Tee-se-itse wifi-antenni

Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
828
Työntekoon käyttämäni pöytäkone ei nappaa wifi-singnaalia, ja yksinkertaisin ja halvin ratkaisu näyttäisi olevan koneen wifi-antennin parantaminen. Tyttöystävä sitten huomautti, että sellaisenhan voi rakentaa itse, ja vähän innostuin ajatuksesta.

Tilanne on siis se, että majailen ja teen töitä vierasmökissä, josta matkaa päärakennuksessa olevaan wifi-reitittimeen on n. 20 metriä. Mobiililaitteet nappaa signaalin, mutta pöytäkone ei sitten millään. Koneessa on emolevynä Asuksen Z97I-Plus ja siinä on tällainen antenni mukana.

Minulla on vaan harvinaisen vähän ymmärrystä varsinaisesta tekniikasta. Netistä löytyy kyllä varsin hyviä oppaita itse antennin rakentamiseen (kuten täältä), mutta nyt rupesi askarruttamaan dual band.

Emoon menee siis kaksi antennijohtoa, joten ne lienevät molemmat erillisiä antenneja dual bandia varten (emosta löytyy 802.11ac)? Pitääkö tässä nyt sitten väsätä kaksi antennia? Jos antenneja on kaksi, pitääkö tämä huomioida suunnittelussa? Voivatko antennit häiritä toisiaan? :confused:

Käytännöllisin antennimalli tarkoitukseeni taitaa olla ympärisäteilevä sauva-antenni, jonka asettaisin pystyyn ikkunan eteen. Ei tehokkain, mutta tilan puolesta en mitään haulikkoantennia ala väsäämään.

Oletteko harrastaneet vastaavia viritelmiä? Onnistumisia?
 
Jos sun tukiasemassa on myös dualband, asialla on merkitystä. Tosin 5Ghz on lyhyemmälle matkalle joten ko. tilanteessa yksikin antenni riittää.
 
Tästä diy ja taitaapi olla suunnattava -->
Muistelisin joskus katselleen ebaystä vastaavaa, mutta siellä löytyi vaan 5,8 Gigahertsin malleja vastaavannäköisinä. Ylemmässä linkissä on kuitenkin mitoitusohjeita oikealle gigahertsille.
802.11ac on siis 5Ghz, mutta jos wifi-reitittimessä ei ole koko tukea tai se on surkea sisäinen antenni. 2,4Ghz pitkillä ulkoisilla antenneilla on paree.

edit: Tuo 5,8Ghz malli on käsittääkseni ympärisäteilevä ja sitä käytetään droneissa niin jos tuohon löytyy mittaohjeet oikealle taajuudelle niin voi olla pätevä antenni?
 
Viimeksi muokattu:
Tuo asuksen antenni voi olla ihan pätevä, mutta noin pitkässä ohuessa koksissa tulee niin paljon häviötä 2,4 gigalla, viidestä puhumattakaan, että homma ei vaan toimi.

Kokeile vaikka jostain ser-keräyksestä poimitulla normi ympärisäteilevällä suoriltaan koneeen liittimeen. Antenni sojottamaan koneen perseestä pois, eli vaakatasoon. Telekuravellien joissakin adslipurkkien malleissa on hiukan pidempi tappimalli, moisia lootia näkyy keräyksessä vähän väliä.

Huhhuh, mikä piiska: 2.4GHz 18dBi High Gain 802.11B/G/N Screw-on RP-SMA Wireless WiFi Antenna Cable | eBay

Tuollainen kyllä pitää välittömästi laittaa tulemaan :D
 
OT: Onko 5Ghz ja 5,8Ghz sama asia käytännössä? Vai onko ne eri standardeja?
 
Niinjoo, viisgigaiseksi sitä sanon, vaikka a-verkko taitaa olla jotain aika paljon yli viiden gigan. Noista uudemmista en tiedä, kai ne sitten 5,8 gigalla ovat. Moisilla taajuuksilla lienee lupavapaata tilaa paljon kun kantama on maksimissaan joku kymmenen metriä...

Antennia on turha murehtia, tuollaisilla taajuuksilla on melko sama, koska vireeseen se ei varmasti mene.
 
Ankka, minulla on jostain huawein hajonneesta 4G reitittimestä peräisin oleva antenni. Varmaankin parempi, kuin tavan 2dBi dipolitikku. Varmaankin vain 2,4 gigalle, mutta sitähän tässä haetaankin. Antenni on avattu, laita pikaliimalla tai kirkkaalla pakkausteipillä kasaan, jos yhteys vaikuttaa toimivan. Jos ei toimi, niin laita antenni roskiin, tai postita takaisin minulle :D

Laita yv:llä osoite, niin pääset testaamaan. Tänään aamusta käyntiä keskustassa, niin saan kirjeen matkaan. En tiedä, että olenko huomenna liikenteessä.
 
Vanha ketju, mutta samassa aiheessa, joskin itse ensimmäiseksi tekemässä antennia 900 MHz taajuudelle eli mitat skaalautuu suuremmiksi lähinnä. Osaako joku sanoa kuinka tarkkaa tuon biQuad antennin teossa on piuhan paksuus?

Tässä on laskuri antennin mitoille, kun syöttää taajuuden
Build Your Own Antenna: BiQuad Antenna Calculator

Oma ajatus tehdä se 910 MHz keskitaajuudelle, niin saa maaseudulla ehkä paremman passiivisen signaalinvahdistimen. Nyt on vanha Iskra P-56 katolla ja sen perässä reitittimestä lainattu tikku (välissä on 7 m kaapelia). Tuolla systeemillä saa sisälle paremman puheyhteyden, mutta jää melko lähelle reitittimen tikkua, ehkä sellaisen 50 cm päähän avustaa. Tuo on noin, kun käyttäjälle ei kelpaa VoLTE/VoWifi puhelin (itsellä on sellainen, joskaan ei tuon ominaisuuden takia). Tuo pelkkä BiQuad on noin 30 cm eli menettelee vielä 900 MHz taajuudella. Jos ulos vaihtaa Iskran antennin omatekoiseen, niin olisi sitten tuplamalli ja leveys on vaatimattomat 72 cm. Siihen tulee jotain tuulikuormaa ja ei sen puolesta ole yhtä hyvä kuin Yagi.

Kysymys on kuinka tarkkaa tuo langan halkaisija on? 3 mm halkaisijalla olevaa kuparilankaa ei pikaisella haulla löydy (poikkileikkauspinta-ala on 7,1 mm2). Tavallisissa johdoissa tuota lähinnä kai on 6 mm2 kytkentäkaapeli. Jos 900 MHz antenni toimii hyvin, niin voisi tehdä myös 4G reititintä varten 1800 MHz antennin, mitat puolittuu :) ja katsoa toimiiko itse tehty paremmin kuin laajakaistainen tehdastekoinen.
 
Edelliseen kysymykseen vastaus taitaa olla ettei ohuempi johto haittaa, kun vain systeemi pitää mekaanisesti muotonsa.

Huomasin toisen ohjeen, jossa impedenssain sovittamiseen pitäisi löytää ohutta (kupari)putkea. Tuossa on käytetty 10 mm sisähalkaisijalta olevaa kupariputkea dipolin "jalkana". Tavallinen 12 mm putki on sisältä sen kokoinen eli se löytyy helposti. Seuraavaksi haussa 4,3 mm ulkoa oleva kupariputki. Mitä muita lähteitä tuolle putkelle on kuin auton jarruputki, joka on ulkomitalta 4,75 mm? Seinämässä ilmeisesti on vara ohentaa 0,2 mm. Kokemusta ei ole meneekö helposti porakoneessa ohentaminen (mitään minisorvia ei ole käytettävissä). Antennin voisi kokeen vuoksi tehdä joko 2,45 GHz tai 1,8 GHz tai 0,9 GHz. Kaikissa noista impedanssisovitukseen saisi etsiä sitä 4,0..4,5 mm putkea sinne "keskikarvaan". Mitat vain vaihtuu 31 mm, 41 mm ja 83 mm lukujen välillä.
 
Kannattaa käyttää hyvää välikaapelia antennin ja tietokoneen välillä. 7m huonoa kaapelia hävittää aika paljon tehoa 900MHz:llä ja 5GHz:llä vielä enemmän. RG58 on huonoa.
 
Kannattaa käyttää hyvää välikaapelia antennin ja tietokoneen välillä. 7m huonoa kaapelia hävittää aika paljon tehoa 900MHz:llä ja 5GHz:llä vielä enemmän. RG58 on huonoa.
Antennien mukana tulee usein RG58 kokoa olevaa piuhaa (ennestään olevassa paneelissa on 30 cm sitä piuhaa SH-200? ja N-liitin). N-liittimen perään sopisi hyvin 10 mm paksu "Ecoflex 10 plus", jos ja kun saan kokeiltua parhaan ja käytännöllisen paikan. Hyvää kaapelia ei viitsi ostaa yhtään enempää kuin on tarpeen. Saattaa olla että itse tehty antenni olisi parempi kuin valmis laajakaistainen.

Ohuella johdolla en tarkoittanut antennilta lähtevää kaapelia, vaan sitä itse tehdyn antennin elementtiä, joka on pelkkää kuparia. Ennestään löytyy jotain kuparijohtoa, jossa taatusti on mukana sinkkiä joku prosentti (on niin kovaa verrattuna tavallisiin kuparijohtoihin). Paksuus 2 mm eli voisi olla ohuempikin 1800 MHz taajuudella, mutta pitänee muotonsa hyvin. 900 MHz kokeiluun varmaan ihan hyvä. RG-174 on vain vähän paksumpaa kaapelia alastuloon...! Jos taas kolvaisi uuden piuhan modeemin kiinteälle tikkuantennille, niin pienelle matkalle se 3mm paksu on kätevämpää kuin 10 mm kaapeli :) Jossain vaiheessa taidan tutkia tuota, jos saisi WLANin keilan paremmin suunnattua pihalle.
 
Jep. Homma hanskassa. Taidat jo tietää, että Partcon kautta saa valmiiksi koottua kaapelia liittimineen. Joku kaapelivalmistaja tekee ne. Eivät ne mitään 2€ postikuluineen Ebay tavaraa ole kyllä.
 
Olisi tarkoitus tehdä 4G antenni testailuun; signaali on täällä erittäin voimakas, mutta tuntuisi olevan häiriöitä, juten suunta-antennia olisi tarkoitus kokeilla. Mutta koska signaali ei tarvitse itseasaissa vahvistusta juuri lainkaan vrt. modeemin omat pupunkorvat, niin kaikki hemmetin isot haravat tuntuvat olevan todella overkill, joten itse voisi koittaa harrastella puuhastella. Tarkoitus olisi koeilla pientä (3 elementtiä tms.) yagi-antennia.

Mutta voi, mistä osat? Nyt on hakusessa niinkin arkinen asia, kuin kupari/rosteri/messinki/alumiinipuikkoja. Siis ne yagin piikit. Olin pudota perseelleni, kun totesin, että ei sellaisia löydy mistään. Muu onkin helppoa, antennikaapelia on, alumiiniputkea löytyy ja 3D tulosteena vähän sovittimia, mutta ne piikit tosiaan. Ulkomailla tuntuvat harrastavan hitsaushommissa käytettäviä alumiinipuikkoja ja eBay onkin niitä täynnä, mutta suomessa myydään vaan puikkoja jotka on päällystetty jollain aineella. Mistä pelkkiä puikkoja? Tai muuten sopivia puikkoja. Onko vinkkejä? Vai pitääkö ostaa kaikkein halvin tv-antenni ja purkaa siitä...

Kiitos!
 
Alumiinipuikkoja ja jotainkokoa putkea esim:
-Kärkkäinen
-kodinterra
-hobby center
 
Kyllä alumiini käy jos vaan saat kunnon sähköä johtavat liitokset piuhoihin.
Auton jarruput ovat kuparia. Missä on lähin rautakauppa. Koaksiaalikaapelin vaippaakin voi käyttää. Se taitaa olla kyllä liian lerppua. Eikä Viagra taida auttaa.

Edit Auton jarruputket
 
Tulee mieleen että jos teet suuntaavan antennin itse ilman mittalaitteita, tuskin tarvitsee huolehtia liian suuresta signaalista.
 
Alumiinipuikkoja ja jotainkokoa putkea esim:
-Kärkkäinen
-kodinterra
-hobby center

Nää "perinteiset" eli Kärkkäinen, Puuilo, Hong Kong, Clas Ohlson, Motonet, Biltema jne, niin aika nihkeästi löytyi yhtään mitään. Mutta tuo Hobby Center vaikuttaa mielenkiintoiselta, siellä näyttäisi olevan sopivaa tavaraa tarjolla pienissä erissä. Pitää yrittää käydä Tuusulassa katsomassa paikan päällä kun ohi menen, kiitokset vinkistä!

Jarruputki sitten backup-ratkaisuna.
 
Double biquad on materiaalin suhteen yksinkertainen. Itse sain sillä hyviä signaali arvoja 1800MHz tasjuudella. Laskuri löytyy Build Your Own Antenna: BiQuad Antenna Calculator

Elementin saisi liittää 10 mm kupari putkeen ja sitten N-liittimeen. Keskikarvan paksuus olisi 4,2mm 50 ohmilla. Oli hankaluuksia toteutuksessa (kolvaamisessa) ja jätin pois. 12 mm kupariputki on 10 mm sisämitaltaan. Toisaalta 4,75 mm jarruputken voi sorvata 4,2mm kokoon ja saa oikean impedanssin siihen putkeen. Periaatteessa menee N-runkoliittimen päälle... Juotin käytännössä 14 mm langanpätkillä liittimeen (S-mitta laskurissa).

Edit: Langan taivutuksen sai tarkemmin menemään kun käytti työntömittaa pihtien asettamiseen oikeaan etäisyyteen edellisestä taitoksesta. Sitten saa millilleen asettumaan taitokset (jos on huolellinen). Mukavempi kun on kaksi työntömittaa ja toisessa on perus D ja toisessa tuplamitta. Kaksi harjoituskappaletta tuli taiteltua ensin ja toiset kaksi meni vasta käyttöön. Oma 2mm paksu kupariseoslanka on kuparia kovempaa (sattuu olemaan ennestään sellaista). Kovuuden takia syytä saada kerralla oikeaan mittaan. Toisaalta sitä kovaa ei saa ihan oikeaan muotoon helpolla, niin laitoin taustapellin ja antennilangan väliin sähköputken palat nippusiteillä. Pysyy oikealla etäisyydellä ja on viilalla säädettävissä :)

RSRQ menee Huawei B715:ssa parhaimmillaan -5dBm vaikka tukiasema on 4,5 km päässä. 80 cm sateliittilautanen ja siinä sille sopiva MIMO antenni ei antanut yhtä hyvää RSRQ:ta, mutta isomman signaalin voimakkuuden. Netin nopeus on parempi paremmalla RSRQ-arvolla (ja ping myös nopeampi). Sateliittilautanen on tullut pidettyä lähinnä kädessä tai nojaamassa johonkin tukeen -- ei kunnolla suunnattuna.

Omassa antennissa käytin N-liitintä, kun sama on myös tuossa sateliittilautaselle sopivassa ja toisessa valmiissa laajakaistaisessa paneeliantennissa. Kun on kömpelöt sormet, niin ne on näppäriä :) (+ hyvä liitin).

Lähetetty minun TA-1004 laitteesta Tapatalkilla
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 794
Viestejä
4 547 375
Jäsenet
74 849
Uusin jäsen
ookooo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom