Täydellinen verkkoremontti

Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Nykyisen paloittain ja halvalla rakennetun verkon rajat alkavat tulla vastaan ja jotain on tehtävä. Lähes täydellinen remontti sisältäen kytkimen, WLAN-tukiasemat ja osan kaapeloinnista tuntuu järkevimmältä.

Talon pohjapiirros näyttää tältä:
WLAN-pohjapiirros.png

Talo on 30 m pitkä ja 8 m leveä. Seinät ovat hirttä. Mustat alueet ovat lämmitysuuneja ja aiheuttavat selviä ongelmia verkon kuuluvuuteen.
Punaiset alueet näyttävät, missä verkon täytyy toimia parhaiten.
Keltaiset pisteet osoittavat nykyisten tukiasemien sijainnit.
Vihreät pisteet ovat alustavia sijainteja uusille tukiasemille.

Nyt täytyisi siis päättää mitä laitteita on hankittava ja mihin ne on asennettava. Laitteina tarvitaan 8-porttinen kytkin ja tukiasemat, joita luultavasti täytyy olla kolme.

Nykyisellään on ongelmana esimerkiksi se, että laitteet tarrautuvat yhteen asemaan, vaikka toinen voisi kuulua paljon paremmin. Tähän kaivataan ratkaisua. Jotkin tukiasemat ilmeisesti voi asettaa katkaisemaan yhteyden, mikäli kuuluvuus heikkenee liikaa, joten jotain sellaista olisi mukava saada.

Olen katsellut mm. Ubiquitin laitteita ja niistä kuulee paljon hyvää, mutta vähän epäilyttää, kun pakkohan niissäkin on jotain vikaa olla. Joka tapauksessa tukiasemien tulee olla sellaisia sieviä palovaroittimen näköisiä, eikä niitä, joista sojottaa antenneja joka suuntaan.

Eli: miten projekti olisi paras toteuttaa?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
493
WLAN roaming-tuki. Ciscon WAP-laitteet ja konffittuna ”klusteriin”. Tarvii olla samaa mallia.

Ja yhden tennispallon tarvit kanssa.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Tarkoittaako klusteri sitä, että tukiasemat toimivat yhtenäisenä verkkona?
Mikä on tennispallo? :confused:
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Tukarien sijainnista, katselin pohjapiirrustusta pari minuuttia ja ehdottaisin jotain tähän suuntaan. Sijoitus tietenkin kattoon.
upload_2018-1-6_15-22-8.png
Keskimmäisestä voinee tiputtaa 2.4Ghz:n pois, riippuen tietenkin siitä kuinka hyvin se 2.4Ghz kantautuu keskelle taloa vasemmasta ja oikeasta tukarista.

Jos päädyt Unifi tukareihin niin tarkemmat sijoitus pisteet ennen lopullista reikien porailua voit testata "käytännössä" hyödyntäen tuota näppärää "Designer" pohjapiirrustus moodia johon voit lätkäistä seinät sun muut paksuuksineen ja raahailla tukareita sinne ja tänne.
Ei tämä nyt tietenkään mitään site surveytä korvaa mutta erittäin hyödyllinen joka tapauksessa minun mielestäni.
GIF animaatio designer kartasta
upload_2018-1-6_15-14-27.png

Nykyisellään on ongelmana esimerkiksi se, että laitteet tarrautuvat yhteen asemaan, vaikka toinen voisi kuulua paljon paremmin.
Lukaiseppa tämä ajatuksen kanssa. Tämän jälkeen ymmärrät miten saat konfiguroitua ja hienosäädettyä verkon niin että sticky client ongelmat katoaa lähes kokonaan.
WifiNigel: What Are Sticky Clients?
tl;dr: laitteet ovat se ongelma, ei ne tukiasemat. Ongelmaa voi lievittää tukiaseman säädöillä.
Tärkein on se että jokaisen tukarin lähetysteho säädetään sopivaksi ja kantama testataan käytännössä ettei ole hervotonta päällekkäisyyttä tukarien kantamassa.
Seuraavaksi tehokkain keino yhdessä lähetystehon kanssa on minimum data rate control eli ei sallita mitään töttöröö 1-6Mbps kättelynopeuksia joilla ensinnäkään ei tee yhtään mitään ja joiden kanssa se tyhmä laite roikkuu tukarissa kiinni. Minimit on siis oletuksena 1Mbps 2.4Ghz ja 6Mbps 5Ghz. Nostaisin nämä molemmat suoraan 12Mbps tai korkeammalle tilanteesta ja laitteista riippuen.
Eli minimi kättelynopeus säädöllä leikataan sitä kantamaa rankalla kädellä ja sitten lähetysteholla hienosäädetään sitä kantamaa.

