Siri, Cortana ja muut puheella toimivat järjestelmät

Dataelukka

Such tech, many forum wow
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
140
Tässä nyt yön pikkutunteina otin vihdoin käyttöön Apple Sirin iphone 6s ja macbook prossa, ja koitan kai itseäni totutella ajatukseen, että tietokoneet ymmärtää oikeasti ihmisen puhetta ja ymmärtää juuri minun henkilökohtaiset tarpeet, ja osaa kustomoida puheeni juuri minun tarpeideni mukaisesti sijainnin, kontaktien ja yleisen elämän perusteella, niin ajattelin että kai tästäkin aiheesta olisi syytä tehdä oma ketju, jossa puhutaan ja pohditaan puheen tunnistuksen systeemeistä, ominaisuuksista, mahdollisuuksista, ongelmista ja foliohattu-vaaroista.

Faktaahan on se, että älypuhelimet jatkuvasti träkkää omistajan sijaintia ja miten paljon voi luottaa applen/googlen/microsoftin tietoturvaan ja yksittäisen käyttäjän tietojen säilymiseen. Onko se elämää helpottavaa tekniiikkaa, vai isompien tahojen tahtoa seurata yksittäisen ihmisen elämää hyvinkin tarkasti ja laatia täsmämainoksia?

Vai pitääkö tässä totuttautua tulevaisuuden robottitekniikkan, ja siihen, että esimerkiksi vanhainkodeissa robotit ja tietokoneet hoitavat vanhukset tehokkaammin, kuin ihmiset? Missä määrin cybertekniikka osaa korvata ihmisen fyysisen läsnäolon? Pitääkö olettaa, että kun minä nyt vaikka 30 vuoden kuluttua olen 55 vuotias vanhuskäppänä, että minua hoitaa robotit, eikä oikeat asiantuntevat lääkärit?

Tietotekniikan kehitys on oikeasti aika hurjaa, kun miettii, miten lyhyessä ajassa komentorivipohjaiset päätteet ovat kehittyneet kodin pc-tietokoneiksi, ja ajan myötä edelleen läppäreiksi, tableteiksi, älypuhelimiksi, älykelloiksi, ja ties mitä vielä tulevaisuus odottaa? Laitetaanko jokaiseen ihmiseen oma chippi kuten eläimillä, jossa on sosiaalitunnukset ja muut tiedot aina olemassa? Onko jokainen ihminen vain joku datayksikkö jossain datatietokannassa?
 
Viimeksi muokattu:
Ihan kiinnostavaa settiä mutta ei kyllä vastaa otsikkoa yhtään. :D Hyvä aasinsilta kuitenkin aiheeseen pääsemiseksi.

Kellonajasta johtuen jätän tähän hätään vastaamatta paremmin ja vastailen ehkä joskus toiste. On nimittäin aika laaja aihe.
 
Kehityssuunta että yhä useampi tieto on tietokannoilla ja on reaaliajassa paikasta riippumatta hyödynnettävissä on teoriassa hyvä, ellei elettäisi tässä epätäydellisessä maailmassa:

- kehityksen moottori on markkinointi, eli kohta ei saa rauhaa missään asiassa
- kun on keinot, keksii viranomaiset tarpeen käyttää keinoja, on muka "välttämätöntä", jotain kertoo jatkuva yksittäistapausten käyttö perusteena kiristää miljoonien lainkuuliaisten kansalaisten yksilönvapautta ja murtaa tietoturvaa

Eli ytimessä, kun ei luota tietoja hyödyntäviin tahoihin tippaakaan, olen hyvin kriittinen asiassa.

PC joka mikillään kuuntelee sinua että oppii tuntemaan tapasi/puheesi on kuvottava ajatus.

AP:n kannattaa muuten käydä lenkillä ja vähentää lenkkiä kylmäaltaasta ettei joudu 55 vuotiaana laitoshoitoon ja vaippoihin parhaassa iässään (kakarat ulkona, velat maksettu, uusi vaimo alla poljettavana, ulkomaanreissuja, eläke häämöttää ja duunit mukavampia jo, kunto ei 2-kymppisen mutta vielä hyvä, noin pitäisi olla 55-vuotiaana...)
 
Ihan kiinnostavaa settiä mutta ei kyllä vastaa otsikkoa yhtään. :D Hyvä aasinsilta kuitenkin aiheeseen pääsemiseksi.

No aamuyöllä kolmelta ajatusten virta voi olla lepotilassa ja tulee kirjoitettua mitä mieleen tuleen, mutta lisää vettä myllyyn esimerkiksi tämän uuden bemarin ja älytekniikan kautta, ja onpa siihenkin integroitu Cortanan toiminnallisuus



Lisäksi se Amazon Echo kaiutinjuttu, joka toimii olohuoneen keskellä ja osaa tehdä omat temppunsa. Peleissä on puheella toimia ominaisuuksia myös, vanhoja esimerkkejä esim avgn videoissa, zelda pelissä voi tietyt kummitukset tappaa huutamalla ohjaimen mikkiin, ja tämä konami headset:

.
Tuo headset nyt vaan tunnistaa luultavasti mitä tahansa tarpeeksi kovaa ääntä tietyn trigger-arvon ylitse, mutta kaikesta huolimatta on puheella toimia järjestelmä, joskin varsin primitiivinen.

Siri ja Cortana ovat kuitenkin enemmän kuin pelkkiä puheassistenttejä, kun ne on integroitu koko käyttöjärjestelmän sisään, ja voivat käyttää mitä tahansa resursseja ja internettiä, joten tässä on välttämätöntä pitää mielessä nämä yksityisyys ja tietoturva-aspektit.
 
Mycroft on avoin vaihtoehto Alexalle, Google Homelle ja muille suljetuille vastaaville tuotteille ja ohjelmille. Joukkorahoitustavoite täyttyi, mutta laitteita ei ole saatu lähetettyä ajoissa. Muutenkin koko ohjelmisto tuntuu olevan vielä alkutekijöissään. Englanninkielinen puheentunnistus löytyy ja muutama API. Kokeilemaan pääsee ilmaiseksi, mitään erityistä laitetta ei tarvita.

Google aikoo tuoda Raspberry Pi:lle AI- ja ML-työkaluja, toivottavasti avoimia sellaisia, eikä vain omaa API:a Googlen palvelimille.

Google brings AI to Raspberry Pi - BBC News
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 179
Viestejä
4 531 185
Jäsenet
74 771
Uusin jäsen
Salaliittoteoreetikko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom