Samsungin tuleva Qualcomm Snapdragon X Elite -kannettava vuotojen kohteena

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 611


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Qualcomm julkaisi Oyron-ytimiin perustuvan, kannettaviin suunnatun Snapdragon X Elite -prosessorin viime lokakuun lopulla. Prosessoriin perustuvia kannettavia odotetaan markkinoille vuoden puolivälin tienoilla ja nyt nettiin on tihkunut ensimmäisiä tietoja Samsungin tarjokkaasta.

Saksalaisen WinFuturen tietojen mukaan Samsung tulee julkaisemaan lähikuukausina 12-ytimiseen Snapdragon X Elite -prosessoriin perustuvan Galaxy Book4 Edge -kannettavan. Qualcommin uutuuteen perustuvien kannettavien odotetaan haastavan Applen M-sarjan järjestelmäpiirit suorituskyvyssä ja tekevän Arm-prosessoreista aidosti käyttökelpoisia Windows-ympäristössä.

WinFuturen raportin mukaan Galaxy Book4 Edge tulee sisältämään 14-tuumaisen näytön ja järjestelmäpiirin tukena on ainakin yhdessä konfiguraatiossa 16 Gt muistia ja 512 Gt:n SSD-asema. Snapdragon X Elite hyödyntää LPDDR5X-muistia, mikä tarkoittaa automaattisesti emolevylle juotettuja piirejä ilman päivitysmahdollisuutta jälkikäteen.

Kuvattu konfiguraatio on ollut myös Geekbench-testissä, jossa se peittoaa M2-sukupolven 15” MacBook Air -kannettavan yhden ytimen suorituskyvyssä vajaan 5 %:n ja kaikkien ydinten testissä jopa lähes 40 %:n erolla. Kellolta kellolle suorituskyky jää siis jälkeen jonkin verran, mutta korkeammat kellotaajuudet kompensoivat puutteen ja ylikin; 12 Oryon-ydintä sykkivät Geekbenchin mukaan 4 GHz:n kellotaajuudella, kun Applen neljä suorituskykyistä ja neljä energiatehokasta ydintä sykkivät parhaimmillaan 3,47 GHz:n kellotaajuudella. Valitettavasti testisovellus ei erittele eri ydinten tai ydintyyppien kellotaajuuksia.

WinFuturen mukaan 12-ytimisen Galaxy Book4 Edgen hinta 16 Gt:n muistilla ja 512 Gt:n tallennustilalla tulee ennakkotietojen valossa maksamaan noin 1800 euroa, Saksan verokannalla tietenkin.

Päivitys:

Nettiin on vuotanut lisää testejä vielä julkaisemattomalla Samsung-kannettavalla. Erdi Özüağin YouTube-videolla on vertailut Intelin Meteor Lake -arkkitehtuuriin perustuvaan Core Ultra 7 155H -kannettavaan. Sekä Galaxy Book4 Edgen että Core Ultra -kannettavan TDP oli 28 wattia.

[gallery link="file" ids="95522,95524,95523"]

Visual Studiossa koodin kääntämistestissä Snapdragon X Elitellä vierähti aikaa 37 sekuntia, kun Core Ultra pohti asiaa 54 sekunnin verran. Grafiikkasuorituskyvyssä tilanne oli kuitenkin tasainen ja Adreno vei voiton Arcista vain yhden FPS:n voimin, eli helposti virhemarginaalin sisään. UL Procyon -tekoälypäättelytestissä Snapdragon oli suorastaan murskaava, netoten 1720 pistettä kun Intelillä jäätiin 476 pisteeseen. Procyonissa käytettiin Snapdragonilla SNPE:tä ja Intelillä OpenVINOa, eli kummallakin oli käytössä oma tekoälykiihdytyskehyksensä.

Lähteet: WinFuture, Geekbench (1), (2), Päivitys: TechPowerUp

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.02.2017
Viestejä
2 284
Tuleeko nämä nyt olemaan Applen M2,M3 peittoavia? Miksi ei ? Tai edes samantasoisia.
Noi M1 lähtien on saaneet niin paljon hehkutusta, että kiinnostaa toki mahdollinen arkitehon lisäys. Ja ilmeisesti Surface Laptop 6 tulossa myös nällä?

Nyt käytössä Surface Laptop 4 16gb/512gb ok prossulla ja ihan kevein perustein ei viitsisi vaihtaa, kun taisi tämäkin maksaa "aikoinaan" joku 1800e tms. en ihan muista.. Mut toisaalta käyttöä on jatkuvasti ja paljon ja kait tästäkin joku 400e nyt sais markkinoilla tms..
 

Kaakatus

Tukijäsen
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
367
Seuraavaksi kiinnostaa miten tuo läppäri on jäähdytetty. Jos vaatii tuulettimen, niin vertailu pitäisi tehdä MBP-sarjaa vasten.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 129
Geekbench ja tosimaailman softat on kaksi melko eri asiaa.

Valitettava fakta on se, että windows-maailmassa suurin osa binääreistä on x86-binääreitä. Binäärikäännös ei olisi suorituskyvylle suuri ongelma (aiheuttaisi usein vaan luokkaa 25% olevan hidastumisen) mikäli arkkitehtuuri, millä koodia ajetaan tukee samaa tai tiukempaa muistin konsistenttiusmoodia kuin arkkitehtuuri, miltä koodia käännetään.

Sen sijaan mikäli yhteensopivaa/tiukempaa konsistenttiusmoodia ei ole tuettu, joudutaan binäärikääntäessä koodiin lisäämään suuri määrä ylimääräisiä synkronointikäskyjä, mikä hidastaa hyvin merkittävästi.

Virallinen 64-bittinen ARM ei kuitenkaan tietääkseni tue x86n TSO-tyylistä(*) konsistenttiusmoodia, joten microsoftin x86->ARM64-binäärikääntäjä joutuu nämä ylimääräiset synkronointikäskyt lisäämään.
(Ellei qualcommilla ole omaa epävirallista TSO-laajennosta ja qualcomm ole jotenkin saanut microsoftia tukemaan sitä, mikä vaikuttaa melko epäuskottavalta).

Apple sen sijaan on tehnyt omiin ARM64-prossuihinsa epävirallisen laajennoksen jolla tätä TSO-tyylistä moodia tukee, eikä Applen binäärikääntäjä joudu lisäämäään näitä ylimääräisiä käskyjä.

Eli käytännössä, kun Applen prossulla macos X:ssä ajetaan vanhaa x86-koodia, hidastuminen on pieni, mutta kun Qualcommin prossulla windowsissa ajetaan x86-koodia, hidastuminen on hyvin suuri.


IMHO TSO-moodin puute on virallisen ARMv8/ARMv9-käskykannan suurin puute. Ja Apple heti fiksusti meni omissa prossuissaan korjaamaan tämän puutteen omalla epävirallisella laajennoksellaan.


* (x86n konsistenttiusmoodi ei taida olla tarkkaan ottaen tismalleen TSO, mutta riittävän lähellä sitä)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
571
Vaikuttaa todella hyvältä. Rauta ja teho on Applen tasolla ja ylikin. Sitten ARMin windowsin valloitus on kiinni enää Microsoftin softasta ja tuesta. Ja toki myös koneiden hinta-laatusuhteesta, jos ARM-koneen hinta on tuplat samanlaatuiseen x86-koneeseen, harva haluaa maksaa.

Mikäli Windows-koneita ARMilla myydään hyvin ja käyttäjiä on parin vuoden päästä jo ihan oleellinen määrä, niin softantekijät kyllä porttaa softansa myös ARMille siltä osin kuin se on heille järkevää. Jotain kevyitä ja vähän tehoa käyttäviä ohjelmia ei ole niin kiire portata, koska uudessa ARM-raudassa on tehoa niin paljon, että emulaattorillakin ajettu kevyt softa toimii ongelmitta. Kuvan- ja videonkäsittely, renderöinti ja muu paljon tehoa vaativa sitten hyötyy ARM-porteista enemmän, ja ne on käyttäjille tärkeämpiä.

Tuollainen teho riittää todella moneen käyttöön vaikka alkuvuosina joutuisikin esim 20% softista ajamaan emulaattorin läpi. Kunhan käyttäjän tarvitsemat softat toimii ongelmitta, käyttäjä on tyytyväinen. Ja se peruskäyttäjä ei montaakymmentä softaa käytä.
 

prc

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
874
Oivoi tuliskohan nyt riittävän tehokas ARM linux läpystin. Tämän hetkiset vaihtoehdot kun ovat auttamatoman mopoilla prossuilla jos ja kun ei suostu pennosiaan äpylifirmalle antamaan.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 129
Vaikuttaa todella hyvältä. Rauta ja teho on Applen tasolla ja ylikin.
Ei ole, vaan on selvästi Applea hitaampi. Tuossa verrattiin Applen edellisen sukupolven hitaimpaan piiriin, YHDELLÄ testiohjelmalla,

Yhden säikeen suorituskykyvyssä nykyinen M3 on keskimäärin n. 17% nopeampi kuin M2, eli tuossakin benchmarkissa n. 11% tuota Qualcommin piiriä nopeampi.

Monen säikeen suorituskyky taas.. tuossa verrattiin Applen edellisen sukupolven hitaimpaan piiriin jossa ei edes tuuletinta, ja paljon pienempi määrä ytimiä.

Jos verrattaisiin edes samaan piiriin tuulettimella varustettuna (macbook pro) tulokset olisi jo selvästi erilaisia.

Ja jos verrattaisiin uudempaan M3-piiriin. tulokset olisivat jälleen selvästi erilaisia.

Ja jos verrattaisiin kalliimpiin M3 pro-piireihin joissa enemmän ytimiä, Apple totaalisesti jyräisi tuon Qualcommin piirin myös monen säikeen suorituskyvyssä


Ja sitten, jos otetaan vähän muita benchmarkkeja kuin tuo Geekbench, tulokset kääntyy vielä enemmän Applen suuntaan. Esim. x86-koodin binäärikääntö Applelle tuottaa nopeaa koodia, x86-koodin binäärikääntö standardille ARM64lle tuottaa hidasta koodia.

Sitten ARMin windowsin valloitus on kiinni enää Microsoftin softasta ja tuesta.
Toisin kuin Apple, Microsoft ei voi jättää niitä ylimääräisiä synkronointikäskyjä pois binäärikääntäjästään, koska x86-softat alkaisivat bugata muistioperaatioiden mennessä väärään järjestykseen. Että ei ole pelkästään Microsoftista kiinni, monilla softilla hyvään suorituskykyyn tarvitaan myös rautatukea joka tuosta ilmeisesti puuttuu.


Ja jos joku on kiinni "enää microsoftin softasta tuesta" ollaan muutenkin hyvin heikossa asemassa:

Microsoftilla on ollut jotain ARM-windowseja jo yli kymmenisen vuotta eikä sitä ole koskaan kiinnostanut ottaa ARMia tosissaan. Luotto siihen, että Microsoft tekisi sen nyt on todella pieni.

Joissain asioissa Microsoft on ARM-tukensa osalta ottanut vaan takapakkia, on asioita jotka ARM-koneella toimivat vanhemmissa windowseissa paremmin kuin uudemmissa.

Ja toki myös koneiden hinta-laatusuhteesta, jos ARM-koneen hinta on tuplat samanlaatuiseen x86-koneeseen, harva haluaa maksaa.

Mikäli Windows-koneita ARMilla myydään hyvin ja käyttäjiä on parin vuoden päästä jo ihan oleellinen määrä, niin softantekijät kyllä porttaa softansa myös ARMille siltä osin kuin se on heille järkevää.
Suurin osa windows-softasta kääntyisi ARMille ihan heittämällä, jos vaan olisi se development platform millä testata ja jolla ei tarvisi värkkäillä ristiinkäännöksen kanssa.

Perusohjelmien kanssa itse koodiin ei käytännössä tarvisi ollenkaan koskea.

Tosin jonkun vektoroidun koodin optimointi eri SIMD-käskykannalle onkin sitten eri juttu, mutta melko sama homma on siinäkin, jos vaikka x86lle lisätään tuki vaikka AVX-512lle.

Jotain kevyitä ja vähän tehoa käyttäviä ohjelmia ei ole niin kiire portata, koska uudessa ARM-raudassa on tehoa niin paljon, että emulaattorillakin ajettu kevyt softa toimii ongelmitta.
Nykyään tehdään käytännössä binäärikäännöstä, ei emulointia.

Ja juuri nämä kevyt softat (joissa ei värkkäillä mitään vektoroinnin kanssa eikä monisäikeistetä asioita) on triviaaleja portata x86=>ARM.

Kuvan- ja videonkäsittely, renderöinti ja muu paljon tehoa vaativa sitten hyötyy ARM-porteista enemmän, ja ne on käyttäjille tärkeämpiä.
... mutta juuri näiden porttaaminen ARMille on vaikeampaa, koska ne laskentaloopit pitää vektoroida että niistä saadaan hyvä suortuskyky irti, ja vanha koodi on tyypillisesti vektoroitu käyttäen Intelin intrinsiccejä, jotka eivät muille arkkitehtuureille käänny.

Tuollainen teho riittää todella moneen käyttöön vaikka alkuvuosina joutuisikin esim 20% softista ajamaan emulaattorin läpi.
Windows-maailmassa taidetaan pitkään puhua realistisesti pikemminkin 70%sta kuin 20%sta sen osalta, kuinka suuri osa softasta olisi x86-softia jotka pitäisi binäärikääntää.

Kunhan käyttäjän tarvitsemat softat toimii ongelmitta, käyttäjä on tyytyväinen. Ja se peruskäyttäjä ei montaakymmentä softaa käytä.
Kun x86 tarjoaa käytännössä parempaa tehoa halvemmalla ja ongelmattomammin, miksi kukaan normaalikäyttäjä vaihtaisi x86sta pois?


ARMv8/ARMv9 on IMHO paras käskykanta mille mitään CPUita on koskaan tehty, kunhan softat on käännetty sille. Mutta tämä "kunhan softat on käännetty sille" vaan ei käytännössä windows-maailmassa toteudu, eikä Microsoft ole tehnyt mitään mikä lisäisi luottoa siihen, että jotain olisi muuttumassa.

Jos vaikka Microsoft julkistaisi että seuraavan sukupolven xBoxissa on ARMv9-prossu, sitten voisin ehkä uskoa että jotain on paranemassa Microsoftilla ARM-tuen suhteen, muuten en.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 129
Oivoi tuliskohan nyt riittävän tehokas ARM linux läpystin. Tämän hetkiset vaihtoehdot kun ovat auttamatoman mopoilla prossuilla jos ja kun ei suostu pennosiaan äpylifirmalle antamaan.
Tähän tuo kone nimenomaan potentiaalisesti soveltuu, peruskäyttäjän Windows-koneeksi ei ole niin hyvä.

Mutta herää kysymys, että onko tuossa avointa bootloaderia jolla sen Linuxin saa käyntiin, vai onko lukittu että kone suostuu boottaamaan vain windowsin?
 

prc

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
874
Tähän tuo kone nimenomaan potentiaalisesti soveltuu, peruskäyttäjän Windows-koneeksi ei ole niin hyvä.

Mutta herää kysymys, että onko tuossa avointa bootloaderia jolla sen Linuxin saa käyntiin, vai onko lukittu että kone suostuu boottaamaan vain windowsin?
No se on kone kohtaista, noita samoja coreja varmaan aikoo käyttää myös joku muu. Joten ehkä niitä arm rasseja kohta saisi.

Wintendo ei kiinnosta.. mulla on yks toosa romu pelaamiseen ja taloyhtiön mäsä dokkareiden tuhraamiseen, kaikki muu on linuxia.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 479
No se on kone kohtaista, noita samoja coreja varmaan aikoo käyttää myös joku muu. Joten ehkä niitä arm rasseja kohta saisi.

Wintendo ei kiinnosta.. mulla on yks toosa romu pelaamiseen ja taloyhtiön mäsä dokkareiden tuhraamiseen, kaikki muu on linuxia.
PC läppäreistä uutisissa puhuttu, joka vie ajatukset Windows (merkki) koneisiin , seuraavaksi mieleen Chromebookit mutta vaatisko Googlen innostumista että raudasta saisi jotain irti., mitäs sitten, joku pelifirma kannettavaa pelikonsolia.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 611
Lisävuotoja, päivitetään myös uutiseen aamusella.
Snapdragon X Eliten prosessoriytimet pieksevät Core Ultra 115H:n (6P+8E+2LPE) selvällä erolla visual studio koodin kääntämisessä: 37 sekuntia vs Coren 54 sekuntia, GPU:t on 3DMarkissa aika tasavahvoja, Adreno sai 1 FPS:n enemmän, tekoälyhommissa Qualcommin NPU vie ja Intelin vikisee: Procyonin inference testissä 1720 vs 476 pistettä.
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
3 343
Toivottavasti näistä tehdään linux ja chromebook kannettavia eikä mitään Windows.
Tullut nimittäin hyvin selväksi Surface RT ja Lenovo Miix 630 kanssa että MS ei ARM kiinnosta oikeasti pätkän vertaa.
Eikä kyllä softien tekijöitäkään.

Eli natiivi softia löytyy oikeastaan vaan Firefox ja 7zip ja siinä se sitten olikin.
Huvittavasti MS itse ei edes tarjoaa Office pakettiaakaan enää ARM versiona vaikka Surface RT aikoina tarjosi.

Sitten vielä MS store ei tajua Firefox ja 7zip antaa ARM versiota vaan työntää x86 versiota.

Että jos näistä uusista Snapdragoneista tulee linux tablettejä tai läppäreitä ala PineTab2 niin sitten kiinnostavaa.
Mutta.jos jotain Windows 11 ARM vehkeitä niin saavat kuolla välittömästi minun puolestani ja niin varmaan tekevätkin.

Muuten hienoa että MS ei antanut Miix 630:n Windows 10 ARMia päivittää Windows 11 ARMiksi.
Kun prossu vaatimuksia nostettiin että Snapdragon 835 ei ollut enää riittävä.
 

tuoppi´

Kapitalisti
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 717
Mutta herää kysymys, että onko tuossa avointa bootloaderia jolla sen Linuxin saa käyntiin, vai onko lukittu että kone suostuu boottaamaan vain windowsin?
Ainakaan nykyisiin Snapdragon kannettaviin ei voi Linuxia asentaa. Epäilen että tuo ei tule muuttumaan.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 906
Viestejä
4 206 316
Jäsenet
70 995
Uusin jäsen
empqu

Hinta.fi

Ylös Bottom