Suosittele mausteita/aineita ruoanlaittoon

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 119
Filosofisia kysymyksiä, että onko esim. suola oikea mauste, tai mausteseokset, tai joku lihaliemikuutio?
Sano mitä sanot, mutta jauhelihakastikkeeni teen puolikkaalla lihaliemikuutiolla. Viimeeksi viime viikolla. Et saa mielipidettäni tästä muutettua. (etkä kuvia, kaveri sanoi whatsappissa, että rumin annos, minkä on pitkään aikaan nähnyt)
Myös muissa kastikkeissa ja keitoissa lihaliemikuutiot/fondit ovat arsenaalissani. (Mausteseoksista on vakiintuneet grillausmauste, sitruunapippuri ja yrttiseos provencale (tuolla nimellä kaupassa))
 
Liittynyt
05.05.2017
Viestejä
1 072
Filosofisia kysymyksiä, että onko esim. suola oikea mauste, tai mausteseokset, tai joku lihaliemikuutio?
Ei suola ole mauste vaan mineraali. Mausteet sen sijaan ovat kasviperäisiä. Toisaalta yrtitkään eivät ole mausteita vaikka ovatkin kasviperäisiä :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 855
Jos olet kanssani samaa ikäluokkaa, niin meidän nuoruudessamme noita laitettiin kaikkeen. Se on aromivahvenne ja niinkuin suola, sen vähentäminen tekee kaikesta vähemmän maistuvaa. Ei paljoa, mutta jos ostat tuota , niin tunnet kyllä eron.

Itse ostin pussin MSG:tä Amazon.de ja siitä on riittänyt jo 2 vuodeksi. Oli 500g tai 1000g pussi. Ehkä tämä:

Käytän jatkuvasti. Erityisesti tuntuu, että riisistä tulee tuon ja riisinkeittimen kanssa parempaa. Kuvittelen syöväni ravintolatasoista riisiä.

--

Ja ero ei ole dramaattinen, seksiwau-elämys, vaan se on semmoinen, että sen huomaa. Vähän sama kuin voissapaistettu vs. kasvisöljy. Kyllä sen tietää.
Toi nyt ei oikein vastaa kysymykseeni mitenkään. Mitenkä MSG eroaa hyvinmaustetusta ja suolatusta ruuasta? Joku laiskan miehen ratkaisu?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 119
Toi nyt ei oikein vastaa kysymykseeni mitenkään. Mitenkä MSG eroaa hyvinmaustetusta ja suolatusta ruuasta? Joku laiskan miehen ratkaisu?
MSG ei eroa, se täydentää. Se vähän vahventaa aromeja, niinkuin suolakin, mutta ei ole mikään ihmeaine.
Tässä ei ole niin radikaalia eroa, kuin jos jättäisit suolan pois - mutta jos jättäisit suolan pois, niin miten kuvailisit minulle eroa?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 855
MSG ei eroa, se täydentää. Se vähän vahventaa aromeja, niinkuin suolakin, mutta ei ole mikään ihmeaine.
Tässä ei ole niin radikaalia eroa, kuin jos jättäisit suolan pois - mutta jos jättäisit suolan pois, niin miten kuvailisit minulle eroa?
No siitä puuttuu silloin suolan tuoma maku.
Mutta sitä tässä juuri yritän selvitellä että onko toi MSG vain valmisruokien ja laiskojen kokkien aine millä saa ruuat maistumaan paremmalta ja halvemmalla ja vähemmällä maustamisella. En tiiä kun en ole sitä koskaan käyttänyt. Voishan sitä ostaa jos jossain kaupassa tulis vastaan ja kokeilla.
Mulla vaan on takaraivossa tosta aineesta se että sillä saadaan mahdollisimman helposti ja halvasti makua ruokaan sen sijaan että sitä oikeasti maustaisi ja kun itse olen suuri mausteiden ja maustamisen ystävä niin on vähän ristiriitaisat fiilikset.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 119
No siitä puuttuu silloin suolan tuoma maku.
Vähän hain tällä sitä, että kirjoittaisit minulle hyvän vastauksen, mutta nyt joudun toteamaan, että "siitä puuttuu MSG:n tuoma maku" :speechless:

Mutta sitä tässä juuri yritän selvitellä että onko toi MSG vain valmisruokien ja laiskojen kokkien aine millä saa ruuat maistumaan paremmalta ja halvemmalla ja vähemmällä maustamisella. En tiiä kun en ole sitä koskaan käyttänyt. Voishan sitä ostaa jos jossain kaupassa tulis vastaan ja kokeilla.
Tavallaan.. kyllä.. Et ole tässä väärässä. Mutta minusta aasialainen ruoka maistuisi huonommalta, jos siinä ei olisi MSG:tä. Itse koen asian niin, että Snellman siitä luopui ensin ja sitten kaikki muut perässä. Se paransi vähän makua, mutta se oli epäterveellistä kuin suola. Sitten ne oikeasti epäterveelliset ainekset (nitriitit) jäivät esim. pekonista korvaamatta. Mutta tuo oli sellaista valkopesua, että saatiin vähemmän E-koodeja ja asioista tietämätön hipsteriporukka hurraa. Oikeasti haitalliset E-koodit jäivät, mutta ne on nykyään kirjoitettu auki, niin ei tarvitse välittää :facepalm:
Sitä kun oli kaikessa vielä vuosituhannen alussa.

Mulla vaan on takaraivossa tosta aineesta se että sillä saadaan mahdollisimman helposti ja halvasti makua ruokaan sen sijaan että sitä oikeasti maustaisi ja kun itse olen suuri mausteiden ja maustamisen ystävä niin on vähän ristiriitaisat fiilikset.
Se voi olla tietyntasoista huijaamista suomalaisessa ruoassa, mutta siitä tulee se mielestäni Se Oikea Umami aasialaiseen ruokaan. Saat vähän terveellisempää ruokaa, kun et käytä MSG:tä, kun se on verrattavissa suolaan. Ja sitä on mahdollista pistää liikaa, jolloin siitä tulee semmoinen selvä maku, joka mielestäni oli koulun liharuoissa.

--

En varta vasten etsisi tuota, mutta se on hyvä mauste pitää hyllyssä.

Ite käytän parmesaania msg:n sijaan.
Ehkä hieman eri asia, mutta kun juustoraasteet kallistui tässä tänä vuonna, niin nyt on pala parsemesaania aina kaapissa ja sitä menee ruokaan. Erityisesti pastaan ja muihin italialaisvaikutteisiin ruokiin. En ollenkaan vastusta, hieno valinta :)

Mutta johonkin wokkiin en laittaisi parmesaania. MSG:tä kyllä, jos siinä on lihaa.
 
Liittynyt
14.07.2021
Viestejä
219
Ei todellakaan mitään hifistelyä, mutta valkosipulirouhe on päässyt vakio mausteiden joukkoon viimeisen vuoden aikana. Laiskuudelle ei vaan välillä mahda mitään.
 
Liittynyt
19.11.2020
Viestejä
212
Oma top 3:

1.) Itse sekoiteltu mausteseos myllyssä, mitä tulee rouhittua usein suolan asemesta. Aineksina merisuola, kokonainen mustapippuri, chili flakes, fenkolinsiemenet, kuivattu rosmariini ja kuivattu timjami. Toimii about kaiken kanssa.
2.) Fenkolinsiemenet noinniinkuin yleensäkin. Tuo tosi paljon makua esim. tomaattipohjaisiin kastikkeisiin kun paahtaa pannulla kokonaisia.
3.) Calabrialainen chilimurska öljyssä. Toimii tosi hyvin kastikkeissa, lihapullamassassa, majoneesiin sekoitettuna, pizzan päällä... ihan mihin vaan mihin haluaa napakkaa tulisuutta. Erilaisia hot sauceja tulee toki käytettyä myös, mutta tää on tällä hetkellä suosikki. Patongin väliin salamia, tomaattia, rucolaa, mozzaa ja calabria-majoa niin ai että.

Screenshot 2023-12-19 144352.png
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 408
Oma top 3:

1.) Itse sekoiteltu mausteseos myllyssä, mitä tulee rouhittua usein suolan asemesta. Aineksina merisuola, kokonainen mustapippuri, chili flakes, fenkolinsiemenet, kuivattu rosmariini ja kuivattu timjami. Toimii about kaiken kanssa.
2.) Fenkolinsiemenet noinniinkuin yleensäkin. Tuo tosi paljon makua esim. tomaattipohjaisiin kastikkeisiin kun paahtaa pannulla kokonaisia.
3.) Calabrialainen chilimurska öljyssä. Toimii tosi hyvin kastikkeissa, lihapullamassassa, majoneesiin sekoitettuna, pizzan päällä... ihan mihin vaan mihin haluaa napakkaa tulisuutta. Erilaisia hot sauceja tulee toki käytettyä myös, mutta tää on tällä hetkellä suosikki. Patongin väliin salamia, tomaattia, rucolaa, mozzaa ja calabria-majoa niin ai että.

Täältäkin ääni tuolle Calabrialaiselle chilimurskalle, tuossa on potkua mutta ei ole mitään tappotulista ja tosiaan sopii suunnilleen mihin vaan mihin kaipaa vähän chiliä. Ensimmäisen purkin ostin suunnilleen ilmaiseksi jostain Fiksuruuasta joskus aikanaan ja totesin että tuohan on ihan hyvää ja kun tuota löytyy jopa pienestä K-lähikaupasta niin on tuota tullut käytettyä sen jälkeen vähän joka ruokaan.
 
Liittynyt
22.01.2019
Viestejä
1 029
Aika vakio mulla ruoanlaitossa nykyään, grillausmauste(sekoitus) ja pippurisekoitus(suolalla tai ilman).
Noi sopii melkein kaikkeen, ellei tee vähän hifistellymmin ruokaa. ja helppo käyttää.

Ja chili on hyvää ja sopii moneen, näitä vaan ei ole tullut maisteltua mitään erikoisuuksia, vain jotain kaupan hyllyn chilimaustetta. Pari tuttua enemmän harrastelee/harrasteli noita.
Mustapippuri ja valkopippuri kans aika pakollisia kaapissa. Paprikajauhe, sekä joskus helpompaan ruoanlaittoon, sipulijauhe ja valkosipulijauhe.
Timjamia kokeillu pariin ruokaan ja antaa aika erikoisen hyvän yrttisen maun, tein eilen kermaperunoiden kera, mutta tuntui, että ilmeisesti oli kuivannut?
tai sitten ei tullut tarpeeksi.

Maustekaappia pitäs kyllä järjestellä ja päivitellä. Hyvät mausteet on ovat ehdottoman tärkeitä maistuvan ruoan kannalta, ja maustamisen ja mausteiden määrän oppiminen kestää aika pitkään.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 308
Viestejä
4 193 909
Jäsenet
70 897
Uusin jäsen
Miigu

Hinta.fi

Ylös Bottom