Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Meidän talossa et 100M (9,90) nopeampaa nettiä saa miltään operaattorilta vaikka maksaisit. Pitää tyytyä 40M ilmaiseen nettiin ja hoitaa pelien ym. lataamiset puhelimen netti jakamalla.
Mielenkiintoista, kiitos kuvista! Itse sain juuri tiedon, että Telia on arvioinut oman taloyhtiölaajakaistan olevan täällä käytössä syyskuussa. Saa nähdä milloin kaivavat kuidun.
Jos tuossa cat6 vedossa alkaa olemaan ongelmia, olenko itse ns. vastuussa vai onko taloyhtiön velvollisuus toimittaa minulle kuituyhteys huoneistooni? Voin kyllä maksaakkin jotain, nopea pingitön netti on minulle elinehto. Tutkiskelin tosta valokuidun hitsaamisesta ja näin ainoastaan noiden "ohuiden" kuitukaapeleiden hitsaus juttuja, mites toi kun mulla tulee toho huoneistokaappiin tuo pikkurillin paksuinen kuitu?Mielenkiintoista, kiitos kuvista! Itse sain juuri tiedon, että Telia on arvioinut oman taloyhtiölaajakaistan olevan täällä käytössä syyskuussa. Saa nähdä milloin kaivavat kuidun.
Tuossa sinun tapauksessa ihmettelen sitä ethernetin pituutta. Voihan se olla, että rakennusvaiheessa cattikaapelit on ajateltu nimenomaan DSL-käyttöön ja myöhemmin taloyhtiölaajakaistaa tilatessa ilmoitettu operaattorille cat-sisäverkko, jonka mukaan kytkin toimitettu. Vähän tuuripeliä vaan ylipitkässä catissa tuo toiminta.
Valokuitujen kanssa on tehty aivan oikein, kun jätetty reilusti mittaa molempiin päihin. Ne on melko mahdoton hitsata, jos ei ole varoja. Nykyään määräykset käskee nuo hitsaamaan saman tien käyttökuntoon vaikkei käyttöön tulisikaan juuri sen takia, että monessa paikkaa ne on jätetty liian lyhyeksi tai joku lyhentänyt jälkikäteen, joka estää käytön kokonaan.
Jos tuossa cat6 vedossa alkaa olemaan ongelmia, olenko itse ns. vastuussa vai onko taloyhtiön velvollisuus toimittaa minulle kuituyhteys huoneistooni? Voin kyllä maksaakkin jotain, nopea pingitön netti on minulle elinehto. Tutkiskelin tosta valokuidun hitsaamisesta ja näin ainoastaan noiden "ohuiden" kuitukaapeleiden hitsaus juttuja, mites toi kun mulla tulee toho huoneistokaappiin tuo pikkurillin paksuinen kuitu?
Taloyhtiö vastaa sisäverkosta. Mutta pingillä ei ole eroa valokuidun ja toimivan ethernetin välillä. Eri asia tietysti, jos se pätkii pitkän linjan takia.Jos tuossa cat6 vedossa alkaa olemaan ongelmia, olenko itse ns. vastuussa vai onko taloyhtiön velvollisuus toimittaa minulle kuituyhteys huoneistooni? Voin kyllä maksaakkin jotain, nopea pingitön netti on minulle elinehto. Tutkiskelin tosta valokuidun hitsaamisesta ja näin ainoastaan noiden "ohuiden" kuitukaapeleiden hitsaus juttuja, mites toi kun mulla tulee toho huoneistokaappiin tuo pikkurillin paksuinen kuitu?
Tuttuakin tutumpaa.Hienoa vääntöä oli yhtiökokouksessa. 5G parasta ja kuidulle ei tarvetta vaikka se toisi säästöjä kun vastike laskee vrt nykyinen kaapeli-TV maksu ja kylkeen saa netin.
Kannattaa ottaa hallituksen kanssa puheeksi jo nyt ja esittää yhtiökokoukseen. Jos saat hallituksen tuen ajamallesi asialle, niin paremmat mahdollisuudet.Oman taloyhtiön tilanne selvisi. Tänne siis saa kalliin kaapelilaajakaistan eikä tosiaan mitään vastikkeeseen sisältyvää taloyhtiösopimusta ole. Ilmeisesti on tuoretta porukkaa, joilla on joko 5G tai sitten kaapelilaajakaista määräaikaisella tarjoushinnalla, eikä ole kiinnostanut ajaa asiaa. Sitten yhdessä rakennuksessa kaapelinetin kanssa on kuulemma ollut ongelmia.
Varmaan pitänee seuraavaan yhtiökokoukseen ehdottaa esityslistalla tuota vai olisikohan hallitukselle nyt ehdottominen parempi. Täällä on kyllä kaapeli-tv, ja eikö operaattorit tarjoa juuri yhteispaketteja TV+netti? Ja saisikohan operaattori tehtyä yhden rakennuksen kaapeliongelmalle jotain vai meneekö täysin taloyhtiön selvitettäväksi. Tosin mistä sitä tietää onko ongelma ollut joku surkea kaapelimodeemi.
Jos ei juuri nyt ajankohtainen, ja intoa piisaa niin vähän selvitystä miltä operaattoreilta on mahdollista saada netti ja miltä KTV. Ei sillä nyt muuten väliä, mutta jos teillä isännöitsiä noita hoitaa, niin hallitus voi vähän katsoa päälle onko kaikilta kysytty. Tai jos hallitus itse touhuaa, niin jotain listaa mistä lähteä.Oman taloyhtiön tilanne selvisi. Tänne siis saa kalliin kaapelilaajakaistan eikä tosiaan mitään vastikkeeseen sisältyvää taloyhtiösopimusta ole. Ilmeisesti on tuoretta porukkaa, joilla on joko 5G tai sitten kaapelilaajakaista määräaikaisella tarjoushinnalla, eikä ole kiinnostanut ajaa asiaa. Sitten yhdessä rakennuksessa kaapelinetin kanssa on kuulemma ollut ongelmia.
Varmaan pitänee seuraavaan yhtiökokoukseen ehdottaa esityslistalla tuota vai olisikohan hallitukselle nyt ehdottominen parempi. Täällä on kyllä kaapeli-tv, ja eikö operaattorit tarjoa juuri yhteispaketteja TV+netti? Ja saisikohan operaattori tehtyä yhden rakennuksen kaapeliongelmalle jotain vai meneekö täysin taloyhtiön selvitettäväksi. Tosin mistä sitä tietää onko ongelma ollut joku surkea kaapelimodeemi.
Ei taida Suomessa enää muita sivuja ollakkaan mistä kiinteä netti tarkistaa kuin elisa, telia ja dna? Tuli ostettua asunto-osake rivarista, eikä edes mistään böndeltä, ja halvin ja ainut kiinteä näkyisi olevan elisan 150mbs 40e/kk joka on kyllä aivan helvetin suolaista kun vanhassa rivarissa kuului hintaan. Olisi pitänyt ostaa omk kun saa kaikesta joutuu näköjään taloyhtiön kanssa vääntämään.
Hallituksen puheenjohtajalta kysymään että onko koskaan edes harkittu taloyhtiönetin hankintaa?Ei taida Suomessa enää muita sivuja ollakkaan mistä kiinteä netti tarkistaa kuin elisa, telia ja dna? Tuli ostettua asunto-osake rivarista, eikä edes mistään böndeltä, ja halvin ja ainut kiinteä näkyisi olevan elisan 150mbs 40e/kk joka on kyllä aivan helvetin suolaista kun vanhassa rivarissa kuului hintaan. Olisi pitänyt ostaa omk kun saa kaikesta joutuu näköjään taloyhtiön kanssa vääntämään.
Mene tekniseen tilaan / puhelinjakamoon ja katot onko minkään operaattorin laitteita paikallaan. Sen mukaan sitten liittymiä. Isännöitsijä voi myös tietää jos lähivuosina on vedetty kuitua tms ja keneltä liittymiä voisi saada.
Tämä ei sitten takaa yhtään mitään eli itse asun taloyhtiössä ja jokinen asukas tilaa paikalliselta operaattorilta eli Lounealta yhteyden. Ei ole tehty taloyhtiösopparia ja hinnoittelu menee ns. omakotitalon mukaan. Sen verran nähnyt jakamoa, niin sinne vedetty valokuidut ja sieltä piuha erikseen joka asuntoon ja eikä ole aktiivilaitteita jakamossa.
Valokuidussa jakamon laitteet voi vaikka sijaita 5km tai 75km päässä.
No juu, eihän se. Tuossakin tapauksessa jos Lounean kuitupaneeli olisi merkattu heidän tarroillaan voisi päätellä että heiltä on liittymiä tarjolla.
Onko tämä tavallista ja pitäisi ottaa yhteyttä DNA:han yhteyden kytkemiseksi?
Jahas. Kaupunkiin on kuitua puuhaamassa Täyskuitu, Valokuitunen sekä Lounea. Soitin Elisaan ihan mielenkiinnosta ja tarjosivat myös kuitua ilman liittymismaksua taloyhtiöön. Ja mikä parasta, ei tarvitse odotella löytyykö muita tilaajia.
G.Fast. Eli kuparilla huoneistoihin. Samaa tarjoaa Lounea. Kyseessä pieni rivitaloyhtiö eli etäisyydet on pieniä. Vaikea ollut saada muita asukkaita innostumaan noista jossa kuitu tulee jokaiseen huoneistoon ihan kustannussyistä eikä kiinnostusta internetiin ylipäätään tunnu olevan.Kai Elisan toteuksessa tuovat valokuidun ihan huoneistoon asti + kuitupäätelaitteen vai jakamosta eteenpäin kuparilla?
G.fast on noissa pelastus. Ja ihan ok, jos ei laajasti palavaa halua kuituun, kunhan yhtiö sitten seuraavan putki tai muun sopivan suuremman rempan yhteydessä vetää kuidut ja etäisyyksien salliessa kunnon kupari yleiskaapeloinnin asuntoihin.G.Fast. Eli kuparilla huoneistoihin. Samaa tarjoaa Lounea. Kyseessä pieni rivitaloyhtiö eli etäisyydet on pieniä. Vaikea ollut saada muita asukkaita innostumaan noista jossa kuitu tulee jokaiseen huoneistoon ihan kustannussyistä eikä kiinnostusta internetiin ylipäätään tunnu olevan.
Näinpä juuri. Onkohan kenelläkään täällä ihan käytännön kokemusta minkälaisiin lähetysnopeuksiin G.Fastilla pääsee? Ymmärtääkseni aika nopeasti laskee etäisyyden kasvaessa, mutta tosiaan meidän tapauksessa kyse on enimmillään ihan kymmenistä metreistä.G.fast on noissa pelastus. Ja ihan ok, jos ei laajasti palavaa halua kuituun, kunhan yhtiö sitten seuraavan putki tai muun sopivan suuremman rempan yhteydessä vetää kuidut ja etäisyyksien salliessa kunnon kupari yleiskaapeloinnin asuntoihin.
On testattu joo, mutta olin siinä käsityksessä että ei ole kaupallisessa käytössä vielä oikein ollut.
1000Mbps latausnopeus on tarjolla. Tuo 100Mbps lähetysnopeus taitaa olla maksimi. Tosiaan hyvin paljon riippuu etäisyydestä.Millaisia lisänopeuksia tarjoavat GFastin päällä, mikäli tuo tulee taloyhtiödiilillä?
Jos toteutuu niin itsellä käytännössä n. 10 metriä etäisyys. Hyvältä kuulostaa.Mulla on Lounean 500/100 g.fast-liittymä ollut nyt noin vuoden ja käytännössä lähetysnopeuskin on aina melkein tuon 100mbits. Taloyhtiön verkkoa tossa välissä ei kyllä ole, kun ehkä 20 metriä max.
Pienirivitaloyhtiö, arvalla selkeästi alle 10 asuntoa, kuitenkin paritaloa isompiElisalta nokittivat Lounean tarjouksen kun asiasta kerroin ja lupasivat 600M perusnopeudeksi. Mielenkiintoista että eivät kuulemma edes odottelisi muita tilaajia alueelta vaan heti tekisivät rakennuspäätöksen.
Tosiaan itseäkin ihmetytti mutta näin myyjä väitti, että rakentaminen toteutuu.Pienirivitaloyhtiö, arvalla selkeästi alle 10 asuntoa, kuitenkin paritaloa isompi
Joka nyt vähän tuoksahtaa, joko se kuitu jo siellä tontilla, tai ihan lähellä, vaikka nyt on jokin määräsin missä kk laskutus luokkaa 200€ verolla, niin tuskin kymppitonnin urakkaa tekevät, vaan tonneissa. (voi sopia johonkin toiseen hankkeeseen)
Ei olisi yllättävää jos tuolta tulisivat, kun nyt ei kuse kuluttaja kuituliittymästä, vaan enemmänkin siitä että operaattori tuo taloyhtiön tiloihin (sähköihin) dslamin.Dslam (jossa kuitu) taitaa olla ihan lähellä mutta olen ymmärtänyt että näistä sitä kuituliittymää ei "jatketa" vaan tulee jostakin hieman kauempaa. En kyllä ihan tarkkaan noista tiedä.
Taloyhtiökuidun voi hyvinkin ottaa tuollaisesta, kun aktiivilaitteet tulee taloyhtiön jakamoon. Yksittäistä kuluttajaliittymää ei niin helposti otetakaan. On myös mahdollista, että päivittävät vain tuon DSLAMin, jos se todella lähellä.Tosiaan itseäkin ihmetytti mutta näin myyjä väitti, että rakentaminen toteutuu.
Dslam (jossa kuitu) taitaa olla ihan lähellä mutta olen ymmärtänyt että näistä sitä kuituliittymää ei "jatketa" vaan tulee jostakin hieman kauempaa. En kyllä ihan tarkkaan noista tiedä.
Pitää melkein mielenkiinnosta kysellä myyjältä lisää. Tarjouksessa kyllä mainitaan että kiinteistöön asennetaan laitteet, joten pelkästä dslamin päivityksestä ei pitäisi olla kyse.Taloyhtiökuidun voi hyvinkin ottaa tuollaisesta, kun aktiivilaitteet tulee taloyhtiön jakamoon. Yksittäistä kuluttajaliittymää ei niin helposti otetakaan. On myös mahdollista, että päivittävät vain tuon DSLAMin, jos se todella lähellä.
Meillä kyseltiin viidelle huoneistoille lisää vauhtia verrattuna VDSL2, telian vastaus oli ettei ole teknisesti mahdollista saada mitenkään mistään lisää nopeutta. No, aika moni taloyhtiöstä päätyi tilaamaan onefiberin ja kun ne kuidut tulee niin pyydetään teliaa hakemaan romunsa pois sähköä viemästä.
Ei oo kuulemma mitenkään mahdollista saada nettiä sitä kautta. Kaapelitv muuntimen toisivat mielellään muttei sitä kautta ole heidän mukaansa nettiä mahdollista työntää. Ei onnistu g fast eikä kaapelinetti vaikka molempiin löytyy piuhat jo valmiina kiinteistössä. Noh, toivottavasti toi onefiber toteutuu pian, ainakin päätöksen tekivät jo rakentamisesta.Aika kummaa, etteivät tarjoa tilalle edes ktv-palvelua eli saisi kaapelimodeemilla jopa 1Gbit/s liittymän
Ei ne niin paljoa sähköä vie että ne kannattaisi poistattaa? Aina hyvä olla vaihtoehtoja.Meillä kyseltiin viidelle huoneistoille lisää vauhtia verrattuna VDSL2, telian vastaus oli ettei ole teknisesti mahdollista saada mitenkään mistään lisää nopeutta. No, aika moni taloyhtiöstä päätyi tilaamaan onefiberin ja kun ne kuidut tulee niin pyydetään teliaa hakemaan romunsa pois sähköä viemästä.
Ei meille tule muuta kuin telian kuitu laitetilaan. Siellä niiden dslam porskuttaa. Hyvin voisivat siis sieltä jakaa nettiä miten huvittaa, kun vaihtaa laitteen toisen malliseenEi ne niin paljoa sähköä vie että ne kannattaisi poistattaa? Aina hyvä olla vaihtoehtoja.
Ja ktv vaatii kaksisuuntaisen kaapeliverkon alueella. Täällä ei ole ktv-saatavuutta ollenkaan, eli ainoastaan kuitu/ethernet toteutuksia tekevät. Uusia VDSL-toteutuksia ei ilmeisesti Telia tee.
Täällä kyselin asiasta jos jotakuta kiinnostaa: Taloyhtiönetin toteutustavat (FTTB, kuitu, ethernet, G.Fast, Vplus, VDSL, DOCSIS jne)
Mutta jos alueella ei ole kaksisuuntaista kaapeliverkkoa niin ei sillä laitteella ole mitään mihin yhdistyä.Ei meille tule muuta kuin telian kuitu laitetilaan. Siellä niiden dslam porskuttaa. Hyvin voisivat siis sieltä jakaa nettiä miten huvittaa, kun vaihtaa laitteen toisen malliseen
Ei täällä ole mitään alueverkkoa minkä pitäisi olla kaksisuuntainen, paitsi heidän kuituverkko tietenkin, joka oletettavasti on kun bitti kulkee. Kuidun päähän voi sitten tökätä minkä vaan laitteen, joka työntää asioita menemään joko kiinteistön koaksiaalia taikka puhelinpiuhoja pitkin. Teknisentilan laitteen voi siis vaihtaa (mini)CMTS laitteeseen tai gfastiä tukevaan DSLAMiin. Kalliitahan nuo on, mutta ei mahdotonta, niinhän se on nytkin toteutettu DSLAMilla.Mutta jos alueella ei ole kaksisuuntaista kaapeliverkkoa niin ei sillä laitteella ole mitään mihin yhdistyä.
Opiskelin tässä hiljattain tuota CMTS-tekniikkaa ja se ei ole ihan niin yksinkertaista kuin DSL-tekniikka. Taloyhtiöön voi esimerkiksi asentaa R-PHY -laitteen, joka on yhteydessä siihen alueverkon CMTS:ään. Integroituja mini-CMTS:iä ei suositella kun eivät ole uuden hajautetun standardin mukaisia.Ei täällä ole mitään alueverkkoa minkä pitäisi olla kaksisuuntainen, paitsi heidän kuituverkko tietenkin, joka oletettavasti on kun bitti kulkee. Kuidun päähän voi sitten tökätä minkä vaan laitteen, joka työntää asioita menemään joko kiinteistön koaksiaalia taikka puhelinpiuhoja pitkin. Teknisentilan laitteen voi siis vaihtaa (mini)CMTS laitteeseen tai gfastiä tukevaan DSLAMiin. Kalliitahan nuo on, mutta ei mahdotonta, niinhän se on nytkin toteutettu DSLAMilla.
Tuo kaksisuuntaisuus tulee siinä vaiheessa vastaan kun on satoja jo vedettyjä koaksikaapeleita ja siellä välissä on monesti vaikka mitä feedbackin estäjää, joko sitten estää sen upload suunnan sinne CMTS laitteelle. Tuskin missään yksittäisessä kiinteistössä on niin jäykkää tähtiverkkoa etteikö olis helppo muutos siihen yksittäiseen taloon, muttei koko verkkoon.
Jos taloon tulee kuitu, mitään aluekaapeliverkkoa tarvita. Aluekaapeliverkot ovat asia erikseen eikä näistä nyt puhuta. Taloon asennetaa oma CMTS, joka palvelee vain sitä taloa.Opiskelin tässä hiljattain tuota CMTS-tekniikkaa ja se ei ole ihan niin yksinkertaista kuin DSL-tekniikka. Taloyhtiöön voi esimerkiksi asentaa R-PHY -laitteen, joka on yhteydessä siihen alueverkon CMTS:ään. Integroituja mini-CMTS:iä ei suositella kun eivät ole uuden hajautetun standardin mukaisia.
G.fastia tai enää muutakaan kupariverkkoa hyödyntävää ei Telia toistaiseksi asenna.
Jos taloon tulee kuitu, mitään aluekaapeliverkkoa tarvita. Aluekaapeliverkot ovat asia erikseen eikä näistä nyt puhuta. Taloon asennetaa oma CMTS, joka palvelee vain sitä taloa.
Vähintäänkin se kaapelitv:n rf-signaali tarvitaan niitä tv-kanavia varten ja se vaatii ktv-infran alueverkossa, oli sitten optinen tai perinteinen kuparipohjainen. Sitten riippuu operaattorista, että lähtevätkö asentamaan omaa CMTS:ää talokohtaisesti vai meneekö optisena keskitetylle CMTS:lle. Ja enää tosiaan pienen talokohtaisen CMTS:n käyttö ei ilmeisesti ole suositeltavaa vaan hajautettu R-PHY olisi se nykyisen standardin mukainen tapa.Jos taloon tulee kuitu, mitään aluekaapeliverkkoa tarvita. Aluekaapeliverkot ovat asia erikseen eikä näistä nyt puhuta. Taloon asennetaa oma CMTS, joka palvelee vain sitä taloa.