Suomalainen it-firma meni konkurssiin – Solu lupasi mullistaa tietokoneet

Viestiketju alueella 'Muu uutiskeskustelu' , aloittaja Kaiser Soze, 20.09.2017.

 1. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Suomalainen it-firma meni konkurssiin – Solu lupasi mullistaa tietokoneet
  [​IMG]
  Käräjäoikeus asetti maanantaina suomalaisen Solu Machines Oy:n konkurssiin. Yhtiö on ilmoittanut viime viikolla tekemässään hakemuksessa olevansa maksukyvytön.

  Vuonna 2014 perustettu Solu Machines kehitti mullistavaa Solu-tietokonetta, josta odotettiin suuria. Yhtiö julkisti "tietokoneiden Spotifyn" San Franciscossa vuonna 2015 ja herätti tuolloin kansainvälistä huomiota.

  Solu Machines keräsi tuolloin sijoittajilta 1,3 miljoonan dollarin rahoituksen. Hallituksessa istuivat sarjayrittäjä Taneli Tikka, Sonja London, kansanedustaja Jyrki Kasvi, Sasha Markvo ja Javier Reyes. Rahoituskierrokseen osallistuivat muun muassa KSV Finland, Vladimir Ashurkov, Sasha Markvo, Otto Hilska ja Timo Kiravuo sekä yrityskiihdyttämö BuildIt.  Lue myös:


  Toimitusjohtaja Kristoffer Lawson kertoi vuonna 2015 Tivi-lehden haastattelussa, että yhtiö aikoo suoraan Applen, Microsoftin ja Googlen tontille. "Lähestymistapamme on täysin erilainen", hän totesi.

  [​IMG]
  Käytännössä käyttäjän piti saada noin 19 euron kuukausimaksulla tallennustilan pilvestä sekä kaikki sovellukset. Itse laite oli pieni, vain kämmenen kokoinen. Yhtiö haki koneen toteutukseen rahaa menestyksekkäästi joukkorahoituksella sekä Kickstarter- että Indiegogo-palvelusta.

  Erityisesti Solu tähtäsi Googlen Chromebook-koneita vastaan. Lawsonin mukaan yhtiö oli "vähintään pari askelta edellä Googlea".

  Solussa huomio keskittyi etenkin omintakeiseen käyttöliittymään, joka perustui "soluihin". Ne eivät olleet perinteisessä mielessä sovellusten tai tiedostojen kuvakkeita, vaan yhdistelmiä sisällöstä.

  Tivi ei ole toistaiseksi tavoittanut toimitusjohtaja Kristoffer Lawsonia kommentoimaan konkurssia. Hallituksen jäsenistä Jyrki Kasvi ei halua toistaiseksi kommentoida asiaa.
   
 2. njake

  njake get string from object Make ATK Great Again

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikä oli se vastaava hanke missä oli kotipääte ja kaikki on pilvessä ratkaisu ja olikohan 100mb netti myös lupauksena?
  Tätä käsittääkseni väännettiin vuosia ja en muista julkaistiinko koskaan ja mikä sen tilanne on nyt kun en muista hankkeen nimeäkään edes.
   
 3. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 766
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei ollut yllätys tämä konkurssi.

  Tyhjästä tulee täysin tuntematon firma joka tekee tietokoneen joka vaatii toimiakseen täysin uudet softat. Selväähän se on, ettei sitä softaa tule tarpeeksi.

  Ja kun se käyttöliittymän ideakin vaikutti kaikkea muuta kuin kätevältä.
   
  Ragnarokkr ja hsalonen tykkäävät tästä.
 4. njake

  njake get string from object Make ATK Great Again

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Finnet ja Supermatrix oli asia mitä koitin aiemmassa viestissäni muistaa ja kuolluthan tuokin projekti on.

  Supermatrix – Wikipedia
   
 5. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  On kyllä vaikea nähdä mitä nää hakee näillä. Siis kuka voisi mahdollisesti olla kohderyhmää?
   
 6. njake

  njake get string from object Make ATK Great Again

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lainaus jota en allekirjoita ja ilmeisesti ei moni muukaan. En löytänyt pikaisesti onko yritystä perustettu koskaan tätä ilosanomaa edistämään.


  Supermatrix on kustannustehokas, turvallinen ja luotettava vaihtoehto

  - Supermatrix on markkinoiden edullisimpia tapoja tuoda digitaaliset palvelut ja Internet käyttäjän ulottuville, kertoo Jarmo Harju , joka edustaa perustettavaa yritystä. Lisäksi Supermatrix on avoimeen lähdekoodin ja kotimaisuuden ansiosta erittäin turvallinen ja luotettava, Harju jatkaa. Hän on aiemmin toiminut Supermatrixin kehityksestä vastaavana johtajana.

  Harjun mukaan mahdollisia asiakassegmenttejä on useita.

  - Kaikki organisaatiot, joilla on tarve säästää perustietotekniikan kustannuksia ovat potentiaalisia asiakkaitamme. Etsimme kumppaniksemme ennakkoluulotonta organisaatiota, Harju summaa.
   
 7. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Perustietotekniikan? Eli nää ois olleet jotain Office-koneita korvaamassa tällä virityksellä? Vaikuttaa että tän ja Solun tapauksessa nörtit on lähteneet puuhastelemaan ilman mitään käsitystä markkinoista tai liiketoiminnasta.
   
 8. AION

  AION

  Viestejä:
  350
  Rekisteröitynyt:
  09.12.2016
  Yks tuttava alkoi tuota Solua hehkuttamaan aivan silmät kiiluen kun noi ekat julkistukset tuli.
  Sanoin sille otsikon perusteella, että katsomatta paskaa ja konkassa parissa vuodessa.
  Se haukku mut pessimistiksi ja kehitystä vastaan taistelevaksi luolamieheksi.

  No, niinkuin täällä jo todettiin. Uusi ekosysteemi, ja softat tulee mistä? Vaikka normikäyttäjä pärjää pelkällä Chromella (ja käyttää gmail, google docs ja youyutbe + netflix / HBO) niin ei silti Chrome Bookitkaan ole maailmaa valloittanut. Harmi sinällään.

  Nykyään oikeasti löytyy Webistä suurin osa softista mitä 90% käyttäjistä tarvii. Sitten on video / kuva editointi, pelaaminen, suunnittelu ja niiden saatanan softien koodaaminen tai pyörittäminen mihin tarvii mitään muuta. Mutta kysymyshän ei ole siitä vaan kysymys on mielikuvista ja yksi Solu ei niitä tule muuttamaan.
  Ja se, että toi olisi maksanut jonkun 20€~ kuussa on aivan outrageus. Chrome bookin saa vuoden maksuilla....

  Ja siis vaikka ne olisi saanut koko shitin toimimaan niin tuon rahaksi muuttaminen on todella hankalaa. Googlehan voi jakaa noita Chromebookkeja vaikka ilmaiseksi koska se on se data, jota käyttäjistä kerätään millä ne tekee rahansa.
   
  chiluba tykkää tästä.
 9. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tahdon vain huomauttaa että Chrome OS on hyvin menestynyt. Esim kouluihin toi tuntuu sopivan hienosti. Report: Apple’s iOS and macOS lose market share to Chrome OS in US K-12
   
 10. AION

  AION

  Viestejä:
  350
  Rekisteröitynyt:
  09.12.2016

  Joo ei se ihan marginaalissa ole. En todellakaan tarkoittanut sitä, että ei olisi menestynyt. Itse todellakin kannatan tuollaista ja mielestäni erittäin hyvä idea. Siihen nähden vain, että (oma arvioni) 90% Wintolla ja ~50% macci läppäreistä voisi korvata tuolla niin ei kovin suuria prosentteja...
   
 11. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tohon taitaa olla montakin syytä. Ihmiset ovat tottuneet Windows:n käyttöliittymään ja sen ohjelmistoihin. Vaikeaa alkaa tyrkyttämään 100€ säästöllä konetta joka ei toimi ilman nettiä ja joka on aivan erilainen kuin mihin on tottunut.
   
 12. AION

  AION

  Viestejä:
  350
  Rekisteröitynyt:
  09.12.2016
  Jep. Tottumuksia on vaikea muuttaa.

  Se, että ei toimi ilman nettiä niin kyllä aika moni nyky käyttäjä on anyways aika hukassa ilman nettiä ja missäpä tuo mobiili netti ei toimisi?

  Mutta ne on ne mielikuvat ja tuntemukset.
   
 13. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko Chromebookeissa muka 4G-modeemit? Ja vaikka olisikin niin ulkomaat, lentokone, mökki. Onhan noita paikkoja vaikka kuinka. Tossa yksi iso syy miksi sopii just esim kouluun.
   
 14. itarumaa

  itarumaa

  Viestejä:
  770
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos tuon Solun olis saanut ostaa ilman käyttistä, niin olis voinut toimiakin jotenkin. Ubuntu vaan sisälle ja olis näppärä ja ihan hyvän näköinen nettipääte, jonka voi kytkeä telkkariin. Mutta aika hiljaista on jonkun kuukausimaksun kanssa, ei se toimi näissä tietokoneasioissa pl. jotkut softat (Adobe).
   
 15. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  876
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Eipä se oikeasti toimisi Adobenkaan kohdalla, mutta monopoliasemassa voi toki pyytää mitä huvittaa.
   
 16. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  578
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vaikka on pieni laite niin pitikö tätä kuitenkin käyttää näytöllä ja näppiksellä? Uskoisin että moni haluaa nykyään vehkeen mitä voi käyttää ~missä vaan, vaikka sitä sitten suurimman osan ajasta käyttäisikin telakassa toimistossa tms.
   
 17. fei

  fei BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  209
  Rekisteröitynyt:
  28.12.2016
  Tiesin että tuo firma menee nopeasti paskaksi heti ensimmäisestä hypevideosta lähtien koska siinä oli Paleface keulakuvana. Äärivasemmistolaisten kanssa veljeilystä voi aina päätellä yhtä ja toista.

  Kappas, hallituksessa oli Vihreiden kansanedustajakin.
   
  tsönäri ja chiluba tykkäävät tästä.
 18. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä minäkin veikkasin Solun epäonnistumista, mutta en samoista syistä, kun suurin osa täällä. Vuonna 2015 tuo olisi ollut ihan näppärä laite. Se oli silloin 500€ puhelimen tasolla. Listahintakin on laitettu 449€.

  Nuo yrittivät myös siirtää kehityskustannuksia loppukäyttäjälle, joka on vain loogista. Bisnesmalli oli paperilla ihan ok. Ongelma oli mielestäni alunperinkin siinä, että tuo olisi ollut kuukausimaksullinen laite ja erityisesti kuukausimaksu olisi ollut kallis. Et omista tuota, olet riippuvainen heidän tuottamistaan palveluista ja heillä on rajatut resurssit.. What could go wrong?

  Nykyään saa samantasoisen laitteen (puhelimen) yhdellä vuosimaksulla. Siinä on paljon parempi tuki ihan jokaiselle sovellukselle ja sen voi vaihtaa taas parin vuoden päästä reilusti parempaan. Jos tuo laite olisi maksanut vaikka 228€ valmistaa ja tuoda Suomeen, niin ensimmäinen vuosi kuukausimaksut eivät olisi tuottaneet mitään. Jos se olisi maksanut sen 449€, niin ekat kaksi vuotta olisi maksettu pelkkää laitetta, ja vasta sitten olisi ruvettu tekemään voittoa. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen elinkaari pitäisi olla reilusti pidempi kuin pari vuotta ja puhelimien kehitysnopeus on tuota reilusti nopeampi.

  --

  Kannattaa huomioida, että 2015 tuli myös suuren yleisön saataville Ubuntu Phonet, ja näytti siltä, että käyttäjät voisivat ehkä haluta muutakin kuin Androidia, Windowsia ja iOSia laitteisiinsa. Ei tämä julkaisuvuonna näyttänyt ollenkaan niin huonolta idealta. Lisäksi hype oli hyvä, hyvin saatiin kotimaista näkyvyyttä.

  JJJJJJJ on tietotekniikan tohtori, että hänellä on ainakin teoria hallussa, eikä ole muutenkaan sitä äärivasemmistoa. Veikkaan naisen vaikuttaneen hänen arvomaailmaansa.
   
 19. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 20. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  814
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017