AC pitäisi olla ja itse olen ainakin ostanut tuollaisen:
Fenvi Desktop PCi e 1200Mbps WiFi MU MIMO Wireless AC 8265 802.11AC PCI Express Antenna Adapter for Intel 8265ac + Bluetooth 4.2-in Network Cards from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group
Siihen saa vähintään vaihdettua antennin. Kyseessä on käytännössä vaan PCI-express -sovitin Intelin verkkokortille, jonka ajurit on valmiina Windowssissa.
Vaikuttaa vastaavalta toteutukselta kuin Asuksen PCE-AC55BT, mutta halvempaan hintaan. Asuksen systeemissä plussana tuohon verrattuna on se, että antennit ovat (tosin turhan lyhyen) johdon päässä olevassa telineessä, eli eivät jää koneen taakse. Tietenkin tuohonkin pystyy vaihtamaan antennit. Ainakin Asuksen vastaava toteutus vaatii myös vapaan USB 2.0 -headerin emolevyltä, jotta Bluetooth toimisi, ja niin vaatii ilmeisesti tuokin, koska kortin sivusta löytyy tällainen header:
Tuo on varmaankin hyvä vaihtoehto, nuo Intelin systeemit ovat yleensä toimineet ongelmitta ja ajuritukikin on hyvä (sekä Windowsissa että Linuxissa toimii heittämällä).
Tosin olen käyttänyt tuollaisia USB-dongleja itsekin, mutta niiden siirtonopeudet vaihtelee ja USB-paikat on turhan täysiä ilmankin.
Oman kokemuksen perusteella jättäisin minäkin donglet hyllyyn. Kun väsäsin muuton jälkeen nykyiseen kotiin nopeaa WLAN:ia, silloisessa HTPC:ssä oli integroituna hidas 54 Mbps 802.11g WiFi eikä emolla ollut vapaita PCIe-paikkoja, joten jouduin kokeilemaan USB-vaihtoehtoja.
Ensin ostin hätävararatkaisuna
Asus USB-N13 B1:n (piiri Realtek RTL8192CU), jonka sai Verkkokaupasta hyllystä ilman odottamista. Palikka osoittautui monin tavoin ongelmalliseksi, Windowsin puolella siirtonopeudet olivat hitaita ja Linuxissa donglen kytkeminen koneeseen aiheutti kernel panicin, ellei siihen asentanut ensin
vaihtoehtoista ajuria ja blacklistannut kernelissä olevaa. Nykyisissä 4.x-kerneleissä dongle toimii ilman kernel panicia, mutta virranhallinta-asetukset ovat edelleen oletuksena sellaiset, että dongle katkoo yhteyttä satunnaisesti.
Seuraavaksi tilasin
Asus USB-AC53:n (piiri Broadcom BCM43526), jonka silloisessa tuotekuvauksessa mainittiin (virheellisesti) Linux-tuki. Tuohan siis on USB 2.0 -liitäntäinen, eli WiFi ei edes teoriassa voisi toimia 802.11ac maksiminopeudella. Käytännössä yhteysnopeudet jäivät Windows 7:ssa varsin hitaiksi (parempien 802.11n-toteutusten tasolle) eikä palikka suostunut Linuxissa toimimaan lainkaan, ellei WiFi:n salausta laittanut kokonaan pois päältä (mikä ei tullut kyseeseen). Palikassa ei ollut ulkoista antennia eikä liitäntää sellaiselle.
Parhaiten toiminut USB-palikoista oli viimeisenä tilaamani
Asus USB-AC56 (piiri Realtek RTL8812AU), joka käytti USB 3.0 -liitäntää ja jossa oli isokokoinen ulkoinen antenni. Windowsissa se toimi moitteettomasti ja siirtonopeudet olivat varsin hyvät. Linuxissakin sain palikan toimimaan, tosin pitkällisen säädön jälkeen. Palikan mukana tulevilla tai Asuksen sivuilta saatavilla ajureilla ei tee mitään, mutta toisen samalla piirillä varustetun palikan (Netis WF2190)
support-sivulta löytyi
toimiva Linux-ajuri ("netis WF2190 Driver for Linux, Support Ubuntu 14.04, 2014-12-19, 11.16MB, English"), jolla palikka pelitti ongelmitta niin kauan, kun käytössä oli Ubuntu 14.04 LTS:ään pohjautuva Linux Mint 17.x, jossa oli 3.1x kernel. Sen sijaan päivityksestä Ubuntu 16.04 LTS:ään pohjautuvaan Linux Mint 18:een 4.x-kernelillä palikka ei tykännyt yhtään, ja lakkasi toimimasta. En jaksanut säätää enempää, ja kun jouduin vaihtamaan kyseiseen keskusyksikköön uuden emon (josta vapaa PCIe-paikka löytyi), tilalle tuli edellä mainitsemani Asus PCE-AC55BT B1. Se on toiminut erinomaisesti ilman mitään säätöä, joka tuntuu USB-palikoiden kohdalla olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus.