Samsungia, Hynixiä ja Micronia vastaan on nostettu joukkokanne.

Viestiketju alueella 'Muu uutiskeskustelu' , aloittaja Delarent, 28.04.2018.

 1. Delarent

  Delarent

  Viestejä:
  725
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 2. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 933
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Aika ahtaalle pistää porukat muistivalmistajia nykyään :p miten sen kiinan kartellitutkinta on edistynyt?
   
 3. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan syystä kun uuden tehdaskapasiteetin rakentaminen on tahallaan mitoitettu alle ennustetun kysynnän kasvun, eli valmistajat on tahallisesti rakentaneet vähempi valmistuskapasiteetia kuin mitä ennustettu tarve oli.

  Tilannetta pahensi se että kysyntä on kasvanut huomattavasti nopeammi kuin ennustettiin, eli aukko tuotantokapasiteetin ja kysynnän välillä on vieläsuurempi.

  Aikaisemmin tehdaskapsiteetin rakentaminen oli mitoitettu niin että se riittäisi tyydyttämään kysynnä joka ylitää sen hetkisen ennusteen koska kaikki valmistaja varautui siihen että kasvattaisivat markkinaosuuttaan, mutta nyt valmsitajat mitoitti tehtaansa niin että eivät kasvattaisi markkinaosuuttaan eli kyseessä on tahallinen markkinaosuuksien jäädytys mitoittamalla valmistukapasiteeti alakantiin.
   
 4. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 758
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  DRAM:n kysyntä laski vuonna 2016 8%. Vuonna 2017 se nousi 77 prosenttia. Kysynnän kasvuun ei olisi pystytty vastaamaan käytännössä mitenkään.

  Lisäksi, tiettävästi yksikään suuri valmistaja ei ole rajoittanut tuotantoaan millään tavalla vaan muistia tehdään tehtaissa niin paljon kuin pystytään. Jos taas oli tiedossa etukäteen, ettei kapasiteetti riitä, olisi voinut joku muukin valmistaja tehdä lisää tehtaita. Kiinalaiset aikovat pystyttää muistitehtaita. Kas pahusta, siihen menee muutama vuosi. Muiden valmistajien olisi pitänyt nopeammin pystyttää omat tehtaansa joo :smoke:

  Jos tahallisesta tuotannon rajoittamisesta halutaan valittaa, näytönohjainpuolella niin voisi tehdäkin. Muistipuolella ei.

  Näiden seikkojen takia tuolla kanteella ei ole käytännössä pienintäkään toivoa mennä läpi. Okei, Amerikassa kaikki on mahdollista.
   
 5. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 6. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 758
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ei tarvita mitään kartellia kysynnän ylittäessä tarjonnan reippaasti. Hinnat nousevat ilmankin.
   
 7. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hintojen pitäisi laskea, kun uudet prosessiteknologiat mahdollistavat tiheämpien muistipiirien tekemisen. Aivan varmasti Skylaken aikaiset DDR4-muistipiirit on tuplautuneet , ellei peräti nelinkertaistuneet. Samoilla kustannuksilla (pl. kehitys- ja tehdaskustannukset) pitäisi siis pystyä pyöräyttämään huomattavasti isompia muistipalikoita.

  Ja se kartellihan keinotekoisesti nostaa kysyntää tuottamalla vähemmän muistipiirejä, kun markkinat vetävät. Syyksi voi sanoa ihan mitä vaan, kyllä ne uskoo :) Pitää vaan takahuoneessa sopia asia oikeiden henkilöiden kanssa.
   
 8. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 758
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Isompia palikoita tekevätkin muttei se auta ihan hirveästi siihen GB määrään mitä muistia saadaan ulos.

  Ei tuolle sopimiselle ole mitään tarvetta kun jokainen valmistaja myy eioota. Silloin hinnat nousevat ilman mitään sopimisia ja samalla valmistajat ovat turvassa kun ei ole todisteita sopimisista.
   
 9. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei minulla mitään todisteita ole, mutta:
  - Hinnat on nousseet
  - Muistinvalmistajat ovat tehneet tätä aiemmin
  - Tämä artikkelin joukkokanne
  - (Kiinan panostus omiin DDR4-tehtaisiin, jotka tuottaa uutta teknologiaa halvemmalla kuin sitä vuosia kehittäneet kilpailijat (saiko tarpeekseen tästä pelleilystä?))

  Kyllä nyt merkit vahvasti viittaavat siihen, että jotain kepulointia on käynnissä..
   
 10. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 758
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  - Hinnat ovat nousseet koska kysyntä ylittää tarjonnan, normaalia.
  - Joskus yli 10 vuotta sitten kun valmistajia oli moninkertainen määrä.
  - Järkiperusteilla joukkokanteella ei ole mitään toivoa mennä läpi.
  - Kiina tottakai haluaa valmistaa tavaraa omille suurille markkinoilleen. Tuossa ei kyllä sanota missään Kiinan tehtaiden pystyvän edes samaan teknologiatasoon kuin kilpailijoiden. Ainakin alkuvaiheessa tulee halpaa bulkkia, nimenomaan halpaa.

  Tässä ei tarvita mitään ylimääräistä. Muistien kysyntä kasvoi paljon enemmän kuin odotettiin joka nostaa hintoja täysin väistämättä. Taas toisaalta, kuten nyt on nähty, valmistajat kilpailevat markkinaosuuksista ja paremmasta teknologiasta. Pahin ongelma on ettei muistitehdasta saa pystyyn samalla sekunnilla kun sellainen halutaan pystyyn vaan siihen menee vuosia.

  Suurimmaksi syyksi laitan kännykät joihin piti saada "8 gigaa muistia ja tera flashia".
   
 11. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei oota voidaan myydä myös sopimisen seurauksena, jotta saadaan hinnat ylös. Näinhän se kartelli yleensä toimii, sovitaan porukalla kiinteät markkinaosuudet ja volyymi. Jokainen saa sitten myydä oman kiintiönsä ja nauttia nousevista hinnoista.
   
 12. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 758
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tuo teoria asettuu outoon valoon kun huomioi valmistajien investoinnit uusiin tehtaisiin. Rakennetaan kymmenellä miljardilla uusi tehdas sen sijaan että otettaisiin käyttöön käyttämätöntä kapasiteettia o_O
   
 13. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ehkä diili meni jo umpeen :)
   
 14. Hessu

  Hessu Team H2O

  Viestejä:
  3 623
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tai sitten nostetaan sitä tuotantokapasiteettia vaan samaan tahtiin, kuin hinnat nousee ja valmistajan pankkitili kiittää.
   
 15. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu kaikki valmistajat rakentaa kymmenillä miljardeilla (jotka lojuu tällähetkellä niiden pankkitileillä rajujen voittojen vuoksi) uutta kapasiteettia mutta sillä ei ole mitään merkitystä !

  Jaa miksi, no siksi kun myös kaikki tämän uusi kapasitetin jota rakennetaan on mitoitettu alittamaan kasvavan kysynnän ennusteen eli vaikka kaikien valmistajien aloittamat kapasitetin rakennukset valmistuu pysyy muistien hinnat korkeina koska se uusikaan kapasiteeti ei riitä täyttämään valmistumisajankohtansa kysyntää.

  Kun katsoo tämänhetkisiä ennusteita jotka yltää 2020 saakka eli pitkästi sen jälkeen kun kaikki rakenteilla oleva kapasiteeti on jo täydessä tuotannossa niin ne ennusteet sanoo että muistipula jatkuu myös 2020 joten hinnat pysyy korkeina.

  Eli tilanne ei korjaudu ellei aloiteta vielä lisäkapasiteetin rakennusta jo ilmoitettujen aloitusten lisäksi.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 16. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 727
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eikä tarvitse investoida miljardeja tehtaisiin vaan ne voidaan jakaa osinkoina osakkenomistajille.Toisaalta noilla on voinut olla velkaa entisistä tehtaista ja melko varmasti aika monikin on vähän haluton pistämään niitä miljardeja tehtaisiin jos/kun muisteja sen jälkeen tuotetaan liikaa jolloin hinnat tippuvat yms.Kaiken lisäksi ei ole ollut todennäköisesti ollenkaan varmaa että kysyntä pysyy korkeana kun on päätetty että rakentaako tehtaita vai ei.:kahvi: