Jos oikeasti mitataan prossua ja sen suorituskykyä nimenomaan pelikäytössä, niin näytönohjaimen vaikutus täytyy eliminoida, vaikka ajatuksena yli tuhannen euron näytönohjain onkin absurdi. Jos lyödään koneeseen budjettiluokan prossulle budjettiluokan romppeet, ja väännetään asetukset kaakkoon (Ultralle), niin sehän on ihan sama että mikä peruna suorittimen virkaa hoitaa, kun näytönohjain on polvillaan. Mitä korkeammat asetukset sekä resoluutio, sitä vähemmän työtä jää prosessorille, kuten artikkelin testit jo osoittaa -- poikkeuksena CS:GO, joka on mielestäni oikealla tapaa testattu.
Näytönohjain joka nyt maksaa maltaita, on muutaman vuoden kuluessa jälleen keskikastissa. Jos otetaan penkkitulokset 3300X:llä ja luodaan näyttiksen pullonkaula jonka seurauksena prosessoreiden väliset erot eivät prosessorin hintaa vastaavan näytönohjaimen takia nouse esiin, niin suorituskyky voi pitkässä juoksussa olla suorittimien välillä ihan eri, kun testissä ei mitattu prossua vaan näyttistä.
Mielestäni siis täytyy penkittää prossu, eikä näyttiksen pullonkaula, vaikka ymmärränkin kuluttajalähtöisen sekä järkiperäisen testaustarkoituksen, jossa testataan tasapainoisella kokoonpanolla. Tasapainoisella testausajattelulla myös korkeampia asetuksia tulisi testatessa välttää, sillä eihän kukaan osta budjettiluokan kamoja kaikkein korkeimmilla asetuksilla pelaamiseen, kuten eihän kukaan osta budjettuluokan prossua järeän näytönohjaimen kylkiäiseksi.
Parasta olis testata kummatkin, eli se nopein kortti ja sitten erikseen vielä joku hintaluokkaan sopivampi kortti (RX 580 - RX 5700 XT / GTX 1650 - RTX 2070 Super), jolloin kuluttaja näkee teoreettisen eron, sekä "todellisen eron". Budjettikoneessa osavalintojen suorituskykyeron tiedostaminen on todella tärkeetä, koska se ajaa pelikonetta suunnittelevan kuluttajan pennoset oikeaan suuntaan, eli yleensä pois kalleemmista prosessorista ja muisteista, kohti näytönohjainta.
Olisi hyvä, että pelitestejä tekevät sivustot tekisi edes silloin tällöin katsauksia, missä vertailtaisiin erilaisia konepaketteja, joissa kokoonpano rakentuisi kyseistä tekniikkasivustoa / tekniikkatubettajaa katselevien päivittäjien keskiverto budjettiin ja pääasialliset osat (CPU + GPU + RAM) saisivat elää aika vapaasti, kunhan rahallinen arvo olisi buildeilla sama. Esim. 3300X + 16 GB 3200 MHz DDR4 + RTX 2060 (näyttispainotteinen budjetti), vs. 3600 / 3700X + 16 GB 3200 MHz DDR4 + GTX 1660 Super / RX 570 (prossupainotteinen ja erittäin prossupainotteinen), vs. 3300X + 16 GB 3600 Mhz Samsung B-die + GTX 1660 Super (RAM painotteinen). Ja samalla logiikalla pienemmän ja isomman budjetin buildeja, että näkee paljonko se suurempi rahatukku tuo eroa suorituskyvyssä.
3300X (tai 1600 AF / 3100 / 3600) ylikellotettuna esim. SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 halppisjäähyllä on uskoakseni tällä hetkellä täydellinen combo kaikkiin ensisijaisesti pelaamiseen rakennettuihin koneisiin, missä on 100 - 600 euron näytönohjain (tai vastaava kortti 50 - 500 euroa käytettynä). Myös matalilla grafiikka-asetuksilla kilpailullisesti pelaavat hyötyy yleensä kovemmista kelloista / IPC:stä, eli edellämainitut on alle tonnin budjetilla kilpamasiinaa rakentavalle erittäin hyvä valinta (poislukien ehkä 1600 AF, ellei peli tue useampaa corea).
Striimaus toki sekottaa pakkaa, jolloin tilanne voi olla eri, mutta tonnin koneeseen parasta hinta-laatu-suhdetta striimaamiseen tarjoaa omalla hiuksen hienolla mutulla heitettynä edellämainittu 3300X tappiin kellotettuna + halvin 3000+ MHz 16 GB kitti + RTX 2060 joka tuo RTX sarjan parannetun NVENC:in ja siten hyvät striimausmahdollisuudet tonnin budjettikoneeseen. Ryzen 3600 voi toki myös olla kova valinta ja jotkut tykkää käyttää prossupainotteista x264 pakkausta, mutta kun kuitenkin "kaikki" pelaa joskus ilman striimaussoftaa, niin silloin ne kaikki striimaamiseen ostetut coret on ei-striimatessa idlatessaan hukkainvestointi, kun rahat olisi voinut heittää GPU:lle mikä tarjoaa tuplahyötyä.
Hyötysoftien osalta prossun merkitys muuttuu usein selvästi, eli ne jotka tekee jotain oikeesti hyödyllistä koneellaan, niin ostakaa niitä prossucoreja ja muistia sen mukaan, kun teidän softanne tukee / tarvitsee.