- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 9 584
Sony julkaisi Xperia XZ1 Compact älypuhelimen syksyllä 2017 palauttaen samalla Compact-sarjan takaisin lippulaivaluokkaan. Sonylla on välillä ollut tapana julkaista lippulaivastaan myös pienempi Compact-malli mutta jostain syystä XZ1 Compactin edeltäjä X Compact oli varustettu heikommilla ominaisuuksilla samaan aikaan julkistettuun lippulaivamalliin verrattuna. TIlanne kuitenkin korjaantui XZ1 Compactin kohdalla, sillä puhelin on varustettu vastaavilla ominaisuuksilla XZ1 ”isoveljensä” kanssa.
- Vertailu XZ1 Compactin ja XZ1:n välillä: Compare Sony Xperia XZ1 Compact vs. Sony Xperia XZ1 - GSMArena.com
- Vertailu XZ1, Z1 ja XZ2 Compact mallien välillä: Compare Sony Xperia XZ1 Compact vs. Sony Xperia Z1 Compact vs. Sony Xperia XZ2 Compact - GSMArena.com
XZ1 Compactin käyttäjien onneksi puhelimelle on kuitenkin saatavilla yhteisön muodostama Lineage OS 17.1 custom ROM, jonka avulla laitteen voi päivittää uusimpaan Android 10 versioon. Käydään seuraavaksi läpi, mitä Lineage OS 17.1:n asentaminen tarkoittaa ja millaisia toimenpiteitä asentaminen käyttäjältä vaatii. Yksityiskohtaiset step-by-step ohjeet löytyvät alla olevan linkin kautta.
Bootloaderin lukituksen avaaminen ja TA-backup
Lineage OS 17.1 custom ROM:n asentamiseksi puhelimen bootloaderin lukitus täytyy ensin avata, jotta puhelimeen voidaan asentaa TWRP-recovery fastboot-komentoja käyttäen. Tärkeänä huomiona bootloaderin avaaminen mitätöi laitteen takuun. XZ1 Compactin kohdalla takuun menettäminen ei välttämättä haittaa, sillä kahden vuoden takuu on muutenkin jo saattanut päättyä. Bootloaderin avaamisella on kuitenkin myös muita vaikutuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen toimenpiteiden suorittamista. Merkittävin muutos takuun menettämisen ohella on, ettei puhelin läpäise Googlen SafetyNet tarkistusta, kun bootloader on avattuna. Tämän seurauksena Google Pay ja SafetyNet tarkistusta käyttävät sovellukset eivät välttämättä toimi. Ongelman on tähän saakka voinut ratkaista Magisk-moduulilla mutta kyseinen korjaus ei todennäköisesti enää toimi jatkossa Googlen tekemien muutoksien jälkeen. (XZ1 Compactiin on mahdollista asentaa Lineage OS custom ROM myös ilman bootloaderin avaamista mutta asennus on tällä hetkellä vielä proof-of-concept asteella eikä yleisesti tiedossa).
- Android SafetyNet Now Reportedly Tripped by Unlocked Bootloaders
- Magisk may no longer be able to hide bootloader unlocking from apps
What works: Color Gamut profiles, Camera no longer takes green pictures (quality not guaranteed to be the same, but it works at least), White Balance, Camera2API (FULL without RAW for rear camera, LIMITED for front camera)
What doesn’t work: X-Reality Video Enhancement, DSEE HX, ClearAudio+, Widevine L1
Androidista löydetyn haavoittuvuuden ansiosta XZ1 Compactista voidaan ottaa väliaikaisella root-oikeudella (temp root) niin sanottu TA-backup ennen bootloaderin avaamista. TA-backup pitää sisällään DRM-avaimet ja osio voidaan palauttaa laitteeseen takaisin lukituksen avaamisen jälkeen. Tällä tavalla toimien XZ1 Compactin erikoisominaisuuksia ei menetä missään vaiheessa lopullisesti ja esimerkiksi Widevine-taso saadaan pidettya L1:ssä suoratoistopalveluiden HD-videosisältöä varten.
Temp roottia varten puhelin täytyy ensin palauttaa 47.1.A.8.49_CE1 -ohjelmistoversioon, sillä firmwaresta löydetty haavoittuvuus on paikattu uudemmissa versioissa. XZ1 Compact voidaan palauttaa vanhempaan firmwareen Newflasher nimisellä ohjelmalla tietokoneen kautta, kun puhelin asetetaan download modeen kytkemällä puhelin USB-kaapelilla tietokoneeseen pitämällä äänenvoimakkuus pienemmälle nappia pohjassa. Downgradauksen jälkeen puhelimessa on vanha Android Oreo 8.0 versio, jossa TA-backup voidaan suorittaa ADB-työkaluja hyödyntäen komentokehotteessa.
Kun TA-backup on saatu siirrettyä tietokoneella turvaan, voidaan puhelimen bootloader avata ilman DRM-avainten menettämisen pelkoa. Bootloaderin avaaminen tapahtuu seuraamalla Sonyn developer-sivulla esitettyjä ohjeita. Toimenpiteen suorittamiseksi käyttäjän tulee ilmoittaa Sonylle puhelimen IMEI-koodi, jonka perusteella generoidaan edelleen bootloaderin avauskoodi. Viimeistään tässä vaiheessa puhelin takuu menetetään, sillä Sonylle ilmoitetaan puhelimen IMEI-koodi.
Bootloaderin avaamisen jälkeen DRM-avaimet on pyyhitty pois puhelimesta, mutta ne voidaan palauttaa takaisin TA-backupin ansiosta. TA-backupin palauttaminen tapahtuu käytännössä samalla tavalla kuin sen talteen ottaminen temp roottia hyödyntäen.
Lineage OS 17.1 (Android 10) custom ROM:n asentaminen
Kun bootloader on avattu ja TA-backup palautettu puhelimeen onnistuneesti voidaan seuraavaksi siirtyä custom ROM:n asentamiseen. Aivan ensimmäiseksi puhelin täytyy palauttaa takaisin XZ1 Compactin uusimpaan 47.2.A.11.228 -ohjelmistoversioon, sillä Lineage OS käyttää pohjalla joitain ohjelmistokomponentteja vakio firmwaresta. Puhelimeen ei kuitenkaan asenneta täydellistä firmware-pakettia, vaan riisuttu versio siitä. Riisuttu versio pitää sisällään vain tarpeelliset ohjelmistokomponentit custom ROM:n asentamiseksi eikä ylikirjoita juuri palautettua TA-osiota. Puhelimen downgradauksessa ja upgradauksessa olisi suositeltavaa käyttää saman regionin firmwarea mutta henkilökohtaisesti käytin yhteisön valmiiksi jakamia eri regionin firmware-paketteja ajan säästämiseksi. Riisuttu 47.2.A.11.228_DE firmware-paketti asennetaan puhelimeen niin ikään Newflasher-ohjelmalla.
Kun puhelimen firmware-pohja on päivitetty uusimpaan versioon, laitteeseen asennetaan TWRP-recovery fastboot-tilassa komentokehotteen kautta. Puhelin saadaan fastboot-tilaan painamalla virtapainiketta ja volume ylös nappia yhtä aikaa pohjassa samalla, kun tietokoneeseen yhdistetty usb-johto yhdistetään puhelimeen. Tämän jälkeen TWRP-recovery asennetaan puhelimeen ADB-työkaluilla komentokehotteessa.
TWRP:n asennuksen jälkeen vaikeimmat operaatiot ovat suoritettu ja varsinaisen custom ROM:n asentaminen voidaan suorittaa TWRP:n kautta. Puhelin saadaan käynnistettyä TWRP-recoveryyn painamalla virtapainiketta ja volume alas nappia pohjassa niin kauan kunnes puhelin värähtää. TWRP-recoveryssä suoritetaan ensin wipe-komennolla puhelimen tyhjentäminen, jonka jälkeen install-komennolla asennetaan custom ROM ja GAPPS-paketti Google Play kauppaan varten.
Lineage OS 17.1:n toiminta
Asennuksen jälkeen XZ1 Compact voidaan ottaa käyttöön kuin mikä tahansa uusi puhelin. Käyttöönoton yhteydessä voi havaita, että Lineage OS eroaa jonkin verran Sonyn ohjelmistosta. Se ei luonnollisestikaan sisällä mitään Sonyn sovelluksia tai lisäominaisuuksia, vaan käyttöjärjestelmä vastaa lähes täysin vakio Androidia. Käyttöjärjestelmä on päivitetty uusimpaan Android 10 versioon ja tietoturvataso on Androidin osalta korotettu helmikuuhun 2020. (Lisätietoa tietoturvatasosta custom ROM:eissa: How Monthly Android Security Patch Updates Work).
Android 10:n ansiosta puhelin tukee mm. tummaa teemaa, parannettua yksityisyyden hallintaa sekä testausvaiheessa olevaa työpöytätilaa. (XZ1 Compactin voi kytkeä HDMI:n kautta televisioon oikeanlaisella adapterilla, kts. r/SonyXperia - HDMI Support on Xperia XZ1 ?). Lineage OS:n tuomia lisäominaisuuksia ovat puolestaan järjestelmäprofiilit sekä painikkeiden ja tilapalkin toimintojen muokkaaminen. Halutessaan käyttäjä voi esimerkiksi kääntää navigointipainikkeet toisin päin ja siirtyä käyttämään eleillä toimivaa navigointia.
Lineage OS 17.1 sisältää oletuksena Snap Cameran, joka ei tarjoa yhtä kattavia ominaisuuksia kuin Sonyn vakio kamera. Xperia kameran voi kuitenkin asentaa puhelimeen jälkeen päin APK-tiedostona. TA-backupin ansiosta sovellus myös toimii Lineage OS:ssa samalla tavalla kuin vakio ohjelmistossa. Tiedossa olevan bugin vuoksi Xperia kamera ei kuitenkaan suostu käynnistymään ennen kuin puhelimen on kertaalleen antanut levätä yön yli laturissa. Puhelin tekee laturissa ollessaan optimointeja ohjelmistoon, joka korjaa edellä mainitun bugin. Tämän jälkeen Xperia kamera toimii normaalisti siihen saakka kunnes dalvik cache tyhjennetään esimerkiksi päivityksen yhteydessä. Laturiin kytkeminen korjaa ongelman kuitenkin uudelleen.
derf elot sanoi:For whatever reason (we haven't figured it out yet) the Sony stock camera will crash either when clearing dalvik cache, or when doing a dirty flash that causes the cleaning of the cache. This issue doesn't happen when doing a clean flash. The workaround will fix it semi-permanently - that is until the next time the dalvik cache is cleared.
edit: technically we know what's happening and why the workaround fixes it (during charge at night an android service is running that does dex optimizations which fixes the crash) but we haven't yet figured out how to implement a permanent fix for it yet
Lineage OS 17.1 toimii XZ1 Compactissa lähes ongelmitta enkä ole havainnut Xperia kameran lisäksi muita bugeja kuin että Näyttö -asetuksista löytyvä “Laajennettu työpöytä” toiminto ei toimi. SafetyNet aiheuttaa kuitenkin sen, että OP Mobiili -sovellus ei toimi puhelimessa ilman Magisk-moduulia ja puhelin ei löydä Netflixiä Play Kaupasta. OP Mobiilin saa ainakin toistaiseksi toimimaan Magisk:n hide-ominaisuudella ja Netflixin saa ladattua jostain toisesta lähteestä APK-tiedostona. En havainnut muiden suomalaisten pankkisovellusten kanssa ongelmia kuin OP:lla. Yleisesti ottaen Lineage OS 17.1 custom ROM toimii nopeasti ja tahmailematta.
Suorituskyky
Puhelin | Xperia XZ1 Compact |
Custom ROM | Lineage OS 17.1 |
Geekbench 5 | |
Single | 389 |
Multi | 1720 |
PassMark | |
Work 2.0 | 7522 |
3DMark Sling Shot Extreme | |
ES 3.1 | 3815 |
Grafiikkatesti | 4117 |
Fysiikkatesti | 3036 |
Vulkan | 3365 |
Grafiikkatesti | 3662 |
Fysiikkatesti | 2620 |
Lineage OS 17.1:n asentamisen hyvät puolet:
- Puhelin päivitetään Android 10 versioon
- Tietoturvataso ajan tasalla
- Käyttöjärjestelmä vastaa puhdasta Androidia eikä sisällä blotwarea
- Lineage OS:n erikoistoiminnot
- Takuun menettäminen
- SafetyNet tarkistus ei mene läpi
- Jotkin sovellukset (esim. OP Mobiili) eivät välttämättä toimi ilman Magisk-moduulia
- Puhelin ei löydä kaikkia sovelluksia Play Kaupasta (esim. Netflix)
- Edit: SafetyNetin saa toimimaan ilman kikkailuja Havoc OS custom ROM:lla (kts. tämä viesti)
Viimeksi muokattu: