• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:45 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Streaming-palvelujen laatuleimat huijausta?

Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Päivitin tykkini ja AppleTV:n 4K-versioiksi. Samalla uusin valkokankaan 120-tuumaiseksi, eli kaikki piti olla valmista mullistavalle 4K-kokemukselle. Seurasi pelkkää pettymystä.

Netflix ei näyttänyt kovinkaan kummoiselta. HBO oli yksinkertaisesti silkkaa skeidaa jopa FullHD:na, ja 4K:han ei kuulu edes heidän valikoimaansa. Selvittelin mitkä muut tarjojat lähettävät 4K-matskua, ja selvisi että niitä olisivat Netflixin lisäksi AppleTV+ ja Prime.

Tein eilen testejä Primella monta tuntia, ja tulos oli melko järkytys. Vertailuvideona oli The Expanse, jonka pitäisi tietojeni mukaan olla 4K-laatua. Määrittelin AppleTV:n ensin 4K, sitten 1080p ja lopuksi 720p -tarkkuudelle, jolloin sisällön resoluution pitäisi kaiketi seurata perässä. Kuvasin samaa pätkää iPhone X:llä 4K-tarkkuudella 60fps asetuksella. Ainakaan puhelimen ruudulta ei edes zoomaamalla erottanut mikä pätkä oli milläkin resoluutiolla. Aloin jo epäillä testiolosuhteitani, olinko unohtanut huomioida jotain. Tarkistin tykistä käytössä oleva resoluution, ja toden totta, se näytti 720p tarkkuutta. Ja lopputulos ei silti eronnut siitä pätkästä joka oli olevinaan 4K. Toki oli mahdollista, että laite vastaanotti korkeampaa tarkkuutta, mutta skaalasi sen alaspäin, jolloin lopputulos oli parempi mitä se olisi ollut todellisella matalalla tarkkuudella. En tiedä... Ainiin, nettiyhteys... olisiko yhteys rajoittanut striimin laatua? Minulla on gigainen kuitunetti, speedtestin mukaan noin 700Mbps. Että ei pitäisi olla siitäkään kiinni.

Johtui se mistä hyvänsä, opimme tästä ainakin sen, että noita streaming-palveluita käyttävälle kuluttajalle television ominaisuuksilla ei ole juuri mitään merkitystä. Melkoista kusetusta. Ja kuin kruunuksi kaikelle, aloin testien jälkeen katsomaan Game of Thronesia Blu-ray -levyltä, ja kuvanlaatu oli parempaa kuin mikään mitä olin striimin kautta nähnyt. Ymmärrän toki, että levyllä laatu on parasta ja bittivirta korkein, mutta luulin sentään että striimin 4K olisi ollut edes normi-blurayn tasolla tai vähän parempi. En odottanutkaan 4K Blu-rayn laatua. Mietin, että mitä järkeä on edes tarjota noita parempia laatuja kun todellisuudessa laatu taitaa olla 720p:sta ylösskaalattua kuraa, ei edes fullHD-tasoa. Tietääkö kukaan, tai julkaiseeko palveluntarjoajat omien striimiensä bitratea?

Tällä hetkellä odottelen PS5:tta että pääsen katsomaan todellista 4K:ta levyiltä. Toisaalta kun katsoo levytarjontaa, tuntuu että ne ovat katoava luonnonvara kuten CD-levytkin, jääden vain kaltaisteni kultasilmäisten puritaanien herkuksi, kattaen vain pienen osan elokuvien ja sarjojen kokonaistajonnasta.
 

Freeze

Elitisti
Team Folding @ Home
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 113
Etsi Youtubesta 4K -luontomateriaalia, kyllä taatusti huomaat eron jos toistoketju on kunnossa. 120" valkokankaasta ja sen tykkisi "yhteenopivuudesta" en tiedä pätkääkään, mutta ainakin TV:llä ero on täysin havaittavissa.
 

Honzo

Make ATK Great Again
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 824
Jotain vikaa on setupissa kyllä. Täällä katsotaan 4k kuvaa 104" kankaalta ja eron alempiin resoihin huomaa aivan selkeästi. Chromecast ultran kautta tulee ja netflixiä pääasiassa. Välillä myös YouTubesta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 028
Youtube-appseissa on yleensä jossain nurkassa ”stats for nerds”. Netflixistä pitää olla se kallein tilaus, jotta 4K pyörii.

(Netflix 4K:ssa on muuten mulla välillä jotain ihme judderia sivuttain pannaavissa / liikkuvissa hahmoissa / skeneissä - muilla signaalilähteillä en ole huomannut, olenko ainut?)
 
Liittynyt
10.11.2018
Viestejä
1 657
Kyllä kuulostaa siltä että sulla on nyt ketju poikki jossain kohdassa. 720P meinaan näyttää aika skeidalta 120 tuumaan venytettynä kohtuuetäisyydeltä, ero 4K:hon on päivänselvä
 

ttppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
567
En ole ikinä testannut saman palvelun eri resoluutiota, mutta eri palveluiden väliset erot ovat valtavan suuria. Apple+ ollut paras, nyt Disney+ on vähintään lähellä, sitten Prime, jonka jälkeen jo kohtalaisen selvästi Netflix, josta jää aika selvästi Viaplsy. Viimeisenä, kunnon laitteilla ja thx-suosituksen mukaisella katseluetäisyydellä täysin katselukelvottomana HBO.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 836
Etsi Youtubesta 4K -luontomateriaalia, kyllä taatusti huomaat eron jos toistoketju on kunnossa. 120" valkokankaasta ja sen tykkisi "yhteenopivuudesta" en tiedä pätkääkään, mutta ainakin TV:llä ero on täysin havaittavissa.
Videotykissä pitää olla tuki sopivalle HDCP versiolle jotta netin striimauspalvelut sallivat sen 4k materiaalin toiston.

Onhan niitä palikoita myynnissä jolla voi poistaa koko HDCP-haitakkeen signaalitieltä, mutta niistä keskustelukin taitaa olla kielletty Suomessa.
 
Liittynyt
17.02.2018
Viestejä
650
Ja Netflixissähän pitää olla kalliimpi tilaus että edes saa ultra HD 4K tarkkuudella materiaalia.
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Juu, kalliimpi tilaus Netflixistä on kyllä. Tosin ei ole kauaa kun käytännön ero on niin mitätön. Onhan se tietysti selvää, että laatuero ei näy, koska käytännössä kuvan laatu on yhtä kuin bittivirta. Ja Netflixin 4K:ssa bittivirta on sama kuin 1080p bluray-levyllä, 20-30Mbps. Oikean 4k:n bittivirta on n. 100 Mbps. Ja varsin ymmärrettävää ettei sellaista oletuksena tarjota, koska suurimmalla osalla ihmistä ei ole edes niin nopeaa nettiyhteyttä. Mutta olisin olettanut, että kun laitteisto huomaa nettinopeuden niin se skaalaisi laatua ylöspäin yli keskiverron kotinetin nopeuden. Näin ei ilmeisesti kuitenkaan tapahdu, vaan maksimilaatu on joka tapauksessa alhaisempi kuin suoraan levyltä toistettuna. Eli käytännössä fullHD:n laadulla ajetaan tätä niin sanottua 4K:ta.

Itsekin epäilin ettei joku nyt mätsää setupissani, mutta en keksinyt mikä se voisi olla. Epäilin sitäkin josko tykkini skaalaa kysymättä resoa ylöspäin vaikka ilmoittaakin sen alempana resona infonäytössään. Tai hoitaa sen noilla kuvanparannuspiirellä tms. jotenkin niin että käytännön laatu säilyy samana. Kaapeleita ja viritinvahvistinta epäilin myös. Sen takia jätin ne pois ketjusta. Vahvari on 6 vuotta vanha eikä tue esim HDR:ää 4K troughputista. Normaalia 4K:ta kylläkin. Eli kytkentä oli testissä suoraan AppleTV:sta tykkiin 5m HDMI-kaapelilla.

Sen takia tämän jutun tänne postasinkin, että joku voisi heittää vinkkiä missä voisi olla vika ja miten laatueron pääsisi aidosti toteamaan ja testaamaan.

Kävi vielä niinkin että yhden GoT tuotantokauden levyt olivat tehtaalla viallisia, joten jouduin katsomaan sen HBO:lta, ja eron todellakin huomasi heti. Eli HBO:n fullhd on selkeästi huonompaa kuin blurayn fullhd. No, kunhan PS5 ilmestyy niin pääsen katselemaan 4K:ta levyltä, jolloin varmaan palaan tähän ketjuun haukkumaan striiming-palveluita lisää. Kuten alussa totesin, bluray-levylta fullHD näytti paremmalta ja tarkemmalta kuin striimi millään tarkkuudella.

Sama koski myös Apple itunesista ostamiani 4K-leffoja. Ei niidenkään laatu ollut juurikaan parempaa kuin vastaava Bluray. Suora vertailu puuttui, koska en tietenkään omista samaa leffaa levynä ja itunesista. Mutta sellainen yleinen pehmeys ja yksityiskohtien puute tuntui noita digijakelun kautta ostettuja leffojakin vaivaavan. Ei niissä 4K-versioissa ainakaan mitään ahaa-elämystä tullut laadusta, vaikka ihan ookoolta näyttivätkin.

Ja juu, ja tykki on "sitä pseudo-4k skeidaa" jota aina näkemättä kovasti arvostellaan. Mutta niissä nettipalveluissa missä on ollut rinnakkain vertailussa aitoa 4K:ta ja tätä linssinsiirrolla toteutettua Epsonin tapaa, on todettu että käytännössä eroa ei liikkuvassa kuvassa elokuvissa huomaa millään lailla. Ja jotenkin uskon enemmän testaajien kommentteihin kuin täällä IO-techissä puskista huutelijoihin.

Laitteisto:
Epson EH-TW7100
YamahaRX-V477
Apple TV 4K
Kramerin HDMI-kaapelit (tykistä vahvariin 15m laadukas kaapeli, mutta kuten todettu, kokeiltu myös suoralla kytkennällä tykkiin)
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Kyllä kuulostaa siltä että sulla on nyt ketju poikki jossain kohdassa. 720P meinaan näyttää aika skeidalta 120 tuumaan venytettynä kohtuuetäisyydeltä, ero 4K:hon on päivänselvä
Joo 1080 vs 4k vielä jotenkin ymmärrän, kun on striimi kyseessä. Mutta tuota 720:ta itsekin hämmästelin! Voi tietysti olla ettei AppleTV jostain syystä vaihda resoluutiota, vaikka se näennäisesti niin tekeekin, kun esim valikoissa ei teksti pikselöitynyt ainakaan niin että sitä olisi erottanut. Toki, kuten tietokonepelaajat tietää, antialiasointi tekee ihmeitä, mutta silti olisi kuvitellut että pikselit näkyy 120 tuuman koossa. En siis buutannut apple-tv:tä tai muitakaan laitteita reson vaihtojen välillä. Pitänee tehdä vielä testit uudestaan kun PS5 ilmestyy ja saan verrokiksi aitoa 4K-kamaa levyltä. Sitten ainakin tietää mihin tykki oikeasti parhaimmillaan pystyy. Nyt ei ole soitinta, vaikka levyjä jo löytyy hyllystä. :)
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Kuulostaa siltä, ettei se AppleTV anna jostain syystä ulos 4K:ta. Luultavasti se tykin kertoma 720p pitää paikkansa.
Omistamatta tuommoista iKikkulaa: löytyiskö AppleTV:n asetuksista jotain millä sen reson voisi vaihtaa?
Joo siis tykki näyttää informaatioruudulla kyllä samaa resoa joksi olen sen AppleTV:stä muuttanut. Eli kun on 4K niin tykissäkin on 4K. Ja huomaa lisäksi siitäkin, että vahvarin kankaalla näyttämä volume-asetus pienenee neljäsosaan totutusta, kun resona on 4K. Sitä en nyt muista tuplaantuiko koko kun vaihtoi 720.
 
Liittynyt
25.01.2019
Viestejä
3 754
Onhan siellä videoasetukset Apple TV:ssä, kannattanee nyt ensin ne katsoa, ehkä paska HDMI-kaapeli ei vain suoriudu tehtävästä tai tykki ei keskustele oikein Apple TV:n kanssa? Kokeile vaihtaa defaulttina olevat autot pakotetuiksi.

The Expanse on kyllä muutenkin surkea referenssimatsku. Ei sun mitään PS5 tarvitse odottaa, tuolla Apple TV:llä saat jo streemeistä parasta laatua ulos.
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Onhan siellä videoasetukset Apple TV:ssä, kannattanee nyt ensin ne katsoa, ehkä paska HDMI-kaapeli ei vain suoriudu tehtävästä tai tykki ei keskustele oikein Apple TV:n kanssa? Kokeile vaihtaa defaulttina olevat autot pakotetuiksi.

The Expanse on kyllä muutenkin surkea referenssimatsku. Ei sun mitään PS5 tarvitse odottaa, tuolla Apple TV:llä saat jo streemeistä parasta laatua ulos.
edit: Kaapelin pitäisi olla kyllä ihan riittävän hyvä, maksoi muistaakseni melkein satasen silloin kun sen edelliseen tykkiin hankin. On siis 15m Kramer, joku premium vai mikä lie. Mutta testissä oli käytössä 5m samanmoinen kaapeli kun kytkentä oli suoraan tykkiin ilman vahvaria.

Nimenomaan manuaalisesti vaihdoin asetukset 4K 50Hz -> 1080p 50Hz jne. Ja kokeilin myös HDR:ää. Apple TV:han testaa kykeneekö laitteet ja kaapelit siihen ja nämä läpäisi testin.

Valitsin Expansen siksi, että Primella pitäisi olla Netflixiä parempi kuvanlaatu, ja Expansen luvattiin olevan 4K-materiaalia (vaikkei Amazon noita tarkkuuksia oikein selvästi missään ilmoitakaan. Mutta sellaisen tiedon löysin netistä.)

Mutta mikä sitten olisi hyvä testimatsku tämän testailuun? Kokeilin myös Youtuben niin sanottuja"real 4K-videoita" ja vaikka ne hyviltä näyttikin, niin ei niiden bittivirta kyllä yllä lähellekään sitä mitä 4K-laadulta vaadittaisi. Ovat varmaan upattu tubeen 4k:na mutta sen jälkeenhän se on youtubesta kiinni millä bittivirralla kuvaa oikeasti lähetetään. Joten lopputuloksessakaan en huomannut suurta eroa, vaikka videon asetuksista vaihteli kesken kaiken eri resoille.

Täytynee ottaa testiin mukaan myös bittivirta, jonka toivottavasti näkee jostain DSL-reitittimen syövereistä, että minkälainen nettikuorma milläkin kuva-asetuksella tulee. Sehän sen aika hyvin kertoisi että muuttuuko oikeasti mikään. Ja jos ei, niin voisi pureutua siihen että miksei muutu.
 
Liittynyt
25.01.2019
Viestejä
3 754
Amazonilla vaikka Expanse onkin UHD-listalla, on ainakin ensimmäisellä kaudella kuvanlaadussa vaihteluita. Oma arvaus on, että rahatilanne tuotannossa ei ollut ihan priimaa. The Boys on mielestäni paljon parempilaatuisempi, samoin esim. The Grand Tour etenkin, siinä on ihan kaunista kuvanlaatua jo tarjolla.

Hyvä jos saat laitteeseen testiin Disney+ ja Apple TV+:n, näistä järjestään lähtee parempaa kuvanlaatua, esim. Disney+:n uusfilmatisointi The Lion King oli ihan priimaa, Applen puolella esim. The See -sarja on bittivirraltaan edelleen ihan kärjessä +40Mbps kuvalla ja äänellä. Leffojen trailereita voi myös tsiigata maksutta jos ei halua maksaa ja/tai ei ole tilausta.
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Amazonilla vaikka Expanse onkin UHD-listalla, on ainakin ensimmäisellä kaudella kuvanlaadussa vaihteluita. Oma arvaus on, että rahatilanne tuotannossa ei ollut ihan priimaa. The Boys on mielestäni paljon parempilaatuisempi, samoin esim. The Grand Tour etenkin, siinä on ihan kaunista kuvanlaatua jo tarjolla.

Hyvä jos saat laitteeseen testiin Disney+ ja Apple TV+:n, näistä järjestään lähtee parempaa kuvanlaatua, esim. Disney+:n uusfilmatisointi The Lion King oli ihan priimaa, Applen puolella esim. The See -sarja on bittivirraltaan edelleen ihan kärjessä +40Mbps kuvalla ja äänellä. Leffojen trailereita voi myös tsiigata maksutta jos ei halua maksaa ja/tai ei ole tilausta.
Kiitti vinkistä tuon The Seen osalta. Apple TV+ tosiaan löytyy kyllä, mutta niillä matskuilla mitä satunnaisesti kokeilin, ei näyttänyt mitenkään mullistavalta, vaikka kylläkin striimien parhaimmistoa oli. Aika vähän tullut tuota katseltua, kun tuntuu ettei oikein omaan leffa-/sarjamakuun löydy mitään kiinnostavaa sieltä.

Tuli Expansesta mieleen, että kokeilin sitä ekassa ilmaisjaksossa, en siis vielä tilannut palvelua kun halusin ensin selvittää saanko minä siitä mitään iloa. Eli se voi selittää tulokset. Ehkä ne ei ilmaisissa näytä parasta laatua. Se olisi kyllä sinällään aika typerä strategia, koska silloinhan voi käydä kuten minulle, että petyn laatuun ja jätän tilaamatta. Kuvittelisi että ilmaispätkät olisi mieluummin parempia kuin lopullinen jopa.
 

Awelonian

Residentti maahanmuuttaja
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 552
Ota huomioon että vasta Expansen olikos se neljäs kausi on 4k. Alkupää on 1080p kait. Vai peräti 1080i.
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Jatkan testailua viikon päästä paremmalla testimatskulla ja paremmin suunnitellulla testiympäristöllä.

Mutta jo tässä vaiheessa voisi todeta, ettei tuo 4K ole ainakaan striimeissä samanlainen wau-juttu kuin bluray oli aikoinaan DVD:n jälkeen. Jos pitää asetuksista erikseen tarkistaa millä laadulla ajellaan, niin ollaan mielestäni aika lailla metsässä. Itse olen kyllä melkoinen kultasilmä muutenkin, en esim voi katsoa nykyään enää DVD-matskua oikeastaan ollenkaan. Leffakirjastoa olen päivittänyt ensin Blurayhin ja nyt sitten 4K-laatuun. Eli tulee ostettua samat leffat kolmeen kertaan. Pahimmillaan neljään, kun esim Big Lebowski oli aikoinaan jo alkup. VHS:nä. En tosin muista miksi... kun kyllähän siihen aikaan (1998) oli kai jo DVD:t aika peruskamaa. Vai oliko?
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Niin selitän hiukan miksi päädyin Expanseen: Sarjoissa joissa on ihmisiä kuvissa enemmän kuin maisemia (draamat yms) voi laatu olla kyllä 4k, mutta ne on ehkä kuvattu linsseillä jotka ei anna parasta mahdollista terävyyttä, eli halutaan pehmentää kasvoja, tai tehdä tarkoituksella rakeista kuvaa. Niissä on siten hankala nähdä todellista laatua ja terävyyttä. Siksi ajattelin että scifi toimisi genrejä tässä mielessä paremmin, kun näytetään avaruuskohtauksia ja massiivisia alusnäkymiä yms., joissa kuvittelisi terävyyden olevan juuri se tärkein pointti. Mutta nähtävästi oli väärä valinta sitten. Pääasia että selvisi.

Jo bluray-laadulla on paljon eroa leffagenrejen ja kuvaajien välillä kuvan terävyydessä. Muistan että esim Kunniattomat Paskiaiset oli kuvan osalta huomattavasti skarpimpi kuin monet saman ajan leffat.
 

Honzo

Make ATK Great Again
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 824
Mä kyllä huomasin omalla setupilla 1080->4k vaihdoksen todella selvästi. Tykkinä Optoma UHD65 ja Chromecast Ultralla ajan kuvaa. Vertailukohtana ps4. Netflix pääosin kuvanlähteenä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 028
Juu, kalliimpi tilaus Netflixistä on kyllä. Tosin ei ole kauaa kun käytännön ero on niin mitätön. Onhan se tietysti selvää, että laatuero ei näy, koska käytännössä kuvan laatu on yhtä kuin bittivirta. Ja Netflixin 4K:ssa bittivirta on sama kuin 1080p bluray-levyllä, 20-30Mbps. Oikean 4k:n bittivirta on n. 100 Mbps. Ja varsin ymmärrettävää ettei sellaista oletuksena tarjota, koska suurimmalla osalla ihmistä ei ole edes niin nopeaa nettiyhteyttä. Mutta olisin olettanut, että kun laitteisto huomaa nettinopeuden niin se skaalaisi laatua ylöspäin yli keskiverron kotinetin nopeuden. Näin ei ilmeisesti kuitenkaan tapahdu, vaan maksimilaatu on joka tapauksessa alhaisempi kuin suoraan levyltä toistettuna. Eli käytännössä fullHD:n laadulla ajetaan tätä niin sanottua 4K:ta.

Itsekin epäilin ettei joku nyt mätsää setupissani, mutta en keksinyt mikä se voisi olla. Epäilin sitäkin josko tykkini skaalaa kysymättä resoa ylöspäin vaikka ilmoittaakin sen alempana resona infonäytössään. Tai hoitaa sen noilla kuvanparannuspiirellä tms. jotenkin niin että käytännön laatu säilyy samana. Kaapeleita ja viritinvahvistinta epäilin myös. Sen takia jätin ne pois ketjusta. Vahvari on 6 vuotta vanha eikä tue esim HDR:ää 4K troughputista. Normaalia 4K:ta kylläkin. Eli kytkentä oli testissä suoraan AppleTV:sta tykkiin 5m HDMI-kaapelilla.

Sen takia tämän jutun tänne postasinkin, että joku voisi heittää vinkkiä missä voisi olla vika ja miten laatueron pääsisi aidosti toteamaan ja testaamaan.

Kävi vielä niinkin että yhden GoT tuotantokauden levyt olivat tehtaalla viallisia, joten jouduin katsomaan sen HBO:lta, ja eron todellakin huomasi heti. Eli HBO:n fullhd on selkeästi huonompaa kuin blurayn fullhd. No, kunhan PS5 ilmestyy niin pääsen katselemaan 4K:ta levyltä, jolloin varmaan palaan tähän ketjuun haukkumaan striiming-palveluita lisää. Kuten alussa totesin, bluray-levylta fullHD näytti paremmalta ja tarkemmalta kuin striimi millään tarkkuudella.

Sama koski myös Apple itunesista ostamiani 4K-leffoja. Ei niidenkään laatu ollut juurikaan parempaa kuin vastaava Bluray. Suora vertailu puuttui, koska en tietenkään omista samaa leffaa levynä ja itunesista. Mutta sellainen yleinen pehmeys ja yksityiskohtien puute tuntui noita digijakelun kautta ostettuja leffojakin vaivaavan. Ei niissä 4K-versioissa ainakaan mitään ahaa-elämystä tullut laadusta, vaikka ihan ookoolta näyttivätkin.

Ja juu, ja tykki on "sitä pseudo-4k skeidaa" jota aina näkemättä kovasti arvostellaan. Mutta niissä nettipalveluissa missä on ollut rinnakkain vertailussa aitoa 4K:ta ja tätä linssinsiirrolla toteutettua Epsonin tapaa, on todettu että käytännössä eroa ei liikkuvassa kuvassa elokuvissa huomaa millään lailla. Ja jotenkin uskon enemmän testaajien kommentteihin kuin täällä IO-techissä puskista huutelijoihin.

Laitteisto:
Epson EH-TW7100
YamahaRX-V477
Apple TV 4K
Kramerin HDMI-kaapelit (tykistä vahvariin 15m laadukas kaapeli, mutta kuten todettu, kokeiltu myös suoralla kytkennällä tykkiin)
Eihän sun tykkisi ole edes 4K tykki... että ei hirveä ihme jos kuva ei juuri 1080p:stä parane kun tykissäsi on 1080p reso + pixel shifting pseudo-4K.

Omalla ihan perus 4K-telkkarilla näkee aivan selvästi eron netflixin ja muiden 4K streaming palveluiden vs. 1080p sourcejen välillä.

Ei se tietty 4K UHD BR:ää vastaa, mutta ero on silti selkeä. Etenkin kun tulee jotain 25Mbps H.265:sta, niin alkaa olla jo ihan hyvälaatuista kamaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
671
Kyllä sen Pixel shift 4k tykissäkin eron huomaa 4k-lähdemateriaalin aja 1080p:n välillä. Itsellä Benq w5700, ja kyllä tuossa eroa on.
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
356
Eihän sun tykkisi ole edes 4K tykki... että ei hirveä ihme jos kuva ei juuri 1080p:stä parane kun tykissäsi on 1080p reso + pixel shifting pseudo-4K.
Kuten aiemmin totesin, testien mukaan käytännössä eroa ei liikkuvassa kuvassa huomaa onko natiivi tai pixel shifting. Tietysti jos katselee jotain testi-stillkuvaa tms. niin varmasti huomaakin. Mutta ei käytännössä. Näin olen lukenut aika monesta paikasta ja onhan niitä jossain tube-jutuissa vertailtu rinnakkainkin. Mutta sinulla lienee käytännön kokemusta kummastakin vahvan mielipiteesi tueksi? (esim Optoman edullisen pään tykit ei nekään ole käsittääkseni natiivia 4K:ta, vaikka se niin ilmoitetaan. Taitaa natiivi 4K mennä hintaluokassa johonkin kolmeen tonniin merkistä riippumatta.)
 

Honzo

Make ATK Great Again
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 824
Kuten aiemmin totesin, testien mukaan käytännössä eroa ei liikkuvassa kuvassa huomaa onko natiivi tai pixel shifting. Tietysti jos katselee jotain testi-stillkuvaa tms. niin varmasti huomaakin. Mutta ei käytännössä. Näin olen lukenut aika monesta paikasta ja onhan niitä jossain tube-jutuissa vertailtu rinnakkainkin. Mutta sinulla lienee käytännön kokemusta kummastakin vahvan mielipiteesi tueksi? (esim Optoman edullisen pään tykit ei nekään ole käsittääkseni natiivia 4K:ta, vaikka se niin ilmoitetaan. Taitaa natiivi 4K mennä hintaluokassa johonkin kolmeen tonniin merkistä riippumatta.)
Eipä ole vähän kalliimman pään Optoman tykeissäkään. Esim toi oma UHD65, taikka UHZ65. Mutta arvosteluissa sanovat samaa, että eroa ei huomaa.

Based on our first independent look at a native 4K projector against a single chip 4K DLP projector, there is no question that the 4K DLP chip is capable of producing a 4K video image that is the visual equivalent in image detail of a native 4K chipset

Optoma UHD65 and UHD60 Projectors Announced
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 028
LCD-pohjaiset tykit ovat vähän eri asia kuin DLP pohjaiset tykit pixel-shifting-käyttöön.

Kun Pseudo-4K-tykki tekee pixel-shiftiä LCD:llä, niin LCD:n hitaus / G2G-aika on useita millisekunteja ja FullHD-paneelilla 4K-resolla shiftingejä pitäisi ehtiä tehdä 4kpl per frame -> kiirusta pitää LCD:llä ja pikseli ei välttämättä ehdi päiviyttyä kunnolla siihen tavoiteväriarvoon -> kontrasti ei ole yhtä hyvä kuin pitäisi olla.

DLP:n vasteaika pitäisi olla pikselitasolla on huomattavasti nopeampi ja teknologia soveltunee paljon paremmin tuollaiseen nopeaan väriarvon ainakin näin nopeasti pähkäilemällä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 444
Mulla tuon isoveli vähän vanhempi malli TW-7300 eli myös 3LCD. Onhan tolla eroa kuin yöllä ja päivällä vs. vanha 1080p dlp tykki.

Avforumin arvostelusta: "Skin tones are realistic with excellent fine detail on show and from normal viewing distances it is extremely difficult to distinguish native 4K from the Sony with Epson’s 4K enhancement pixel shift. "


Ei kai noita myytäisi jos ne ei oleellisesti eroaisi. Toki markkinointi himmelillä voi myydä vaikka mitä kunhan on trendiä mukana eli 4k tai vaikka automaailmasta tungetaan hybridiä joka väliin.

Ite pyröitän materiaalin tykille nvidia shieldin kautta. Ja Nvidian AI-upscaling tekee myös yllättävän paljon lisää yksityiskohtia kuvaan ihan 1080p materiaalillakin.

Mutta joo olen kyllä ihan tyytyväinen hinta/kuva suhteella. Todellisten 4k tykkien hinnat saisi tulla aika reilusti alemmas, että menisi edes harkinta listaan. Eihän tuo kyllä kuvanlaadullisesti olkkarin olediä hakkaa, mutta reilusti isompi kuva ja dedikoitu tila niin ennemmin leffat tuolla kattoo.
 

?..

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
06.04.2018
Viestejä
3 125
Mulla tuon isoveli vähän vanhempi malli TW-7300 eli myös 3LCD. Onhan tolla eroa kuin yöllä ja päivällä vs. vanha 1080p dlp tykki.

Avforumin arvostelusta: "Skin tones are realistic with excellent fine detail on show and from normal viewing distances it is extremely difficult to distinguish native 4K from the Sony with Epson’s 4K enhancement pixel shift. "


Ei kai noita myytäisi jos ne ei oleellisesti eroaisi. Toki markkinointi himmelillä voi myydä vaikka mitä kunhan on trendiä mukana eli 4k tai vaikka automaailmasta tungetaan hybridiä joka väliin.

Ite pyröitän materiaalin tykille nvidia shieldin kautta. Ja Nvidian AI-upscaling tekee myös yllättävän paljon lisää yksityiskohtia kuvaan ihan 1080p materiaalillakin.

Mutta joo olen kyllä ihan tyytyväinen hinta/kuva suhteella. Todellisten 4k tykkien hinnat saisi tulla aika reilusti alemmas, että menisi edes harkinta listaan. Eihän tuo kyllä kuvanlaadullisesti olkkarin olediä hakkaa, mutta reilusti isompi kuva ja dedikoitu tila niin ennemmin leffat tuolla kattoo.
En usko. Jos informaatiota ei siinä ole niin mitään uusia yksityiskohtia ei kuvaan tule, jos tekee upscaling.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 444
En usko. Jos informaatiota ei siinä ole niin mitään uusia yksityiskohtia ei kuvaan tule, jos tekee upscaling.


e: Mää veikkaisin, että kuten nimestä voi päätellä niin tää on jotain tekoäly juttua. Ja tosiaan vastaavia videoita löytyy vaikka kuinka sekä sen voi omin silmin testata. Helpompi olisi kyllä uskoa, että kuvaa huononnetaan ja sitten se parannettu kuva on sitä 'normaalia'. Eiköhän tuo olisi jo vuodessa bustattu jos noin olisi. Mutta kyllä kehitys on aika jännän äärellä jos saadaan tosiaan tekoälyn avulla lennosta kuvaa tarkemmaksi ja vielä kuluttajahintoihin...

e2:

Tossa vielä hyvä esimerkki kohtaus kanssa.

 
Viimeksi muokattu:

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 441
Eikö sonylla on edelleen se halvin aito 4k videotykki WV270ES vaan onko joltain tullut halvempi alle 5000€?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 359
Viestejä
4 195 751
Jäsenet
70 897
Uusin jäsen
Miigu

Hinta.fi

Ylös Bottom