Suomalaisoperaattorit avasivat 5G-verkkonsa kaupalliseen käyttöön

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Juha Kokkonen, 02.01.2019.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 547
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Suomen suurimmat teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia ovat avanneet omat 5G-verkkonsa kaupalliseen käyttöön, kun kun valtioneuvoston myöntämät verkkotoimiluvat astuivat voimaan vuoden vaihteessa. Kaikilla kolmella operaattorilla tilanne on toistaiseksi sama - 5G-verkkoa hyödynnetään alkuvaiheessa lähinnä palvelujen kehittämisessä sekä yrityasiakkaiden kanssa. Kuluttajille 5G-verkko avautuu kunhan päätelaitteet tulevat saataville myöhemmin tämän vuoden aikana.

  Operaattoreista DNA on avannut 5G-verkkonsa toistaiseksi vain Helsingissä ja lisäksi Vantaalla on käynnissä pientalojen kiinteän 5G-yhteyden (Fixed Wireless Access) käyttöpilotti. DNA aikoo laajentaa verkkoaan kuluttajapäätelaitteiden yleistyessä markkinoilla. DNA haluaa valmistaa, että verkon käyttökokemus täyttää kaikki ennakko-odotukset, ennen kuin se avataan kuluttajille. Täten yritys odottaa laadukkaiden päätelaitteiden saapumista markkinoille ennen kuin tuo 5G-liittymiä ja palveluja kuluttajien saataville.

  Elisalla on puolestaan 5G-verkkoja avattuna Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Jyväskylässä ja ne kaikki ovat nyt hyödynnettävissä kaupallisiin tarkoituksiin. Alkuvaiheessa 5G-verkon kaupallinen käyttö keskittyy yritys- ja tutkimuskäyttöön. Kuluvan vuoden aikana Elisa jatkaa 5G-verkkonsa rakentamista uusiin kaupunkeihin. Elisan mobiiliteknologiajohtaja Eetu Prieurin mukaan 5G-verkkoa pääsee kokeilemaan heti, kun 5G-päätelaitteet saapuvat markkinoille kuluvan vuoden aikana.

  Telian 5G-verkko on toteutettu yhdessä Nokian kanssa Telian mukaan 5G-verkon rakentaminen ja käyttöönotto jatkuu alkuvuodesta erityisesti yritysasiakkaiden kanssa suunniteltavien 5G-hankkeiden muodossa. Kilpailijoidensa tapaan Telia lupaa verkon avautuvan kuluttajille 5G-päätelaitteiden myynnin käynnistyessä. Telian 5G-verkkoja löytyy tällä hetkellä pääkaupunkiseudulta mm. Töölöstä, Messukeskuksesta, Vallilasta ja Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja Oulusta Oritkari-Nuottasaaren teollisuusalueelta. Telialle on käynnissä 5G:tä hyödyntäviä pilottihankkeita mm. Finavian, Postin, Deleten ja RD Velhon kanssa.

  Lähteet: DNA, Elisa, Telia

  Kuva: DNA

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  zZzz, Focus0 ja tarmo2011 tykkäävät tästä.
 2. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 444
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Jaha eli 4G:n alasajon lähtölaskenta alkaapi...
   
 3. Warfe

  Warfe Insinööri Tukijäsen

  Viestejä:
  600
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Tuskin vielä vuosiin, kyllä 4g ja 5g ovat rinnakkain pitkään.
   
  halcyon tykkää tästä.
 4. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 444
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Niin on 3G:kin, mutta sen nopeus netti käytössä putosi olemattomiin täällä perifeeriassa saman tien kun 4G:t tuli tukiasemiin -> pakko päivitys 4G mokkulaan.
   
  halcyon tykkää tästä.
 5. T0m

  T0m

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  26.12.2018
  Mistähän löytyisi karttapohja jolla pystyisi vertailemaan eri operaattoreiden peittoa.
   
 6. IsoLuumu

  IsoLuumu

  Viestejä:
  850
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ja toisaalla taas 4g on niin tukossa että ihmiset käyttävät nopeampaa 3g:tä :vihellys:
   
  A6jarvi ja runboy93 tykkäävät tästä.
 7. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 648
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
  Ainakin täällä kaakossa 3G peitto parantunut siitä kun siirryin 3G -> 4G, ihan rajan pintaan on nyt, silloin ei ollut todellakaan xD

  4G peiton parannusta odotellessa :)
   
 8. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 444
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Heh njoo täällä koillisessa 3G signaalit putos täydestä viidestä palkista yhteen kun 4G tuli tukiasemaan... Mutta tjoo, milles taajuudelle noita 5G verkkoja rakennetaan? Olikos se 700 GHz verkko varattu tuolle vai 4G:lle. Korkeimmille taajuuksille pitäis olla lähempänä tukiaemaa, joten ne ei oikein kiinnosta. Ei nämä minun nykyisetkään antenni viritykset yllä 15km päässä olevaan 1600Mhz 4g verkkoon.
   
 9. Jamspe

  Jamspe

  Viestejä:
  45
  Rekisteröitynyt:
  26.02.2018
  Paljos 4g luurin down ja up speedit nousee jos käyttää 5g verkossa ? esim iphone xs ?
   
 10. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 538
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Jos puhutaan nimenomaan 3.5GHz 5G-alueesta, niin ei yhtään. Tuossa xs-mallissa ei oo 3.5GHz aluetta tuettuna. Vasta kevään/kesän aikana alkaa ensimmäiset 5G-laitteet ilmestymään ja Applelta näillä näkyvin vasta 2020.
   
 11. prc

  prc

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joopa.. PK seudulla hairahduin kaupparatsun hehkutuksesta vaihtamaan 21M 3G -> 100M 4G... no wittu maksimit mitä tolpista yleensä irtoaa on edelleen sen ~20M ... ja ei ole luurin raudasta kiinni. Ainut ero on että laskua tulee 1,8e/kk enemmän ja puhelimessa on erilainen kuvake dada yhteydelle... PRKL! :mad:
   
 12. jarski

  jarski

  Viestejä:
  711
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Tuo 5G kantama on olematon ja seinät sun muut blokkaa kivasti signaalit.
  Eiköhän tuo yleisty lähinnä kaupunkien keskustoihin, yleisiin tiloihin yms.
   
 13. Muiq

  Muiq

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  28.11.2016
  5G:tä ei varmaan vielä mistään, mutta 3G ja 4G:tä voi vertailla cellmapper.net tuonkaan paikkaansapitävyydestä en tiedä, mutta jotain osviittaa antanee millä operaattorilla on romut missäkin mastossa.
   
 14. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 145
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yhdessäkään markkinoilla yleisesti myynnissä olevassa puhelimessa ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia 5G valmiuksia.

  Monista ensi vuoden huippumalleistakin ne tulevat puuttumaan, vaikka joku yksittäinen malli saattaa ehkä 5G:n jotain osaa tukeakin.
   
 15. micko

  micko

  Viestejä:
  604
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näin mäkin olen ymmärtänyt, mutta kuitenkin jossain rummutetaan 5G:tä syrjäseuduille kalliin kuituliittymän tilalle. En oikein saanut selville, mistä tämä hype oli peräisin, mutta muutama metsässä asuva työkaveri oli jättänyt liittymättä kyläyhteisön valokuituun, koska "5G tulee kuitenkin kohta sinne".

  Levittääkö joku tästä tosiaan virhetietoa vai olenko minä ymmärtänyt väärin?
   
 16. prc

  prc

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Olisko niin päin että se tiedonlevittäjäkään ei ymmärrä tekniikasta mitään, katsoo vain mainostettuja maksiminopeuksia. Yleensä ne rummuttavat tahot on iltasanomien tapaisia julkaisuja... Veikkaus että siellä keskiverto toimittaja tietää hyvin paljon vähemmän langattomista viestintäteknologioista kun keskiverto techiläinen. :)
   
  T0m, micko ja Threadripper tykkäävät tästä.
 17. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ei tarvita virheellisen tiedon levitystäkään. Mahdollisesti katsoivat kuinka paljon 5G:lla Voi saada maksimissaan nopeutta ja siltä pohjalta katsoivat sen enemmän kuin riittävän hyväksi. Tyhmiä kyllä piisaa kun nettiyhteyksistä ja varsinkin valokuidusta on kyse.
   
  micko tykkää tästä.
 18. Frezeh

  Frezeh

  Viestejä:
  340
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2016
  Harva tavis ymmärtää nettiyhteyden laadusta muuta kuin tiedonsiirtonopeutta. Monella menee ohi se että tiedonsiirtotekniikka vaikuttaa kokemukseen kaikkein eniten varsinkin peleissä. Tästä on ollut omakohtaista kokemusta, sillä ennen porukoiden luona oli perus noin 20 megainen ADSL(tai vastaava) ja Soneran ja Telian yhdistymisen jälkeen se ajettiin alas ja tarjottiin 4G tilalle. Ping nousi yli 30ms joka pelissä ja jos minä tai veljeni katsoi videoita vaikka youtubesta niin toinen ei voinut pelata yhtään mitään kun lagitti niin pirusti. Onneksi kuitenkin samoihin aikoihin paikallinen operaattori rupesi vetämään kuitua kylään. Sillä kuidulla pystyn lataamaan päivityksiä peleihin ja katsomaan streamia samalla kun veljeni pelaa ilman mitään ongelmia.

  En ymmärrä miksi näitä mobiiliyhteyksiä yritetään myydä kiinteän verkon korvikkeeksi. Onko operaattorit yksinkertaisesti vain niin ahneita, että pitää saada nimellistä nopeutta ja kattavuutta itse käyttökokemuksen kustannuksella.
   
  tle88, Ponsu, micko ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 19. jarski

  jarski

  Viestejä:
  711
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  No syrjäseuduille sitä viimeiseksi kannattaa odottaa. Ensinnäkin 5G vaatii kuidun toimiakseen ja toisekseen kantama on suunnilleen 200m ja jos vielä matkalla esteitä niin lopputulos on aika huono.
  Toki jos joskus joka torppaan vedetään kuitu ja katoille asennetaan tukiasema voi homma joskus muuttua vielä ruusuiseksi, mutta mitä veikkaat kauanko se Suomessa ottaa?
   
  mölyä, Frezeh, micko ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 20. micko

  micko

  Viestejä:
  604
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tätä kaikkea yritin heille selittää ja vaikka yleensä luottavatkin sanaani tietotekniikassa, niin tästä heillä oli kuulemma varmaa tietoa. Eipä sinänsä mun murhe ja voin muutaman vuoden päästä sanoa, että mitäs sanoin.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 21. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sekä että. Joillakin on sellainen virhekäsitys, että 5G vaatii korkeampia taajuuksia kuin 4G. Tämä ei pidä paikkaansa. Se mahdollistaa korkeampien taajuuksien käytön ja tehokkaamman hyödyntämisen. Noilla vain tulevat sitten ne kantamarajoitukset.

  Sitten taas, jos ja kun sitä 5G verkkoa operoidaan samoilla taajuuksilla kuin 4G sen nopeusetu ei ole mitenkään mullistava. Se on nopeampi, mutta ei esimerkiksi siinä määrin kuin 3G -> 4G. Eli ei sillä silti metsissä valokuituja korvata.

  Ja sitten on toki syrjäseutuja ja syrjäseutuja.

  Edit:
  Yksi selkeä etu 5G:ssä on syrjäseuduille, mikäli operaattorit niin suovat. Kaiken liikenteen ei tarvi kulkea (kuituja) ensin Helsinkiin asti päästäkseen pois matkapuhelinverkosta.
   
  Viimeksi muokattu: 02.01.2019
  Sargo, Frezeh, T0m ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 22. micko

  micko

  Viestejä:
  604
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nojoo. Ei tässä 50km kauemmas Turusta lähdetä. Mutta 4g ei muutamalla näistä kuulu.
   
 23. andyprou

  andyprou

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2018
  Jep 4g tuskin koskaan häviämään ennen kunnollista korvaajaa, joka ei ole 5g sen lyhyen kantaman vuoksi erityisesti asutus keskusten ulkupuolella jossa ei ole järkeä pystyttää tukiasemia muutaman kilsan välein riittävän peittävyyden saamiseksi.
   
 24. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Edelleen 5G:n kantama on jopa parempi kuin 4G:n kun käytetään samoja taajuuksia, ja samojen taajuuksien käyttöön taas ei ole mitään teknistä estettä.

  4G tosin kehittyy myös edelleen ja siihen tulee 5G:n ominaisuuksia.

  Lyhyt kantama koskee ensisijaisesti mmWavea, mutta mmWave ei missään nimessä ole koko 5G.
   
  Sargo, Rensu ja Age of Computers tykkäävät tästä.
 25. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 046
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jotkut on niin tietävinään noista asioista ja porukka sitten kuuntelee niitä.Joku 5G ei todellakaan korvaa mitään kuitua ja puhutaan appelsiineista ja omenoista eli onnea vaan valitsemalleen tielle.:kahvi:

  /offtopic
  Nyt kun oli toi myrsky niin toimiko kuitu siellä missä niistä mastoista loppu akut?.Siis kun sähköt lähti.
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2019
 26. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 046
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tuota,mitäs kautta se data menee 5G tukiasemien kautta?.:think::kahvi:
   
 27. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei se kuitu joka saittin pakko ole. Radiolinkitkin riittävät ihan hyvin.
   
 28. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  En ymmärrä hölkäsen pöläystä mitä yrität edes kysyä? :confused:
   
 29. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 046
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Edit:
  Yksi selkeä etu 5G:ssä on syrjäseuduille, mikäli operaattorit niin suovat. Kaiken liikenteen ei tarvi kulkea (kuituja) ensin Helsinkiin asti päästäkseen pois matkapuhelinverkosta.

  eli se data(netti) taitaa kuitenkin mennä sen linkin kautta kuitua pitkin "helsinkiin"?.Puhelindata menee käsittääkseni muutenkin eri kautta.:kahvi:
   
 30. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 663
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ite käytän edelleen 3g yhteyttä kun 4g päällä kuluu akku kännykästä paljon nopeammin ja tuo 3g on ihan tarpeeksi nopea netin selaukseen. Jos jotain isompaa tulee ladattua niin laitan 4g yhteyden päälle.
   
 31. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nykyisessä core verkossa menee. 5G core verkko on sen sijaan pilviakkitehtuuri (tosin yhteensopivuussyistä 5G:tä voidaan operoida myös 4G coreverkon kautta), ja sieltä pääsee ulos (jos operaattori suo) myös muualta kuin yhdestä PGW:stä.
   
  Age of Computers tykkää tästä.
 32. jarski

  jarski

  Viestejä:
  711
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  No se nopeusetu perustuu pääosin taajuuden nostoon, mutta sillä menetetään kantomatka ja se on herkempi esteille.
  Turha tuosta on maalailla turhan ruusuisia kuvia ihmisille.
  Pätevä niille alueille missä on paljon ihmisiä, mutta ei mitään mullistavaa kaupunkien ulkopuolelle. Poislukien tapahtumat joihin voidaan kuidun avulla linkittää 5G verkko.
  Nopean yhteyden kantama ei siitä 200m juuri mihinkään muutu.
  Taajuutta kun lasketaan niin kantama luonnollisesti kasvaa, mutta nopeus hiipuu.
   
 33. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Spekulointi on vaikeaa, kun ei ole oikein vielä kokemuksia. Tuskin tuo heikommin ainakaan kantaa kuin esim. Nivoksen Mäntsälässä ollut Wimax, jonka saitteja lyhtypylväissä oli. Varmasti paremmin kun on kehittyneempää tekniikkaa ja mm. Beamformingia saadaan peliin.
   
 34. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Se mmWave vaatii kyllä suoran näköyhteyden antennien välille, ei läpäise mitään eikä edes heijastu. Minulle ei ole vieläkään selvinnyt miten sen on edes tarkoitus tulla toimimaan matkapuheimissa jotka on kiinnitetty isoon ympärillä pyörivään lihamöykkyyn.
   
 35. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, meinasin 3,5GHz bandia, mut en ilmaissut sitä kyllin selkeästi.

  Jenkeissähän ne on testannu mmWavea että muka läpäisisi sikäläiset ikkunat ja drywall -seinät. Epäilen.

  Esim. DNA on kertonut, että 3,5 tulee ensin nykyisiin lte1800- saitteihin alkuvaiheessa, kaupungeissa. Sitä peräti kai testaavat. Taisi joku pomo lausua n. 1km kantaman max. Mut harva nykyinen 1800 solukaan kilometriä kantaa kaupungeissa kun noita on sen verran tiuhassa, että mennää jo toisen saitin alueelle. Mielenkiinnolla odotetaan kokemuksia.
   
 36. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 577
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Ymmärtäkseni tulee olemaan ainostaan ensi alkuun ainostaan korkean asukasmäärään oleviin paikkoihin eli siinä missä todella kaivattaisiin nopeat 5G jäävät ulkopuolelle.
   
 37. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Noissa paikoissahan sitä eniten kaivataan, kun sinne ei voi enää rakentaa uusia mastoja. Haja-asutusalueilla sen sijaan kaistaa olisi käytettäviss, jos operaattorit vain rakentaisivat tolppia.
   
 38. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Alkaa sitä Denskullaki olla haja-asutusalueella 4CA käytössä. Kohta enää 700 vapaana. Koskahan saadaan 1500MHz, band 32 käyttöön?
   
 39. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 577
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Kaistaa varman on mutta kun nopeudet ovat edelleen pääsäntöisesti 3G nopeuksia eli 25-45 väliltä.
  Tietysti ulkoisella anteneilla saa vähän enemmän irti mutta on kaukana luvatuista nopeuksista.
  800mhz taajuudet mitä usein käytetään ei kovia nopeuksia anna mutta saisivat hieman parannella niitä mitä jo nyt löytyy ennen kun tuovat uutta tekniikkaa tarjolle.
   
 40. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 538
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Täälläkin pitäjässä rupea aikanaan kuulumaan Elisan 800MHz, niin sai mukavia 40-60/12Mbit/s lukuja, niin hyvä jos nytten saa 15/10Mbit/s mitä viimeksi testasin Ellun Prepaid-liittymällä.
   
 41. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 577
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Itse saan 100mb multi-sim liittymällä parhaassa tapauksessa n40-60/18 nopeuksia mutta on silloin tukiasemassa kiiinni missä löytyy paremmat antennit(sisätilassa kyllä) mutta normi on alle n20Mbit/s lukuja mutta on vääränlainen liittymä testaukseen.
   
 42. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 547
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Elisa on tiedottanut tänään laajentaneensa 5G-verkkonsa myös Vantaalle. Lisäksi se toi saataville 5G Kotinetti -palvelun Vantaalla ja Turussa.

  Tiedote
   
 43. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 547
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt Elisan 5G -verkko on avattu myös Ouluun ja Kuopioon:

  Tiedote
  Tiedote
   
 44. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja kaikessa hiljaisuudessa peittoa on lisäksi Kouvolassa,
  Täältä Kuuluvuuskartta voi kurkkia.
   
 45. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 538
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Paitsi Kouvolaan ei ole vielä ilmestynyt 5G lippua verrattuna muihin 5G paikkoihin.
   
 46. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 538
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Aika mielenkiintoista, että Vantaalle on tehty eniten tällä hetkellä kuuluvuutta ton kartan mukaan.
   
 47. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, ei ole lippua tullut, mutta kuuluvuutta on. :D
   
 48. hatih

  hatih

  Viestejä:
  621
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Turun kuuluvuuskartassa on peitto telakan alueella. Miksiköhän sinne tarvitaan 5g verkkoa.
   
 49. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Veikkaan, että liittyy yritysliiketoimintaan. Kovastihan ovat mainostaneet eri toimijat älykkäitä satamia, laitteiden IoT:tä yms... joten tuo lienee selitys.