta ja kun kortti lopulta saatiin liitettyä rannekkeeseen, maksut eivät menneet läpi. Toimimatonta korttia ei myöskään saanut poistettua käytöstä, sillä Xiaomi Wear antoi vain virheilmoituksen ”2000” poistoa yrittäessä. Sovellus myös antoi kiinankielisen virheilmoituksen, kun kortilla suoritettuja tapahtumia yritettiin tarkastella välilehdeltä. Ongelma saatiin osittain ratkaistua lisäämällä sama kortti uudelleen palveluun, jolloin lähimaksaminen saatiin toimimaan. Tämä aiheutti kuitenkin sen, että kellotaulua vasemmalle pyyhkäistäessä ranneke tarjosi ensin toimimatonta korttia ja näkymässä vielä alaspäin pyyhkäisemällä sai valittua toimivan kortin. Rannekkeeseen lisättyjen korttien järjestystä ei voi muuttaa jälkeenpäin, vaan ne ovat oletuksena ensimmäisenä lisätystä tuoreimpaan.
Toimimattoman kortin perimmäistä syytä lähdettiin selvittämään Xiaomin asiakaspalvelun kanssa. Ensimmäisessä vastauksessa asiakaspalvelija totesi, ettei Xiaomi Wear tue lähimaksamista aktiivisuusrannekkeilla vaan ainoastaan älykelloilla. Pidin vastausta erikoisena, sillä todistettavasti maksut onnistuivat rannekkeella myös Xiaomi Wearin kanssa paritettuna, kunhan kortti lisättiin palveluun kahteen kertaa. Lisäksi Mi Smart Band 6 -aktiivisuusrannekkeiden tietoturvaselosteessa puhutaan nimenomaan Xiaomi Wear -sovelluksesta lähimaksun yhteydessä. Joka tapauksessa testijaksolla päädyttiin testaamaan Mi Fit -sovellusta mutta sama ongelma jatkui myös uuden sovelluksen kanssa. Palveluun lisätyt kortit ovat linkitetty Mi-tiliin, joten ne synkronoituvat automaattisesti sovelluksesta toiseen. Ensimmäisenä lisättyä ja toimimattomaksi havaittua korttia ei saatu poistettua myöskään Mi Fitin kautta.
Ongelmaa yritettiin ratkaista sekä Xiaomi Wearin että Mi Fitin poistamisella sekä rannekkeen tehdasasetusten palauttamisella. Kummastakaan korjausyrityksestä ei ollut hyötyä ja Xiaomi Wearin uudelleenasennuksen jälkeen ranneketta ei enää saatu liitettyä kyseiseen sovellukseen, sillä sovellus herjasi allekirjoituksen tarkistuksen epäonnistumisesta. Tämän seurauksena testijaksolla jouduttiin siirtymään pakon edessä Mi Fit -sovellukseen, jonka kanssa paritus edelleen onnistui. Mi Fit tarjoaa käytännössä samat ominaisuudet kuin Xiaomi Wear hieman erilaisella käyttöliittymällä mutta esimerkiksi hengityksen seuranta on Mi Fitissä vielä beta asteella.
Käytettävän sovelluksen vaihtamisesta ja tehdasasetusten palauttamisen johtuen kokemukset laitteen akun kestosta jäivät hieman rikkonaiseksi. Xiaomin lupaama 12 vuorokauden akun kesto pitää kuitenkin paikkaansa, jos tarkempia terveysominaisuuksia, kuten jatkuvaa stressitason seurantaa ja hengityksen tarkkailua nukkuessa, ei oteta käyttöön. Kyseiset ominaisuudet aktivoituna akun kesto putoaa noin puoleen, mistä käyttäjää myös varoitetaan.
Yhteenveto
Teknisesti Mi Smart Band 6 NFC on todella mielenkiintoinen laite alle 50 euron myyntihinnallaan. Laite tarjoaa kattavasti ominaisuuksia pikku rahalla, joskin vaativammat käyttäjät voivat kokea etenkin urheilutilat suppeiksi. Aktiivisten liikkujien kannattaa myös huomioida, että laitteessa ei ole sisäänrakennettua GPS:ää. Toisaalta Mi Smart Band 6 NFC on nimensä mukaisesti aktiivisuusranneke, eikä sen ole tarkoituskaan korvata huomattavasti kalliimpia älykelloja. Kevyemmässä käytössä ranneke hoitaa asiansa hyvin.
Täysin ongelmatonta laitteen käyttäminen ei kuitenkaan ole, sillä joidenkin ominaisuuksien, kuten unenseurannan ja harjoituksen tunnistamisen kanssa, havaittiin epätarkkuutta. Testijakson suurin ongelma koettiin kuitenkin lähimaksamisen kanssa. Vaikka ominaisuus saatiinkin toimimaan, niin käyttökokemus ohjelmistojen kanssa jäi todella heikoksi. Mi Smart Band NFC jatkaa Xiaomille tutulla kaavalla tarjoten kattavasti ominaisuuksia edulliseen hintaan mutta ohjelmiston toimivuus on edelleen Xiaomin akilleen kantapaa. Jos Xiaomi saa korjattua testijaksolla havaittuja ongelmakohtia päivityksillä, voi laitetta suositella melko lämpimästi. Tällä hetkellä varauksettomia suosituksia ei voi kuitenkaan antaa.