Satunnaiset projektit

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
64
Selailin useamman sivun taaksepäin mutta en löytänyt tälläistä satunnaisten projektien ketjua johon voisi postata sellaisista vähän pienemmistä virityksistä ja projekteista josta ei viitsi omaa ketjua luoda.


Aloitetaan omalla projektilla, väsäsin ajankulukseni pari prototyyppiä 3d tulostimella kukkaruukusta. Alla olevista kuvista näkee tarkemmin mutta spessuina tässä kukkaruukun sisäänrakennettu vesisäiliö ja koko roska toki liitetty verkkoon jotta etävalvonta ja ajastusten säätäminen olisi mahdollisimman helppoa.

sketchup_mallit.png

Sketchupilla malllinnettu kansi, sisäruukku ja ruukku. Tuolla sisällä piirretty tarvittavat kiinnittimet letkulle, tukirakenteet ja kiinnityspisteet kannen mangeeteille.

osat.jpg

Proton tulostetut osat, pohjaan kiinnitetty kela jolla sähkö välittyy pumpulle langattomasti sekä mikropumppu pohjaan asennettuna

valmis_yksikko.jpg

Yksittäinen kukkaruukku koottuna + mullat

valmiit.jpg

Lopulliset ruukut ikkunalaudalla, virranvälityksen kelat on piilotettu pöytäliinan alle. Varsinainen ohjausyksikkö on myöskin pilotettu hyllyn taakse.


ohjausyksikko.jpg

Rumasti verolevylle kasattu ohjainyksikkö, ATMEGA328 ohjaa noita kolmea pumppua. Mikro-ohjain on liitetty 2.4 GHz radiolinkillä kotiautomaatioverkkoon joka sitten hoitaa hälytykset, ajastuksen ja tarvittaessa ohjauksen ulkoverkosta käsin.

PS. Piuhat pumpuille puuttuu tästä kuvasta, kasaus oli vielä vähän vaiheessa.


Yleiset huomiot nyt kun protot on toiminnassa :
  • Seuraavaksi 2-3x isommat versiot, helpottaisi huomattavasti jos ohjausyksikön saisi piilotettua itse kukkaruukun sisään. Saisi enemmän antureita käyttöön yms..
  • PLA tulostuksen vedenkestävyydesta ei ole vielä kunnolla kokemusta, aika reilusti sai säätää tulostusasetusten kanssa että sain vesitiiviin pohjan, suojasin pohjan kevyesti myöskin kumispraylla mutta vain aika näyttää tuleeko vuotoja
  • Jonkinlainen status-led tai pieni oled näyttö olisi hyvä seuraaviin versioihin jotta laitteen tilan voisi tarkistaa ilman puhelinta
  • Veden loppumisen ja määrän mittausta tehdään nyt mittaamalla pumpun virrankulutusta, tuosta sittten päätellään onko ruukku ollenkaan kytketty, onko vesi loppu jne.. Ei ainakaan nykytoteutuksella ole tarpeeksi tarkka tapa, veden loppumisen pystyy kyllä tunnistamaan virrasta mutta määrää ei järkevällä tarkkuudella
  • Kiinnostaisi myös kokeilla saisiko tästä tehtyä kokonaan energia-omavaraista mallia niin että kukkaruukun kylkeen olisi integroitu aurinkopanelit mutta epäilen että Suomessa ei vaan valon määrä riitä tuohon
 
Liittynyt
24.11.2017
Viestejä
36
Mielenkiintoinen projekti siinä mielessä, että vähän samankaltaista viritystä tullut joskus mietittyä :) Ruukut tosiaan näyttävät aika pieniltä. Ilmeisesti mullan kosteuspitoisuutta ei mitata? jonka perusteella pumpulla syötettäisiin vettä vaadittava määrä aika ajoin?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
64
Mielenkiintoinen projekti siinä mielessä, että vähän samankaltaista viritystä tullut joskus mietittyä :) Ruukut tosiaan näyttävät aika pieniltä. Ilmeisesti mullan kosteuspitoisuutta ei mitata? jonka perusteella pumpulla syötettäisiin vettä vaadittava määrä aika ajoin?
Nämä ovat tarkoituksella aika pieniä, mitat on about 80 x 80 x 80 kun halusin testata ensin konseptia järkevän kokoisilla protoilla ennen kuin teen isompia.

Kosteusanturia ei ole, nyt veden pumppaus perustuu pelkästään kotiautomaatioverkkoon kuvattuun ajastukseen (koska pumpataan ja kuinka paljon). Mietin kyllä tuotakin anturia mutta nyt kun ohjausyksikkö on usean metrin päässä itse kukkaruukusta enkä halua yhtään johtoja menevän kukkaruukulle niin piti hylätä idea toistaiseksi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
594
En tiedä millainen vesisäiliö sulla on mutta itse laitoin vesisäiliönä toimivan 20l maalipurkin kanteen kaikuanturin joka kertoo veden pinnan tasosta.
Jos vettä on alle 10% niin pumppu ei mene päälle ja näyttö kertoo että vesi on loppu.
Hyvin toiminut pari kesää ja parvekekasvit eivät kuole jatkuvasti siihen etten muista kastella niitä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
64
plant.jpg


Pieni päivitys edelliseen versioon, lisätty / muutettu / korjattu ainakin seuraavia yksityiskohtia :
- Isompi koko (140mm x 140mm x 100mm)
- Isommasta koosta johtuen paremmat anturit (Veden korkeus, veden lämpötila, mullan kosteus, mullan lämpötila)
- Standalone – tuki, edellinen versio vaati yhteyttä kotiautomaatioverkkoon jotta pystyi toimimaan. Tämä versio osaa toimia sekä online että offline tilassa
- Oled näyttö ja IR-ohjaus
- Kaukosäätimellä voi ohjata näyttöä (Säätää asetuksia, tarkastella veden määrää, lämpötiloja yms..)
- Status led
- Oma RTC piiri lisätty jotta voidaan taata luotettava offline toiminallisuus
- Suora nettiyhteys Wlanin kautta pilveen, ei enää lokaalin RF-linkin kautta kuten edellinen versio
- Langattomasta virrasta siirrytty kiinteään virtajohtoon valitettavasti, tässä sen verran enemmän logiikkaa ja virrankulutusta joten en saanut luotettavasti toimimaan langattomalla latauksella

Muita random kuvia alla :
3d printatut osat (Tein samalla 2x valkoinen ja 1x musta)
osat.jpg


Sisäosat, tyylikäs johdostus ja vielä nätimpi vedeneristys

sisaosat.jpg


Satunnaisia ruutukuvia (Tässä kohtaa vielä testisofta joten arvot testiarvoja)
ruutukuvat.jpg
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
64
Nyt "eristyksen" aikana tuli väsättyä pieni digitaalinen kuvakehys jossa magneettikiinnitys jotta saa kätevästi jääkaapin oveen kiinni.

20200412_082256.jpg

Hyvin simppeli rauta sisällä, ATmega328 pyörittää showta ja näyttönä 3.95" TFT, SD-muistikortin lukija, LDR liiketunnistimena ja NFC lukija.

Softassa ei mitään kovin erikoista ekassa versiossa, ainoa poikkeus on tuon NFC - lukijan hyödyntäminen. Pistin osaan jääkaappimagneeteista nfc-tagin ja kun niillä napsauttaa tuota kehyksen lukijaa niin kuvakehys siirtyy hetkeksi näyttämään kyseiseen tagiin liitettyjä kuvia. Esimerkiksi jonkun tietyn reissun matkakuvia.

nfc.jpg
nfc2.jpg

V2:ssa ajatuksena ainakin seuraavat parannukset :
- Kuvien lataus suoraan netistä wlanilla
- Enemmän info-tv tyylistä toiminallisuutta kuten uutiset, sää yms..
- Energia pienellä aurinkopanelilla (En tiedä testaamatta onko mahdollista)
- Kosketusnäytön hyödyntäminen, tällä hetkellä ei mitään funktiota
- Ehkä isompi näyttö

PS. Tuon TFT kuva on kyllä oikeasti tarkka ja kirkas, jostain syystä puhelimen kamera ei osannut tarkentaa siihen.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
89 799
Viestejä
1 837 338
Jäsenet
39 061
Uusin jäsen
Leo Laukkanen

Hinta.fi

Ylös Bottom