- Liittynyt
- 13.12.2016
- Viestejä
- 3 109
Okei, eli jos katsotaan vaikkapa tätä kohtaa:
Mitä Amnesty sanoo kyseistä tapauksesta:
Eli Amnesty ei väitä että kyseessä olisi sotarikos. Päinvastoin, Amnesty sanoo että kyseinen toiminta ei ole kansainvälisen lain vastaista. Mutta Amnesty toteaa että sotilaiden pitäisi välttää koulujen käyttöä alueilla joissa siviilejä ympärillä silloin kun niiden koulujen käyttö ei ole välttämätöntä. Ja erikseen mainitsee tuon SSD:n jossa juurikin ohjeistetaan että noin ei pitäisi toimia. Ja jonka Ukrainakin on allekirjoittanut.
Eli tässä nyt haiskahtaa että ihmiset eivät ole lukeneet mitä se Amnesty oikeasti kirjoittaa raportissaan, olettavat sitten että Amnesty kirjoittaisi Ukrainan toimista jotenkin samalla tapaa kuin se on kirjoittanut Venäjän toimista (joissa Amnesty suoraan syyttää yhä uudelleen ja uudelleen Venäjää sotarikoksista) ja sitten raivoavat tuota väärää oletusta kohtaan.
Ongelmahan tuossa on, ettei samaan raporttiin otettu myös Venäjän tekemisiä (tätä on myös Amnestyn sisällä kritisoitu). Tämä mahdollistaa tuon raportin käyttämisen Ukrainan vastaisessa viestinnässä. Ottamalla molemmat samaan raporttiin, olisi kontrasti tullut esille ja tältä tilanteelta olisi vältytty. Tilannetta ei auta se, että tietyt tahot Amnestyn sisällä ovat jakaneet venäjä trollien ja valemedian uutisia samaan aikaan puolustuksena raportille.
99% ihmisistä ei tuskin koskaan tule lukemaan tuota raporttia, vaan lukee vaan otsikot ja mitä sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan. Moni lukee uutisistakin vain otsikot, eikä itse tekstiä (joista monesti selviäisi että se otsikon teksti on ihan puuta heinää, jos ei suorastaan vale, ainakin tietyssä mediassa).
No nuo rajat ovat yhtä harmaat ja epämääräiset kuin monet muutkin moraaliin liittyvät asiat sodassa. Ei ole mitään selvää veteen piirrettyä viivaa sen välillä mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, yleensä kyse on siitä että on kasa asioita jotka ovat selvästi hyväksyttäviä ja kasa asioita jotka ovat selvästi tuomittavia ja sitten niiden välissä helvetin leveä harmaa alue.
Ja organisaatiot kuten Amnesty yleensä pyrkivät vetämään sen viivan siviilien kannalta mahdollisimman pitkälle siihen suuntaan että siviilien vaarantaminen ei ole hyväksyttävää.
Jos kohteena on Afrikka niin miksi ihmeessä sitten etenkin Euroopan maat ovat lähteneet mukaan tuohon?
Koska jos halutaan ajaa jotain asiaa jossain muualla, niin pitää osoittaa että ollaan itsekin siihen valmiita sitoutumaan. Ja onhan se hieno pyrkimys, ja ollut helppo allekirjoittaa aikana, jolloin ei ollut mitään pelkoa suuremmasta konfliktista oman nurkan takana. Ja sodankin aikana tuota pystyttäneen pääsääntöisesti noudattamaan. Tuossa on kuitenkin sen verran paljon jätetty harmaata aluetta, että on aika paljon tulkinnanvaraa tietyiltä osin.
Siirsin tämän nyt tänne sotkemasta Ukraina sotaa käsittelevää ketjua. Saa keskustella vapaasti aiheesta.
Edit. Ja keskustellaan asioista, ei keskustelijoista, kiitos!
Viimeksi muokattu: