Minun mielestäni virtalähde voi aivan hyvin olla hiukan ylimitoitettu. Tarpeet voivat muuttua ajan mittaan, ja kalliiksi sekin tulee, jos joka uuteen kokoonpanoon pitäisi aina ostaa uusi virtalähde. Kun ostaa kerralla kunnollisen ja tarpeeksi ison, niin sitä ei tarvitse vaihtaa, eikä se myöskään käytössä niin rasitu. Itselläni särkyi joskus vuosituhannen vaihteen jälkeen oma virtalähde oikein kunnolla, ja sen jälkeen päätin, että ostan jatkossa omat virtalähteet mieluummin kilowatti luokasta ja niin, että ne sisältävät joka ainoan mahdollisen suojauksen. Miniminä olen pitänyt seuraavan listauksen täyttymistä:
• OCP (Over Current Protection): suojaus virtapiikkejä vastaan
• OVP (Over Voltage Protection) suojaus jännitepiikkejä vastaan
• OPP (Over Power Protection): liikakuormasuojaus, joskus nimellä OLP
• OTP (Over Temperature Protection): ylikuumenemissuojaus
• UVP (Under Voltage Protection) alivoltitussuoja
• SCP (Short Circuit Protection) Oikosulkusuoja
• NLO (No Load Operation): tämä ei oikeastaan ole samankaltainen suojaus kuin muut, mutta se mahdollistaa virtalähteen käynnistämisen
ilman kuormaa.
Tietty jos on tarpeeksi isot kassit, niin voihan sitä ihan polleana väittää, ettei noita kaikkia muka tarvita, ja nuo ovat ihan turhaan laitettu paremman laatuluokan virtalähteisiin mukaan. Minä itse en kyllä omaan kotiini huolisi minkään muunlaisia, kuin noilla aivan kaikilla em. suojauksilla varustettuja virtalähteitä. Ei noita eri suojauksia ihan huvikseen sinne virtalähteen sisälle ole valmistajien toimesta kehitetty.
Vuosituhannen vaihteessa suurin osa kuluttajapowereista oli ultimatekurapaskaa.
Nykyisin esim. Corsairin CX- ja VS-kurasarjoistakin löytyy samat suojaukset (OCP:tä ei mainita, mutta se käytännössä tärkeämpi SCP pitäisi löytyä kaikille jännitteille.), joten eiköhän nuo ole aika selviöitä ns. laatupowereissakin. (NLO:sta en ole varma, mutta eiköhän miltei kaikki modernit powerit ainakin käynnisty ilman kuormaa. Pointtina lienee se, että powerin pitäisi olla myös vakaa nollakuormalla tai lähellä sitä.)
Corsairin specsiläpyskässä ei OCP:tä erikseen mainita edes kalleimmille malleille, vaikka esim. HX1500i:lle voi softalla määritellä OCP-rajat ns. virtuaali-raileille, mikä onkin ihan fiksua tuommoisessa 125 ampeeria 12 voltin linjaan ulostavassa vehkeessä. Tosin ei noista säädöistä ole sitä teoreettista hyötyäkään, jos heittelee arvoja ihan hatusta.
Virtapiikkisuojaksi en tuota ylivirtasuojaa kutsuisi.
Muutenkin noilla järeillä kilowattipowereilla räjäyttää/sulattaa/sytyttää tuleen sen sopivasti paskaksi menneen komponentin ennen kuin suojat reagoi.
Jos komponentti sattuu muuttumaan naulaksi, niin SCP kyllä katkoo virrat välittömästi. Tosin 3,3 voltin linjassa oleva huono liittimen kontakti voisi hyötyä sopivasti mitoitetusta OCP:stä vähemmän savun muodossa.
Kyllähän se laatupowerikin päästää iloiset kipinät ja savut, jos sopivassa paikassa on huono juotos. Tästä syystä kannattaa aina silloin tällöin tarkastaa, ettei poweri ole täynnä villakoiria. Se kun muuttuu helposti liekinheittimeksi, jos kymmenen vuoden pölykertymät saavat kipinää.
Onhan noissa koteloissa nykyisin pohjassa ne onnettomat hyttysverkkofiltterit. Alkavat estää pölyn kertymistä vasta siinä vaiheessa, kun filtterin pintaan kertyy riittävä pölykerros, joten filtteriä ei kannata liian usein imuroida,
mikäli kämppä ei satu olemaan jonkun pakkomielteisen siivousintoilijan pölyvapaa puhdastila. (Sama pätee toki kotelon suodattimiinkin. Ei ne lämmöt paria astetta enempää nouse vaikka vähän tukkoisen näköinen filtteri olisikin.)
Tokihan poweri kannattaa aina ylimitoittaa ja käytännössä 550 wattinenkin on jo monelle kokoonpanolle reilusti ylimitoitettu.
Itsellä on 550 wattinen platinakukka ykköskoneessa ja käytännön kuormitus peleissä ylikellotetulla raudallani on max. 300 wattia mukaan lukien powerin hukkaama teho. Tulevalla vähintään kaksi kertaa tehokkaammalla raudalla se tulee olemaan samaa luokkaa ja surffailukulutus laskenee reilusta sadasta watista hattuarviolta 70 wattiin tai alle. En ole tuota kuutisen vuotta vanhaa poweria vielä mihinkään vaihtamassa. Uuden raudan asennuksen lomassa mittailen siitä korkeintaan parin pikkuelkon ESR:t varmuuden vuoksi ja voisihan tuon skoopillakin mulkaista jos jaksaisi viritellä 600 watin edestä keinokuormaa ja sopivan johtohässäkän eli en mittaile.
Tuoreessa J4205-boxissa tosin hieman reilummin ylimitoitettu Corsair TX550M Gold. Idlenä näyttää repivän 12 wattia, kun tuo powerin hyötysuhde menee alle 80 prosentin näin pienillä kuormilla. Primellä saa 24 wattia tuosta irti ja pörrömarkilla överit 30 wattia sekä 4k 60fps ulostus 20 wattia. Keskimääräinen kuormitus alle 20 wattia, joten muutaman levyn uskaltanee vielä lisätä powerin tukehtumatta.
Kassit ovat sen verran kookkaat, että reilun satasen poweria uskallan käyttää ykköskoneessa ja kaikkiin muihin tuo reilun 60 euron Nipponin lyyteillä varustettu TX550M Gold seitsemän vuoden takuulla, mikäli ei ole tarvetta järeämmälle raudalle ja semmoisia en toistaiseksi harrasta.
Mökkikoneessa tosin vielä noin 10 vuotta (?) vanha Corsair VX450, mutta sekin käy ja kukkuu, koska japsilyytit eivät mätäne hetkessä. Ei tosin ole ollut käytössä 24/7 överikuormalla, mutta CX olisi lahonnut Teapoineen jo pariin kertaan. Ja juotoksetkaan eivät lahoa ennen aikojaan, kun on holkitettu levy ja riittävän hyvin läpi juottuneet juotokset. Uudemmissa laatuhalpiksissa ei holkkeja taida kovin usein olla, mutta tuohon ei kannata kiinnittää sen tarkempaa huomiota, mikäli ei ole pakkomielteinen elektroniikkahermanni.
Huonoin powerini taitaa olla tällä hetkellä Fortronin FSP350-60THA-P. Tarran mukaan olen vaihtanut tuohon lyyteiksi Nichicon PW:t ym. japsikannut tammikuussa 2012 ja sekalaiset SERrit pyörii vielä vallan mainiosti.
FSC 0546 lukee tarrassa, joten ei edes 13 vuotta vanha. Teknisesti erittäin masentava laitos, mutta ulostaa laatusähköä aina kun sitä tarvitsee.