• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Suomen valtion omaisuus - takana loistava tulevaisuus?

Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
742
Alkuun muutamia fakta. Verrataan Suomea Norjaan - kuinkas muutenkaan.

Suomen valtionyhtiöiden tuotto oli 1,6 miljardia vuonna 2023 [9, s.10]

Norjan valtionyhtiöiden tuotto 10 miljardia vuonna 2023 [10, s. 12]. Lisäksi Norjan valtion öljyrahaston käyttövaltuus (3 % budjettiin) 42 miljardia vuonna 2023 [11&12]. Norja sai siis noin 33 kertaa enemmän tuloja veronmaksajien omistamista sijoituksista ja organisaatioista tuottoa.

Mitä tulee mieleen seuraavista: Rautaruukki, Enso-Gutzeit, TELE, Postipankki? Kaikki ovat entisiä Suomen valtion yhtiöitä, nykyisin yksityisten, pääosin ulkomaisten hallinnassa olevia jättiyrityksiä. Ennen nämä olivat joko/tai sinun, isäsi, isoisäsi ja meidän kaikkien omaisuutta, nykyisin yksityiset poimivat näiden tuoton.

Tuottavien valtionyhtiöiden sekä eräiden virastojen yhtiöittäminen ja lopulta yksityistäminen (esim. tarkastustoiminnassa autokatsastus ja mittaritarkastukset) on mielestäni ollut pahin talouspoliittinen teko Suomen historiassa, josta vastanneet tulisi saattaa teoistaan vastuuseen.

Epätäydellistä listaa mielestäni tärkeimmistä ja isoimmista verovaroin rakennetuista kruununjalokivistämme:

Myyty kokonaan tai enemmistö
  • Rautaruukki (nyk. SSAB)
  • Outokumpu
  • Kemira
  • Neste
  • Postipankki (nyk. Danske Bank Suomen sivuliike)
  • Tele (nyk. Telia Finland)
  • Tielaitos Tuotanto (nyk. Destia)
  • Veitsiluoto (+ Enso, nyk. Stora Enso)
  • Digita (eng. Yle Jakelutekniikka)
  • Anora (ent. Altia)
  • Valmet
  • A-Katsastus
Myyty osittain
  • Fortum
  • Patria
  • Kemijoki

Näiden lisäksi tulee kymmeniä muita, jotka on luovutettu useimmiten ulkomaiseen omistukseen. Suomi muuttui käytännössä kehitysmaasta raskaiden sotavuosien jälkeen muutamissa vuosikymmenissä hyvinvointivaltioksi. Keskeinen rooli tässä oli valtionyhtiöillä [1]. Ne tarjosivat työpaikkoja ja olivat äärimmäisen innovatiivisia. Esimerkiksi Neste rakennettiin Suomeen nollasta. Täällä ei ollut osaamista öljynjalostukseen. Kun jalostamista suunniteltiin ja laitos aiottiin perustaa, USA:sta ja Briteistä tuli nootti Suomelle [2]. Siellä pelättiin menettää osan asemastaan markkinoilla, kun Suomessa alettaisiin itse jalostaa öljytuotteita. Nootista huolimatta, kuten sanonta kertoo, loppu on historiaa. Neste tuottaa vuosittain tänäkin päivänä jopa puolen miljardin euron osingot valtiolle, huolimatta matalasta valtion omistusosuudesta (alle 45 prosenttia). Kaikki valtionyhtiöt työllistävät yhä (2022) noin 300 000 työntekijää [3, s. 9].

Varsinkin elinkeinoelämän puolelta kuullaan jatkuvaa painostusta siitä, että valtion omaisuus pitäisi myydä pois. Täytyy vain kysyä, miksi? Eikö olisi järkevää pitää ja kehittää myös verotuksen ulkopuolista tulonlähdettä? Maalaisjärjen ja talouden näkökulmasta ainoa oikea vastaus on KYLLÄ. On vaikea löytää tuottavan omaisuuden myyntiin muuta kuin ideologista tai hurjimmillaan korruptio-oligarkiaperustetta. Tähän voisi kirjoittaa kokonaan oman ketjunsa siitä kuinka nykyään juuri mitään ei julkisella sektorilla voi tehdä omalla väellä, vaan kärjistetysti jokaisen ruuvinkärjen nostamisen pitää olla kolmen eri yksityisen, pääosin ulkomaisen yhtiön homma. Ties vaikka yksityistämisistä päättävissä asemissa olevat henkilöt voivat saada siitä hyvästä vaikkapa loppuelämän suojatyöpaikan. Tämä on toki arvailua, mutta jotakin vastaavaa voi hyvin olla taustalla.

Elinkeinoelämähän virallisesti käyttää EI-vastaukselleen vakioperustelunaan sitä, että julkisomisteiset yhtiöt haittaavat yksityistä sektoria ja heikentävät yksityisten yhtiöiden kannattavuutta. Todellisuudessa valtionyhtiöillä on ollut keskeinen rooli markkinoiden luomisessa ja ne ovat luoneet ympärilleen uutta yksityistä liiketoimintaa [1].

Ja lopuksi päästään tuottoarvioiden muodossa miettimään, kuinka meidän yhteinen omaisuus on hassattu ja menetetty vuotuiset tuotot. Tehdään kaksi arviointia.

Arvio 1

Eka arvio perustuu nykyrahaan muunnettuun myydyn valtionomaisuuden arvoon (25 mrd.) [4], jonka tuotoksi on arvioitu keskimääräinen valtion pörssiyhtiöiden tuotto vuosilta 1997-2005, kuusi prosenttia vuodessa [5, s. 46]. Ensin 25 miljardia on kerrottu kuudella prosentilla, joka tekee 1,5 miljardia vuotta kohti. Samasta taulukosta [5, s. 46] nähdään liikevaihdon kasvu; 11,6 prosenttia vuosina 97-05. Lasketaan siis paljonko omaisuus olisi tuottanut vuosittain vuoteen 2022 mennessä.

Jos tuotto olisi kasvanut liikevaihdon rinnalla, yhteiskunta olisi vuonna 2022 kuitannut voittoa silloisten omaisuustulojensa (n. 1,5 mrd./v [3, s. 15]) päälle jopa 9,7 miljardia. Valtiontalouden ollessa samassa tilassa kuin 2022 todellisuudessa oli, lainaa olisimme siis joutuneet ottamaan 10 miljardin sijaan muutaman sata miljoonaa tai ehkei jopa ollenkaan, kun yhtiöt olisivat saaneet rauhassa porskuttaa yhteiseen kassaamme viimeiset 18 vuotta. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkea voittoa ei aina makseta osinkoina, mutta suuntaa antava arvio tämä hyvinkin on.

Tässä arvion mukaiset vuotuiset voitot (mrd. euroa) vuosina 2006-22: 1,7; 1,9; 2,1; 2,3; 2,6; 2,9; 3,2; 3,6; 4,0; 4,5; 5,0; 5,6; 6,2; 7,0; 7,8; 8,7; 9,7.

Arvio 2

Toinen arvio perustuu tuoreisiin tilinpäätöstietoihin [6] entisistä valtionyhtiöistä, ja on oletettu, että valtio omistaisi kaikki osakkeet. Tässä arviossa lasketaan vain arvion tekohetkellä (2023) viimeisimmän vuoden tilanne. Esim. jos toisesta yhtiöstä tuorein tilinpäätös on 2021, ja toisesta 2022, rinnastetaan molemmat kuitenkin samalle vuodelle. Arvioon otin mukaan vain keskeisimpiä yhtiöitä, mikä voi vaikuttaa arvion loppusummaan sitä laskien.

Stora Enso Oyj (Suomi)
0,42 mrd.

SSAB (Suomi)
0,33 mrd.

Danske Bank Suomen sivuliike
0,64 mrd. [7]

Telia Finland
0,05 mrd.

Valmet Oyj
0,31 mrd.

Neste
1,6 mrd. *

Fortum
1,5 mrd. *

Outokumpu
0,29 mrd. *

Kemira **
0,6 mrd.

Yhteensä
5,8 mrd. vuonna 2022

*Jos koko omistus olisi valtion, tällä hetkellä (2024, [8]) Nesteestä valtio omistaa noin 44 % ja Fortumista 51 %.
**Mukana Kemiran nykyiset toiminnot sekä Yara Suomi, joka on entinen Kemira GrowHow.


Lisäksi on muistettava, että yritykset maksavat voitoistaan veroa, joten kokonaisjalanjälki yhteiskunnan talouteen on leijonanosan verran vielä suurempi kuin pelkkä yrityksen omistajalle tulouttama raha. Esimerkiksi vuonna 2022 [3], pelkästään valtion suoran nykyisen yhtiöomistuksen (Solidiumin omistamat yhtiöt eivät edes mukana) verojalanjälki oli 9,0 miljardia euroa. Verojalanjälki tarkoittaa yhtiöiden toiminnasta syntynyttä kokonaisverotuottoa. Toisin sanoen voimme väittää, että ilman näitä yhtiötä Suomi olisi perikadossa 9 miljardin lisäalijäämän kanssa.

Taloustilannettamme ei tietenkään oikaista hetkessä ja oikein kohdistettuja leikkauksiakin tarvitaan. Pääosin valtion omistamat yhtiöt ovat tuottaneet hienosti, eikä niistä luopumiselle ole taloudellista perustetta. Myymisen sijaan omistusta pitäisi jatkuvasti lisätä ja laajentaa eri sektoreille. Valtionyhtiöt ovat myös aina olleet erittäin innovatiivisia.

Tee sinäkin nyt osasi. Siis kirjoita aiheesta lisää. Kirjoita, ettei tuottavasta valtionomaisuudesta tule luopua mistään hinnasta. Kirjoita, että myynnin sijaan valtion on perustettava uusia, hienoja yhtiöitä ja pidettävä kasvuyrityksistä kiinni. Se on isänmaallista ja juuri sitä talousajattelua, jota nyt tarvitsemme. Lähetä nämä kannanottosi eduskuntaan kansanedustajillesi, keskeisille ministereille, sekä Iltalehteen, Ilta-Sanomiin, Helsingin Sanomiin, Yleen, Mtv-uutisiin, ja muihin suuriin medioihin, joita sinulla tulee mieleen. Tehdään Suomesta suuri jälleen! Kiitos jo etukäteen sinulle!


Lähteet

1. "Maailma tarvitsee hullujen unelmia ja viisaiden ihmisten tekoja" – Tällä metodilla valtionyhtiöt syntyivät Suomeen
2. Naantalin jalostamo – Wikipedia
3. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi.../164917/VN_2023_40.pdf?sequence=4&isAllowed=y
4. Kansallisomaisuuttamme on myyty noin 25 miljardilla eurolla – eriväristen hallitusten päätöksillä – Päivän Lehti
5. https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/148691/t155.pdf?sequence=1
6. Yrityshaku ja päättäjähaku: Kaikki yritystiedot | Finder
7. Danske Bank Suomen tammi-joulukuu 2021: Hyvää kehitystä kannattavuudessa
8. Valtion omistuksen arvo ja avainluvut - Valtioneuvosto
9. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi.../165589/VN_2024_17.pdf?sequence=1&isAllowed=y
10. https://www.regjeringen.no/contenta...44f6034b/no/pdfs/statens-eierrapport-2023.pdf
11. Mikä on Norjan öljyrahasto? - Asialinja
12. Norjan öljyrahasto paisuu kuin pullataikina
 
Viimeksi muokattu:
No nyt täytyy kyllä sanoa, että hyvin kirjoitettu ja perusteltu viesti. Harvoin näkee mitään näin järkevää.
Itsekin olen sitä mieltä, ettei valtion omistamia firmoja pitäisi myydä, varsinkaan sellaisia jotka tuottavat. Myymisestä saa nopeat "helpot" voitot, mutta pitkällä tähtäimellä homma kostautuu pahasti. Tätä asiaa pitäisi kuuluttaa ihan urakalla joka lehdessä ja joka paikassa.
 
Itsekin olen sitä mieltä, ettei valtion omistamia firmoja pitäisi myydä, varsinkaan sellaisia jotka tuottavat. Myymisestä saa nopeat "helpot" voitot, mutta pitkällä tähtäimellä homma kostautuu pahasti. Tätä asiaa pitäisi kuuluttaa ihan urakalla joka lehdessä ja joka paikassa.
Jep. Näin kärjistäen, jos kysyisi suomalaiselta menestyvältä yrittäjältä haluatko miljardin heti käteen vai joka päivä miljoonan? Vastaus olisi tietysti miljardi heti käteen vaikka pidemmän päälle tulisi enemmän :facepalm:, sitä kuuluisaa tyhmää kansaa.
 
Valtio voi aivan hyvin myydä yksittäiset omistukset pois ja ostaa samalla rahalla vaan hajautetusti ympäri maailman osuuksia pörssiyhtiöistä, aivan kuten norjan öljyrahasto tekee. Omaisuuden määrä ei vähene - sijoitusta vaan hajautetaan ja tuotot eivät ole niin riippuvaisia Suomen erityisasemasta - asiasta joka ei ole aina Suomalaisten käsissä.

Jos joku vaikkapa hyökkää meitä vastaan, on erittäin hyvä että valtiolla olisi on ulkomailla tuottavaa omaisuutta joka tuo rahaa maahan. Jos kaikki massit ovat omissa firmoissa ja pääosin omassa maassa, niin arvot voivat romahtaa juuri sillä hetkellä kun varoille olisi eniten käyttöä. Samoin omaisuuden tuotot ovat syklisesti tasan väärässä suhteessa tarpeeseen - kun sijoittaa vain kotimaahan, osinkotuottoa / voittoa tulee eniten kun omalla taloudella menee lujaa ja vähiten silloin kun omalla taloudella menee huonosti. Eli juuri päinvastoin kuin mikä olisi taloudellisesti parasta...
 
Valtio voi aivan hyvin myydä yksittäiset omistukset pois ja ostaa samalla rahalla vaan hajautetusti ympäri maailman osuuksia pörssiyhtiöistä, aivan kuten norjan öljyrahasto tekee. Omaisuuden määrä ei vähene - sijoitusta vaan hajautetaan ja tuotot eivät ole niin riippuvaisia Suomen erityisasemasta - asiasta joka ei ole aina Suomalaisten käsissä.

Jos joku vaikkapa hyökkää meitä vastaan, on erittäin hyvä että valtiolla olisi on ulkomailla tuottavaa omaisuutta joka tuo rahaa maahan. Jos kaikki massit ovat omissa firmoissa ja pääosin omassa maassa, niin arvot voivat romahtaa juuri sillä hetkellä kun varoille olisi eniten käyttöä. Samoin omaisuuden tuotot ovat syklisesti tasan väärässä suhteessa tarpeeseen - kun sijoittaa vain kotimaahan, osinkotuottoa / voittoa tulee eniten kun omalla taloudella menee lujaa ja vähiten silloin kun omalla taloudella menee huonosti. Eli juuri päinvastoin kuin mikä olisi taloudellisesti parasta...
Tuota, se valtion omistus on juuri sen vuoksi suomalaisiin yrityksiin kun ne on strategisesti tärkeitä pitää suomessa esim. maanpuolustuksen vuoksi tai jonkun muun asian vuoksi.

No nyt täytyy kyllä sanoa, että hyvin kirjoitettu ja perusteltu viesti. Harvoin näkee mitään näin järkevää.
Itsekin olen sitä mieltä, ettei valtion omistamia firmoja pitäisi myydä, varsinkaan sellaisia jotka tuottavat. Myymisestä saa nopeat "helpot" voitot, mutta pitkällä tähtäimellä homma kostautuu pahasti. Tätä asiaa pitäisi kuuluttaa ihan urakalla joka lehdessä ja joka paikassa.
Valtion omaisuuden myynneillä saa alijäämää katettua, mikä nyt ei missään tolkullisessa kirjanpitojärjestelmässä olisi mahdollista. Eli poliitikko nostaa setelin pankkiautomaatista ja luulee rikastuvansa.
 
Itse näen suurimman ongelman, jos valtion omistusta myydään alueilta jotka ovat Suomelle ja kansalaisille välttämättömiä.
Esimerkiksi Carunan sähkösiirtoverkot. Onhan se ihan älytön ajatus, että sähkönsiirtoverkot omistaa amerikkalainen sijoitusyhtiö ja joku kanadalainen opettajien eläkesalkku.
Toinen hyvä veivaus on Digitan omistussuhteet. Menee kyllä Carunan kanssa melkein samaan kastiin.

Yksi ei suoranainen infra tms veivaus on ollut tuo Kemiran Siilinjärven apatiittikaivoksen ja jalostustehtaan myyminen Yaralle. Siis Euroopan ainoa apatiittikaivos ja apatiittiahan käytetään lannoitteiden valmistamiseen. Siinä olisi ollut kyllä Suomella iso valtti lannoitteiden markkinoilla ja ajatelkaa mitä se olisi tarkoittanut kotimaiselle maanviljelylle, kun lannoitteet olisi pysynyt oman valtion hanskassa.
 
Paljon nuo yritykset rahoittaa valtiota vuodessa? Ei se kovin iso summa voi olla jos yritykset vielä yrittävät pysyä kilpailussa mukana investoimalla voittojaan. Eikä ne mitään loputtomia voittokoneita ole, kuten uniper sekoilu maksoi useita miljardeja tappioiden takia.
 
@Moilaps , Uniper "sekoilu" muuten oli onnistunut sijoitus Fortumilta, mutta Putinin sota tuli yllätyksenä.

@Raaka , sehän tässä huolestuttaakin, kun esim. kunnat alkaa jo myymään omia energiayhtiöitään ja siirtoverkkoja. Yle maksaa nykyään jo luokkaa yli 50 miljoonaa vuodessa Digitalle siitä, että ratio kuuluu ja telkkari näkyy joka niemen notkossa. Melkein nuo parlamentaariset säästö ois tullu tuossa, että jakelutekniikka olisi pidetty Ylen omistuksessa.

Yaran veivaus myös on paha homma. Norjalainen Yara tienasi ostohinnan (muutama sata miljoonaa) parissa vuodessa tuplaamalla lannoitteiden hinnat. Ja päättäjämme sanoivat, ettei lannoitteiden hinnat nouse. Eipä.
 
Tuota, se valtion omistus on juuri sen vuoksi suomalaisiin yrityksiin kun ne on strategisesti tärkeitä pitää suomessa esim. maanpuolustuksen vuoksi tai jonkun muun asian vuoksi.
Osa on turvallisuuden kannalta merkittäviä, osa ei ole.
 
Mites lannoiteyhtiö, oliko sea Mara tms. ?
sitten fortumista myyty tämä Caruna joka kikkailulla varastaa kansalaisten rahat. Vanhaa pienen mökin sähkölaskua kun katsoo niin n. 13€ /kk laskun loppusumma on muuttunut 48 euroon viidessätoista vuodessa samalla kulutuksella

Nämä eivät lopu niin kauan kun henkilöt saavat piiloutua komiteoiden ja hallituksien yms. taakse. Aina sielä on henkilö päättämässä. Henkilö joka asuu jossain, käy ehkä jopa kaupassa (ellei avustajat hae hänelle aamupalatarvikkeita veronmaksajien piikkiin) jne..
 
@embedded , lannoiteyhtiö on norjalainen Yara, entinen valtionyhtiö Kemira GrowHow. Häkämies oli silloin vastuuministeri.

Fortumin omistamat sähkönsiirtoverkot myytin ulkomaille. Silloin vastuuministerinä oli Pekka "Caruna" Haavisto.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
256 848
Viestejä
4 462 918
Jäsenet
73 845
Uusin jäsen
Joabat

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom