Eli useimmiten maksut ja osaksi matkat sellaisia etteivät varattomat pääse, paitsi soppalan tuilla, mutta työssäkäyvät vanhemmat ei niitä useinkaan saa.
Joo, pitää kyllä varmasti paikkansa. Tästä on ollut puhetta mm. jääkiekossa, että lahjakkaita junioireita jää aloittamatta/jatkamatta lajia, kun vanhemmilla ei yksinkertaisesti ole enää varaa kuskata lapsia treeneihin, maksaa seuran kausimaksuja ja ostella jatkuvasti varusteita. Koskee varmasti muitakin lajeja, joissa tarvitaan jonkinlaiset puitteet harrastamiselle ja suuri määrä erilaisia (kuluvia) varusteita.
Taitaa olla kännyt niissäkin nykysin.
Tämäkin voi pitää paikkansa. Suomen kannalta ehkä hyvä jos muissakin maissa elintaso kasvaa siihen malliin, että ns. kuntopohjat on yhtä heikolla tolalla kuin Suomessa. Voidaan alkaa pärjäämään taas jossain urheilussa.
Silti toivoisi muutaman Virenin löytyvän yhä, ei se liikunta mistään pois olisi, jos suuret massat saataisiin liikkeelle niin lasten lihominenkin vähentyisi ja ulkoliikunta olisi varmasti enemmistölle hyväksi.
Liikunta ei ole mistään pois, päinvastoin. Jos taas puhutaan huippu-urheilusta, niin se taas on enemmän tai vähemmän pois oikeastaan lähes kaikesta muusta, ainakin sen aktiiviuran ajan. Ja huippu-urheilulla tässä yhteydessä tarkoitan siis maailman tasolla huippu-urheilua, kun ketjun aiheena käsittääkseni oli se, miksi suomalaiset eivät kansainvälisillä areenoilla pärjää urheilussa.
Kyllähän noita lahjakkaita yksilöitä Suomestakin varmasti löytyy, mutta yhtälössä on niin paljon muuttujia, että todennäköisyydet kansainväliseen menestykseen on aika heikot: Ensin lahjakkaan yksilön pitää olla elänyt sellaista elämää ensimmäiset elinvuotensa, että ne jo mainitut pohjat on kunnossa. Sen jälkeen löytää jotenkin tiensä tarpeeksi ajoissa sen lajin pariin, mihin lahjoja on. Vanhemmilla pitää olla resursseja mahdollistaa harrastus. Sen jälkeen pitää jaksaa harrastaa lajia vuosia ja alkaa myös kisaamaan siinä. Lisäksi pitää löytää osaava valmentaja/valmennustiimi. Tämän jälkeen on vielä uskallettava ottaa se riski, että jättää koulut käymättä, panostaa urheiluun kaikkensa ja kenties lähteä ulkomaille treenaamaan.
Kun puhutaan noin 5,5 miljoonan henkilön populaatiosta, niin mahdollisuudet, että nuo kaikki kohdat täyttyy on huomattavasti pienemmät kuin maissa, joissa on 25x tai 250x väkimäärä, kuten vaikka Venäjä tai Kiina. Lisäksi näissä kahdessa mainitussa maassa on myös huomioitu se, että huipputasolla kilpaillessa ei treenikauden doping-testaus saa olla liian ankaraa...