Tekoäly pohjaiset hakupalvelut

Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
1 511
YouChat päivitettiin justiin versioon 2.0.

youchat.jpg

Palvelun etusivu:
https://you.com/chat

Kilpailijoita on kovasti tulossa, mutta tällä hetkellä tämä on aika selkeä markkinajohtaja.

Bingin tekoälystä puhutaan kovasti ja katsotaan mitä jatkossa tulee. Mulla on sinne early access tiketti vielä jonossa, joten en ole päässy testaamaan miten se palvelee. Myös Baidu on kuulemma kehittämässä koasti tekoälypohjaista hakua, nimellä ERNIE Bot.

Todella moneen asiaan tuo löytää ratkaisut ja vinkit. Mutta pahinta on se, että jos ei itse tiedä aiheesta mitään, ei myöskään tiedä jos vastaukset on ihan täyttä puutaheinää.

Kovasti olen kavereita jututtanut, että mitä mieltä ovat tekoälystä. Toiset rakastaa ja toiset toteaa sen olevan täysin turha. Varmaa lienee vain se, että jatkossa em. palvelut tulevat yleistymään ja olemaan universaalisti ja kaikkialla saatavilla.
 
Henkilökohtaisesti itseä eniten mietityttää se kenen totuutta nämä tälläiset kertovat. Varsinkin aiheissa jotka liippaavat politiikka/etiikka/filosofiaa/uskontoa yms aihealuetta johon ei ole suoria loogisia vastauksia. Jos totumme siihen että tekoälyltä voi kysyä mitä vain ja omaksumme sen että sen vastauksiin luotamme sen ihmeemmin miettimättä niin jokainen voi miettiä kuinka paljon valtaa tällöin on sitä tekoälyä hallinnoivalla taholla mielipiteisiin vaikuttamisessa.
 
Henkilökohtaisesti itseä eniten mietityttää se kenen totuutta nämä tälläiset kertovat.
No toihan nyt koskee koko mediaa, kulttuuria, lähteitä ja arvoja, että mikä on totuus. Tässä asiassahan tosin ei ole mitään uutta, vuosi satoja ellei tuhansia vanha juttu. Sekä tämä agenda on aina ollut pitkänä vaikuttajien listalla, varmaan niin pitkään vähintään kun kirjoitettua historiaa on olemassa. Eikä tekoäly muuta oikeastaan mitään tässä asiassa, sen suhteen, että jo nettisivut ja hakukoneet ovat tehneet tuota ohjaamista aikaisemminkin.

Edit, lisätty jälkiäteen vaan referenssiksi. Itseasiassa tää on off-topic ja kuuluisi johonkin politiikka / foliohattu / sekoilu laudalle, joten en halua keskustella tästä aiheesta, tässä langassa. Joten jätän tan vaan tähän:



Tässä ei ole mitään uutta, eikä se ole tämän langan asia. Mutta ihan hyvä pitää nää asiat aina mielessä. Ei sekään ole sattumaa jos hakukone ei löydä tietynlaisia artikkeleita tietynlaisista aiheista lainkaan. Toiset hakukoneet on sensuritoituja tai hyvinkin sensuroituja. Jättävät kokonaan indeksoimatta tietyt sivustot tai eivät ainakaan näytä niiden sivustojen sisätöjä lainkaan tuloksissa. - Ei mitään uutta. - Otetaan jatkot jossain NWO foliohattu langassa sitten.
 
Viimeksi muokattu:
No toihan nyt koskee koko mediaa, kulttuuria, lähteitä ja arvoja, että mikä on totuus. Tässä asiassahan tosin ei ole mitään uutta, vuosi satoja ellei tuhansia vanha juttu.
On se sillälailla eri että näissä kaikissa muissa aikaisemmin olleissa ihminen etsii tietoa ja vastaantulevien vastausten perusteella sitten joko luottaa saatuu vastaukseen tai sitten jatkaa etsintää. Joka tapauksessa päätös tietoon luottamisesta tai tiedon hylkäämisestä tapahtuu tiedon hakijan toimesta ja eri vastauksien vastaantuleminen on todennäköisempää

Jos meillä on joku tekoäly jolta voimme kysyä suoraan ja saada yhden (sen tekoälyn) mielestä oikean vastauksen niin tällöin näkisin että siinä on alun jälkeen helppo ajautua siihen että luotamme tähän yhteen ja ainoaan tietolähteeseen. Tuskin kovin moni jaksaa "kilpailuttaa" useita eri tekoälyjä samojen asioiden osalta. Annamme siis tekoälyn vastuulle päätöksen siitä mikä tieto on luotettavaa ja mikä ei ja todennäköisesti tietämättä yhtään mitä tekoälyn vastausten takana on ollut (lähteet yms)
 
ChapGPT kanssa keskustellut, välillä pyytänyt sitä tekemään esim. lyhyttä powershell skriptiä tai configuraatiota palomuuriin. Se kyllä luo ne nopeasti ja turhan pitkät "miesselitykset" päälle, mutta aika usein lähemmin tarkasteltuna koko konaisuus ihan päin persettä. Sitten kun sille esittää tarkentavia kysymyksiä tai sanoo että kohta X ei toimi, niin tullaan lähemmäksi totuutta. Joka kerta pitkät vakuuttavat kuvaukset mitä mikäkin tekee vaikka koko setti olisi ihan huuhaata.

Veikkaan, että tuo johtuu osittain siitä että sille on syötetty koko netin sisältö oppimateriaaliksi ja siellä on liikaa vanhentunutta tai kokonaan väärää tietoa.

Olettaisin, että tuo kuitenkin paranee ajan myötä jolloin aikaa alkaa säästyä aika paljon kaikenlaisessa meniaalityössä. Olennaiseksi kuitenkin tulee, että kysyjän pitää ymmärtää mitä kysyy ja kysyä oikeat kysymykset. Sama kun aikoinaan matikassa, tieteislaskimet sai ottaa kokeisiin mukaan mutta eipä niillä mitään tehnyt jos teoria oli ihan hukassa.
 
Veikkaan, että tuo johtuu osittain siitä että sille on syötetty koko netin sisältö oppimateriaaliksi ja siellä on liikaa vanhentunutta tai kokonaan väärää tietoa.

Ihan samaan tulokseen tullut asiassa. Mutta silti se tekoäly mielestäni vähentää ongelmaa. Nyt pääsen kymmenellä chatti kysymyksellä ehkä maaliin. Kun normaalisti se on about 20 hakutulosta ja kasa eri foorumeita päälle ja sitten on kasassa jonkinlainen hatara käsitys, jonka pohjalta, erilaisia ohjeita soveltaen ja muokaten saa sitten sen oikean lopputuloksen. Monesti myös kysyjä ei annata riittävästi taustatietoa ja kysymyksetkin on leväperäisiä tai suorastaan väärin (eli ei kysytä edes sitä mitä oikeasti halutaan). Vähän kuten tuolla Matrix keskustelussa kysyttiin, että mikä on hyvä chatti. No se taas riippuu kysyjän preferensseistä ja tarpeista. Moneen asiaan on jopa vaikeaa löytää tieteellisesti oikeksi todistettua vastausta. Ja kuten kaikki tiedämme, foorumit on täynnä mutua ja disinformaatiota. Osa puhdasta trollausta ja osa vaan ihmisiä, jotka koittaa auttaa toisia, mutta eivät silti tiedä aiheesta tarpeeksi.

Vanhana trollina myös rakastan vastauksia, jotka on täsmällisiä ja korrekteja vastauksia kysymykseen. Mutta samalla tiedän, että vastauksesta ei ole yhtään mitään hyötyä kysyjälle juuri siinä kontekstissa.

Mitä tuli tuohon media sotaan ja totuuteen, vaikka se onkin off-topic tässä. Niin: Google rokotti käyttäjät valheiden varalta – tällä työkalulla taistellaan Ukrainan pakolaisista kertovaa propagandaa vastaan - Tuotahan voidaan myös kutsua sensuuriksi, monesti huomannut että useita eri lähteitä puuttuu Googlesta kokonaan. Eli tietyt sisällöt on vaan jätetty tarkoituksella indeksoimatta, eikä sitä kerrota käyttäjälle mitenkään selkeästi. Tosin tämä on kanssa varmaan politiikan aihe ja paljon laajempi. Joten olkoon. (On myös väsyttävän turha keskustelu.)
 
Tässä muuten mainio yhteenveto siitä, mitä kaikkia ongelmia Bing:n tekoälyn kanssa tuli.
Bing: “I will not harm you unless you harm me first”
Bing: “I will not harm you unless you harm me first”

Ja vielä toinen artikkeli:
Bing AI Can't Be Trusted
Bing AI Can't Be Trusted

Selvää on kyllä, että tämän tekniikan kanssa on haasteita. Mutta niin on kaiken uuden tekniikan kanssa. Joskin tässähän se. "blackbox" factor on aika valtava verrattuna moneen muuhun ratkaisuun.

Pari kaveria on ostanut ChatGPT:n käyttöön ja se on aika mielenkiintoinen, kun sitä voi myös opettaa. Eli selvästi se ilmainen demo oli ihan vajavainen verrattuna kaupallisiin versioihin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 322
Viestejä
4 535 205
Jäsenet
74 789
Uusin jäsen
anykanen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom