Talvitakin peseminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja east, 20.04.2018.

 1. east

  east

  Viestejä:
  434
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Uskaltaako talvitakin pestä pyykinpesukoneessa vai kannattaako viedä pesulaan? Vaikka ohjeet sallivat konepesun, pelkään, että vuori hajoaa linkouksessa ja hupun koristekarva harvenee. Pesu nurinpäin käännettynä on aivan ehdoton, muuten napit todennäköisesti irtoavat, enkä halua pintaan kulumaa.
  Maksoin takistani tyypillisin hinnan, joitain satoja euroja — pesula kerran vuodessa käynee järkeen.

  Kemiallisen pesun hinta näyttää valitettavasti kohoavan melko korkealle.
   
 2. oestrus taurus

  oestrus taurus

  Viestejä:
  2 002
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Hyvä kysymys. En ole omaa "kipparitakkiani" viitsinyt noiden luettujen pehmusteen kuivimisongelmien vuoksi pestä. Pintapuolista tuo pesu on näiden kolmen talven aikana tullut, mutta silti. Pesu ohje "kieltää pesun".
   
 3. east

  east

  Viestejä:
  434
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Taloyhtiöiden säännöt usein kieltävät mattojen pesun pyykinpesukoneessa ja äkkiseltään ajateltuna kookas talvitakki on verrattavissa. Ymmärtääkseni koneen rumpu ei kestä märän maton painoa ja oma takkini on kuivanakin usean kilon painoinen.

  Ellei kielto liity jollain tavalla mattojen pituuteen, pesula tai varovainen käsinpesu lienee ainoa vaihtoehto.
   
 4. Myrkky

  Myrkky

  Viestejä:
  3 865
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Samaa kyselin noissa pienissä kysymyksissä, Alpha MA1 pilotti. Vain kemiallinen pesu. Tuo niin likainen, ja en ole oikeasti perehtynyt kemialliseen pesuun, joten luulen että ihan oikean pesun tarvii, toki pienessä lämpötilassa. Seuraavaksi sitten kuivaaminen, kun vyllit tarvii kuivausrummussa muutamat tennispallot paukuttamaan sitä ettei ne sisukset mene ihan möykyksi.
  Sikäli että tuolla vanhalla takilla ei ole niin arvoa enää, mutta ihan mielenkiinnosta huvittaisi kokeilla mitä sille käy. Jos menee pilalle niin voi voi, tuleepahan selvitettyä.

  Googlella ei nimittäin löydy mitään tietoa ei suomeksi tai englanniksi, miten pestä. No räpelletään ja testaillaan jotta näkee miten käy.

  Muuten miten talvimallin ja muita ns. työtakkeja pessyt missä heijastimia sun muuta sellaista, niin normipesu pienellä lämmöllä, ja kuivausrummussa varovainen kuivaus, ja ihan hyvin on toiminut.
   
 5. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  679
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Meillä on kyllä pesty koneessa kaikki takit, jotka pesuohjeensa mukaan sellaista kestävät. Ihan hyvin ovat täytteet pysyneet kuosissa tähän mennessä kaikissa takeissa. Linkous on muistaakseni ohjeissa yleensä kielletty.

  Ainoan kerran, kun takki ei kestänyt ohjeen mukaista pesua, oli kemiallista pesua vaatinut villakangastakki. Ei kestänyt pesulan käsittelyä vaan nukkaantui käyttökelvottomaksi. Vaatekauppa antoi mukisematta rahat takaisin - takki oli puolisen vuotta vanha - ja pesulakaan ei veloittanut pieleen menneestä käsittelystä.
   
 6. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Laita takki tiiviisti kudottuun mutta väljään puuvillasäkkiin ja anna palaa pesuohjeen mukaan. Jos takissa on untuvatäyte tulee pesuaineena todennäköisesti käyttää untuvashampoota, mutta suurin osa näistä asioista lukee siinä pesuohjelapussa tai esim. valmistajan sivuilla internetissä. Pesulaankin vaatteen voi viedä, jos ei itse uskalla takkiaan pestä.

  Kuivattamisen kanssa on myös oltava tarkkana, osa tykkää kuivausrummusta, joskus voi laittaa kaveriksi esim. tennispalloja lisäämään kuohkeutta, jotkut pitää kuivata vaakatasossa jne.

  Takki lämmittää paremmin, kun se on puhdas, joten se kannattaa pestä.
   
 7. FreshMint

  FreshMint Little-Rocket-Man Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  349
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Jos on untuvatakki niin pesula.
   
 8. Kampele

  Kampele

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Itse olen ihan surutta talvitakkini omassa koneessa pessyt.
  Ainakin esim. Hugon talvitakit kestävät hienosti konepesut. Tähän mennessä koskaan toki minkään merkkinen talvitakki ei ole kärsinyt pesukoneessa.
  Ehkä jotkut halvemmat halpa-hallista ostetut vaatteet saattavat vähän helpommin kärsiä, kun laatu on mitä on?
   
 9. MedHot

  MedHot

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse olen aina luottanut siihen mitä takin lapussa sanotaan ja kaikki on tähän asti kestäneet hyvänä ennenkuin kuluu jostain rikki.
  Hienopesua tosin aina käyttänyt takeille jotta vähemmän rynkytystä. Taida silläkään olla mitään väliä mutta parempi mieli ja tuleepahan sitäkin ohjelmaa kerran vuodessa käytettyä :D

  Edit tosin miulla ole aikoihin ollut muuta kuin vaellus/laskettelu takkeja minkä jo lähtökohtaisesti luulisi kestävän enemmän kuin jonkun hentoisen kaupunkitakin
   
 10. Taika-Jim

  Taika-Jim

  Viestejä:
  517
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Itsehän pesin oman raksatakin eväsbanaani taskussa. En suosittele, banaani ei ole vesipesukestävä.
   
  Myrkky ja MedHot tykkäävät tästä.
 11. east

  east

  Viestejä:
  434
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Mitä takin pesettäminen pesulassa yleisesti ottaen maksaa? Mikäli hinta on yli 20 euroa, kannattaa varmaan pestä kotikoneessa, silloin kun pesuohje sen sallii. Rumpukuivausta ei tietysti mielellään.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2018
 12. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 181
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Takkeja pesen itse niin harvakseltaan, että olen aina pessyt ne käsin. Ensin vähän vettä ja pesuainetta vatiin ja takki sinne sekaan, sitten henkariin roikkumaan ja käsisuihkulla huuhtelen puhtaaksi. Lopuksi vielä puristelen varovasti vedet pihalle ja jätän valumaan. Hommaan ei montaa minuuttia huku.
   
  drc, Taika-Jim ja east tykkäävät tästä.
 13. demo69

  demo69

  Viestejä:
  236
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Pesin vuorellisen villakangastakin 30-asteessa ilman linkousta ja kuivasin paksussa henkarissa ripustettuna. Takista tuli puhdas eikä se kärsinyt yhtään.
   
 14. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos pelkäät linkoamista, niin mikset vaan ota pesuohjelmasta linkoamista pois tai laita pyörimisnopeutta alimpaan mahdolliseen?
   
 15. Lumimies

  Lumimies

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2016
  Runttasin koneeseen, pesuaineet perään ja ulkoiluvaate tms ohjelma, sen jälkeen tungin kuivausrumpuun ja otin lähes kuivana pois. Kyseessä lahjaksi saatu talvitakki, oisko joku mikä on tarkoitettu lasketteluun (semmoinen vammainen pikkutasku vasemmassa ranteessa mihin vaan mahtuu pari kortonkia) missä ei saamari ole edes povitaskuja. Katsotaan ensi talvena kestikö pesun. (Kestänyt jo varmaan 8-9v)
   
 16. east

  east

  Viestejä:
  434
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Pelkään, että ohjelma linkoaa takin kuitenkin. Täytyy varmaan kokeeksi seurata kerran läpi kokonaan.
   
 17. leffo

  leffo

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Hieno kysymys kyllä. Onko jossain päin vain yhdenlaisia talvitakkeja.

  Ja kyllä, pesukoneissa voi pestä vaatteita jos vaikka ne eivät mattoja kestä.
   
 18. James5

  James5

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei takkeja pestä. Niitä pidetään se yksi talvi ja seuraavaksi vuodeksi ostetaan uusi. Vanha roskiin