Ja toisekseen pelkän ostohinnan tuijottaminen ei sekään ole järkevää. Katsoo mitä käytetyistä saa, niin arvonmenetys samaa luokkaa tai jopa nopeampaa Android lippulaivoissa kuin Ompuissa. Toki jos luuria pitää vaikka 5v niin vaikutus pienenee huomattavasti, mutta silloin taas softatuen kesto on aika oleellinen tekijä.
Kukin tyylillään, mutta jos minulta kysytään niin mikään ei ole niin hävyttömän ylihinnoiteltua, kuin high-end Android uutuudet, joiden hinnat uutena romahtaa puoleen vuodessa, ja käytettynä tietysti vielä alemmaksi.
Hinnasta voidaan aina ulista. Jos nyt mietitään sitä, että esim. 1+ puhelimista sulaa käytettynä arvo alle puoleen vuodessa, kun taas Applella se jälleenmyyntiarvo on luokkaa 70-80% hankintahinnasta (riippuen kunnosta) vuoden jälkeen.
Tästä on tuoretta omakohtaista kokemusta, joten voin siihen pohjaten ottaa kantaa tuohon jälleenmyyntiarvon säilymiseen. Se on totta, että Applen puhelimissa se on markkinoiden parasta, etenkin kun puhutaan prosentuaalisesta arvonlaskusta. Mutta sitten kun otetaan huomioon absoluuttinen hinnan putoaminen etenkin näillä nykyisten mallien hinnoilla, ei asia ole ihan niin yksioikoinen.
Otan esimerkiksi io-techin viime vuoden iPhone X -testikappaleen, josta maksoimme uutena vuosi sitten 1179 euroa. Noin 11 kuukautta myöhemmin myimme laitteen ja saimme siitä noin 60 % alkuperäisestä hinnasta (hinnanlasku noin 400 e), joka oli markkinoita tutkailtuani mielestäni ihan hyvä hinta myyjän kannalta. Jos samaan tarkasteluun otetaan esimerkiksi Samsungin viime vuoden Galaxy S8 -huippumalli, joka maksoi uutena edullisimmillaan 829 euroa (
Hinta.fi), olisi siitä saanut arvioni mukaan vajaa vuosi lanseerausta myöhemmin noin 350-400 euroa, eli absoluuttinen rahallinen arvonlasku (~400 e) olisi hyvin samaa luokkaa iPhone X:n kanssa.
Erinomainen artikkeli paria puutetta luukuunottamatta:
1) videokuvaa tulisi kuvata kävellessä, jolloin näkisi miten vakautus toimii
2) synteettiset testit ovat niin lyhytaikaisia ettei se vielä kerro kuinka paljon throttlataan (esim. Pokémon GO:n pelaaminen ulkona GPS:ää käyttäen)
Kiitoksia
Kuvanvakautuksen (OIS) toiminnasta on itseasiassa esimerkki kävelyn muodossa ensimmäisen videon lopussa. Raskaammat synteettiset testit puolestaan kertovat kyllä hyvin puhelimen throttlaamistaipumuksista, etenkin kun niitä ajetaan useamman kerran peräkkäin, ja ne piirtävät myös tarkan graafin piirin toiminnasta. A12-piirin hidastumistaipumuksista on myös maininta artikkelin suorituskykyosiossa.
Kun jo 200-300€ hintaluokasta löytyy luurit missä on jo kaikki ominaisuudet hyvällä tasolla.
Siitä alaspäin joutuu tekemään yhden jos toisenkin ominaisuuden kanssa kompromissejä.
Sitten taas jos lähdetään ylempiin hintaluokkiin niin aika vähän saa mitään extraa ottaen huomioon paljon joutuu rahaa laittaa enemmän pöytään.
En kyllä allekirjoita tuota, että 200-300 euron hintaluokasta löytyy kaikki ominaisuudet kompromissitta. Sanoisin, että tiskiin pitää lyödä se noin 500 euroa, että säästyy suuremmilta kompromisseilta, mutta silloinkaan kaikki ominaisuudet eivät vielä yllä parhaimpien tasolle, esimerkiksi jos on spesifejä vaatimuksia vaikkapa kameran suhteen.
Kaikki toimii nopeasti, käyttöliittymä vastaa jokaiseen sormenliikkeeseen millisekunneissa, nettiselailu toimii hyvin, kamera aukeaa nopeaa ja ottaa kuvia nopeaa.
Pienenä huomiona tämähän on lopulta hyvin tuore juttu käyttöliittymän ja moniajon osalta. Vielä viime vuotisten iPhone-mallien totesin vertailuissa jäävät nopeimpia Android-lippulaivamalleja jälkeen peruskäytön nopeudessa. Nyt iOS 12:n myötä puntit ovat tasoittuneet, kun Apple on tehnyt parannuksia käyttöjärjestelmän nopeuteen. Raskaampien sovellusten käynnistymisnopeudessa Apple on pärjännyt jo aiemmin.
Eiks tää youtube häiskä vasta pettyny, kun se lasikuori kestikin tiputtelua päänkorkeudelta asvaltille.
Yksittäinen pudotustesti ei nyt kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että laite kestäisi huoletta pudottelut. Ennemminkin voi lähinnä tehdä johtopäätelmän, että nykylasit saattavat kestää paremmin, kuin voisi odottaa. Kyllä YouTubesta niitäkin pudotustestejä löytyy, joissa iPhone XS:t hajoavat heti ensimmäisellä tai toisella pudotuksella. Eli ei se lasikuori mikään optimiratkaisu puhelimeen ole, etenkin jos sen vaihtaminen uuteen tehdään erittäin työlääksi ja kalliiksi.
Ei mulla ainakaan puhelimet tuppaa hajoamaan. Käytän suojakuorta takakannen päällä nykyisessä kasissa. Eikä tää kyllä ole tippunutkaan kun sohvalta pari kertaa.
Edit. Eikä se ole valmistajan vika, jos käyttäjä sen laitteen pudottaa.
Kyllähän se lähtökohta nyt kuitenkin pitäisi olla, että laite suunnitellaan käyttötarkoitukseen sopivaksi. Eli jos laite on tarkoitettu päivittäin jatkuvasti mukana kuljetettavaksi, niin sen rakenteessa pitäisi ottaa mahdollisimman hyvin huomioon myös vahinkotilanteet, vaikka laitetta ei olisikaan tarkoitettu pudotettavaksi tai kolhittavaksi.