Unifi tukareissa 802.11r ja k on käsittääkseni tuettu nyt mutta 802.11v:stä en ole varma. Nämä tietenkin vaativat laitteilla myös käyttöjärjestelmä tuen että rauta tuen.
RSSI Threshold/Minimum RSSI jne rankan käden vaihtoehdot kannattaa jättää rauhaan jos ei tiedä mitä tekee ja jos tietääkin niin käyttäisin vain viimeisimpänä oljenkortena.

Laitteina tarvitaan 8-porttinen kytkin ja tukiasemat, joita luultavasti täytyy olla kolme.
Olen katsellut mm. Ubiquitin laitteita ja niistä kuulee paljon hyvää, mutta vähän epäilyttää, kun pakkohan niissäkin on jotain vikaa olla. Joka tapauksessa tukiasemien tulee olla sellaisia sieviä palovaroittimen näköisiä, eikä niitä, joista sojottaa antenneja joka suuntaan.
Itse ainakin suosittelen Ubnt:n Unifi tukiasemia. Vaikkapa 3kpl AC Liteä olisi ihan hyvä lähtökohta.

Tarvitsetko hallittavaa kytkintä?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
493
Tarkoittaako klusteri sitä, että tukiasemat toimivat yhtenäisenä verkkona?
Mikä on tennispallo? :confused:
Tuossa tarkemmin, miten se kiskon klusteri toimii: Getting Your Wireless Together to Save Time, Improve Reception

Tennispallon tarvit, jos haluat testata sitä kuuluvuutta ilman tietokonetta. Meet itse tukiaseman paikalle, ja saat siitä kuuluvuuden niihin paikkoihin, joihin saat tennispallon heitettyä. Jos asunto on kalustettu, niin ehkä heittelyn pitää olla myös virtuaalista vahinkojen välttämiseksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
493
Ja messiin joku PoE kytkin niin ei tarvitse virittää virtaa näille ja voi asentaa seinälle / kattoon helpommin.
Jep, jos laitteen pitää olla "nätti", niin se ylimääräisen muutajan ja sähköjohdon saa PoE:lla kätevästi pois. Suosittelen.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Kaikki valmistajat kehuvat erilaisista tavoista parantaa roamingia. Onko eroa käytännössä, vai voiko saman saavuttaa vain tekemällä säädöt oikein?
 

IcePen

Typo Generaatroti ;-)
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 966
Itse ole viritelly langattomia pitkän malliseen taloon jossa kaksi isompaa tulisijaa niin totesinn että tuon verkon tukiasemien sijaintiin vaikuttaa myös korkea jääkaappi ja mikroaaltouuni (mikro tosin vain silloin kun on käytössä).

Eli jos on korkea jääkaappi lisää se tuohon suunnittelukuvaan tulisijojen lisäksi koska se blokaa 5Ghz signaalia yhtä tahokkaasti kuin tulisija.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Jääkaappi on ulkoseinällä, eikä voi mitenkään aiheuttaa ongelmaa.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Kaikki valmistajat kehuvat erilaisista tavoista parantaa roamingia. Onko eroa käytännössä, vai voiko saman saavuttaa vain tekemällä säädöt oikein?
No ei oikein käytännössä jos unohdetaan jotkut törky kalliit Ciscot/Arubat jne.
Esim 802.11r/k/v ovat standardeja jota sitten kaikkien pitäisi seurata. Muita standardeja roamingin suhteen ei oikein ole.

Mutta käytännössä siis hyvän roamingin tukareiden välillä saavutat suunnittelemalla/toteuttamalla sen verkon kunnolla.
Eli siis lähetystehot ja minimum data rate control. Siinä se suurinpiirtein on mitä voit tehdä. Ja tietenkin se itse fyysinen sijoitus.
Tähän voit luottaa, eli sen langattoman verkon oikeaoppiseen toteutukseen.

802.11k/v ei voi "luottaa" koska ensinnäkin et voi olettaa että kaikki laitteesi tukevat sitä ja toiseksi se on vain informaatiota mitä tukiasema tarjoaa laitteille.
Vaikka kuinka olisi rkv:t sun muut "hömpötykset" tuettuna ja jopa käytössä niin silti kaiken A ja O on se sijoitus ja lähetysteho+minimum data rate control eli tukiasemien kantama mitoitettuna järkevästi pienellä päällekkäisyydellä.

Näin ne laitteet ei jää roikkumaan koska kun lähestyt tukiasemaa B niin tukiasema A:n signaali heikkenee ja heikkenee > toivon mukaan laite tajuaa että kappas tuolla on parempi signaali vaihdetaampas siihen.
Mutta jos ei tajua, kuten 90+% ajasta, niin viimeistään sitten se laite siirtyy tukari A > B kun se laitteen vastaanottama signaalin laatu (SNR) tukarista A menee alle sen minkä tukari A sallii = tämä pakottaa laitteen etsimään sitä parempaa vaihtoehtoa..
upload_2018-1-6_21-14-45.png

demo.ubnt.com täällä voit tutustua siihen miltä Unifi hallintapaneeli näyttää.

Minimum data rate control on tämän näköinen
upload_2018-1-6_21-31-34.png
Itselläni siis 12Mbps käytössä molemmilla taajuuksilla. Ja on myös hyvä numero mistä aloittaa säätämään sitä kantamaa.
Minulla toki on vain yksi tukiasema (ei 72m2 tarvitse enempää) mutta ei siinä silti ole mitään järkeä antaa laitteiden roikkua kiinni alle 12Mbps nopeuksilla kun siinä kohtaa se käytännön nopeus on parhaimmillaankin vain 4-6Mbps luokkaa.
Tämän kokoisessa asunnossa se kantama on enemmän kuin tarpeeksi em. asetuksilla (+ lähetysteholla) ja kun siirrytään pihalle niin mieluummin vaihtaa nopeammin pois siitä WiFistä 3G/4G varaan kuin roikkua kiinni WiFissä paskan signaalin ja surkean nopeuden kanssa.
 
Liittynyt
21.08.2017
Viestejä
6 851
Vetäset sitä cat6a/cat7 siamilaista kaapelia? Katon rajaan sopiviin kohtiin pisteet ja tv-nurkkaukseen voi vaikka vetää yhteensä 4-kaapelia, ei ole ikinä liikaa. Eli kannattaa panostaa siihen kaapeleiden määrään vaikka kaikki ei tulisikaan sillä hetkellä käyttöön eli mielummin liikaa kuin liian vähän pisteitä.

Samalla myös keittöön tuplarasia. Tuntuu ehkä oudolta, mutta ikinä ei tiedä, tarvitseeko juuri keittöön myös kaapeliyhteyttä.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Tuskimpa mitään mitä kotikäytössä huomaisit.

Tuo samimin hehkuttama Ciscon klusterointi ei tarkoita mitään muuta kuin sitä että tukarit on klusterissa keskenään ja jos vaihdat yhden asetuksia esim SSID ja salasanat yms niin ne provisioituu muihin automaagisesti.
Unifi tekee saman. Ja myös tuo HPE:n tukari.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 976
Voin kyllä UniFi-kamoja suositella, kotoa löytyy UAP-AC-PRO, työpaikalla langattoman lisäksi kytkin ja UniFi Security Gateway. Todella helppo konfiguroida ja toimii. Jos ei halua PC:llä tai vaikka Raspberry Pi:llä ajaa sitä controlleria, niin voi ostaa UniFi Cloud Keyn, missä se ajetaan. Perus WiFi-käytössä tuo Controlleri ei toki tarvitse olla käynnissä kuin vain konffattaessa. Nykyään taitaa puhelinsovelluksella voida konffata ilman Controlleriakin, mutta silloin ei taida kaikkia ominaisuuksia saada käyttöön. Itsellä on controlleri virtuaalipalvelimella pilvessä ja työpakalla se on paikallisella tiedostopalvelimella.

Omat ubnt-vehkeet olen tilannut täältä hieman halvemmalla mitä Suomesta saa: UniFi | Ubiquiti | EuroDK
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Vahvasti alkaa näyttämään siltä, että valinta kohdistuu Unifiin. AP AC Litet varmaan riittää tässä, kun ei kuitenkaan ole mistään toimistosta kyse.

Kytkin täytyisi vielä valita. Nykyinen toisen tukiaseman yhteydessä oleva kytkin antaa muutamalle laitteelle kiinteän IP-osoitteen, eli se ominaisuus täytyy olla uudessakin kytkimessä. Lienee tosin aika peruskauraa.

Unifi Switch 8 lienee sopiva?

Unifi Security Gateway on muutaman kerran mainittu. Mikä se tarkalleen ottaen on?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 976
Vahvasti alkaa näyttämään siltä, että valinta kohdistuu Unifiin. AP AC Litet varmaan riittää tässä, kun ei kuitenkaan ole mistään toimistosta kyse.

Kytkin täytyisi vielä valita. Nykyinen toisen tukiaseman yhteydessä oleva kytkin antaa muutamalle laitteelle kiinteän IP-osoitteen, eli se ominaisuus täytyy olla uudessakin kytkimessä. Lienee tosin aika peruskauraa.

Unifi Switch 8 lienee sopiva?

Unifi Security Gateway on muutaman kerran mainittu. Mikä se tarkalleen ottaen on?
Kytkin ei jaa IP-osoitteita, sen hoitaa reititin. Unifi Security Gateway on juurikin reititin kotiverkon ja ulkoverkon välille. Voit toki jättää vanhan reitittimen hoitamaan hommansa ja laittaa kytkimen siihen kiinni lisäämään portteja verkkojohdoille. Kytkimessä on myös todennäköisesti parempi kapasiteetti hoitaa sisäverkon liikennettä porttiensa välillä.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Unifi Switch 8 lienee sopiva?
Ajaa asian.
Jos tukiasemien kanssa et halua käyttää PoE injektoreita, investoi PoE kytkimeen.
3 tukaria ja normaali kytkin = 4 pistorasiaa
3 tukaria ja PoE kytkin = 1 pistorasia.

US-8-60W malli jossa 4x tavallista ja 4x PoE porttia pitäisi riittää mainiosti. Jäljelle jää 1 PoE portti kolmen tukarin jälkeen.
Huomionarvoista toki että PoE portit on 802.3af eli maks 15W per portti. Tämä riittää suurimmalle osalle tukiasemista, puhelimista, kameroista jne.

Jos tulevaisuudessa haluat tehokkaampia PoE laitteita kiinni niin on olemassa 802.3at eli 30W per portti.
US-8-150W mallista löytyy 802.3af/at PoE ja kaikki portit (8x) tukee PoE:ta.
Eli jos haluat enemmän kuin 4 PoE laitetta kytkimeen niin sitten tuollainen.

Mutta mikään pakko ei ole Unifi kytkintä ostaa.
Tai Unifi reititintä. Vanha reititin käy vallan mainiosti jos se tekee sen mitä haluat. Tai mikä tahansa muu reititin.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Huomauttaisin/muistuttaisin tähän väliin ihan yleisesti ottaen, ei kohdistettuna kehenkään, että Unifi Security Gateway on pelkkä reititin.
Mitä tämä tarkoittaa on se että laitteessa ei ole "sisäänrakennettua" kytkintä kuten kuluttaja "reitittimissä" ja portteja on vain kolme kappaletta.

USG:ssä on WAN, LAN1 ja VOIP/LAN2 portit. Oletuksena LAN1 ja LAN2 eivät voi olla samassa subnetissä mutta nämä voi sillata keskenään jos niin haluaa.
Subnet on siis aliverkko. 192.168.1.0/24 on aliverkko jonka aliverkon peite on 24 bittiä, käytettävä alue 192.168.1.1-192.168.1.254, broadcast osoite 192.168.1.255 jne
192.168.2.0/24 on toinen aliverkko jonka jonka aliverkon peite on 24 bittiä, käytettävä alue 192.168.2.1-192.168.2.254, broadcast osoite 192.168.2.255 jne
Nämä on kaksi eri subnettia ja jos sinulla on PC jonka IP on 192.168.1.10 ja toinen jonka IP on 192.168.2.10 niin nämä on kahdessa eri (ali)verkossa.​

Mutta koska USG:n raudasta ei löydy kytkintä jonka yli liikenne voisi kulkea kun em. portit haluaisi sillata, pitää kaikki liikenne sukkuloida prosessorin kautta ja tämän myötä offloadaus menee pois päältä.
Eli suomeksi suorituskyky on helvetin paska jos LAN1/LAN2 on sillattu samaan subnettiin koska tällöin offloadaus menee pois päältä.

USG on raudaltaan sama asia kuin Edgerouter Lite (ER-Lite) joten täältä löytyy tarkempi kuvaus mitkä ominaisuudet toimii offloadauksen kanssa ja mitkä ei.
EdgeRouter - Hardware Offloading Explained
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
311
Eikös 802.3af/at ole 48V ? AC Lite on 24V vehje, Pro malli on 48V, eli Lite ei käy tuon Switchin kanssa. Liteä varten voisi harkita vaikka Edgerouter X SFP:tä = reititin jossa 1xSFP portti + 5 PoE porttia (yhden voi conffata WAN portiksi jos ei kuitua ole)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 976
Eikös 802.3af/at ole 48V ? AC Lite on 24V vehje, Pro malli on 48V, eli Lite ei käy tuon Switchin kanssa. Liteä varten voisi harkita vaikka Edgerouter X SFP:tä = reititin jossa 1xSFP portti + 5 PoE porttia (yhden voi conffata WAN portiksi jos ei kuitua ole)
UAP-AC-LITE and UAP-AC-LR models manufactured before September 2016 require the Instant 802.3af Gigabit PoE Converter.

Eli uudemmissa pitäisi olla 802.3af tuki.
upload_2018-1-7_17-10-41.png

https://dl.ubnt.com/datasheets/unifi/UniFi_Switch_8_DS.pdf
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Eikös 802.3af/at ole 48V ? AC Lite on 24V vehje, Pro malli on 48V, eli Lite ei käy tuon Switchin kanssa. Liteä varten voisi harkita vaikka Edgerouter X SFP:tä = reititin jossa 1xSFP portti + 5 PoE porttia (yhden voi conffata WAN portiksi jos ei kuitua ole)
AC Lite ja LR on päivitetty nyt jo aikoja sitten 802.3af yhteensopivaksi.
upload_2018-1-7_17-6-42.png
Tarkemmin sanottuna AC Lite ja LR on päivitetty pariinkiin kertaan missä "huomattavia" eroja.
1. eli alunperin julkaistu malli jossa kiiltävä muovipinta ja vain passiivi 24V.
2. välimalli jossa matta muovipinta ja vain passiivi 24V
3. uusin jossa matta muovipinta ja passiivi 24V + 802.3af tuki.

Minä sain tuollaisen välimallin viime vuoden huhtikuussa. Nyt jos ostaa niin saa tuota uusinta.

Ja tämä muovipinnan uudistaminen liittyi samaan korjaukseen mikä tehtiin myös AC Pro mallissa, aiempien mallien kanssa tukiaseman muovin paksuus tjsp värjäys aiheutti sen että pimeässä tukiaseman LED valaisi tukiaseman sisustat niin että näit sen muovin läpi. Uudessa pinnoitteessa/muovissa ei ole tätä "ongelmaa".

Edit: Ubiquiti Networks Community - Updating PoE Standards on the UniFi Product line

While we have produced many devices that support 802.3af/at, a couple of our Access Points (UAP-AC-LITE, UAP-AC-LR) continued supporting only 24V passive. Over the past several months (starting in September 2016) a number of customers have noted the appearance of some UAP-AC-LRs/UAP-AC-LITEs that have a sticker showing “802.3af Compatible”

This reflects a hardware revision that has been made to make newer UAP-AC-LITEs and UAP-AC-LRs 802.3af compatible in addition to supporting 24V passive. Any device produced with datecode 1638 (September 2016) and up contains this revision and can be powered by any 802.3af power source like the UniFi Switch.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
311
AC Lite ja LR on päivitetty nyt jo aikoja sitten 802.3af yhteensopivaksi.

Tarkemmin sanottuna AC Lite ja LR on päivitetty pariinkiin kertaan missä "huomattavia" eroja.
1. eli alunperin julkaistu malli jossa kiiltävä muovipinta ja vain passiivi 24V.
2. välimalli jossa matta muovipinta ja vain passiivi 24V
3. uusin jossa matta muovipinta ja passiivi 24V + 802.3af tuki.

Minä sain tuollaisen välimallin viime vuoden huhtikuussa. Nyt jos ostaa niin saa tuota uusinta.

Ja tämä muovipinnan uudistaminen liittyi samaan korjaukseen mikä tehtiin myös AC Pro mallissa, aiempien mallien kanssa tukiaseman muovin paksuus tjsp värjäys aiheutti sen että pimeässä tukiaseman LED valaisi tukiaseman sisustat niin että näit sen muovin läpi. Uudessa pinnoitteessa/muovissa ei ole tätä "ongelmaa".

Edit: Ubiquiti Networks Community - Updating PoE Standards on the UniFi Product line
Hyvä tietää! Itse näitä juuri sitten pari viikkoa tutkailin ja jäi tuollainen käsitys päälle. Ehkä datasheeteissä oleva maininta "24V" ja 24V 0.5A injektori jäi sitten vaan mieleen. Ostin siis juuri tuommoisen Edgerouter X SFP:n + AC Long Rangen, eivät vaan ole vielä tulleet perille.. :(
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Testailin demosivun karttaa ja sain suunniteltua tällaiset sijainnit tukiasemille. Imitoin uuneja paksuilla tiiliseinän pätkillä, ja näyttää siltä, että tukiasemien sijoittelulla saa aika kattavan kuuluvuuden tehtyä.
unifi.png

Minkätyyppistä kaapelia tarvitaan? Onko Cat6a oikeaa?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 976
Testailin demosivun karttaa ja sain suunniteltua tällaiset sijainnit tukiasemille. Imitoin uuneja paksuilla tiiliseinän pätkillä, ja näyttää siltä, että tukiasemien sijoittelulla saa aika kattavan kuuluvuuden tehtyä.

Minkätyyppistä kaapelia tarvitaan? Onko Cat6a oikeaa?
Cat6 riittää kyllä ihan hyvin vielä pitkään. Cat6a:ssa on parisuojaus, ja sillä päästään jopa 10Gbps nopeuksiin. Jos Cat6a ei ole mahdottomasti kalliimpaa, niin voi sitä sitten laittaa, mutta käytännön hyötyä tuskin tulee.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
@JKAVS Cat6 riittää kyllä vallanmainiosti pitkälle tulevaisuuteen.

Eli lyhyesti se suorituskyky eri kategorioilla:
100m Cat5e 1Gbit/2.5Gbit
100m Cat6 5Gbit
55m Cat6 10Gbit
100m Cat6A 10Gbit

2.5GBASE-T and 5GBASE-T - Wikipedia
10 Gigabit Ethernet - Wikipedia

Kun otetaan huomioon tuo talon koko niin Cat6A:ta ei tarvitse edes miettiä jos halutaan tähdätä siihen 10Gbit valmiuteen.
Ellei sitten vedetä hervottomia mutkia ja jätetä tuuhean kokoisia huoltolooppeja eli mennään yli 55m.
Ja oletetaan että käytetään laadukasta kaapelia eikä vedetä sitä U/UTP piuhaa isojen sähkömoottorien vierestä jne..​

Oliko sinulla siis minkälaiset suunnitelmat kaapelivetojen suhteen? Jos ihan yleiskaapelointi "tasoa" suunnittelit niin suosittelen panostamaan ja vetämään kerralla joka paikkaan niin paljon sitä piuhaa kuin mahdollista kuten @kurkimies jo ehdotti. Kerran se kirpaisee mutta ompahan sitten ja saa vaikka keittiössä datata piuhan perässä jos siltä tuntuu.

Esimerkiksi Deltacolta Cat6 kategoriasta 305m lootaa/kelaa saa halvimmillaan 131€ posteineen eli metri hinta jää sinne 43 senttiin.
Low Smoke Zero Halogen vaippa, 23AWG puhdasta kupari jöötiä ja niin edespäin.
Deltaco U/UTP asennuskaapeli, Cat6, 305m laatikko.. 121€ | Hinta.fi
https://www.deltaco.se/sites/cdn/InformationDocumentsLibrary/tp-47h.pdf

Halvemmallakin saa mutta sitten jo siirrytään CCA johtimiin eli Copper Clad Aluminium eli ei puhdasta kuparia. Tai sitten ohuempiin johtimiin.

Helpompi tietenkin olisi vetää sitä siamilaista (eli twin/dual kaapeli) letkua, kaksi kärpästä yhdellä iskulla periaatteella, mutta en yhtäkkiä löytänyt kilpailukykyisiä hintoja. Cat6 U/UTP dual näyttäisi alkavan jostain ~1.2€ per metri eli vertailuhinta siis 60 senttiä per metri koska siamilainen.
Noita osittain käytettyjä 500m jne keloja kyllä tulee aina välillä siellä sun täällä vastaan että kannattaa pitää silmät auki ja ihan kysellä ja soitella myisikö joku jämiäänsä.
Esim nytkin torissa joku myy Cat6 siamilaista n. 100m 40€ mikä ei todellakaan ole paha hinta. Jos asuisin edes etäisesti tuolla suunnalla niin kävisin hakemassa pois vaikka en edes tarvitse..
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Tarkemmin sanottuna AC Lite ja LR on päivitetty pariinkiin kertaan missä "huomattavia" eroja.
1. eli alunperin julkaistu malli jossa kiiltävä muovipinta ja vain passiivi 24V.
2. välimalli jossa matta muovipinta ja vain passiivi 24V
3. uusin jossa matta muovipinta ja passiivi 24V + 802.3af tuki.
Voiko nykyään varmasti olettaa saavansa uusimman mallin? Ainakaan Mindfactoryn tuotetiedoissa ei puhuta kuin 24 V POE:sta.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Voiko nykyään varmasti olettaa saavansa uusimman mallin? Ainakaan Mindfactoryn tuotetiedoissa ei puhuta kuin 24 V POE:sta.
Kyllä minä ainakin oletan.

Ubnt on typerä siitä että tekevät noita muutoksia vaihtamatta nimeä tai edes mallinumeroa niin esim. Mindfactory ei tiedä asiasta yhtään mitään.

Jos 100% varma haluaa olla niin tilaat Suomesta, esim Verkkokauppa jne. Helpompi palautus kuin ulkomaille..
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 077
Kai niistä ulkomaisista verkkokaupoistakin voi kysyä, että onko varmasti kyseessä uusin malli.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Tuossa Unifi Switch 8:ssa ei muuten taida olla DHCP-palvelinta. Eikö sille kuitenkin olisi tarvetta?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Huomaa, etten ymmärrä näistä paljoakaan.
Nykyisin DHCP:n virkaa luullakseni tekee TP-Linkin yhdistetty kytkin/tukiasema. Ainakin muutamien laitteiden kiinteät IP-osoitteet on säädetty nimenomaan sen asetuksista.

Nettiyhteys tulee Telewellin TW-EA501 ADSL-modeemista, joka on kytketty em. TP-Linkin WAN-porttiin. Tuleeko DHCP siis uusien laitteiden aikana toimimaan modeemissa?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 576
Telewell on ilmeisesti siltaavana ja tplink toimii reitittimenä.

Jätä telewell edelleen siltaavaksi hoitamaan vain modeemin työ.

Tarvitset reitittimen ja kytkimen (voi olla samassakin laitteessa).

Unifi-sarjan reititin on USG, sen kaveriksi voi laittaa myös halvemman kytkimen. Unifia käyttämällä saat hallinnan yhteen paikkaan.
 
Liittynyt
21.01.2017
Viestejä
227
Nykyisin DHCP:n virkaa luullakseni tekee TP-Linkin yhdistetty kytkin/tukiasema. Ainakin muutamien laitteiden kiinteät IP-osoitteet on säädetty nimenomaan sen asetuksista.

Nettiyhteys tulee Telewellin TW-EA501 ADSL-modeemista, joka on kytketty em. TP-Linkin WAN-porttiin.
TP-Linkissä taitaa olla myös reititin, jotta WAN-portti saadaan eri verkkoon kuin (4-porttinen) kytkin ja tukiasema.

DHCP-palvelin on "yksinkertaisimmillaan", kun se on reitittimessä, joka on "gateway" kahden verkon -- kotiverkkosi (LAN) ja palveluntarjoan verkon (WAN) -- välillä.
Reititin saa palveluntarjoajan DHCP:stä WAN-portilleen osoitteen, päättää oman LAN-osoitteensa ja jakaa muille LAN-verkon laitteille sopivia osoitteita DHCP:llä.

Voi se DHCP-palvelin jossain muussakin koneessa olla, mutta sen täytyy olla konfiguroitavissa niin ettei se tyrkytä omaa konettaan reittinä ulkomaailmaan (mitä se ei ole). Sen lisäksi verkon toiminta edellyttää sitten kahden laitteen toimintaa: reitittimen ja DHCP-palvelimen isännän.

Kyllä kuvaan kuuluu:
modeemi === reititin === kytkin(met) === tukiasema(t)
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Eikö siinä Telewellissä pitäisi olla reititin myös? Joskus kauan sitten oli nimittäin käytössä vain se ja kaksi laitetta yhdistettyinä kaapeleilla siihen.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Mitä käytännön eroa sillä sitten on, antaako Telewellin hoitaa myös reitittimen tehtävän vai hankkiiko USG:n hoitamaan sitä?
Nettiyhteys on kuitenkin vain 8-megainen, joten suunnattomaan datan määrään tukehtuminen ei tunnu todennäköiseltä.
 
Liittynyt
03.03.2017
Viestejä
1 829
Eikö sisäverkossa ole laitteita jotka juttelevat keskenään? Niiden välillä sitä liikennettä on helposti vähän toisessa mittakaavassa kuin pelkkä ulkoverkosta tuleva liikenne.

Muutenkaan Telewellin tehtäväksi ei omien kokemuksien mukaan pitäisi antaa yhtään mitään, edes siltaavana modeemina yksikään käytössäni ollut ei toimi viikkoa-paria pidempään ennenkuin vaatii boottausta...
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 101
Sikäli tuon USG:n hankkiminen ainakin on järkevää, että Unifi Controllerin avulla asetusten teko olisi helppoa, eikä tarvitse tehdä kaikkea uudestaan, jos Telewell joskus vaihtuu.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Sikäli tuon USG:n hankkiminen ainakin on järkevää, että Unifi Controllerin avulla asetusten teko olisi helppoa, eikä tarvitse tehdä kaikkea uudestaan, jos Telewell joskus vaihtuu.
Tämä on hyvä pointti.

Sinun pitää nyt kysyä itseltäsi haluatko siirtyä käyttämään Telehelvettiä reitittimenä vai haluatko investoida johonkin muuhun, esimerkiksi siihen USG:hen jos ajatus keskitetystä hallinnasta kiehtoo sinua.
Mutta mikä tahansa reititin käy. Mikään kun ei sinua estä käyttämästä sitä Telehelvettiä reitittimenä, jos se hoitaa homman kuten pitää eikä aiheuta sinulle harmaita hiuksia niin..
Edit: Tai eihän sinua mikään pitäisi estää jatkamasta TP-Linkin käyttöä reitittimenä?

Eikö sisäverkossa ole laitteita jotka juttelevat keskenään? Niiden välillä sitä liikennettä on helposti vähän toisessa mittakaavassa kuin pelkkä ulkoverkosta tuleva liikenne.
Tämä on toki totta mutta jos laitteet keskustelee keskenään niin sehän on tietenkin se kytkin missä koneet on kiinni joka näkee sen suurimman kuorman tästä.

Mitä käytännön eroa sillä sitten on, antaako Telewellin hoitaa myös reitittimen tehtävän vai hankkiiko USG:n hoitamaan sitä?
Nettiyhteys on kuitenkin vain 8-megainen, joten suunnattomaan datan määrään tukehtuminen ei tunnu todennäköiseltä.
No suurin käytännön erohan tulee siitä että kys. Telehelvetti on yhdistelmä laite johon on ympätty modeemi, reititin ja kytkin samaan pakettiin.
Ja vanha sellainen joka on saanut firmware päivitystä herra ties koska viimeksi ja niin edespäin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 576
Itse en viitsisi pystyttää Unifi controlleria pelkän wlanin vuoksi, tulee turhan kompleksinen kokonaisuus. Perinteinen web- tai cli-hallinta suoraan laitteeseen on simppelimpää.

Unifi-kokonaisuus sitten tarjoaa omaa simppeliyttään.
 

Oui

Liittynyt
30.11.2016
Viestejä
38
Mites tuommonen Asuksen Lyra?

Asus Lyra AC2200 WiFi Mesh -järjestelmä | DNA

Ei omaa kokemusta ole, mutta johtaja meillä tuota testannut ja kovin kehui, että saa kaksikerroksisen ison omakotitalon hyvin katettua.

Nykyisellään on ongelmana esimerkiksi se, että laitteet tarrautuvat yhteen asemaan, vaikka toinen voisi kuulua paljon paremmin. Tähän kaivataan ratkaisua. Jotkin tukiasemat ilmeisesti voi asettaa katkaisemaan yhteyden, mikäli kuuluvuus heikkenee liikaa, joten jotain sellaista olisi mukava saada.
Ja ymmärrykseni mukaan juuri kyseinen ongelma poistuisi tuolla setillä.
 
Viimeksi muokattu:

Oui

Liittynyt
30.11.2016
Viestejä
38
En osaa kyllä sanoa.
Mutta tuollahan riittäisi vaan kun pistorasia lähellä, niin ei tarvitse kaapelointia erikseen. Laitteet keskustelee siis täysin langattomasti keskenään. (poislukien poweri)

Asuksen omilla sivuilla paremmin speksit yms. esillä kyllä.

Lyra | Networking | ASUS USA
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 589
No Lyra varmaan ok jos pakko langattomasti verkko tehdä, mutta ei tuo piuhalla keskenään keskusteleville tukareille voi mitenkään pärjätä. Eikä tuo sitäkään ongelmaa suoraan ratkaise, että laitteet jää roikkumaan "huonompaan" tukiasemaan.
 

Oui

Liittynyt
30.11.2016
Viestejä
38
Siis toihan toimii "mesh- verkkona" eli ei varsinaisesti vaihda tukiasemien välillä, vaan tukiasemat "luo yhden ison"-verkon..?

Ja jokaisessa lyran tukarissa on myös rj45 portit, jotta saa tarvittaessa siinä huoneessa olevat laitteet piuhalla kiinni.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 589
Siis toihan toimii "mesh- verkkona" eli ei varsinaisesti vaihda tukiasemien välillä, vaan tukiasemat "luo yhden ison"-verkon..?
Totta. Pakko tunnustaa, ettei ole tullut tähän meshin tomintaan tullut tutustuttua aiemmin. Vaikuttaa kyllä hyvältä ratkaisulta, mutta itse ainakin haluaisin ehdottomasti laitteet niin, että ne keskustevat keskenään kiinteän verkon kautta (ja tämä varmaan AP:nkin talossa toimisi parhaiten). Mitä nopeasti etsin, niin ainakin nämä TP-linkin tukarit on mahdollista liittää toisiinsa kiinteän verkon kautta: TP-LINK Deco M5 WiFI ‐Mesh-järjestelmä 299,90 €
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Siis toihan toimii "mesh- verkkona" eli ei varsinaisesti vaihda tukiasemien välillä, vaan tukiasemat "luo yhden ison"-verkon..?

Ja jokaisessa lyran tukarissa on myös rj45 portit, jotta saa tarvittaessa siinä huoneessa olevat laitteet piuhalla kiinni.
Vaikuttaa nyt siltä että ei ymmärretä mitä se mesh tarkoittaa.
Yhtälailla erillisillä tukiasemilla luodaan "yksi iso verkko".

Meshiä käytetään jos ollaan uusavuttomia kaapelien vedon kanssa tai sitten se ei ole mitenkään mahdollista.
Mesh on sama kuin useampi tukiasema mutta jos mesh tukiasemat ei ole verkkopiuhalla kiinni niin silloin se langattomasti verkossa kiinni oleva mesh tukiasema on käytännössä vain toistin.
Hyvässä lykyssä mesh tukiasemissa on erillinen kolmas radio (5Ghz) jota käytetään mesh tukiasemien keskusteluun keskenään (backhaul) ja muut kaksi radiota (2.4Ghz+5Ghz) on sitten laitteita varten. Joissakin näissä mesh järjestelmissä ei tuota ole ja niissä sitten käytetään 2.4Ghz tai 5Ghz taajuutta backhaul radiona.

Mutta jos kuitenkin aikoo vetää ne kaapelit niin miksi sekaantua joihinkin Mesh paskoihin? Joissa ei ole myöskään sitä PoE tukea eli se toosa vaatii kaksi piuhaa. Ja tällöin se virtapiuha sitten rajoittaa sitä mihinkä sen tukiaseman voit sijoittaa..

Että hohhoijaa..
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 492
Viestejä
4 164 133
Jäsenet
70 416
Uusin jäsen
giantaxe

Hinta.fi

Ylös Bottom